Widget Recent Post No.

Σύγκριση πλαστικής κυψέλης με ξύλινη: Ποια έχει καλύτερη μόνωση, οτι έδειξαν οι μετρήσεις



Σχόλιο Ο.Μ...
Από προσωπική εμπειρία χωρίς να έχω βάλει κάποιου είδους μετρητή βλέπω μεγάλη διαφορά στις πλαστικές κυψέλες της anel και τις ξύλινες. Οι πλαστικές έχουν πιο χαλαρή σφαίρα στο εσωτερικό τους και δείχνουν εμφανώς πιο μονωμένες από τις ξύλινες. Όμως το μεγαλύτερο θετικό για εμένα εκτός από την μειωμένη κατανάλωση σε ζαχαροζύμαρο όλο το χειμώνα, είναι η γρήγορη ανάπτυξη νωρίς την άνοιξη. Λόγω της μεγάλης μόνωσης οι βασίλισσες γεννάνε νωρίτερα περισσότερα αυγά και ο γόνος δε κινδυνεύει από ψύξη η κρύωμα. Δείτε και την ανακοίνωση από τις μετρήσεις της anel.


Απο το μελισσοκομείο της ANEL...
Γιατί πλαστική κυψέλη ANEL; Σύμφωνα με μετρήσεις μέσης εβδομαδιαίας θερμοκρασίας (8.30-17.00) για τον μήνα Δεκέμβριο στο μελισσοκομείο του υποκαταστήματος του Ν. Ρυσίου: πλαστική κυψέλη ANEL 13°C, ξύλινη κυψέλη 10°C, περιβάλλον 9°C. Τρεις βαθμούς διαφορά η ξύλινη με την πλαστική! Εμφανές συγκριτικό πλεονέκτημα για τα μελίσσια σας!


Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Συγνώμη αλλά καλό θα ήταν να μετρήσεις την υγρασία και όχι τη θερμοκρασία εκεί ουσιαστικά είναι το πρόβλημα και όχι στη θερμοκρασία εγώ που έχω αγοράσει από την άλλη εταιρεία και όχι την ανελ βλέπω ότι στην πλαστική έχει πολύ περισσότερο υγρασία και αυτό με φοβίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mια παρατηρηση. Στην ξυλινη τα παραθυρακια στο καπακι φαινονται ανοικτα και στη πλαστικη όχι. Δεν ξερω αν είναι καλύτερες ή χειρότερες οι πλαστικές. Στο βάθος χρόνου θα δειξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω δεν εχω παρατηρησει σε τοσες κυψελες ολα αυτα τα χρονια καθολου υγρασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό είναι ένα καλό άρθρο αλλά νομίζω ότι χρειάζεται πολύ ψάξιμο και πολλές μετρήσεις για να μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ κυψέλες απο φενιζόλ, μένω στο Λίβερπουλ όμως οπου ο χειμώνας έχει μεγαλύτερη διάρκεια, πιο πολύ υγρασία και φυσικά πολλές φορές και πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Για να αποφύγω το χειμώνα να ανοίγω τα μελίσσια έχω βάλει σε κάθε κυψέλη καθαρό πέρσπεχ και έχω κάνει τρύπες. Αυτο το κάνω μονο εγώ εδω. Όπου βλέπω τα μελίσσια τους βάζω το φαγητό τώρα το χειμώνα. Φίλοι και γνωστή χρισιμοποιούν ξύλινες και κάποιοι απο ξύλο κόντρα πλακέ. Κάποιο για να τα ταίσουν τα ανοίγουν λίγο. Μελίσσια έχουμε χάσει όλοι μας κατα τη διάρκεια του χειμώνα. Οι λόγοι βέβαια διαφέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντρέα πες μας και άλλα απο αυτη τη χώρα. Πολυ ενδιαφερον ολα όσα μας είπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Φενιζόλ κυψέλες μπορεί να μην είναι ιδανικές στην Ελλάδα αλλά εδώ για εμάς τους μη επαγγελματίες είναι ιδανικές. Οι παλιοί έχουν μείνει στο ξύλο και επιμένουν για αυτό. Το Φενιζόλ είναι ελαφρύ και ιδικά με το πλαστικό καμιά σχέση. Δεν χρειάζονται βάψιμο και είναι έυκολες στο καθάρισμα. Τα μελίσσια τα τσέκαρα τελευταία φορα αρχές Οκτωβρίου και θα τα ξανακοιτάξω μέσα Μαρτίου εάν ο καιρός το επιτρέψει. Απο εκεί και μετά προχωράμε σε εβδομαδιαίο τσεκάρισμα ή και άνα δύο βδομάδες, πάλι λόγου καιρού. Απο Μάιο μέχρι και Οκτώβριο τα μελίσσια είναι έξω και βοσκάνε. Ο βροχερός καιρός βοηθάει να υπάρχουν άνθει όλη αυτή τη περίοδο. Υπάρχει μια περίοδος, κάποια στιγμή τον Ιούνιο, 1 - 2 βδομάδες βέβαια που δεν υπάρχει πολύ τροφή. Εκείνη την περίοδο θέλουν προσοχή. Τα μειονόκτήματα εδώ ότι δεν μπορουμε να κάνουμε βασιλοτροφία όπως στην Ελλάδα. Πολύ λίγει μελισοκόμοι μαζέυουν γύρη, όπως επίσης και βασιλικό πολτό. Επίσεις εμείς που δεν τα μετακινούμε το μέλι μας είναι κυρίως απο λουλούδια και δέντρα.
    Οι φυλές μελισσών που χρησιμοποιούμε είνσι η Καρνιόλα, Λιγουήστικα, Μπάκφαστ, Καρπάθιαν. Τα τελευταία δύο χρόνια ανεβαίνει πολύ η Meliffera Meliffera ή αλλιώς μάυρη. Ένας φίλος μου έχει και Ελγκον και έχει μείνει πολύ ευχαριστημένος.
    Εγώ χρησιμοποιώ Langstroth κυψέλες αλλά πρώτη έρχεται η British National που είναι μικρότερη σε μέγεθος. Πολύ φίλοι και γνωστοί μου έχουν Top Bar κυψέλες, W.B.C. Smith, Dadant. Όλες με τα δικά τους χαρακτηριστικά και ιδαιετερότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ποικιλια ακούω σε κυψέλες. Μπράβο Αντρέα. Για πες μου και άλλα, απο ανάπτυξη εκει πως πανε τα μελισσια με το καιρό, για τη βαρροα τι θεραπειες εφαρμοζετε, υπαρχει νοζεμιαση πιο εντονα απο ότι εδώ στην Ελλάδα, ελληνικο μέλι κυκλοφορεί στα σουπερ μαρκετ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ελληνικό μέλι φυσικά και δεν υπάρχει σε Σούπερ Μάρκετ. Όπως και λάδι και κρασί (εκτός απο ρετσίνα και μαυροδάφνη). Σε Σούπερ Μάρκετ θα βρεί κάποιος τα φθηνά μέλια άγνωστης προέλευσης και κάποια γνωστά όπως Μανούκα απο Νέα Ζηλανδία. Εμείς που παράγουμε το πουλάμε σε μικρά τοπικά μαγαζιά, σε φίλους και γνωστούς και σε φεστιβάλ με αγροτικά προϊόντα. Τα τελευταία χρόνια λόγω μάρκετινγκ για τις μέλισσες υπάρχει ζήτηση για τοπικό μέλι. Δεν έχουμε τόσο πρόβλημα απο Νοζεμίαση όσο με τη Βαρρόα. Για τι Βαρρόα οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν τις ίδιες θεραπείες όπως και οξάλικ. Οι ίδιες εταιρείες είναι παντού. Με αυτούς που μιλάω κάποιοι προσπαθούν με διάφορους τρόπους να τη μειώσουν γιατί δεν πρόκειται να νικηθεί ποτέ. Μια καλή ιδέα είναι νωρίς την Άνοιξη τινάζουν τα μελίσσια στη κυψέλη και πετάνε όλο το γόνο και τα βάζουν πάλι αφού τα έχουν καθαρήση και αποστηρώση. Όλοι λένε οτι βοηθάει. Θα το δοκιμάσω φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εκεί ανδρέα τι επιδοτήσεις υπάρχουν για τη μελισσοκομία, οι κυψέλες παράγουν μέλι όπως στην ελλάδα η ο καιρός τα χαλάει, και αν ναι απο τι φυτά βγάζετε κυρίως. Επίσης κάτι που ήθελα πολύ να σε ρωτήσω. Στην αγγλία τι ισχύει περί μελισσιών μέσα σε πόλεις. Επιτρέπονται η όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγω σε πλαστικο σπιτι δεν ζω εσεις δεν ξερω τι κανετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τόση αγάπη για το πλαστικό ...;;;; (από ανθρώπους σε επαφή με τη φύση;) Έλεος παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τόση αγάπη για το πλαστικό από ανθρώπους που έχουν επαφή με τη φύση....; Έλεος παιδιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!