Widget Recent Post No.

Διπλή θεραπεία για βαρρόα: Ολική εξολόθρευση με τη πιο επαναστατική αποτελεσματική μέθοδο



Πρόκειται για μια επαναστατική μέθοδο που εφαρμόσαμε πέρυσι πειραματικά σε μερικά μελίσσια και αφού παρατηρήθηκε μεγάλη αποτελεσματικότητα σκέφτηκα να σας τη παρουσιάσω. Θέλω να αναφέρω ότι στο μελισσοκομείο μας το τελευταίο καιρό γίνονται πολλά πειράματα,  στην ανάγκη για ενημέρωση και παρουσίαση νέων μεθόδων για να μαθαίνουν οι νέοι και οι παλιοί μελισσοκόμοι. Θέλω να τονίσω πως οι έρευνες που κάνουμε δεν είναι "επιστημονικά τεκμηριωμένες" εφόσον δεν είμαστε πανεπιστήμιο αλλά απλοί μελισσοκόμοι που δουλεύουμε πάνω στα μελίσσια και εκεί βασίζονται όλες οι γνώσεις.

Κάνοντας ένα πείραμα στα μελίσσια, ρισκάρεις, διότι μπορεί στη συνέχεια να υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες. Γι αυτό προτείνετε όποιος μελισσοκόμος θέλει να δοκιμάσει το οτιδήποτε στα μελίσσια του να κάνει πρώτα τη δοκιμή σε 1-2 σμήνη και μετά στα υπόλοιπα.

Πέριση έκανα μια δοκιμή για να δώ κατα πόσο μπορεί να καταπολεμηθεί η βαρρόα σε ποσοστό άνω του 99% έως και το απροσδόκητο που είναι 100% δηλαδή ολική εξολόθρευση. Όμως ακόμη και με τόση επιτυχία να έχουμε στη θεραπεία τα μελίσσια κάπου θα βρούν να ξανά κολλήσουν βαρρόα εφόσον οι κηφήνες μεταφέρουν τα ακάρεα από κυψέλη σε κυψέλη χιλιόμετρα μακριά. Όμως με μια τόσο καλή καταπολέμηση το Χειμώνα και ευνοϊκές συνθήκες - να μη κολλήσουν γρήγορα από άλλο μελίσσι πάλι - μπορούν να απαλλαχθούν και 2 χρόνια άπο τον μαζικό καταστροφικό ακάρι.

Πέριση έκανα το εξής πείραμα σε μερικά μελίσσια - απόμερα από το υπόλοιπο μελισσοκομείο. Είχα έντονο πρόβλημα με βαρρόα και αποφάσισα να κάνω διπλή θεραπεία. Και όταν λέω διπλή εννοώ με δύο σκευάσματα ταυτόχρονα. Ξεκίνησα τη θεραπεία τότε που τα μελίσσια δεν είχαν γόνο. Όσα είχαν έστω και ελάχιστο τον πήρα με το ξέστρο και τον χάλασα. Όταν το μελίσσι διατηρεί το χειμώνα λίγο γόνο, έχει συγκεντρωμένα όλα τα βαρρόα στο εσωτερικό του. Κάντε μια δοκιμή και χαλάστε λίγα κελιά να δείτε. Έτσι λοιπόν καθάρισα όσο γόνο υπήρχε στο μελίσσι και μαζί του τον τεράστιο πλυθησμό απο βαρρόα που ήταν συγκεντρωμένος μέσα.

Στη συνέχεια τοποθέτησα σε αυτά τα μελίσσια ταινίες με δραστική ουσία τη φλουμεθρίνη. Έβαλα τις ταινίες εκεί που υπήρχε ο γόνος - ξυσμένος με το ξέστρο - ή η μελισσόφαιρα. Μετά απο δύο ημέρες έφτιαξα σιρόπι οξαλικού οξέος και έριξα 5 ml ανά πλαίσιο πλυθησμού. Δηλαδή όσα βαρρόα είναι μισοπεθαμένα - αδύναμα από το χημικό, αποτελειώνονται από το οξαλικό οξύ δίνοντας τη χαριστική βολή. Χρησιμοποίησα φλουμερθρίνη με οξαλικό οξύ, επειδή δεν είναι και τα δύο χημικά άρα δε μπορεί να γίνει κάποιου είδους χημική αντίδραση και να χαθεί μελίσσι. Μιλώντας με μελισσοκόμους για τη μέθοδο μου είπαν οτι το ρίσκο είναι μεγάλο και οτι μπορεί να χαθούν σμήνη, όμως αφού το δοκίμασα τίποτα κακό δε συνέβη. Στο χαρτί που τοποθετήθηκε στο πάτο, κοκκίνησε ο τόπος απο τα ακάρια, τα οποία έπεσαν μαζικά με τη χρήση των ταινιών, ενώ με το οξαλικό οξύ έπεφταν με πιο αργό ρυθμό.

Ένα ολόκληρο χρόνο παρατηρώ αυτά τα σμήνη και βλέπω ότι αρκετά δεν έχουν ούτε ίχνος απο βαρρόα τόσο καιρό μετά. Εφαρμόζοντας διπλή θεραπεία το χειμώνα μπορεί κάποιος να γλιτώσει από περιττό κόπο το καλοκαίρι που υπάρχει γόνος και μόνο ξελάφρωμα μπορεί να γίνει. Όποιος σκέφτεται να δοκιμάσει τη μέθοδο ας το κάνει πρώτα σε λίγα μελίσσια και μετά στα υπόλοιπα. Το ότι αναφέρουμε τη μέθοδο δε πάει να πει ότι είναι και αλάνθαστη, απλώς σκεφτήκαμε ότι ήταν χρήσιμο να γίνει η αναφορά. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια