Widget Recent Post No.

Καθαρίζουμε τις κυψέλες απο τα χόρτα: Γρήγορος τρόπος για να μην μας επιτίθούν οι μέλισσες



Τα χόρτα αποτελούν ένα πολύ έντονο πρόβλημα για τα μελίσσια μας. Πέρα του ότι εμποδίζουν εμάς τους μελισσοκομους στους μελισσοκομικούς μας χειρισμούς κλείνουν τις εισόδους και τα πλάγια των κυψελών με αποτέλεσμα τα μελίσσια να μην μπορούν να πετάξουν,  να χάνουν τον ήλιο τους και γενικά να επικρατεί ανεβασμένη υγρασία στα μελίσσια. Στόχος μας λοιπόν είναι να ξεχορταριάσουμε τις κυψέλες χωρίς να αναστατώσουμε τις μέλισσες πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Μάλιστα μπορεί να γίνει και επικίνδυνο εφόσον πολλοί συνάδελφοι έχουν δεχτεί επίθεση κατα τη διαδικασία. Σήμερα θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τρόπους που μπορείτε να τα καθαρίσετε τα μελίσσια χωρίς επιθέσεις.

Θα σας αναφέρω τον πιο "ασφαλή" και γρήγορο τρόπο για να κάνετε τη δουλειά με "μέσινέζα" δηλαδή χλοοκοπτικό. Όπως ξέρετε κάνει εξαιρετικά δυνατό θόρυβο. Αλλά δεν είναι αυτό που εξοργίζει τις μέλισσες τόσο πολύ. Όταν δουλεύουμε το μηχάνημα τινάζονται και πέτρες. Αυτές οι πέτρες αμα χτυπήσουν τα μελίσσια καταλαβαίνετε τι θα γίνει μετά. Ακούστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Πρώτα πρώτα καπνίζετε πολύ καλά τα μελίσσια. Τόσο που να υποχορήσουν οι μέλισσες μέσα. Ο καπνός κάνει απίστευτη δουλειά. Και μειώνει δραματικά την επιθετικότητα ότι ώρα και αν είναι. Στην συνέχεια με ένα ψεκαστήρι βρέχετε την είσοδο με νερό. Οι μέλισσες σιχαίνονται το νερό. Ξέρουν ότι άμα βραχούν χάνουν την πτητική τους ικανότητα. Προσπαθούμε να κόψουμε τα χόρτα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ταυτόχρονα έχουμε κοντά μας και το καπνηστήρι σε περίπτωση που κάποιο μελίσι αγριέψει. Εννοείτε ότι φοράμε γάντια μακρύ παντελόνι και μάσκα διότι σίγουρα θα πέσουν μερικά τσιμπήματα.

Τώρα όσον αφορά την ώρα που θα κάνουμε τη δουλειά. Μερικοί μελισσοκόμοι υποστηρίζουν το μεσημέρι άλλοι το πρωί. Εγω συμβουλεύω να γίνει το σούρουπο όπου και οι μέλισσες έχουν μαζευτεί και εμείς μπορούμε να κάνουμε ελεύθερα τη δουλειά μας. Αν θέλουμε να πάμε μεσημέρι τότε δεν πρέπει να μη ρίξουμε νερό στις εισόδους. Μόνο καπνό! Καπνό ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να διατηρούμε τις μέλισσες ήρεμες και να μην μπορούν να μεταδώσουν με τις φερομόνες τους για ενεργοποίηση του "επιθετικού στρατού".

Σε γενικές γραμμές αν κόβετε χόρτα πάνω από 20 μέτρα makri;a απο τα μελίσσια δε χρειάζεται να πάρετε κανένα μέτρο. Αν όμως θέλετε να ξεχορταριάσετε δίπλα τους όλα τα παραπάνω είναι υποχρεωτικά. Μερικοί μελισσοκόμοι προκειμένου να γλιτώσουν την μεσινέζα ραντίζουν χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Ξεραίνονται τα χόρτα και τέρμα το πρόβλημα. Εγώ προσωπικά είμαι φανατικός κατά των φυτοφαρμάκων μιας και αυτά είναι η αιτία που έχασα πολλές φορές τα μελίσσια μου.

Μελισσοκόμος ράντισε γύρω απο τα μελίσσια και τα χόρτα ξεράθηκαν. Αυτός ο τρόπος φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικός αλλά δεν σας τον προτείνω να τον δοκιμάσετε
Μελίσσια με μπόλικο χορτάρι που χρειάζονται καθάρισμα





Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. kofta kai rantiseta prin ta pas ta melissia......skepsou poio sovara otan anevazeis tetoia xaza post

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι αν ειναι εκει που τα ξεχιμονιασες εσυ εξιπνε 2:36 τα πας μια βολτα για μια μερα κοβεις τα χορτα κ μετα τα γιρνας να φανταστω ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!