Widget Recent Post No.

Δίπλα μου έχω παλιό μελισσοκόμο με τριώροφα μελίσσια: Γιατί τα δικά μου δεν μεγαλώνουν έτσι; Πως πιάνω καλή θέση μελισσοκομείου;



Γιατί οι γύρω μελισσοκόμοι έχουν τριόροφα μελίσσια ενώ τα δικά μου δεν μεγαλώνουν τόσο πολύ; Πως μπορώ να αυξήσω την ανάπτυξη τους περισσότερο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που ρωτάνε πολλές φορές οι μελισσοκόμοι, και κυρίως αυτοί που έχουν λίγα μελισσάκια για χόμπυ. Καταρχήν να πούμε ότι δεν είναι τυχαίο που τα μελίσσια του διπλανού μελισσοκόμου έγιναν τριόροφα! Η ανάπτυξη των μελισσιών οφείλετε σε πολλούς παράγοντες με τους κυριότερους να είναι η νεκαροέκκριση των λουλουδιών, οι χειρισμοί του μελισσοκόμου, και οι έγκαιρες διεγερτικές τροφοδοσίες.

Η βασίλισσα ξεκινώντας μετά το ξεχειμώνιασμα να γεννά αυγά αρχίζει να αυξάνει σταδιακά την γέννα της. Λίγο πριν την Άνοιξη δίνοντας αραιό σιροπάκι δίνουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα στη βασίλισσα να αυξήσει την γέννα της, και δίνοντας χώρο με νέα πλαίσια οι γόνοι που κάνει το μελίσσι αυξάνονται πάρα πολύ. Λέγοντας τα παραπάνω θέλω να καταλήξω στο εξής! Ένας λάθος χειρισμός, ένα "γονάτισμα" σε θέμα πλυθησμού με κόψιμο παραφυάδων μπορεί να γκρεμίσει αυτό που χτίζαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τι θέλω να πώ; Ότι αν ένα μελίσσι χάσει απότομα πολύ πλυθησμό και γόνους, η βασίλισσα σοκάρεται, ρίχνει την γέννα της και δεν πρόκειται να ξανα γεννήσει με τους ίδιους ρυθμούς στο μέλλον. Γι αυτό στο το μητρικό μελίσσι αφήνουμε τουλάχιστον 6 πλαίσια με πλυθησμό όταν κάνουμε τα κοψίματα με παραφυάδες.  

Ξεφύγαμε όμως απο το αρχικό ερώτημα. Πως καταφέρνουν μερικοί μελισσοκόμοι να φτιάχνουν μεγάλα μελίσσια, ποιός είναι ο κυριότερος παράγοντας που παίζει ρόλο; Παραλείψαμε να αναφέρουμε την μεγαλειοτάτη! Η βασίλισσα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης. Και θα σας πω κάτι απλό. Αν η βασίλισσα δεν είναι καλή, ακόμα και με τους καλύτερους χειρισμούς το μελίσσι δεν θα "ξεστυθεί". Αντιθέτως αν η βασίλισσα είναι ποιότητας είναι πρακτικώς αδύνατο να μην αναπτυχθεί και να μην γίνει καλό το μελίσσι. 

Υπάρχουν και περιπτώσεις που βλέπουμε μελίσσια με 3 και πάνω ορόφους. Δηλαδή 3όροφα 5όροφα κλπ. Επειδή έχω δει και εγώ τέτοιους μελισσοκόμους μπορώ να πω ότι δύσκολα μια βασίλισσα μόνη της μπορεί να υποστηρίξει τόσα πλαίσια με πλυθησμό. Μέχρι τριόροφο μπορεί να υποστηρίξει η βασίλισσα και πολύ σπάνια 4οροφο. Συνεπώς αυτά τα μελίσσια που βλέπουμε μπορεί να προήλθαν απο συνέννωση η να τους δόθηκαν γόνοι απο άλλα μελίσσια.

Τώρα έχω να πω ένα μυστικό! Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η θέση του μελισσοκομείου. Και για να σας το δώσω να το καταλάβετε θα σας πω ένα παράδειγμα. Έχουμε ένα μελισσοκομείο 100 μελισσιών και μπροστά μας στα 900 μέτρα είναι κάποια στρέμματα πορτοκαλιές. Εκτός απο εμάς βρίσκονται και άλλοι μελισσοκόμοι οι οποίοι έχουν πιάσει μέρος πιο κοντά στις πορτοκαλιές. Ποιός μελισσοκόμος λέτε οτι θα πάει καλύτερα; Μα φυσικά αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στην ανθοφοριά. Στις μελιτοφορίες δεν ισχύει τόσο πολύ αυτό αλλα στις ανθοφορίες η μελισσοχωριτικότητα είναι πολύ μικρή.

Άλλο ένα παράδειγμα. Πήγαμε τα μελίσσια στον Έλατο και πιάνουμε μελισσοκομείο σε μια περιοχή που έχει πάρα πολλά μελίσσια. Και όταν λέω πολλά εννοώ να βρίσκουμε δεκάδες κυψέλες κατα μήκως των δρόμων. Αν η χρονιά είναι καλή, ο έλατος δίνει τόσο πολύ μέλι που μπορεί να θρέψει δεκάδες κυψέλες ανα τετραγωνικό στρέμμα. Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχει καλή μελιτοφορία; Τότε τα έλατα αδυνατούν να θρέψουν τόσα μελίσσια, και η συνέπεια είναι μηδενική παραγωγή. Αν όμως στην ίδια περιοχή υπήρχαν μόνο λίγα μελίσσια, τότε δεν θα πήγαιναν καλύτερα; Φυσικά και Ναι! Συνεπώς όταν ψάχνουμε για μια καλή μεριά, πρέπει να πηγαίνουμε εκεί που δεν είναι το πλήθος! Για να εξασφαλίσουμε μια πιο σίγουρη παραγωγή.

Και μιας και πιάσαμε στο στόμα μας τον Έλατο να σας πω κάτι. Γιατί ο έλατος δίνει τόσο πολύ μέλι, σε όσους μελισσοκόμους τον επισκέπτονται; Ο έλατος είναι μια ορεινή μελιτοφορία. Ο χειμώνας είναι βαρύς. Και η φύση έχει προβλέψει μελίσσια που ξεχειμωνιάζουν με τόσο χιόνι και κρύο πρέπει να έχουν πολλές πολλές προμήθειες! Για να επιβιώνουν με την δική τους τροφή!

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ο κάθε μελισσοκόμος θα πρέπει με πολύ κόπο και πολλά πειράματα να ανακαλύψει τις ανθοφοριες και το κλίμα-μικροκλίμα- της περιοχής του, ώστε να έχει τα ανάλογα αποτελέσματα. Δε σημαίνει ότι μια περιοχή έχει μέλι επειδή πάνε οι άλλοι... Συνήθως την πατάμε γιατί επιθυμούμε την εύκολη λύση και δεν ερευνούμε μόνοι μας.
    Τα τριώροφα μελίσσια απαιτούν καλούς χειρισμούς και ανοιχτή γωνοφωλιά. Αυτή είναι η άποψή μου παιδιά μετά από πολλά λάθη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοιχτή γονοφωλια; τι εννοείς; Πέτρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!