Widget Recent Post No.

Σημάδεμα η όχι της βασίλισσας; Τα σημαντικότερα λάθη που γίνονται και τα πλεονεκτήματα



Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς μελισσοκόμους. Οι περισσότεροι αποφασίζουν να βάψουν τις βασίλισσες των μελισσιών τους, ενώ μερικοί είναι εντελώς κάθετοι σε τέτοιους χειρισμούς. Σήμερα θα μιλήσουμε και για τις δύο πλευρές, για τα προτερήματα και τα μειωνεκτήματα της βαμμένης βασίλισσας. Σύμφωνα με εμπειρίες και διαπιστώσεις δεν μπορούμε να πούμε για κανέναν ότι είναι σε λάθος πλευρά, εφόσον ο κάθε μελισσοκόμος κάνει διαφορετικά τη δουλειά του και φυσικά όλοι έχουν μια δόση αλήθειας για κάθε χειρισμό που ακολουθούν.

Αρχικά, όταν λέμε "βάφουμε" τη βασίλισσα είναι μια διαδικασία κατά την οποία σημαδεύουμε το πάνω μέρος του θώρακα με ένα - μη τοξικό - μαρκαδόρο. Μερικοί παλιοί μελισσοκόμοι πειραματίζονται και βάζουν είτε blanco - το άσπρο που σβήνει το στυλό - μια στρώση στο κάτω μέρος και πάνω χρώμα για μεγαλύτερη αντοχή του βαψίματος στο πέρασμα του χρόνου. Άλλοι χρησιμοποιούν μανό, αυτό που βάθουν οι γυναίκες τα νύχια το οποίο είναι επίσης ανθεκτικό. Φυσικά και οι δύο περιπτώσεις είναι άκρως τοξικές για τη βασίλισσα, η οποία είναι πιθανό να χαθεί ή σκοτωθεί και να αντικατασταθεί από τις μέλισσες. Λόγω του έντονου αρώματος και την αλλοίωση της φερομόνης της βασίλισσας.

Το πιο ασφαλές βάψιμο γίνεται με τον μαρκαδόρο bosca του οποίο το χρώμα δεν είναι τοξικό - τουλάχιστον όχι σε βαθμό που να επηρεάζει αισθητά τη βασίλισσα. Πρόκειται για τους κλασσικούς μαρκαδόρους που αγοράζουν τα παιδιά για να κάνουν "γκράφιτι" και κυκλοφορούν σε όλα τα βιβλιοπωλεία και τα μαγαζιά. Τό βάψιμο της βασίλισσας είναι απλό. Την εντοπίζουμε στο πλαίσιο και πηγαίνουμε και ακουμπάμε δύο τρείς φορές με το μαρκαδόρο μέχρι να βαφεί ο θώρακας. Μεγάλη προσοχή όμως διότι ο μαρκαδόρος έχει ένα σημαντικό ελάττωμα. Όταν πάμε να βάψουμε τη βασίλισσα ακουμπάμε τη μύτη του σε ένα ύφασμα για να τραβήξει τη σταγόνα του χρώματος, διότι αν πασαλειφτεί ολόκληρη η βασίλισσα τη χάσαμε. Θέλουμε να βάψουμε μόνο το θώρακα.

ΕΙΚΟΝΑ: Βαμμένη βασίλισσα του 2015

Βάφοντας τη βασίλισσα κερδίσουμε σημαντικά πλεονεκτήματα. Όταν επιθεωρούμε τα μελίσσια και η βασίλισσα είναι σημαδεμένη την εντοπίζουμε πολύ γρήγορα. Κάνει μπαμ από μακριά. Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα τους αρχάριους μελισσοκόμους που δεν έχουν πολυετή εμπειρία.  Επίσης δε μπορείτε να φανταστείτε πόσος χρόνος εξοικονομείται όταν βρίσκουμε γρήγορα τη βασίλισσα. Για παράδειγμα όταν κόβουμε παραφυάδες είναι πολύ χρήσιμο αυτό το πράγμα, διότι μια άβαφτη βασίλισσα μπορεί να πάρει ώρα μέχρι να τη βρείς ειδικά αν είναι μικρόσωμη. Σκεφτείτε να έχουμε ένα 20άρι μελίσσι και η βασίλισσα να είναι μικρόσωμη μέσα σε τόσες χιλιάδες μέλισσες. Για να τη βρεις μπορεί να χρειαστεί και μισή ώρα, ενώ αν είναι βαμμένη τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.

Άλλο ένα εξίσου σημαντικό πράγμα στη βαμμένη βασίλισσα είναι η ηλικία της. Όταν την έχουμε σημαδεμένη με κάποιο χρώμα ξέρουμε και το έτος γέννησης της, άρα μπορούμε να ακολουθήσουμε το πρόγραμμα χειρισμών μας, πχ αντικατάσταση όλων των βασιλισσών που είναι 3-4 χρονών. Επίσημα έχουν οριστεί κάποια χρώματα, πχ για το 2015 ήταν μπλέ για το 2016 άσπρο κλπ.

Τώρα πάμε να δούμε γιατί μερικοί μελισσοκόμοι δεν βάφουν τις βασίλισσες. Πρώτο και κυριότερο μερικοί μελισσοκόμοι έχουν μεγάλη εμπειρία - 20-40 χρόνια - και μπορούν να διαισθάνονται την ύπαρξη της βασίλισσας στο πλαίσιο, όπως επίσης και την ηλικία της όταν τη δούν. Δεν είναι τίποτα δύσκολο και αυτές οι προβλέψεις στηρίζονται στις χιλιάδες ώρες εργασίας. Κάποια στιγμή γίνονται αυτοματοποιημένα από το μελισσοκόμο. Μια γέρικη βασίλισσα είναι σκουρόχρωμη και γυαλιστερή δεν έχει χνούδι, και κάθεται ήρεμη στο πλαίσιο. Μια νεαρή βασίλισσα είναι πιο ανοιχτόχρωμη και τρέχει ζωηρή πάνω στο πλαίσιο. Επίσης η διαίσθηση οτι "εδώ υπάρχει βασίλισσα" στηρίζεται στις αντιδράσεις των μελισσών, οι οποίες είναι πιο αναστατωμένες όταν βρίσκεται ανάμεσα τους.

Όσον αφορά τα μειωνεκτήματα της βαμμένης βασίλισσας, έχουν αναφερθεί περιστατικά για αντικαταστάσεις και χαμένες βασίλισσες όμως συμβαίνει σπάνια και πρέπει να γίνει κάποιο λάθος - να πέσει πολύ χρώμα στη βασίλισσα. Τις περισσότερες φορές το βάψιμο γίνεται με επιτυχία και δεν υπάρχουν απώλειες. Εγώ προσωπικά δε βάφω τις δικές μου βασίλισσες, και πιστέυω ότι αν διαθέσετε χρόνο στα μελίσσια σας, και δουλέψετε πολλές ώρες, μετά από χρόνια θα δείτε ότι ο εντοπισμός τους είναι πανεύκολος και ότι ήταν απλά θέμα "εμπειρίας". Όπως σας είπα και πιο πριν ο κάθε μελισσοκόμος ακολουθεί τους δικούς του χειρισμούς, οπότε η επιλογή είναι δική σας.

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Ελπίζω σύντομα να ανεβάσω σχετικό βίντεο. glam

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μόλις το ανεβάσεις φίλε μου, μη ξεχάσεις να το στείλεις και στο mail του blog για να το δημοσιεύσουμε.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΗΜΑΔΕΜΑ χαλαρα.... γιατι με το που την σημαδεψεις γνωριζεις ανα πασα στιγμη που βρισκεται και δεν χανεις χρονο καθε φορα ψαχνοντας την πανω στα πλαισια....
    Επισης μπορεις με το σημαδεμα να χειριστεις πιο γρηγορα τα πλαισια ειδικα στον τρυγο οπου τα τιναζεις. Αν δεις την βασιλισσα σε ενα την αφηνεις στην ακρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σε ολους!Ειμαι νεος μελισσοκομος κι εχω μια απορια.Ακουσα απο εναν παλιο μελισσοκομο οτι πρεπει να περιμενεις 1-2 μηνες πριν σημαδεψεις τη βασιλισσα,ετσι ωστε να γινει πρωτα αποδεκτη απο το μελισσι και να μην την τραυματισεις κιολας.Ισχυει αυτο;Ποτε ειναι σωστο να σημαδευουμε τις βασιλισσες;Σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με το μαρκαδόρο τον επόμενο χρόνο φεύγει το χρώμα, μένει μόνο λιγο στις άκρες και δεν τη βρίσκεις εύκολα..
    με το μπλάνκο κρατάει καλύτερα..
    εσύ δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ με μπλάνκο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!