Widget Recent Post No.

Πότε αρχίζει να γεννά η βασίλισσα; Πότε αρχίζουμε να παρεμβαίνουμε στα μελίσσια;



Πότε αρχίζει να γεννά η βασίλισσα
Λίγο πολύ, αν ο χειμώνας δεν είναι πολύ βαρύς, στα μέσα Γενάρη, από τη Στερεά Ελλάδα και κάτω αρχίζει να γεννάει η βασίλισσα καθώς οι αλκυονίδες δίνουν το σύνθημα. Στην Κρήτη λένε πως η χρονιά ξεκινάει και η γέννα εν­τείνεται μόλις ανθίσει η αγριαμυγδαλιά. Στη βόρεια Ελλάδα η έναρξη της ωο­τοκίας γίνεται το Φλεβάρη. Ανθοφορίες, όπως είδαμε υπάρχουν αλλά πρέπει οι θερμοκρασίες να επιτρέψουν στις μέλισσες να βγουν και να συλλέξουν.

Πότε αρχίζουμε να παρεμβαίνουμε
Οι επισκέψεις μας γίνονται πιο τακτικές μόλις εμφανιστεί ο καινούριος γόνος. Ελέγχουμε αν υπάρχει τροφή κι αν δούμε πως δεν υπάρχει μετακι­νούμε πλαίσια με μέλι πιο κοντά στη μελισσόσφαιρα και τα απολεπίζουμε σε ένα-δυο σημεία για να τραβήξουν άμεσα τις μέλισσες. Αν ο καιρός δεν επι­τρέπει πολλά - πολλά αφήνουμε μελοζαχαροζύμαρο στα μελίσσια ακριβώς πάνω από τη σφαίρα. Τις επόμενες φορές αναπληρώνουμε το μελοζαχαρο­ζύμαρο σε όσα το έφαγαν κι ελέγχουμε όσα δεν το έφαγαν. Αν έχουν γέννα καλώς. Αν όχι, αναλόγως καιρού, ή τα τινάζουμε μπροστά σε άλλα που πάνε καλά ή τα ενώνουμε.

Η διεγερτική τροφοδοσία αρχές ή μέσα Φλεβάρη αναλόγως τον τόπο (150γρ χλιαρό σιρόπι 1:1. καθημερινά, ή 500γρ κάθε 3-4 μέρες) είναι απαραίτητη μόνο αν θέλουμε να πάμε σε κάποια πρώιμη ανθοφορία (πχ ανοιξιάτικο πεύκο, εσπεριδοειδή κλπ) ή αν θέλουμε να κόψουμε παραφυάδες. Για να έχει αποτελέσματα πρέπει να υπάρχει και γύρη στην κυψέλη είτε να έρχεται απ' έξω. Αλλιώς πρέπει να πρόσθεσουμε και γυρεόπιτα. 0 κίνδυνος υπάρχει, αν συνδυαστεί μια παγωνιά με την περιόδο που πεθαίνουν οι χειμωνιάτικες μέλισσες κι αντικαθίστανται από τις νεοεκτολαπτόμενες. 0 πληθυσμός μειώνεται απότομα και μπορεί να μην επαρκεί για να σκεπάσει το γόνο σχηματίζοντας σφιχτή σφαίρα, οπότε έχουμε ψύξη και θάνατο του γόνου. Η άποψή μας είναι ότι τα μελίσσια που ταΐστηκαν καλά το φθινόπωρο και ξεχειμώνιασαν δυνατά και με τροφές, εκμεταλλεύονται μια χαρά τις συνθήκες για να έχουν πρώιμη ανάπτυξη από μόνα τους ώρα που πρέπει.

Περισσότερα γι' αυτά όμως και την προετοιμασία για ένα γερό ξεκίνημα την άνοιξη θα διαβάσετε στους επόμενους χειρισμούς. Καλό χειμώνα με λουκουμάδες και τηγανίτες με μέλι, με δίπλες και ξεροτήγανα, με ρακόμελα και βραστάρια με μέλι!

 Από τις γεωτεχνικούς της Ο.Μ.Σ.Ε Καρατάσου Κατερίνα, κτηνίατρο, Κοντοθανάση Αγλαΐα, Γεωπόνο

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια