Widget Recent Post No.

Πόσα ταξίδια κάνει μια συλλέκτρια νέκταρος, γύρης σε μια ημέρα;



Άλλο ένα βίντεο από τον μεγάλο μελισσοκόμο Μόσχο Ντιώνια! Θα μας μιλήσει για τα ταξίδια που κάνει μια εργάτρια μέλισσα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τη δική του άποψη είναι κάτι το οποίο αυξομειώνεται ανάλογα με την ηλικία, τη πηγή του νέκταρ και πολλούς άλλους παράγοντες.

Μια εργάτρια μέλισσα όταν κουβαλάει τροφή είναι πολύ βιαστική και δεν θέλει να σπαταλάει τζάμπα χρόνο. Φορτώνει τροφή και τρέχει γρήγορα να την αποθηκεύσει στη κυψέλη και μετά να γυρίσει πάλι  πίσω να φορτωθεί εκ νέου νέκταρ ή γύρη. Αυτό μπορεί να συμβεί έως και 50 φορές σε μια ανοιξιάτικη ημέρα με κοντινή ανθοφορία, αν λάβουμε υπόψη ότι δουλεύουν 14 ώρες το 24 ώρο (όσο υπάρχει φώς). Το πιο συνηθισμένο όμως είναι η μέλισσα να κάνει 10 ταξίδια περίπου.

Οι μέλισσες είναι τόσο εργατικές που πολλές φορές από τη πολύ δουλειά δεν προλαβαίνουν να γυρίσουν στη κυψέλη το βράδυ. Και αναγκάζονται να ρίξουν ένα υπνάκο πάνω στα δροσερά λουλούδια. Αυτό την άνοιξη δεν είναι επικίνδυνο διότι οι θερμοκρασίες δεν είναι χαμηλές, ωστόσο αν συμβεί χειμώνα ο θάνατος είναι βέβαιος.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι την Άνοιξη όταν κάνετε μεταφορές στα μελίσσια και κλείνετε τα πορτάκια νύχτα, μόλις ξημερώσει υπάρχουν μέλισσες στο μελισσοκομείο. Αυτές φυσικά ήρθαν από τους αγρούς όπου και κοιμήθηκαν. Εκτός αν έχουμε ξεχάσει κανένα πορτάκι ανοιχτό!

Η μέλισσα την άνοιξη δουλεύει ακατάπαυστα και σε κάθε ταξίδι μπορεί να επισκεφτεί έως και 100 λουλούδια και αυτό εξαρτάται από τη ποσότητα νέκταρ που δίνουν. Ο εργασιακός φόρτος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το χρόνο ζωής. Η υπερκόπωση που έχει ως αποτέλεσμα να μικραίνει τη ζωή τους σε 30-40 ημέρες για κάθε μέλισσα.

Δείτε το βίντεο...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια