Widget Recent Post No.

Μέθοδος για τεράστια αύξηση στα μελίσσια



Όλοι οι μελισσοκόμοι μικροί και μεγάλοι θέλουν αύξηση στα μελίσσια τους. Για τους μικρούς μελισσοκόμους με λιγότερα από 10 μελίσσια αυτό είναι πιο δύσκολο πρώτον γιατί δεν υπάρχει η πολύχρονη εμπειρία και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός μελισσιών. Σήμερα θέλω να αναφέρω κάποιες τεχνικές και προετοιμασία για να κόψει κανείς πολλές παραφυάδες από λίγα μελίσσια. Και όταν λέμε αύξηση εννοούμε από 1 μελίσσι έως να δημιουργήσουμε άλλα 10 μελίσσια. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ο μελισσοκόμος να δουλέψει στα μελίσσια του και αν μπορεί να βρίσκεται σε αυτά σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα. Φυσικά θα σας τα πώ όλα όσο καλύτερα μπορώ.

Όταν ένας μελισσοκόμος στοχεύει σε αύξηση μελισσιών και όχι σε μέλι, μπορεί αν τροφοδοτήσει τα μελίσσια του και αν ασχοληθεί γενικώς, αυτά να γίνουν κυριολεκτικά "πύργοι" με 30 πλαίσια πληθυσμό το κάθε ένα. Αυτά τα κρατούν μυστικά οι περισσότεροι μελισσοκόμοι προτείνοντας στους νέους να δίνουν 200 γραμμάρια σιρόπι την άνοιξη και όχι παραπάνω γιατί θα το αποθηκεύσουν κλπ κλπ. Εγώ ξέρω ένα πράγμα, όσο περισσότερη τροφή δόσεις τόσο περισσότερη ανάπτυξη θα έχεις. Και αν κάποιος έχει βάλει σκοπό να αυξήσει τα σμήνη του πρέπει να δώσει πολύ σιρόπι. Και όταν λέω πολύ εννοώ να φτάσει ακόμη και τα δύο λίτρα τον μάρτιο με αναλογία 2 μέρη νερό 1 μέρος ζάχαρη. Μελίσσια που τροφοδοτούμε τόσο πολύ, και έρχεται ταυτόχρονα νέκταρ και γύρη μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά και να σχηματίσουν πανίσχυρες κοινωνίες ικανές για πολλά κοψίματα.

Δίνοντας τέτοια ποσότητα στα μελίσσια έχουν αυθονη τροφή να ταΐσουν το γόνο ο οποίος καταναλώνει υπέρογκες ποσότητες. Όσο και αν δεν το πιστεύει κάποιος ο γόνος καταναλώνει σχεδόν δύο πλαίσια μέλι ανά πλαίσιο, οπότε ακόμη και δύο λίτρα να δώσουμε σε ένα μεγάλο μελίσσι αυτό εξαφανίζεται και διατίθεται στον γόνο. Αυτές τις δοκιμές τις έχω κάνει σε δικά μου μελίσσια και έβλεπα να εξαφανίζονται δύο λίτρα απο 20άρι μελίσσι μέσα σε 3-4 ώρες και τις επόμενες ημέρες που έκανα επιθεώρηση δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου αποθηκευμένο μέλι και τα πλαίσια απ άκρη σε άκρη γαζωμένα από τη βασίλισσα και σφραγισμένους γόνους. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τότε ένα μελίσσι που κατάφερε και έφτασε με αυτό το τρόπο στα 30 πλαίσια πληθυσμό και χρειαζόταν πάτωμα!

Οι τροφοδοσίες που ξεκινάμε σε ένα μελίσσι είναι με σιρόπι 1 προς 1 δηλαδή ένα κιλό ζάχαρη 1 λίτρο νερό, και όχι πάνω απο 500γραμμάρια ανα 5άρι μελίσσι. Καθώς μεγαλώνει το μελίσσι και φτάσει πάνω 5-6 γόνους και 8-9 πλαίσια πλυθησμό μπορούμε να δώσουμε και ένα λίτρο ανά μελίσσι, ενώ αν αυτό γίνει 20άρι να διπλασιάσουμε τη ποσότητα. Εφόσον δεν έχουμε σκοπό να πάρουμε μέλι δεν έχομε καμία φοβία για "νοθεία". Πάντως αν αλλάξουμε γνώμη και θέλουμε να πάρουμε μέλι στη συνέχεια με τόσο μεγάλα μελίσσια, 40 ημέρες πριν τη νομή αρκούν για να φαγωθεί μέχρι και το τελευταίο ίχνος από ζάχαρη.

Επίσης να ξέρετε ότι είναι πολύ σημαντικό κατά την τροφοδοσία και την ανάπτυξη τα μελίσσια να έχουν κάτι μονωτικό επάνω από τα πλαίσια πχ κηρόπανο. Για να κρατιέται πιο ζεστός ο γόνος και να μη παθαίνει ψύξη. Είχε παρουσιαστεί στο blog και μια πατέντα απο τον επαγγελματία μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια με φοάμ το οποίο προσφέρει τεράστια μόνωση και άριστη ανάπτυξη. Δείτε περισσότερα: Πατέντα με μεγάλη μόνωση στο ξεχειμώνιασμα και ανάπτυξη με πολύ μικρό κόστος. Επανάσταση!!



Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!