ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ 

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Εισαγωγή ζευγαρωμένης βασίλισσας σε διώροφο μελίσσι!



Ένα πρόβλημα μετά τους τρύγους είναι το ορφάνεμα μερικών ίσως μελισσιών μας από γρήγορους χειρισμούς στον τρύγο.

Συνήθως μπορεί να τραυματίσουμε, η να θανατώσουμε, η ακόμη και να πάρουμε κατά λάθος την βασίλισσα μαζί με τρυγημένα τελάρα.



Σε αυτά τα μελίσσια πρέπει να αντιληφθούμε γρήγορα την απώλεια της βασίλισσας και να κάνουμε εισαγωγή μιας νέας βασίλισσας και φυσικά ζευγαρωμένης.

Καλά είναι η βασίλισσα που θα επιλέξουμε να βάλουμε στο ορφανό μελίσσι μας να είναι δυο ή τριών μηνών πριν ζευγαρωμένη.Φώτο 1



Μια βασίλισσα που έχει ζευγαρώσει 2 με 3 μήνες πριν είναι πιο ήρεμη και οι φερομόνες της είναι πιο δυνατές έτσι γίνετε πιο εύκολα αποδεκτή από ένα μεγάλο μελίσσι.

Ο ασφαλέστερος τρόπος λοιπόν εισαγωγής μιας τέτοιας βασίλισσας είναι ο παρακάτω τρόπος που σας δείχνω στις φωτογραφίες. Εάν το μελίσσι μας έχει δεν έχει γόνο επείγει να βάλουμε σφραγισμένους ένα με δυο γόνους για να δώσουμε παραμάνες στην νέα μας βασίλισσα για γρηγορότερη προσαρμογή της για καλό τάισμα της από τις παραμάνες που θα γεννηθούν και την βοήθεια να συνεχίσει να γεννά με λίγο παραπάνω ταχύτητα από πριν.

Πλαίσιο εισαγωγής βασίλισσας.
Το πλαίσιο είναι από σύρμα διαστάσεις 10 επί 10 εκ. και το γύρισμα στις άκρες έχει 2 εκ. στην μια άκρη του τοποθετούμε μια είσοδο-έξοδο 3 εκ. και τοποθετούμε ζαχαροζύμαρο. Φώτο 2

Εικόνα 3


Βάζουμε με προσοχή την βασίλισσα μέσα στο πλαίσιο χωρίς άλλες μέλισσες και το τοποθετούμε στην άκρη ενός τελάρου με σφραγισμένο γόνο, μελί και κενό για να ξεκινήσει γεννά η βασίλισσα. Φώτο 3


Εικόνα 4


Τοποθετούμε τελάρο ανάμεσα στα πλαίσια του γονοθάλαμου και ελέγχουμε σε 2 μέρες, ελευθερώνουμε την είσοδο- έξοδο και κάνουμε έλεγχο την 8η μέρα από την εισαγωγή της νέας βασίλισσας για γέννα! , Φώτο 4

Εικόνα 5


Εικόνα 6




Και όπως έχουμε ξαναπεί……
Όταν υπάρχει καλή νεκταροέκριση το μελίσσι θα αποδεχτεί καλύτερα την νεοζευγαρωμένη βασίλισσα. Εάν δεν υπάρχει τότε δημιουργούμε εμείς την συνθήκη πριν την εισαγωγή της νεαρής βασίλισσας.

 Πηγή κειμένου: melisotopi.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Νέα σεμινάρια μελισσοκομίας



Νέα σεμινάρια! Μελισσοκομία για Αρχάριους: Γνωριμία με τη μέλισσα και την κοινωνία της, εκμάθηση βασικών μελισσοκομικών χειρισμών. Ασθένειες και Εχθροί των Μελισσών: Μέθοδοι Πρόληψης και Ορθολογικής Αντιμετώπισης!

H Open Mellon Εκπαίδευση – Συμβουλευτική – Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Α.Ε., μετά την πολύ επιτυχημένη κατά ομολογία των συμμετεχόντων, διεξαγωγή του πρώτου σεμιναρίου Μελισσοκομίας για Αρχάριους, έχει προγραμματίσει μέσα στον Σεπτέμβριο δύο νέα σεμινάρια τα οποία απευθύνονται τόσο σε αρχαρίους, αλλά και πιο έμπειρους μελισσοκόμους.

Α. «Μελισσοκομία για Αρχάριους: Γνωριμία με τη μέλισσα και την κοινωνία της, εκμάθηση βασικών μελισσοκομικών χειρισμών». Έναρξη 08/09/2015
Το σεμινάριο διάρκειας 25 ωρών (17 ώρες θεωρίας & 8 ώρες πρακτική σε μελισσοκομείο), αποτελεί μια εισαγωγή στο θαυμαστό κόσμο της μέλισσας και στην ενασχόληση της μελισσοκομίας. Αφορά όλους εκείνους που ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μελισσοκομία και επιζητούν να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες χειρισμού των μελισσών. Τα παραπάνω διδάσκονται σε απλή γλώσσα, χωρίς υπερβολική ανάλυση και πάντα σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση στο μελισσοκομείο.

Β. «Ασθένειες και Εχθροί των Μελισσών: Μέθοδοι Πρόληψης και Ορθολογικής Αντιμετώπισης»

Το πρόγραμμα είναι διάρκεια 15 ωρών (10 ώρες θεωρίας & 5 ώρες πρακτική σε μελισσοκομείο), αφορά πιο έμπειρους μελισσοκόμους που ενδιαφέρονται να μάθουν τα αίτια, τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις των εχθρών και ασθενειών του μελισσιού και επιζητούν να αποκτήσουν τις γνώσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να τις προλαμβάνουν αλλά και να τις αντιμετωπίζουν με ορθολογικό τρόπο, με σεβασμό προς την μέλισσα, το περιβάλλον και την ποιότητα των μελισσοκομικών προϊόντων. Έναρξη 22/09/2015

Εκπαιδευτής και των δύο προγραμμάτων είναι ο κος Κωνσταντίνος Μιναχείλης. Ως προπτυχιακός αλλά και ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξειδικεύθηκε στη μελισσοκομία ενώ κατά τα πρώτα εργασιακά του χρόνια η μελισσοκομία ήταν βασικό αντικείμενο εργασίας του. Δίδαξε μελισσοκομία αρχικά στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών και στη συνέχεια σε σεμινάρια του ΕΛΓΟ (πρώην ΟΓΕΕΚΑ) «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε αρχάριους και έμπειρους μελισσοκόμους, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής ερευνά τα είδη των άγριων μελισσών της Ελλάδας. Παράλληλα είναι κι ίδιος μελισσοκόμος και διαχειρίζεται μια μικρή οικογενειακή μελισσοκομική μονάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή σας μπορείτε απευθύνεστε στο 2410 551320, στην ιστοσελίδα www.openmellon.gr, καθώς και στα γραφεία της Open Mellon A.E. επί της οδού Αλ. Παναγούλη 73, στην Λάρισα.
Διαβάστε περισσότερα »

Monsanto τέλος για την Ελλάδα!



Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με τις επιθυμίες της Ελλάδας και της Λετονίας που ζήτησαν βάσει του νέου νόμου της ΕΕ να εξαιρεθούν από την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εταιρία αν και αναγκάστηκε να αποδεχθεί τις αιτήσεις των δύο χωρών τις κατηγόρησε ότι «αγνοούν την επιστήμη».

Σύμφωνα με την νομοθεσία που υπογράφηκε τον Μάρτιο μεμονωμένες χώρες της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό τους από κάθε αίτηση έγκρισης καλλιεργειών ΓΤ λόγω της επιλογής του opt-out. Αν και αρμόδια για την έγκριση των αιτήσεων είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται και στην εταιρεία.

Οι ΓΤ καλλιέργειες είναι ευρέως διαδεδομένες στην Αμερική και την Ασία, αλλά στην Ευρώπη, όπου η αντίσταση είναι ιδιαίτερα έντονη, η μόνη ποικιλία που έχει εγκριθεί είναι η MON810 που είναι ανθεκτική στα παράσιτα.

Γαλλία και Γερμανία έχουν δηλώσει ότι είναι και αυτές αντίθετες με την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων όπως και η κυβέρνηση της Σκωτίας, παρότι η Βρετανία τάσσεται υπέρ.

Μεταξύ των επικρίσεων που διατυπώνονται από τους ακτιβιστές κατά των μεταλλαγμένων είναι ότι η καλλιέργεια ΓΤ απειλεί τη βιοποικιλότητα, κάτι που η βιομηχανία δεν αποδέχεται.
Διαβάστε περισσότερα »

Ζητάω μεταχειρισμένο μελιτοεξαγωγέα



~ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ~

Ζητάω μεταχειρισμενο μελιτοεξαγωγεα 3 η 4 πλαισιων χειροκινητο.
Τηλ 6939262867 Κιλκις

Με εκτίμηση, Παναγιωτης
Διαβάστε περισσότερα »

Καπάκι αυστραλίας & καπάκι παλαιού τύπου: Σύγκριση και προβλήματα!




Γύρω στα 1990 λανσαρίστηκε σαν νέο καπάκι το τύπου ''Αυστραλίας'', το οποίο αμφιβάλλω εάν κυκλοφορεί στην γενέτειρα του Αυστραλία!!!(εάν τελικά όντως γεννήθηκε εκεί ή κάπου στην Ελλάδα!!!), με λίγα πλεονεκτήματα αλλά κατά την γνώμη μου με περισσότερα και πιο σοβαρά μειονεκτήματα.

Αρχικά, ας παρουσιάσουμε το καπάκι παλαιού τύπου ''Νομαδική''!!!

 

αποτελείται απο τρία μέρη:

  • το εξωτερικό καπάκι από ξύλο, παντού!!, και λαμαρίνα διαστάσεων 47 cm πλάτος Χ 58 cm μήκος Χ 7,5 cm ύψος(θα προτιμούσα να είναι μακρύτερο) με 1,5 cm πάχος ξύλου
  • το εσωτερικό καπάκι(χειμωνιάτικο)
  • το καπάκι μεταφοράς με σίτα



 


Το εξωτερικό καπάκι από ξύλο(στο οποίο υπάρχει η παραλλαγή με ελεγχόμενη τρύπα στην μέση)







Το εσωτερικό καπάκι (χειμωνιάτικο) 51cm Χ 42 cm με 2 cm ύψος(καλύτερα είναι για να χωρούν και τα σακχαροζύμαρα να είναι 3-4 cm ) και 4,5cm βάθος- περιμετρικά



 


καπάκι μεταφοράς με σίτα 51cm Χ 42 cm με 3 cm ύψος και 5,0cm βάθος- περιμετρικά




 


η εσωτερική πλευρά




το ύψος από το δάπεδο είναι 36 cm (με το καπάκι μεταφοράς)




το ύψος από το δάπεδο: με το καπάκι μεταφοράς + χειμωνιάτικο καπάκι είναι 38 cm 




το ύψος από το δάπεδο: με το καπάκι μεταφοράς + χειμωνιάτικο καπάκι + εξωτερικό καπάκι είναι 40 cm 




Το καπάκι κατα μήκος περισσεύει κατά 4 cm δηλ. το σώμα της κυψέλης ειναι 51cm + 1,5 cm πάχος καπακιού +1,5cm πάχος καπακιού =54cm, το εξωτερικό καπάκι ειναι 58cm μήκος άρα περισσεύουν 4 cm



από τα πλάγια περισσεύουν 2 cm












το ''περίφημο'' καπάκι τύπου ''Αυστραλίας'' 7,5 cm σε ύψος




τα γνωστά προβλήματα με την υγρασία(στα σόκορα)






Το ύψος από το δάπεδο: κινητή βάση + γονοφωλιά + καπάκι τύπου ''Αυστραλίας'' είναι 40 cm το ίδιο με το πλήρες καπάκι παλαιού τύπου(καπάκι μεταφοράς + χειμωνιάτικο καπάκι + εξωτερικό καπάκι).
Εάν αφαιρέσουμε το χειμωνιάτικο καπάκι, γλιτώνουμε 2 cm σε ύψος.

Πλεονεκτήματα (+) χρήσης σε καπάκι παλαιού τύπου ΄΄Νομαδική΄΄:

  • Άριστη διαχείμανση τον χειμώνα(πλήρη μόνωση, έλλειψη υγρασίας).
  • Άριστη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού(καύσωνα).
  • Άριστη μεταφορά ειδικά σε πλοία(πχ Θάσο, Σποράδες, Κυκλάδες, Δωδεκάνησσα), κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, από στεριά σε νησί,απο νησί σε νησί.
  • Αύξηση διάρκειας ζωής των κυψελών( κινητές βάσεις, γονοφωλιά) λόγω μικρότερης επαφής των ξύλινων μερών με το νερό της βροχής.
  • τα μελίσσια είναι πιο κοντά στην φυσική τους φωλιά( το μελίσσι θέλει ΤΑΒΑΝΙ!!!).
  • ευκολότερη συλλογή πρόπολης, με σίτες πρόπολης που εξέχουν, χωρίς κίνδυνο από υγρασία.

Μειονεκτήματα (-)χρήσης σε καπάκι παλαιού τύπου ΄΄Νομαδική΄΄:

  • Κατά την μεταφορά, επειδή προεξέχουν τα καπάκια ,γύρω-γύρω,θα πρέπει να βγαίνουν και οι κυψέλες μονές ή πολυόροφες να μένουν μόνο με το καπάκι μεταφοράς με σίτα και τα καπάκια ''πιάνουν'' περίσσειο χώρο στο φορτηγό μεταφοράς.
  • Αυξημένο κόστος υλικών πλήρης κυψέλης(καπάκι μεταφοράς + χειμωνιάτικο καπάκι + εξωτερικό καπάκι).
  • Αυξημένο βάρος κυψέλης λόγω πολλών υλικών.
  • Επιβάλλεται η χρήση βαριού αντικειμένου(πέτρα, τούβλο) πάνω στο καπάκι, διότι είναι επιρρεπή στους δυνατούς ανέμους. 
  • Δυσκολία στην χρήση ζυμαριού(ειδικά εάν ήταν πάνω από 3 cm ύψος δεν χωρούσε) και πιάτου με σιρόπι.
Πλεονεκτήματα (+)χρήσης σε καπάκι τύπου ''Αυστραλίας'':
  • Γρήγορη μεταφορά και ντάνιασμα στα φορτηγά μεταφοράς
  • Γρήγορη επιθεώρηση στον μισό χρόνο(έλεγχος, τροφοδοσία τροφών).
  • Μειωμένο κόστος υλικών πλήρης κυψέλης( μόνο ένα καπάκι τύπου ''Αυστραλίας'' παρά τρία μέρη).
  • Μειωμένο βάρος κυψέλης.

Μειονεκτήματα (-)χρήσης σε καπάκι τύπου ''Αυστραλίας'':

  • Χείριστη διαχείμανση τον χειμώνα(απουσία μόνωσης, κίνδυνος υγρασίας).
  • Χείριστη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού(καύσωνα).
  • Χείριστη μεταφορά ειδικά σε πλοία(πχ Θάσο, Σποράδες, Κυκλάδες, Δωδεκάνησσα), κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, από στεριά σε νησί,απο νησί σε νησί ,λόγω μη επαρκούς αερισμού από τις πενιχρές τρύπες αερισμού(που συνήθως είναι σφραγισμενες με πρόπολη) με άμεσο κίνδυνο θερμοπληξίας.
  • Μικρότερη διάρκειας ζωής των κυψελών( κινητές βάσεις, γονοφωλιά, καπάκια) λόγω μεγαλύτερης επαφής των ξύλινων μερών με το νερό της βροχής και τον ήλιο.
Σχηματισμός ''γλωσσών'' από κηρήθρα μεταξύ των πλαισίων και το καπακιού.
Προσωπική μου γνώμη είναι ότι το καπάκι τύπου ''Αυστραλίας'' είναι η πηγή των περισσότερων προβλημάτων στην σύγχρονη μελισσοκομία (προβληματική διαχείμανση, παράλογες απώλειες μελισσών κατά τον χειμώνα, δύσκολο ξεκίνημα την άνοιξη, ασθένειες λόγω πλήρους εξασθένησης των μελισσών,κλπ). 

Διαβάστε περισσότερα »

Βρήκα σωρό με πεταμένες μαύρες κηρήθρες: Μπορώ να τις λιώσω και να φτιάξω κερί;



~Ερωτήσεις Μελισσοκόμων~

Καλησπέρα! Kάνοντας μια βόλτα εχθές στο βουνό είδα ένα σωρό πεταμένα πλαίσια (περίπου 150) από κάποιον νοικοκύρη που βρήκε καλή ιδέα να πετάξει όλα αυτά στο βουνό. Πλησιάζοντας είδα το έδαφος ήταν γεμάτο χιλιάδες νεκρές μέλισσες και τα πλαίσια γεμάτα κουκούλια σκουλήκια και πεταλούδες, πλήρης προσβολή κηροσκώρου.

Δε γνωρίζω εάν έχει προσβληθεί και από άλλες αρρώστιες επειδή είμαι αρχάριος, εάν όμως τα πάρω από εκεί και λιώσω τα κεριά τους και φτιάξω από αυτό νέες κερήθρες και καθαρίσω κ κάψω καλά τα πλαίσια υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουν να υπάρχουν οι ίδιες αρρώστιες και να κολλήσουν και τα δικά μου η αυτά που θα βάλω μέσα;








Απάντηση...
Μην τα χρησιμοποιήσεις φίλε μου διότι μπορεί να φέρουν πολύ σοβαρές ασθένειες όπως η αμέρικάνικη σηψηγονία. Θα μπορούσες προκειμένου να σώσεις τους γύρω μελισσοκόμους να τα θάψεις και να τους βάλεις φωτιά για πλήρης αποστείρωση του εδάφους!
Διαβάστε περισσότερα »

Ιμβερτοποιημένα σιρόπια: Είναι τοξικά; Κάνει να τα χρησιμοποιούμε; Η αλήθεια που δεν γνωρίζουμε



~ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ ΡΩΤΑΕΙ~

Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η άποψή σας για τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια. Πότε τα χρησιμοποιούμε και πότε όχι; Είναι σωστό να χρησιμοποιούνται; Μήπως είναι τοξικά;

Απάντηση απο το Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ:

Τα ιμβερτοποιημένα ζάχαρα πωλούνται στο εμπόριο ως είδος τροφοδοσίας των μελισσών και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Δεν αυξάνουν την παραγωγή του μελιού, δεν είναι καλύτερα από το μέλι ως τροφή και σίγουρα ανιχνεύονται εάν δοθούν την περίοδο που οι μέλισσες συλλέγουν μέλι που θα τρυγηθεί.

Σχετική έρευνα διεξήγαγε το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με τον Σύνδεσμο βασιλοτρόφων, παραγωγών βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης το 2011.

Τα κυριότερα συμπεράσματα από τη συγκριμένη μελέτη είναι τα εξής :

Στα εμπορικά σκευάσματα δεν αντιστοιχεί πάντα το περιεχόμενο με την αναγραφόμενη ετικέτα αφού σε κάποιες περιπτώσεις, η ανάλυση σακχάρων που έγινε, έδειξε ότι υπήρχε σε σημαντικό βαθμό σακχαρόζη ενώ η ετικέτα ανέφερε μόνο γλυκόζη και φρουκτόζη.

Σε διάφορες δοκιμές από συνταγές που κυκλοφορούν μεταξύ των μελισσοκόμων για ιμβερτοποίηση του ζαχαρόνερου με μέσα οξίνισης (χυμός λεμόνι, κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ κ.α.) ο βαθμός επιτυχίας ήταν πάντοτε μικρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμενε η σακχαρόζη σε ποσοστό πάνω από 62%. Παράλληλα παράγεται ως παραπροϊόν της ιμβερτοποίησης η ουσία HMF η οποία είναι τοξική για τις μέλισσες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 80 mg/Kg.

Τελευταίο και πιο σημαντικό για τις περιπτώσεις που τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια χρησιμοποιούνται την περίοδο της ανθοφορίας. Μετά από έλεγχο τέτοιων τροφοδοτημένων μελιών διαπιστώθηκε πως η ανίχνευση της νοθείας ήταν εύκολη καθώς οι τιμές που εμφάνιζαν αυτά τα μέλια ήταν σημαντικά χαμηλές σε διαστάση και ιμβερτάση ενώ την ίδια εικόνα έδινε τόσο η μικροσκοπική όσο και η οργανοληπτική ανάλυση.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, συγκριτικά με το απλό σιρόπι, δεν κερδίσουμε κάτι περισσότερο τροφοδοτώντας τα μελίσσια μας με ιμβερτοζάχαρο γιατί οι μέλισσες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διασπάσουν τη κοινή ζάχαρη σε απλά ζάχαρα. Περισσότερα προβλήματα δημιουργούμε στα μελίσσια μας παρά βοήθεια.

Πηγή: beelab.agro.auth.gr
Διαβάστε περισσότερα »

Μελισσοκομικό φορτηγό συγκρούστηκε , εκατομμύρια μέλισσες απελευθερώθηκαν (ΒΙΝΤΕΟ)



Την Δευτέρα το βράδυ ένα θλιβερό ατύχημα συνέβη στην Αμερική. Ένα μελισσοκομικό φορτηγό το οποίο κουβαλούσε δεκάδες κυψέλες (500 σε αριθμό) συγκρούστηκε με μια νταλίκα , με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν χιλιάδες μέλισσες. Η ατμόσφαιρα του ατυχήματος ήταν εξαιρετικά δύσκολη μιας και οι μέλισσες τσιμπούσαν οποιονδήποτε έβρισκαν μπροστά τους.
Διαβάστε περισσότερα »

Μελίσσι δουλεύει τρελά μέσα σε τοίχο σπιτιού!


Κοιτάξτε δουλειά οι κυρίες! Μέσα σε τοίχο!


Διαβάστε περισσότερα »

Θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν



Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. 

Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως π.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία.

Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg (1967) διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις.

Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνεται με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση.

Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α

Σε εξωτερική χρήση θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην ινχιδίνη (inhidine) που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες.Το μέλι, λοιπόν, είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού.

Πηγή : wikipedia.org

Ορεινή Μέλισσα


Διαβάστε περισσότερα »

Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

Μυστικά για ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΕΣ...



Σύμφωνα με τη μέθοδο Miller είναι εφικτή η παραγωγή βασιλισσών κόβοντας την κηρήθρα σε μορφή δαντέλας στο κάτω μέρος και τοποθετώντας την σε ορφανό μελίσσι. Το πρόβλημα είναι η ηλικία των σκουληκιών που διαλέγουν οι μέλισσες για να κάνουν βασίλισσες και τελικά στην ποιότητα αυτών. Από την εικόνα που θα δούμε με το πέρασμα των ημερών (ανοιχτά – σφραγισμένα κελιά) δε μπορούμε να καταλάβουμε την ηλικία και την καταλληλότητα των προνυμφών την ημέρα της ορφάνιας; Θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για να καταστρέψουμε τα ακατάλληλα κελιά; Είναι ένας τρόπος να προκύπτουν καλές βασίλισσες;

Απάντηση...

Καλές βασίλισσες προκύπτουν όταν πληρούνται δύο βασικοί παράγοντες :

 α)  η εκτροφή γίνεται σε δυνατό μελίσσι με πολύ πληθυσμό και πολλές παραμάνες μέλισσες που θα δώσουν περίσσεια βασιλικού πολτού στα κελιά και

β) η ηλικία της προνύμφης είναι η ελάχιστη δυνατή ώστε να ξεκινήσει από την αρχή το τάϊσμα της ως βασίλισσα και όχι ως εργάτρια.

Οι συνθήκες αυτές εντοπίζονται στη σμηνουργία, γι’ αυτό είναι γνωστό πως οι βασίλισσες αυτές είναι εξαιρετικής ποιότητας. Στην παραγωγή βασιλισσών λοιπόν με τη μέθοδο της ορφάνιας θα πρέπει αυτή να γίνει σε δυνατό μελίσσι και να δημιουργηθούν περίπου 10 κελιά.

Για την επιλογή της κατάλληλης ηλικίας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το βασιλικό κελί σφραγίζει την 8η με 9η ημέρα ξεκινώντας από αυγό 1ης ημέρας. Εάν λοιπόν υποθέσουμε ότι έχουμε τοποθετήσει κηρήθρα με την ιδανική ηλικία που είναι πρώτης ημέρας προνύμφη (4 ημέρες από αυγό), τότε αυτό το βασιλικό κελί θα σφραγίσει μετά την ολοκλήρωση των 5 ημερών.

 Έτσι για να ελέγξουμε σωστά και να αφήσουμε μόνο τα εν δυνάμει καλά βασιλικά κελιά, προτείνεται μετά την ορφάνια, να επιθεωρήσουμε το μελίσσι 4 ημέρες μετά και να καταστρέψουμε όσα κελιά έχουν ήδη σφραγίσει, αφήνοντας όσα είναι ακόμα ανοιχτά ή ετοιμάζονται να σφραγίσουν. Η εξέλιξη αυτή και η καταλληλότητα αποδίδονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Πίνακας 1 : Εξέλιξη του γόνου και καταλληλότητα των βασιλικών κελιών για ποιοτικές βασίλισσες.




Θεωρούμε πως έχουμε μία κηρήθρα που τοποθετείται σε ορφανό μελίσσι και πως στην κηρήθρα αυτή την ημέρα 1 (2η στήλη του πίνακα) υπάρχουν όλα τα στάδια του εργατικού γόνου.

 Στις επόμενες μέρες, οι μέλισσες θα μετατρέψουν αρκετά από αυτά σε βασιλικά προκειμένου να δημιουργηθεί καινούργια βασίλισσα. Υποψήφια κελιά είναι φυσικά του ανοιχτού γόνου, οι προνύμφες 4ης,5ης και 6ης ημέρας και τα αυγά, όταν προκύψουν απ’ αυτά προνύμφες το επόμενο διάστημα.

Καλή ποιοτική βασίλισσα θα προκύψει μόνο από τα κελιά εκείνα που οι μέλισσες τους συμπεριφέρθηκαν ως βασίλισσες από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησαν να την ταΐζουν, δηλαδή προνύμφη 4 ημερών της στήλης 2 του πίνακα και αυγό 1ης, 2ης και 3ης ημέρας όταν το επόμενο διάστημα εκκολαφθούν από αυτά προνύμφες.

Εάν επιθεωρήσουμε το μελίσσι 4 ημέρες μετά την τοποθέτηση της κηρήθρας στο μελίσσι, οι κατάλληλες αυτές ηλικίες θα είναι ακόμα ασφράγιστα βασιλικά κελιά (6η στήλη του πίνακα με πράσινο χρώμα) ενώ όλα τα άλλα θα είναι σφραγισμένα ή πολύ κοντά στο να σφραγίσουν (στην ίδια στήλη, με κόκκινο χρώμα).

πηγή ΑΠΘ
Διαβάστε περισσότερα »

Μετάγγιση μελισσιού σε κυψέλη top bar! Χειρισμοί από πρωτάρη μελισσοκόμο...



Μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτή η κυψέλη έχει κάνει πάταγο στο εξωτερικό. Σήμερα στο παρακάτω βιντεάκι θα δούμε τους χειρισμούς που ακολουθεί ο μελισσοκόμος για να εγκαταστήσει ένα νέο σμήνος σε αυτή τη κυψέλη! Δείτε αναλυτικά....


Διαβάστε περισσότερα »

«Κούτσουρο» που παίρνει Ζωή (ΒΙΝΤΕΟ)



Ποτέ δεν ξέρεις που θα βρεις ένα μελίσσι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι μέλισσες επέλεξαν ένα παλιό κούτσουρο. Δείτε τις συλλέκτριες που μπαινοβγαίνουν γεμάτες προμήθειες. Οι μέλισσες μετέτρεψαν ένα άψυχο κομμάτι ξύλου σε μια μικρή "πολή" γεμάτη από ζωηρά , εργατικά κορίτσια....
Διαβάστε περισσότερα »

Το σκαθάρι των μελισσών : Πως το ξεχωρίζουμε και τι πρέπει να κάνουμε αν το δούμε



ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για το σκαθάρι των μελισσών και θα σας παρουσιάσουμε τους τρόπους που μπορούμε να το εντοπίσουμε στα μελίσσια μας , αλλά και τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε αν το δούμε. Επιπροσθέτως θα σας εξηγήσουμε τις οπτικές διαφορές που παρουσιάζει μορφολογικά η προνύμφη του σε σχέση με αυτή του κηροσκόρου.
Διαβάστε περισσότερα »

Παρθένα βασίλισσα: Επιτίθενται για να τη σκοτώσουν!



Δείτε με πόση μανία θέλουν να την σκοτώσουν πάνω στο πλαίσιο! Μια παρθένα βασίλισσα δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαθεί ειδικά αν ανοίξουμε την κυψέλη πριν την γονιμοποιήση της.

Η παρθένα βασίλισσα είναι ζωηρή πάνω στο πλαίσιο και τρέχει χωρίς λόγο. Οι μέλισσες βλέποντας αυτή της την αντίδραση νομίζουν οτι κάτι δεν πάει καλά και της επιτίθενται. Επιπροσθέτως μια παρθένα βασίλισσα δεν έχει αρκετές φερομόνες προκειμένου να "υποτάξει" τον πλυθησμό της κυψέλης.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις αγονιμοποιήτες βασίλισσες διότι μπορούμε εύκολα να τις χάσουμε από δικά μας λάθη. Ποτέ επιθεώρηση πριν την γονιμοποίηση!


Διαβάστε περισσότερα »

Μέθοδος ΜΠΑΜΠΙΛΗ για τρελά μέλια!!! Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια!




Συνεχίζοντας τη σειρά δημοσιευμάτων με τον βασικό τίτλο «Έξυπνοι χειρισμοί-Περισσότερα μέλια!», και επιλέγοντας συνειδητά να δίνουμε προβάδισμα στους Έλληνες πρωτοπόρους της μελισσοκομίας,  θα αναφερθούμε σήμερα στη μέθοδο ή για να είμαστε ποιο ακριβείς στην πρακτική Μπαμπίλη, αφού  στην πραγματικότητα αυτή δεν εμπεριέχει κάποια πρωτοτυπία, αλλά είναι ένας συνδυασμός δοκιμασμένων πρακτικών και μεθόδων που προϋπήρχαν.

Αυτό όμως σε τίποτα δεν μειώνει την αξία της, όπως θα δούμε στη συνέχεια, μα ούτε και την αίγλη του αείμνηστου Γιάννη Μπαμπίλη που υπήρξε ένα από τα ποιο μεθοδικά και παραγωγικά πνεύματα της ελληνικής μελισσοκομίας. 

Τη μέθοδό του την εφάρμοσε για πάνω από 15 χρόνια, κυρίως στα έλατα του βουνού Μαίναλου, με πολύ εντυπωσιακά πάντα αποτελέσματα.

Ο εμπνευστής της μεθόδου, τονίζει ιδιαίτερα τη φροντίδα για ασφαλή και βέβαιη διαχείμαση των μελισσιών μας. Βασική λοιπόν προϋπόθεση της μεθόδου αυτής είναι να έχουμε δυνατά  και υγιή μελίσσια. 






Θεωρώντας αυτή την προϋπόθεση δεδομένη, ξεκινάμε στα μέσα του Φλεβάρη τη διεγερτική τροφοδότηση με σιρόπι 1/1 (ένα μέρος νερό – ένα μέρος ζάχαρη), σε ποσότητες τέτοιες που οι μέλισσες να το καταναλώνουν σε λίγες μέρες προκειμένου να μην ξινίσει. 

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ανελλιπώς τις τροφοδοσίες, και έτσι τα μελίσσια μας θα ζητήσουν σύντομα πάτωμα και προς το τέλος του Μάρτη θα έχουν εξελιχθεί σε καλά διώροφα μελίσσια με πάνω από 16 πλαίσια πληθυσμού, και ανάλογα πλαίσια γόνου. 





Τότε λοιπόν ακριβώς κάνουμε τις εξής κινήσεις: Παίρνουμε από την αποθήκη μας ισάριθμες με τα αρχικά μας μελίσσια κυψέλες με διαιρούμενους πάτους(σ.σ.: τις οποίες φυσικά έχουμε φροντίσει και απολυμάνει αναλόγως από πριν) και αφού τις τοποθετήσουμε ανά μια δίπλα σε αυτά, προχωράμε στο κόψιμό τους, αφού προηγουμένως έχουμε αναζητήσει και απομονώσει την βασίλισσα.

 Το κόψιμο θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ποιο ακριβοδίκαιο γίνεται και το μοίρασμα του πληθυσμού, του γόνου και των τροφών απόλυτα ισορροπημένο.




Τις κινήσεις αυτές τις κάνουμε για όλα τα μελίσσια που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα. Είναι λοιπόν αυτονόητο πως αν, για παράδειγμα, έχουμε  αρχικά 10 διώροφα μελίσσια, με τις ενέργειες αυτές θα βρεθούμε με 20 μονά μελίσσια εκ των οποίων τα δέκα με μάνα (τη μάνα του αρχικού μελισσιού) και τα δέκα ορφανά. 

Αυτά τα τελευταία τα μεταφέρουμε σε μια απόσταση πέντε τουλάχιστον χιλιομέτρων και αφού τα παρατάξουμε στη θέση τους, τους εισάγουμε αμέσως βασίλισσες σε κλουβάκια που έχουμε φροντίσει να φτιάξουμε ή να προμηθευτούμε από κάποιο βασιλοτρόφο. 




Ο  εμπνευστής της μεθόδου ήταν κατηγορηματικός και απόλυτος σε αυτό το σημείο: Η εισαγωγή πρέπει να γίνει τις επόμενες λίγες ώρες από το κόψιμο και όχι την επόμενη μέρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν μεγάλες αστοχίες! Και σε ένα ακόμα θέμα ήταν απόλυτος ο αείμνηστος Γιάννης Μπαμπίλης:

Αφού εισάγουμε τις βασίλισσες δεν ξανανοίγουμε τα μελίσσια αυτά παρά μόνο μετά από 8-9 μέρες  και ποτέ νωρίτερα!!! Μας συμβούλευε ακόμα να έχουμε φροντίσει να δώσουμε και από ένα κιλό ζαχαροζύμαρο σε αυτά τα μελίσσια ..για παν ενδεχόμενο. 


Συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε με σιρόπι και  τα 20 μελίσσια, με ποσότητες που εξαρτώνται από τις υπάρχουσες κάθε φορά ανθοφορίες.

 Είναι προφανές πως με όλους αυτούς τους χειρισμούς δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα σμηνουργίας και επομένως το λογικό είναι τα μελίσσια αυτά να ζητήσουν σύντομα πάτωμα και δέκα μέρες περίπου πριν τελειώσει ο Μάης  να έχουμε αποκτήσει 20 δυνατά διώροφα μελίσσια. 





Τα μελίσσια αυτά τα μεταφέρουμε στο έλατο, που συνήθως τότε ξεκινάει, τα παρατάσσουμε σε δυάδες (ένα παλιό- ένα νέο) και τα ενώνουμε με τη μέθοδο της εφημερίδας, χωρίς να αναζητήσουμε τις μάνες. 

Στα 10 τετραώροφα συγκροτήματα που θα δημιουργηθούν και στα οποία, για προφανείς λόγους, έχουμε φροντίσει την ύπαρξη δεύτερης εναλλακτικής εισόδου στα καπάκια τους, θα επικρατήσει η πιο δυνατή μάνα (σ.σ.: Η οποία συνήθως θα είναι και η νεώτερη, δηλαδή αυτή της εισαγωγής, ιδιαίτερα αν έχουμε φροντίσει να την τοποθετήσουμε από κάτω!)




Ίσως σκεφτείτε: Καλά όλα αυτά, αλλά τι αποδίδει αυτή η κοπιαστική και  πολυέξοδη μέθοδος?
Σύμφωνα λοιπόν με τον εμπνευστή της, η παραγωγή του ποτέ δεν έπεσε κάτω από 60 κιλά ελατίσιου μελιού από κάθε τετραώροφο μελίσσι!! 

Σύμφωνα με μαρτυρίες νεώτερων μελισσοκόμων που εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο, αν η παραγωγή δεν ξεπεράσει τα 50 κιλά ανά τετραόροφο μελίσσι, δεν θεωρείτε ικανοποιητική!!!

Εκτός όμως από αυτό το αποτέλεσμα, ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, μετά το τέλος του έλατου θα βρεθούμε με 20 πανίσχυρα διώροφα μελίσσια με τα οποία μπορούμε να κυνηγήσουμε άλλες ανθοφορίες (σ.σ.: Ή να δημιουργήσουμε νέα μελίσσια, αυξάνοντας έτσι τη δύναμη του μελισσοκομείου μας.)



Αυτή λοιπόν είναι, με απλά λόγια, η περίφημη μέθοδος Μπαμπίλη και δεν γνωρίζω αν  θα σας ενθουσιάσει, λόγω μεγαλύτερης απόδοσης, περισσότερο από ότι η χθεσινή του μεγάλου Χαλκιά, αλλά, αν συμβεί αυτό, καλό θα είναι να μετρήσετε προηγουμένως όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν. 

Σε κάθε περίπτωση φυσικά, εμείς θα ευχηθούμε και πάλι καλή τύχη, σε όποιον συνάδελφο αποφασίσει να την εφαρμόσει!

Επιμέλεια : Μανόλης Δερμάτης συγγραφέας του βιβλίου  ιστορία μιας βασίλισσας (Εκδόσεις μελισσοκομική επιθεώρηση).
Διαβάστε περισσότερα »

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *