Widget Recent Post No.

Πότε δίνουν μέλι οι ανθοφορίες: Πότε έχουμε φούλ νεκταροέκκριση και πότε δουλεύουν τα μελίσσια



Σήμερα θα μιλήσουμε για τις ανθοφορίες και πότε δίνουν μέλι. Όπως γνωρίζουμε οι μελισσοκομία είναι άμεσα εξαρτημένη από τον καιρό. Είναι απολύτως γνωστό ότι οι ανθοφορίες για να τις δουλέψουν τα μελίσσια χρειάζονται να ευνοηθούν από την φύση, δηλαδή να μην επικρατούν βοριάδες (κρύος αέρας) να μην βρέχει και ξεπλένεται το νέκταρ μελίτωμα και να μην γίνονται απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Οι ανθοφορίες δεν δίνουν κάθε χρόνο μέλι και είναι πολύ ευαίσθητες στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Ο μελισσοκόμος πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα προκειμένου να διαχειρίζεται σωστά τα μελίσσια του.


Τα φυτά για να αποδώσουν μεγάλη ποσότητα μελιού πρέπει να έχουν υγρασία και να τα χτυπά ήπιος νοτιάς χωρίς να ξεραίνει το νέκταρ τους. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας μελιτοφορίας δεν πρέπει να βρέξει διότι τα λουλούδια από πολλά φυτά σταματούν να δίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα ρείκια που με την πρώτη βροχή που θα πέσει σταματούν να δίνουν. Το ίδιο ευαίσθητα είναι και άλλα φυτά όπως τα ανοιξιάτικα λουλούδια από χιλιάδες φυτά. Για να σας δώσω να καταλάβετε πότε δίνουν τα φυτά μέλι, θυμάστετην άνοιξη που φτάνει μια περίοδος που αρχίζουμε και ζεσταινόμαστε, και έξω κάνει ζέστη; Αυτή η ζεστή θερμοκρασία σε συνδιασμό με την υψηλή υγρασία βοηθάει σημαντικά τη νεκταρόεκκριση και τη παρατεταμένη μελιτοφορία.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για υψηλή παραγωγή μελιού των φυτών και των δέντρων είναι οι βροχές. Χρονιές με παρατεταμένες βροχοπτώσεις και στην συνέχεια καλοκαιρία με φούλ ήλιο φαίνεται οτι ευνοούν στο μέγιστο τα φυτά. Το έδαφος έχει ποτίσει για τα καλά νερό, και μετά σε συνδιασμό με τον πλούσιο ήλιο τα φυτά παίρνουν απίστευτη δύναμη για να αποδώσουν. Το κακό με τη βροχή είναι ότι πρέπει να γίνει πρίν την ανθοφορία και όχι κατα τη διάρκεια αυτής. Γιατί συνήθως καίει τα λουλούδια και οι μέλισσες δεν τα πλησιάζουν μετά.

ΕΙΚΟΝΑ: Τα βασιλικά κελιά σμηνουργίας είναι ένας καλός οιωνός για την παραγωγή μελιού στο μέλλον και την αποδοτικότητα μελλοντικών ανθοφοριών


Υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας για να καταλάβουμε αν μια ανθοφορία θα δώσει μέλι. Οι παλιοί μελισσοκόμοι ερμηνεύουν τα φυτά με το αν η χρονιά είναι πρώιμη ή όψιμη. Για παράδειγμα αν η πορτοκαλιές ανοίγουν πολύ νωρίτερα απο το φυσιολογικό (πρώιμες) είναι πιθανό με μια βροχή να καταστραφούν και τα μελίσσια να μην τις δουλέψουν καθόλου. Σύμφωνα με την εμπειρία όσες φορές μια ανθοφορία ανοίγει πρώιμα δεν πηγαίνει καλά και αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι η πρώιμη άνοιξη έχει περισσότερα σκαμπανευάσματα με τον καιρό, πράγμα κρίσιμο για την νομή μας. Αντιθέτως αν η ανθοφορία είναι όψιμη έχει περισσότερες πιθανότητες να δουλέψει στα μελίσσια.

Ισχύει ότι πολλές ανθοφορίες δεν δίνουν κάθε χρόνο μέλι. Για παράδειγμα η άνοιξη λόγω λίγων βροχοπτώσεων να μην ευνοήσει την ανάπτυξη των λουλουδιών και αυτά μετά να να μην έχουν να μας προσφέρουν νέκταρ. Ένα παράδειγμα είναι η πορτοκαλιά η οποία δίνει κάθε 2 χρόνια περίπου. Το αν θα δώσει δεν εξαρτάται μόνο απο τις βροχές αλλά και τις συνθήκες που επικράτησαν όλη την προηγούμενη περίοδο. Ξέρετε υπάρχουν πολλοί παράγοντες που το χώμα μπορεί αν γίνει πιο θρεπτικό και τα δέντρα να έχουν περισσότερη δύναμη για να φτιάξουν τα μελίσσια μας.

Δεν δίνουν όλες οι περιοχές μέλι. Πολλοί νέοι μελισσοκόμοι νομίζουν πως όλα τα φυτά και τα δέντρα δίνουν μέλι. Για παράδειγμα τα έλατα. Θυμάμαι κάποιους νέους μελισσοκόμους που αποφάσισαν να επισκεφτούν τα έλατα χωρίς να γνωρίζουν αν αυτά δίνουν μέλι. Οι μελισσοκόμοι παράτησαν εκεί τα μελίσσια και μετά απο λίγο καιρό κόντεψαν να ψωφήσουν απο την πείνα. Τα ελατοδάση δεν έχουν όλα τον ίδιο πλυθησμό σε ζουζουνάκια που έχουν μελιτοέκκριση. Αν οι χυμοί που ανεβαίνουν στο δέντρο είναι λιγοστοί λόγω φτωχού εδάφους, δεν αναπαράγονται σωστά τα εντομάκια αρα δεν περισσεύει και μέλι για τις μέλισσες. Για να δούμε αν μια περιοχή δίνει μέλι παρατηρούμε στο δρόμο. Αν δούμε πολλές δεκάδες μελίσσια σημαίνει οτι υπάρχει μέλι...

Διαβάστε επίσης:
Πως παράγουμε τόνους μέλι από λίγα μελίσσια

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια