Widget Recent Post No.

Τοποθέτηση μελισσιών με μηδενική παραπλάνηση: Η διάταξη που προτείνει παλιός μελισσοκόμος



Ο επαγγελματίας Μόσχος Ντιώνιας μας παρουσιάζει μια διάταξη τοποθέτησης μελισσιών με την οποία οι μέλισσες δεν παραπλανούνται και δεν μπαίνουν σε ξένες κυψέλες. Το μυστικό δεν είναι μόνο στη θέση κάθε κυψέλης αλλά και στην πλευρά που κοιτάει κάθε είσοδος. Η φωτογραφία που θα δούμε παρακάτω έχει τέλεια εφαρμογή σε μέρη με ομαλό έδαφος. Αντίθετα αν τα μελίσσια μας είναι σε ύψωμα και το έδαφος είναι κεκλιμένο θα πρέπει να εφαρμόσουμε άλλη μέθοδο. Δείτε το σχεδιάγραμμα που έφτιαξε ο μόσχος για μηδενική παραπλάνηση μελισσών!




Μια μικρή συμβουλή: Στο μελισσοκομείο μας πρέπει να αποφεύγουμε να βάφουμε τις κυψέλες μας όλες ίδιο χρώμα και να τις τοποθετούμε σε παράλληλες σειρές την μια μπροστά από την άλλη. Η μέθοδος αν και είναι η πιο εύκολη μπερδεύει τις μέλισσες μπαίνοντας σε ξένες κυψέλες. Αν και οι κυψέλες στο παρακάτω μελισσοκομείο έχουν απόσταση μεταξύ τους η παραπλάνηση είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Συγκεκριμένα η πρώτη γραμμή θα συγκεντρώσει τις περισσότερες συλλέκτριες ενώ οι από πίσω θα είναι πιο αδύναμες. Όταν οι μέλισσες δεν μπαίνουν στο σωστό "σπίτι" μεταφέρουν ασθένειες που πθανόν να μεταδώσουν και στις άλλες κυψέλες. Επίσης κάτι πολύ σοβαρό. Όταν είναι έτσι τοποθετημένες οι κυψέλες χάνονται βασίλισσες οι οποίες βγαίνοντας για γονιμοποίηση στην επιστροφή δεν μπορούν να θυμηθούν ακριβώς από που βγήκαν. Αν η βασίλισσα μπει σε λάθος κυψέλη σκοτώνεται μέσα σε λίγα λεπτά από τις μέλισσες της ξένης κυψέλης!



Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. δεν ισχύει τίποτα από αυτά που γράφετε θα τα χαρακτήριζα? αλλά έχω να πω αυτός που τα υποστηρίζει είναι άσχετος με την μελισσοκομία και θα συμβούλευα να μην εφαρμόζετε αυτά που λέι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο προσανατολισμος της εισοδου της κυψελης δεν θα πρεπει να ειναι νοτιοανατολικος; Γιατι με αυτη την διαταξη πολλες βλεπουν βορεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποση αποσταση περιπου να εχει το καθε μελισσι απο το αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!