Widget Recent Post No.

Έρευνα για το μέλι έδειξε ότι έχει δηλητήριο: Δείτε σε ποια χώρα συνέβη το εξωπραγματικό γεγονός



Έχουν πληρώσει εκατομμύρια για να διαφημίσουν το μέλι τους και αυτό αποδείχθηκε "δηλητηριώδες" εφόσον έτσι έδειξαν οι εργαστηριακές έρευνες. Η αυστραλία είναι μια χώρα που έχει πληρώσει αδρά για τη προώθηση του μελιού - ξέρετε το μέλι manuka - και τώρα νέες έρευνες έρχονται να αποδείξουν ότι όχι μόνο δεν είναι φαρμακευτικό, αλλά τοξικό. Η Ελλάδα μας εν αντίθεση έχει αποδείξει με πολλές έρευνες ότι έχει το καλύτερο μέλι παγκοσμίως, όμως ποιες είναι οι δράσεις που έγιναν από το κράτος και τους μελισσοκόμους για να γίνει παντού αυτό γνωστό;


Δείτε την ανακοίνωση...
Πίκρα στα χείλη των Αυστραλών μελισσοκόμων έβαλε αμφιλεγόμενη έρευνα που διεξήχθη στην Ιρλανδία και η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αυστραλιανό μέλι είναι μολυσμένο και περιέχει τοξικές ουσίες οι οποίες προέρχονται από το παρασιτικό φυτό Paterson's curse το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στους αγρούς της χώρας.

Οι Αυστραλοί μελισσοκόμοι αρνούνται ότι η συγκεκριμένη έρευνα είναι ακριβής, καθώς, όπως ισχυρίζονται τα δείγματα που εξετάστηκαν από τους ερευνητές είναι παλιά και ότι από το 2012 (που χρονολογούνται τα δείγματα της έρευνας) έως σήμερα έχουν γίνει οργανωμένες προσπάθειες ώστε τα μελίσσια να απομακρυνθούν από τις περιοχές όπου ευδοκιμεί το συγκεκριμένο φυτό.

Το Paterson's curse περιέχει έναν ειδικό τύπο αλκαλοειδών που ανήκουν στην ομάδα της πυρρολιζιδίνης, τα οποία είναι δηλητηριώδη. Η χημική ανάλυση του μελιού που εξέτασαν οι Ιρλανδοί επιστήμονες βρήκε ότι και αυτά είχαν μεγάλη περιεκτικότητα αλκαλοειδών της ίδιας ομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, προκειμένου το μέλι να θεωρείται ασφαλές για να καταναλωθεί το ποσοστό των αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης που περιέχει δεν θα πρέπει να ξεπερνά το όριο των 0,1 μg/Kg. Οι Ιρλανδοί επιστήμονες βρήκαν όμως ότι η συγκέντρωση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στο αυστραλιανό μέλι ήταν 22 φορές περισσότερη από την επιτρεπόμενη. Αξίζει να αναφέρουμε σ' αυτό το σημείο ότι παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει το όριο των 0,1 μg/Kg για την συγκεκριμένη ομάδα αλκαλοειδών, στην Αυστραλία το επιτρεπόμενο όριο είναι 140 φορές περισσότερο απ' αυτό που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου Μελισσοκόμων Αυστραλίας, τα τελευταία χρόνια μέσα από νέες τεχνικές καλλιέργειας και βιολογικούς τρόπους καταπολέμησης του φυτού, εξάπλωσή του έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ έχει μειωθεί και η έκθεση των μελισσών σ' αυτό.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Συμβούλιο αναφέρει ότι τα αλκαλοειδή της συγκεκριμένης ομάδας που περιέχει το αυστραλιανό μέλι δεν είναι της ίδιας τοξικότητας με αυτά που εντοπίζονται στο ευρωπαϊκό μέλι ενώ παράλληλα τονίζει ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει επ' ουδενί τρόπο να συνδέουν τα υψηλά επίπεδα αυτών των «φυσικών» χημικών ουσίων με τον καρκίνο ή άλλες αρρώστιες.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι η προέλευση των αλκαλοειδών είναι κυρίως φυτική (περιέχονται στο νέκταρ που συλλέγει η μέλισσα) και η παρουσία τους σχετίζεται άμεσα με τη σύνθεση της χλωρίδας της περιοχής που βρίσκονται οι μέλισσες. Τα πιο σημαντικά φυτά παγκοσμίως που συνεισφέρουν σημαντικές ποσότητες αλκαλοειδών στο μέλι είναι και αυτά που ανήκουν στην οικογένεια Echium, στην οποία ανήκει και το Paterson's curse.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια