Widget Recent Post No.

Αξεπέραστη μέθοδος καταπολέμησης κηρόσκορου, χρησιμοποιούνταν τα παλιά χρόνια!



ΜΙΑ ΝΕΑ 100% ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΈΘΟΔΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ!

Λίγα λόγια πριν μπούμε στο "ψητό"...

Συμπτώματα-Διάγνωση-Βιολογία του κηρόσκορου
Πρόκειται για τις προνύμφες των λεπιδοπτέρων Galleria mellonela (μεγάλος κηρόσκορος) και Achroia grisella (μικρός κηρόσκορος). Τα ενήλικα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους σε χαραμάδες ή σχισμές αδύνατων μελισσιών, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι προνύμφες που βγαίνουν διασκορπίζονται μέσα στη κυψέλη ανοίγοντας στοές στις κηρήθρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αφήνουν πίσω τους ένα μεταξένιο νήμα (Εικ.13). Τρέφονται με μέλι, κερί, αλλά κυρίως με γύρη και υπολείμματα του γόνου μέσα στο κελί (επιδερμίδες νυμφών), ενώ αγαπημένα μέρη των εντόμων είναι οι αποθηκευμένες κηρήθρες και μέσα στην κυψέλη αυτές οι κηρήθρες που δεν καλύπτονται από μέλισσες (συνηθισμένο φαινόμενο σε αδύνατα μελίσσια). Η ανησυχία που προκαλείται μέσα στις κυψέλες μπορεί να οδηγήσει και σε λιποταξία.

Να σημειωθεί ότι ο μικρός κηρόσκορος εκτός των παραπάνω, συγκρατεί με τα μεταξένια νήματα τις χρυσαλίδες της μέλισσας, οι οποίες κατά την ενηλικίωσή τους δεν μπορούν να βγουν από τα κελιά τους. Οι μέλισσες μοιάζουν σαν πνιγμένες με το κεφάλι τεντωμένο προς τα εμπρός και με την προβοσκίδα προς τα έξω.

ΕΙΚΟΝΑ 13 Τουνελ που δημιουργησε ο κηρόσκοροσ μεσα στην κηρήθρα.


Η πιο διαδεδομένες μέθοδοι Αντιμετώπισης
Για την καταπολέμηση του κηρόσκορου το πρώτο που πρέπει να γίνει ώστε να προφυλαχθεί το μελισσοκομείο είναι να διατηρούνται δυνατά μελίσσια.
Καλός καθαρισμός των τμημάτων της κυψέλης και η αποθήκευση των κηρήθρων σε ψυχρά μέρη με θερμοκρασίες μικρότερες των 10οC, ολοκληρώνουν τα μέτρα προφύλαξης.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι συνθήκες ψύξης (θερμοκρασία μικρότερη απο 5οc κατάψυξης για 24 ώρες ή -7οC για 4 ώρες), καταστρέφουν τον κηρόσκορο. Στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνουμε με υψηλές θερμοκρασίες (46οC για 80 λεπτά).
Κατασταλτικά μέτρα είναι ο υποκαπνισμός με θειάφι (Ανά 3 σκεπασμένους ορόφους με κηρήθρες καίγονται 50-70gr θειαφιού. Ακολουθεί δεύτερη εφαρμογή μετά 10 ημέρες και τρίτη μετά 15-20 ημέρες), εξάτμιση οξικού οξέος (Με τον ίδιο τρόπο αφήνουμε να εξατμιστούν 250ml οξικού οξέος 80%) και τα σκευάσματα του βακτηρίου Bacillus thurigiensis.
Απόσπασμα της Πτυχιακής Εργασίας : Βιολογική Μελισσοκομία του Στέφανου Κακαμούκα. ΤΕΙ ΚρήτηςΣχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας





ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΠΑΛΙΑ
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, υπάρχει η εμπειρία ενός φίλου και εδώ και 20 χρόνια επαγγελματία μελισσοκόμου. Ο ¨ θείος Βησσαρίων ¨ μου είπε ότι όταν ρώτησε τυχαία διάφορες γιαγιάδες για το τί χρησιμοποιούσαν ενάντια στο σκόρο που έτρωγε τα ρούχα παλιά όταν δεν είχαν ναφθαλίνη, όλες του απαντούσαν ¨καρόφλα μάναμ¨. Και σε νέα ελληνικά: ¨καρυδόφυλλα¨.

 Βάζανε δηλαδή ανάμεσα στις κουβέρτες και τα ρούχα φύλλα καρυδιάς και ποτέ , κατα τα λεγόμενα τους, δεν είχανε πρόβλημα με το σκόρο. Δοκίμασε κι αυτός πέρυσι σε μια κυψέλη , στην οποία έβαλε από κάτω μπόλικα φύλλα καρυδιάς , δύο πατώματα κηρύθρες, και φύλλα καρυδιάς από πάνω. Δίπλα άφησε μια κυψέλη με κηρύθρες μέσα χωρίς φύλλα καρυδιάς. Το αποτέλεσμα αφού πέρσε το καλοκαίρι ήταν στην κυψέλη χωρίς φύλλα καρυδιάς ¨φάγανε και τα ξύλα¨ όπως χαρακτηριστικά μου είπε, ενώ στην άλλη ούτε γρατζουνιά!

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι πάνω στο θέμα, ή έχει διαπιστώσει κάτι άλλο, ας το αναφέρει για να κάνουμε μια κουβέντα απ΄ την οποία μπορεί να βγει κάτι που θα ωφελήσει όλους μας!!!

Η πρώτη δοκιμή θα είναι πάνω στην καταπολέμηση του κηρόσκορου. Αν όντως τα φύλλα καρυδιάς κάνουν δουλειά, θα πειραματιστώ με απόσταγμα φύλλων καρυδιάς σε πάτωμα με κηρήθρες.

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ  patentiaris.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Για τον σκόρο στα ρούχα παλιότερα χρησιμοποιούσαν και φασκομηλιά ή λεβάντα, είμαι νέος και δεν έχω όμως κηρήθρες για να κάνω δοκιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι παπουδες μας παλια εφτιαχναν ενα σκευασμα απο φυλλα καρυδιας και ψεκαζαν τα μπροκολα για την καμπια. Η αναλογια ειναι 1-2 Ενα μερος φυλλα (200γρ.) και δυο μερη νερου αποσταγμενο (400γρ) η βροχονερο. Ηταν κατι που εκανα περισι και καταπολεμησα τις καμπιες στα μπροκολα με εκπληκτικο αποτελεσμα. Το μονο που ηθελε ηταν συχνες επαναληψεις. Αναρωτιθηκα αν θα μπορουσα να το χρησιμοποιησω για τον κυροσκορο. Δεν ξερω αν αφηνει υπολειματα στο κερι και επιδει ειναι σκοροχρομο μην βαφει τις κηριθρες. Θα κανω φετος το επιχειρημα σε λιγες κηριθρες και θα δουμε.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα φύλλα καρυδιάς μέσα στο καπνιστιρι,κάθε 3 μέρες 5 επαναλήψεις και βαρροα τέλος.τα φύλλα να είναι ημιχλωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγω εβαλα μια στρωση φυλλα καρυδιας στον πατο,πανω στα τελαρα μετα πατωμα και ουτο καθεξεις μεχρι το καπακι....μπολικα φυλλα ομως...Πρωτη φορα το δοκιμαζω καποιος μου ειπε αναμεσα στα πατωματα να βαλω εφημεριδα και να ριξω και ριγανη(τριμενη)Αν γνωριζει καποιος για την ριγανη κατι περιμενω απαντηση.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδία σήμερα θα πρόσθετα ορόφους και χτισμένα πλαίσια στα μελίσσια μου. Τα πλαίσια τα φύλαξα τον σεμπτέμβρη αεροστεγώς με φύλλα καρυδιάς. Ήταν ΟΛΑ σε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ κατάσταση. Τα φύλλα καρυδιάς δουλεύουν εξαιρετικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα φύλλα καρύδια ήταν νερά όταν τα έβαλες στις κυψέλες φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!