Widget Recent Post No.

Ξεφώλιασμα εργάτη σε πεύκο: Αυτός δίνει το μέλι...


Γράφει ο μελισσοκόμος Λεωνίδας Τσιαμήτρος...
Ο εργάτης (Marchalina Ηellenika) τον Απρίλη σταματά να τρέφεται και ψάχνει να βρει μέρος όπου θα γεννήσει τα αυγά του. Οι απόγονοι που θα γεννηθούν θα βρουν με τη σειρά τους μια φωλιά μέσα σε κάποια σχισμή του φλοιού του πεύκου. Στη συνέχεια ο νέος εργάτης θα αρχίσει να τρέφεται από τους χυμούς του πεύκου και αργότερα το καλοκαίρι θα δώσει μελίτωμα για τη παραγωγή του πευκόμελου.

Αν σημειώσουμε την ημερομηνία που ξεφωλιάζει ο εργάτης μπορούμε να καταλάβουμε αν το πεύκο θα είναι πρώιμο ή όψιμο.

Σχόλιο Ο.Μ: Ο εργάτης που θα δούμε και μέσα στο βίντεο είναι κάποια εντομάκια σα "κάμπιες" που φωλιάζουν στον κορμό και τα κλαδιά του δέντρου και πλέκουν ένα άσπρο πράγμα το οποίο ονομάζεται "βαμβακάδα" για να προστατεύονται από τις εξωτερικές θερμοκρασίες και τους εχθρούς. Καθώς ρουφούν τους χυμούς που ανεβάζει το δέντρο εκκρίνουν μεγάλη ποσότητα από σάκχαρα τα οποία συλλέγουν οι μέλισσες και είναι το λεγόμενο πευκόμελο.

Ο εργάτης δίνει για αρκετές ημέρες με επανάληψη κάθε 21 ημέρες όπου είναι και ο κυκλος αναπαραγωγής του. Δεν έχουν όλα τα πεύκα "εργάτη" γι αυτό δεν δίνουν όλα μέλι. Ο μελισσοκόμος που θέλει να δοκιμάσει ένα δάσος αν δίνει μέλι πρέπει να μεταφέρει τον εργάτη το οποίο νομικά είναι παράνομο επειδή μερικοί "έξυπνοι" λένε οτι καταστρέφεται το δέντρο. Εγώ δεν εχω δεί δάσος με εργάτη να έχει ένα ξερό κλαρί. Αντιθέτως με τις καταστροφικές κάμπιες που μετρούνται χιλιάδες εκεί δεν δίνει σημασία το κράτος γιατί αναπαράγονται και μεταφέρονται μόνες τους εφόσον έχουν φτερά. Μόνο απο αυτές ξεραίνονται τα δέντρα. Σύντομα θα δώσουμε πληροφορίες πως να μεταφέρουμε τον εργάτη σε ένα πευκοδάσος κοντά στα μελίσσια μας. Δείτε το βίντεο του μελισσοκόμου Λεωνίδα με ξεφωλιασμένους εργάτες...

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. ο εργατης δινει μελι στη βορεια ελλαδα και θεσσαλια ωσ τελη απριλιου ή οχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο που με φοβιζει φετος ειναι οτι ξεκινησε πολυ νωρις και δεν ξερουμε ποσο θα κρατησει εχει ξεκινησει απο αρχες μαρτιου. τον απριλη λετε να δουλεψει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!