Widget Recent Post No.

Συμφέρει να ξεχειμωνιάζω μεγάλα η μικρά μελίσσια; Πόσο μέλι τρώνε; Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί χειρισμοί!



"Τα αδύνατα, καταναλώνουν περισσότερες τροφές και πρέπει να  ξεχειμωνιάζουν σε κυψέλες μικρότερες πχ πενταράκια, τριπλοκυψελίδια κλπ. Περισσότερο γόνο λόγω πληθυσμού δεν μπορούν να τον θερμάνουν".

Κάνουμε καταγραφή των αδύνατων  των δυνατών μελισσιών. Αδύνατα είναι αυτά που το ξεχειμώνιασμά τους είναι αμφίβολο. Δυνατά μελίσσια: Οι μέλισσες που γεννήθηκαν το Φθινόπωρο είναι ξεκούραστες και θα ξεχειμωνιάσουν, αν ο μελισσοκόμος τους εξασφαλίσει τροφές ,αερισμό, σωστή διάταξη των κηρηθρών και σωστή τοποθεσία του μελισσοκομείου, σε προσήλια νοτιοδυτική θέση, χωρίς υγρασίες και κίνδυνο από πλημμύρα, παράσυρση νερού και δυσκολία πρόσβασης στα μελίσσια του μελισσοκομείου με αυτοκίνητο.

Ποσότητα τροφών: Στο χώρο  της κυψέλης που σχηματίζει τη μελισσόσφαιρα ξεχειμωνιάσματος. Η ποσότητα είναι ανάλογη με τη δύναμη των μελισσιών και  το χρονικό διάστημα που υπάρχουν οι χαμηλές θερμοκρασίες, αν συντηρεί γόνο, και  δεν δέχεται ενοχλήσεις επιθεωρήσεων.

Τα δυνατά καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα, αλλά  σε αναλογία τα μικρά καταναλώνουν περισσότερη. Πρακτικά  υπολογίζεται 10-18 κιλά μέλι και 1-3 πλαίσια γύρης. Μετριέται με τον αριθμό των πλαισίων. Η γύρη δεν είναι ζωτικής σημασίας για το Χειμώνα, αλλά ξεκινά την εκτροφή γόνου πολύ νωρίς την Άνοιξη με την ύπαρξή της στην κυψέλη.

Η ποιότητα των τροφών: Καλύτερα όχι μελίτωμα που έχει αυξημένη ποσότητα δεξτρινών και αυτές προκαλούν δυσεντερίες,που μεταδίδουν την  Νοσεμίαση. Όμως τα ελληνικά μέλια από μελίτωμα (πευκόμελο και μέλι ελάτης) δεν προκαλούν πρόβλημα διαχείμασης στον ήπιο και σύντομο Χειμώνα μας.



Διάταξη πλαισίων στην κυψέλη: Να ευνοεί το σχηματισμό μελισόσφαιρας διαχείμασης κοντά στα αποθέματα τροφής. Στο κέντρο της κυψέλης τοποθετούνται κηρήθρες που έχουν κεντρικά γόνο ή άδεια κελιά,με  περιφερειακά στεφάνια μελιού. Αμέσως κηρήθρες με γύρη και μετά μέλι. Αυτό ισχύει για τα διόροφα και τα μονόροφα μελίσσια. Όμως μία κηρήθρα με συμπαγή γύρη δεν τοποθετείται κοντά στο γόνο, γιατί θα λειτουργήσει σαν εμπόδιο μεταξύ της περιοχής του λιγοστού γόνου και του μελιού, που θα μείνει αναξιοποίητο. Καλύτερα είναι το μέλι να τοποθετηθεί κολλητά στο γόνο.

Αερισμός: Ο περιορισμένος  χώρος της κυψέλης υγροποιείται και πρέπει να απομακρυνθεί η υγρασία που προκαλεί μούχλιασμα στις κηρήθρες, ξίνισμα στο μέλι, δυσεντερίες κ.λ.π. Χρειάζεται λοιπόν καλός αερισμός και αυτό γίνεται ως εξής:

Α) Η είσοδος των κυψέλων ανοιχτή με πλέγμα σήτας που να εμποδίζει σε ποντίκια κ.λ.π. την είσοδο.
Β) Οι Αυστραλιανές κυψέλες έχουν παράθυρα με σήτα αερισμού, που δεν επιτρέπεται να τα κλείνουμε.
Γ) Να προφυλάσσονται από βόρειους ανέμους.

 Αδύνατα μελίσσια: Τα αδύνατα, αναλογικά καταναλώνουν περισσότερες τροφές και πρέπει να  ξεχειμωνιάζουν σε κυψέλες που κατασκευάστηκαν για λιγότερα πλαίσια. Περισσότερο γόνο,  δεν μπορούν να τον θερμάνουν.

Ο περιορισμός του χώρου με χοντρό φελιζόλ (αυτό το μπλε  για οικοδομές) , είναι καλή λύση και ο υπόλοιπος χώρος της κυψέλης που είναι άδειος ,καλύπτεται οριζόντια με ίδιο τεμάχιο έφαρμωστό ,που στερεώνεται με το όρθιο ,με 2-3 κατάλληλες σε μήκος  πρόκες, που εύκολα καρφώνονται και τα ενώνουν.



 ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
 ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ  ΑΠΟΘΗΚΗΣ
Στοχεύουν: Να περιοριστούν οι απώλειες μελισσιών, να διασωθούν και να ενισχυθούν τα μελίσσια σε  κρίσιμο στάδιο, να γίνουν θεραπευτικές επεμβάσεις, να προετοιμαστεί μελισσοκομικό υλικό για την επόμενη χρονιά και να γίνει εκμετάλλευση πρώιμων ανθοφοριών.

Εξειδικεύοντας αυτά παραθέτουμε τα εξής:
Περιορισμός απωλειών μελισσιών το Χειμώνα: Περιορίζοντας τις εργασίες στο μελισσοκομείο. Μετά την τακτοποίησή τους για το ξεχειμώνιασμα, δεν τα ενοχλούμε αν δεν ξεπεραστεί ο κίνδυνος των χαμηλών θερμοκρασιών.

Επιθεωρήσεις: Μόνο σε ζεστές μέρες, σύντομες  για έλεγχο επάρκειας τροφών κοντά στη μελισσόσφαιρα, για τυχόν υγρασίες και ποντικοφωλιές. Η εμπειρία είναι βοηθός επισήμανσης προβλημάτων με το άνοιγμα των μελισσιών.

Τροφοδότηση: Να είναι οι τροφές κοντά στη μελισσόσφαιρα. Σε κίνδυνο λιμοκτονίας δίνουμε πλαίσιο με μέλι ,που έχουμε μαζί μας ή από άλλο μελίσσι, που έχει απόθεμα. Η τροφοδότηση με ζαχαροζύμαρο αποφεύγεται γιατί διεγείρει σε εκτροφή γόνου, που δεν πρέπει με χαμηλές θερμοκρασίες.



Άλλα μέτρα: 

  • Οι είσοδοι των κυψέλων να βλέπουν Νοτιοδυτικά. Αφαιρούνται οι κηρήθρες που δεν πατούν μέλισσες και τον κενό χώρο της κυψέλης γεμίζουμε ή απομονώνουμε  με φελιζόλ.
  • Συνενώνουμε τα αδύνατα ,όπως και τα ορφανά   μελίσσια με άλλο μελίσσι που έχει βασίλισσα  και δίνουμε τη βασίλισσα του πιο καλού μελισσιού από αυτά που ενώνουμε..
  • Επιδιορθώνουμε τις κυψέλες και τις βάφουμε στην αποθήκη.
  • Απολυμαίνουμε το μελισσοκομικό υλικό και τα εργαλεία σύμφωνα με τις οδηγίες της 4/2/2014 που περιέχει οδηγίες για όλες τις περιπτώσεις απολύμανσης.
  • Λιώνουμε τις μαύρες κηρήθρες,για να μας αφήσουν κερί εμπορικά αντλλάξιμο με φύλλα  κηρηθρών.
  • Συρματώνουμε τα πλαίσια.
  • Διασώζουμε και ενδυναμώνουμε τα μελίσσια στο κρίσιμο στάδιο.
  • Επιθεωρήσεις μόνο  στις ζεστές μέρες.
  • Επεμβάσεις για πλησίασμα τροφών στη μελισσόσφαιρα και ενίσχυσή τους
  • Απομακρύνουμε τις νεκρές μέλισσες και με τα πλαίσια τους.

Μέτρα υγιεινής  και θεραπευτικές επεμβάσεις: Συμβουλευόμαστε κατά περίπτωση τον πίνακα αναρτήσεων, παραπομπές σε ασθένειε οδηγίες της ανάρτησης 16/12/2014ς και.
Εκμετάλλευση πρώιμων ανθοφοριών: Αγριοράδικο, αμυγδαλιά, ανοιξιάτικο ρείκι, βερυκοκιά, δεντρολίβανο, λεύκη, ξυνάκι, φουντουκιά.,πρώιμα εσππεριδοειδή κλπ κατά   περιοχή.

Πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία Ανδρέα Θρασυβούλου   2012 σελ 195    ( Επιλεκτική απόδοση 16/12/2014  tomelissi.word press.com)
Επεξεργασία με εικόνες: Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια