Widget Recent Post No.

Ερωτήσεις μελισσοκόμων για την τροφοδοσία των μελισσιών με σιρόπι και γυρεόπιτα



Ερωτήσεις μελισσοκόμων για την τροφοδοσία των μελισσιών και απαντήσεις.

Ερώτηση 1. Τελικά τι είναι διεγερτική τροφοδότηση, ποια η αναλογία του σιροπιού, πότε εφαρμόζεται και για πόσες ημέρες, με πόσα ml αρχίζουμε την τροφοδοσία και κατά πόσο τα αυξάνουμε και τέλος είναι απαραίτητοι άλλοι χειρισμοί για την επιτυχή εφαρμογή της διεγερτικής τροφοδοσίας;

Απάντηση
Η διεγερτική τροφοδοσία (Δ.Τ.) γίνεται όταν κατά τη διάρκεια της μελισσοκομικής περιόδου (ιδιαίτερα το καλοκαίρι) η βασίλισσα σταματήσει να γεννά γιατί δεν συλλέγεται νέκταρ (η νεκρή περίοδος που λένε οι μελισσοκόμοι). Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί νωρίς την άνοιξη αλλά και αργά το φθινόπωρο για τη διέγερση της ωοτοκίας της βασίλισσας προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπτυξη του μελισσιού. Η ποσότητα που χρησιμοποιείται είναι μικρή (μέχρι 250 ml) γιατί ο στόχος δεν είναι η αποθήκευση της τροφής, αλλά η προσομοίωση ευνοϊκών συνθηκών της φύσης με καλή νεκταροέκκριση.

Η αναλογία είναι συνήθως 1:1. Με πυκνότερο σιρόπι (2:1) δε θα αλλάξει το αποτέλεσμα. Η εφαρμογή είναι καθημερινή για 10-15 ημέρες. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία είναι να υπάρχει γύρη, μία καλή βασίλισσα και φυσικά χώρος για να μπορέσει να ωοτοκήσει. Σε αυτές τις συνθήκες, μεγάλα μελίσσια εξελίσσονται ταχύτατα. Αλλά και μικρά μελίσσια παρουσιάζουν σταδιακά οργανωμένη εικόνα γόνου και αποθηκευμένων τροφών και έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε δυνατά και υγιή μελίσσια.

Ερώτηση 2. Είμαι νέος μελισσοκόμος και θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε και πόση ποσότητα γυρεόπιτας θα χρειαστεί να βάζω στα μελίσσια το φθινόπωρο όταν βρίσκονται σε τοποθεσία που δεν έχει σχεδόν καθόλου ανθοφορία, έχουν λίγα μέλια, πολύ λίγη γύρη και θέλω να τα βοηθήσω ώστε να αρχίσει να γεννά η μάνα πιο εντατικά διότι τον Σεπτέμβριο αρχίζει το πεύκο. Εφάρμοσα διεγερτική τροφοδοσίας όπως διάβασα αλλά είδα ότι χρειάζεται και γύρη ώστε να εκτραφεί ο γόνος.


Απάντηση
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα γυρεόπιτας ώστε να υπολογίσει κανείς. Εφόσον δεν υπάρχει νεκταροέκκριση θα χρειαστεί να δίνετε καθημερινά μικρή ποσότητα σιροπιού (1/5 του λίτρου περίπου) και ταυτόχρονα γυρεόπιτα η οποία θα πρέπει να είναι κοντά στο γόνο. Μία συνηθισμένη ποσότητα που δίνεται είναι 250 – 300 γραμμάρια η οποία καταναλώνεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανάλογα πάντα με τις ανάγκες και τη δυναμικότητα του μελισσιού.

Ερώτηση 3. Το καλοκαίρι προχώρησα σε διεγερτική τροφοδοσία 10 ημερών. Τρεις ημέρες μετά το τέλος της υγρής τροφοδοσίας έβαλα 300γρ γυρεόπιτα (2 κιλά γύρη με 3 κιλά άχνη και νερό) στα μελίσσια διότι είδα ότι δεν είχαν καθόλου γύρη. Λίγες ημέρες μετά παρατήρησα ότι δεν την προτιμούν και δεν έχει μειωθεί η ποσότητα της .
α) Πρέπει οπωσδήποτε ταυτόχρονα με γυρεόπιτα να τροφοδοτώ και σιρόπι;
β) Παίζει ρόλο το ότι  έχει πάρα πολύ λίγο γόνο το μελίσσι και γι’ αυτό δεν την τρώνε;
γ) Θα πρέπει δηλαδή όταν έχει αρκετό γόνο να την τοποθετούμε για να τον ταΐζουν;
δ) Μήπως φταίει το ότι είναι σφιχτή σαν ζαχαροζύμαρο και δεν μπορούν να την πάρουν; Να την κάνω πιο νερουλή;
ε) Εάν αυξηθεί η ωοτοκία της βασίλισσας θα καταναλώνουν περισσότερο εντατικά τη γυρεόπιτα; 

Απάντηση
Η διεγερτική τροφοδοσία με σιρόπι (μικρές ποσότητες καθημερινά για 10 – 15 μέρες) γίνεται για να διεγερθεί η ωοτοκία της βασίλισσας και να παραχθεί περισσότερος γόνος. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτής της επέμβασης είναι η παρουσία μίας καλής βασίλισσας, χώρος κοντά στη γονοφωλιά και φυσικά γύρη. Εάν οι ανθοφορίες δεν παρέχουν γύρη και δεν υπάρχουν αποθέματα στο μελίσσι, δε μπορούν να εκθρέψουν γόνο και έτσι δεν εκτείνει την ωοτοκία της η βασίλισσα. Όπως άλλωστε αναφέρετε, τα μελίσσια είχαν περιορισμένο γόνο παρά τη διεγερτική τροφοδοσία. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν θα βοηθούσε η χρήση ταυτόχρονα με το σιρόπι και της γυρεόπιτας.

Η καθυστερημένη κατανάλωση της γυρεόπιτας επίσης, σχετίζεται με την παρουσία του γόνου στο μελίσσι. Γόνος και γύρη είναι αλληλένδετα μεταξύ τους καθώς η παρουσία του γόνου διεγείρει τις μέλισσες να συλλέξουν ή να καταναλώσουν πιο εντατικά γύρη, ενώ η παρουσία της γύρης διεγείρει την επέκταση σου γόνου.  Όσο λιγότερο γόνο έχουν τα μελίσσια, τόσο πιο αργά θα καταναλώνουν την γυρεόπιττα. Η κατανάλωση σχετίζεται επίσης και με την απόσταση που τοποθετείται την γυρεόπιττα από το γόνο. Όσο πιο μακριά τόσο μικρότερη και η κατανάλωση.

Όσον αφορά τη συνοχή της γυρεόπιτας, καλό είναι να είναι σφιχτή όπως περίπου το ζαχαροζύμαρο και στην περίπτωση αυτή η κατανάλωσή της είναι πιο αργή σε σχέση με τη ζαχαρούχο τροφή. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που χρησιμοποιούμε μικρότερες ποσότητες ανά μελίσσι σε σύγκριση με το ζαχαροζύμαρο. Συνήθως μία ποσότητα 250 γραμμαρίων, ένα δεκάρι μελίσσι θα χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα για να την καταναλώσει.


Προκειμένου να είναι περισσότερο ελκυστική η γυρεόπιτα χρησιμοποιείται και λίγο μέλι. Οι αναλογίες κατά προσέγγιση είναι 6 κιλά γύρη:6 κιλά άχνη ζάχαρη:1,3 λίτρα χλιαρό νερό : μέλι. Τελικός στόχος είναι ένα ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια.

Πηγή: Εργαστήριο Μελισσοκομίας ΑΠΘ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια