Widget Recent Post No.

Θανάτωση κακής βασίλισσας και συνένωση με άλλο μελίσσι: Η πιο σίγουρη και εύκολη μέθοδος



Στα μελίσσια στην προηγούμενη επιθεώρηση διαπίστωσα ότι ένα μελίσσι δεν είχε καθόλου γόνο. Ούτε ένα αυγό. Η βασίλισσα δεν γεννούσε καθόλου. Πίστευα πως με ξεγελούσαν τα μάτια μου και ότι υπήρχαν αυγά αλλά όλος ο κόπος ήταν μάταιος. Οι μέλισσες το μαρτυρούσαν εφόσον ήταν ανήσυχες και συμπεριφερόταν περίεργα. Η βασίλισσα υπήχε, η κοιλιά της ήταν μεγάλη μα δεν είχε καθόλου όρεξη να ανταποκρισθεί στα καθηκοντά της. Ισως μετά τη χημική θεραπεία κατά της βαρρόα - που έγινε στο συγκεκριμένο μελίσσι να έχασε την γονιμότητα της. Συμβαίνει καμία φορά.


Αποφάσισα να μην την σκοτώσω και να της δώσω λίγες μέρες περιθώριο προκειμένου να γεννήσει. Ήξερα βέβαια πως αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί. Έτσι μετά από αρκετές ημέρες σε άλλη επιθεώρηση διαπίστωσα εκ νέου ότι η βασίλισσα ήταν τελειωμένη, πάλι δεν γένναγε. Δεν δικαιολογείτε άλλωστε βασίλισσα να μην γεννάει όταν τα άλλα μελίσσια έχουν τόσους γόνους.

Το απίστευτο με αυτό το μελίσσι ήταν οτι βούιζε. Οχι έντονα αλλά βούιζε. Μέσα απο αυτή τη συμπεριφορά αποφάσισα και εγώ να τις βοηθήσω και να σκοτώσω ο ίδιος τη βασίλισσα. Αποφάσισα να εκμεταλλευτώ μια άλλη βασίλισσα ενός μικρού μελισσιού που όμως αποδείχθηκε πολύ καλή πέριση. Όπως σας έχω πει η πιο εγγυημένη μέθοδος συνέννωσης είναι με τη σίτα πρόπολης, όπου τοποθετούμε στο κάτω μέρος το μελίσσι με τη βασίλισσα, και πάνω το ορφανό. Ανάμεσα η σίτα πρόπολης και στο καπάκι ένα μικρό πετραδάκι για να μπαινοβγαίνουν οι μέλισσες που διψάνε.




ΕΙΚΟΝΑ Σκοτώσαμε τη βασίλισσα προκειμένου να συνεννώσουμε το μελίσσι. Η αντικατάσταση της βασίλισσας δεν θα γίνει αυτή τη στιγμή, αλλά μόλις αναπτυχθεί το συγκεκριμένο μελίσσι και θα κόψουμε παραφυάδες.

Κάτω βρίσκεται το μελίσσι με τη βασίλισσα το οποίο είναι αρκετά μικρό. Πάνω βρίσκεται το ορφανό. Τοποθετούμε κάτω αυτό με τη βασίλισσα γιατι οι φερομόνες πάνε πάντα προς τα επάνω. Η σίτα πρόπολης επιτρέπει να μεταδίδονται τα αρώματα για να γίνει ασφαλής η συνέννωση. Οι μέλισσες δεν μπορούν να περάσουν. Επειδή το πάνω μελίσσι ειναι 5άρι θα αφήσουμε τη σίτα τουλάχιστον 2 ημέρες. Το μελίσσι θα δεχτεί τη νέα βασίλισσα σίγουρα


Τοποθετούμε ένα πετραδάκι στο καπάκι για να βγαίνουν οι μέλισσες σε περίπτωση που χρειάζονται νερό η οτιδήποτε άλλο και να μην ταλαιπώρηθούν. Η μέθοδος με το πετραδάκι ενδεικνυται τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνει ζέστη και οι μέλισσες σκάνε εύκολα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια