Widget Recent Post No.

Αλλαγή κυψέλης σε μελίσσι η αλλιώς μετάγγιση: Πότε γίνετε και τι κίνδυνοι υπάρχουν;



Η μετάγγιση ενός μελισσιού από τη μια κυψέλη σε μια άλλη είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία την οποία μπορεί να κάνει ακόμη και ο πιο αρχάριος μελισσοκόμος. Τον χειρισμό αυτό τον κάνουμε κυρίως τις περιόδους και τις ώρες "που πετάνε τα μελίσσια" δηλαδή να έχει καλή θερμοκρασία και να μην επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Πιστεύεται από μερικούς ότι αποσυντονίζεται το μελίσσι, και η αλήθεια είναι πως πράγματι συμβαίνει. Οι μέλισσες έχουν συνηθίσει καθώς προσγειώνονται στη κυψέλη να βλέπουν ένα συγκεκριμένο χρώμα σε μια συγκεκριμένη θέση. Συνεπώς αν ένα χαρακτηριστικό αλλάξει πχ το ύψος ή το χρώμα τις κυψέλης οι μέλισσες θα σταματήσουν να δουλεύουν το ίδιο αποτελεσματικά. Αλλά θα προσαρμοστούν πολύ γρήγορα!

Μεγάλη σημασία στη προσαρμογή του μελισσιού παίζει το χρώμα της κυψέλης. Αν η καινούργια κυψέλη έχει το ίδιο χρώμα με την αρχική τότε το μελίσσι δεν πρόκειται να επηρεαστεί καθόλου. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα χεράκι καθαρισμού της κυψέλης και ένα εκ νέου προπολάρισμα των πλαισίων και στο ξύλο. Με αυτόν τον τρόπο κολλάνε τα πάντα και απολυμαίνουν το σπίτι τους.

Οι λόγοι που κάνουμε μετάγγιση στα μελίσσια είναι αρκετοί. Μπορεί η κυψέλη να είναι σαπισμένη και να θέλει αλλαγή μπορες να μας έχει στείλει κάποιος τις κυψέλες του για να του βάλουμε μελίσσια αλλα το σημαντικότερο είναι όταν θέλουμε να απολυμάνουμε τη κυψέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο μελισσοκόμος πρέπει να απολυμαίνει με φλόγιστρο τη κυψέλη κάθε 1 χρόνο. Όπως είχα παρακολουθήσει πρόσφατα σε σεμινάριο εκεί συσσορεύονται τα περισσότερα μικρόβια υπολλείματα κεριού και όλα τα σκουπίδια και πρέπει οπωσδήποτε να τα καθαρίζουμε.


Έτσι λοιπόν βγάζουμε το σμήνος απο τη κυψέλη καθαρίζουμε με το ξέστρο όλα τα κεριά που έχουν συσσορευτεί και μετά περνάμε με το φλόγιστρό. Αυτή είναι μια πολύ βασική αρχή αν θέλουμε να έχουμε καθαρά μελίσσια, υγιέστατα σμήνη και ποιοτικά προιόντα. Το καθάρισμα της γονοφωλιάς γίνεται μόνο σε μελίσσια που έχουν σταθερό μη αεριζόμενο πάτο. Όταν ο πάτος αερίζεται όλα τα σκουπίδια πέφτουν κάτα άρα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα

Προσωπικά θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποια "ακατάλληλη" εποχή να αλλάξουμε κυψέλη στα μελίσσια μας. Δηλαδή πχ να σας πω οτι το χειμώνα δεν κάνει. Όταν η μέρα έχει καλή θερμοκρασία πάνω απο 13 βαθμούς, δεν υπάρχει λόγος να μην αλλάξουμε το μελίσσι μας. Η μετάγγιση αν τοποθετήσουμε πάλι στην ιδια θέση το σμήνος δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα.

Παρακάτω βλέπουμε τον μελισσοκόμο Μιχάλη που κάνει μετάγγιση σε ένα μελίσσι. Όπως βλέπετε η κυψέλες είναι ίδιου χρώματος για να μη δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα σε θέμα προσαρμογής. Αλλά και άλλο να ήταν το χρώμα πάλι θα το συνήθιζαν...




Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Πολύ ωραία η ιστοσελίδα σας και πολύ ενημερωτική. Μήπως μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να αλλάξω θέση σε ένα σμήνος μέσα στο μελισσοκομειο μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!