Widget Recent Post No.

Πατέντα για πορτάκι κυψέλης: Φτιάξτε το πανεύκολα για γρηγοράδα στο φόρτωμα μελισσιών



Σήμερα έχω μια πανεύκολη πατέντα για όλους τους μελισσοκόμους. Σήμερα θα δώσουμε οδηγίες πως να φτιάξετε εξαιρετικά οικονομικά πορτάκια κυψέλης για κυψέλες που έχουν μικρότερη είσοδο όπως για παράδειγμα οι μικρές εισόδους που έχουν οι πλαστικές κυψέλες ή οι κυψέλες με αποσπόμενο πάτο. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια πάμφθηνη λύση που εφαρμόζουν πολλοί μελισσοκόμοι, και νομίζω πως αξίζει να γίνει γνωστή σε όλους.

Όπως μου έλεγε ένας πολύ μεγάλος μελισσοκόμος που δουλεύει εξ ολοκλήρου πλαστικές κυψέλες, είναι χρονοβόρα διαδικασία να βγάζω και να βάζω τα πλαστικά πορτάκια. - Ξέρετε το γύρισμα που χρειάζονται για να κλείσουν και να ανοίξουν. Μου λέει λοιπόν το εξής:  Έχω βρεί μια πολύ πιο γρήγορη λύση χρησιμοποιώντας το αφρολέξ που έχουν μέσα τα στρώματα. Οι περισσότεροι τα πετάνε στα σκουπίδια όμως για τον μελισσοκόμο είναι θησαυρός εφόσον μπορεί να φτιάξει δεκάδες πορτάκια. Το υλικό που βρίσκεται μέσα στο στρώμα είναι μαλακό ελαφρύ και επαναστατικό άκρως εξυπηρετικό τόσο για τον μελισσοκόμο όσο και για τις μέλισσες να μη ταλαιπορηθούν.

Μιλώντας με τον επαγγελματία μελισσοκόμο Κώστα Παναγιωτίδη μου είπε ότι δουλεύει την ίδια πατέντα για τις κυψέλες του με διαιρούμενο πάτο. Στις κανονικές κυψέλες που έχουν μεγάλη είσοδο δεν δουλεύει η πατέντα. Μου είπε λοιπόν ότι παίρνει το αφρολέξ από το στρώμα και με ένα χαρτοκόπτη ή ξυραφάκι (απο τα παλιά ξυραφάκια), κόβει το αφρολέξ σε κομμάτια λωρίδες. Το μήκος και το πλάτος της κάθε λωρίδας το μετράει ως εξής: Με ένα χάρακα μετράει την είσοδο και κόβει το αφρολέξ 1 πόντο μεγαλύτερο σε μήκος και σε πλάτος. Στόχος είναι το αφρολέξ να στριμωχτεί και να σφινώσει καλά την είσοδο.




Η πατέντα δουλεύει τέλεια και έχει απίστευτα αποτελέσματα μιας και τα μελίσσια κάνουν το ταξίδι τους αναπνέοντας από την είσοδο κανονικά. Συγκεκριμένα οι μέλισσες δεν συγκεντρώνονται στην είσοδο για να πεταχτούν κατά το άνοιγμα των μελισσιών. Μαζεύονται όλες στο καπάκι νομίζοντας οτι εκεί είναι η είσοδος. Απο ένστικτο πάνε εκεί που έχει το περισσότερο φώς. Ο επαγγελματίας μελισσοκόμος Κώστας παναγιωτίδης με διαβεβαίωσε οτι η πατέντα λειτουργεί απίστευτα καλά σε μεταφορές μικρών αποστάσεων ακόμη και την ημέρα. Μου είπε το εξής: Οταν ανοίγουμε τα μελίσσια δεν πετάγονται έξω οι μέλισσες όλες μαζί, πράγμα που σημαίνει πολύ λίγη παραπλάνηση. Ξέρουμε οτι τη στιγμή ανοίγματος των μελισσιών πολλές μπερδεύονται και μπαίνουν αλλού. Με το πορτάκι αυτό εκμηδενίζεται αυτό το μπέρδεμα.

Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους που το χρησιμοποιούν είναι η πιο εύκολη πατέντα για γρήγορο κλείσιμο και άνοιγμα μελισσιών κατά τη μεταφορά. Σύντομα ευελπιστώ να βγάλω σχετικές φωτογραφίες και επιπλέον λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη πατέντα. Ελπίζω να σας φανούν πολύ χρήσιμα όλα τα παραπάνω. 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Από προσωπική εμπειρία δουλεύει εξίσου καλά και στις κανονικές κυψέλες με μεγάλη είσοδο.(για ξύλινες μιλάω). Και πιο μεγάλο να ναι από 1 πόντο δε πειράζει γιατί το αφρολέξ έχει την ιδιότητα να συμπιέζεται εύκολα. Τα δουλεύω χρόνια στη μεταφορά και μ έχει σώσει. Τα ξύλινα πορτάκια τα έχω καταργήσει.Και ελαφριά και δεν πιάνουν και χώρο. Κώστας.Ήπειρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!