Widget Recent Post No.

Έρεε μέλι το σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή!




Αγνό, ποιοτικό και νόστιμο μέλι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες συμπολίτες μας, που πέρασαν από την κεντρική πλατεία στη διάρκεια του περασμένου σαββατοκύριακου και έλαβαν μέρος στην 1η γιορτή μελιού, που διοργάνωσε ο νεοσύστατος Μελισσοκομικός Σύλλογος, με την επωνυμία «Το Κεντρί». Ο Σύλλογος, που ξεκίνησε τη δράση του στις αρχές του τρέχοντος έτους, αριθμεί συνολικά 73 μέλη, ανθρώπους κατά βάση νεαρής ηλικίας, με ισχυρή διάθεση να προωθήσουν τη μελισσοκομία στην περιοχή μας. Παρότι οργανωτικά βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, ο Σύλλογος τόλμησε να κάνει το πρώτο βήμα εξωστρέφειας και γνωριμίας με την τοπική κοινωνία, βάζοντας τα θεμέλια για μια ακόμα εντονότερη και αποτελεσματικότερη δράση τους επόμενους μήνες.

Νίκος Καρακωστίδης «Η Κομοτηνή να μη φημίζεται μόνο για τον καφέ και το σουτζούκ λουκούμ, αλλά και για το ανθόμελο»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Νίκος Καρακωστίδης, περιέγραψε τις προτεραιότητες και τους στόχους του νεοσύστατου Συλλόγου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το ανθόμελο της Ροδόπης μπορεί να αποτελέσει ένα πρεσβευτή του τόπου μας σε όλη την Ελλάδα.




«Έχουμε ένα εκπληκτικό ανθόμελο, το οποίο κακώς δεν έχει προβληθεί», υπογράμμισε, για να υπενθυμίσει ότι «το 52% του φυτικού βασιλείου, σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, φύεται στη Θράκη» και να επισημάνει ότι «αυτό θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε, ώστε η Κομοτηνή να μη φημίζεται μόνο για τον καφέ και το σουτζούκ λουκούμ, αλλά και για το ανθόμελο». 

«Ο μελισσοκόμος δε θα γίνει πλούσιος, αλλά θα μπορέσει με πολύ κόπο και μεράκι να ζήσει την οικογένειά του»

Σύμφωνα με τον κ. Καρακωστίδη, αυτή τη στιγμή οι μελισσοκόμοι που δραστηριοποιούνται στον νομό μας τυπικά είναι πάρα πολλοί, ουσιαστικά όμως είναι πολύ λίγοι. «Έχουν ανοίξει μελισσοκομικά βιβλιάρια, για να είναι τυπικοί προς το κράτος, γύρω στα 500-600 άτομα», εξήγησε, «όμως οι ενεργοί παραγωγοί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 80-90 και από αυτούς οι 10-15 θεωρούνται μεγάλοι παραγωγοί».




Στις σημερινές συνθήκες «ένας μελισσοκόμος δεν μπορεί να περιμένει κάτι εντυπωσιακό όσον αφορά το εισόδημα», παρατήρησε, «όμως όποιος αγωνιστεί και δουλέψει σκληρά όλο το χρόνο, μπορεί να θρέψει μια οικογένεια». «Δε θα γίνει πλούσιος, αλλά θα μπορέσει να ζήσει ενδεχομένως την οικογένειά του», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας όμως ότι «χρειάζεται πολύς κόπος και πολύ μεράκι».

Άμεση προτεραιότητα η εξασφάλιση στέγης για τον Σύλλογο

Μία άμεση προτεραιότητα του Μελισσοκομικού Συλλόγου είναι η εξασφάλιση ενός χώρου, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες επικοινωνίας των μελών του με το κοινό. Προς το παρόν ο Σύλλογος είναι «άστεγος» και η επικοινωνία του με τον κόσμο περιορίζεται στο διαδίκτυο, μέσω της ιστοσελίδας που διαχειρίζεται και μέσω μίας ομάδας στο facebook.




«Δε μας ενδιαφέρει μόνο η πώληση, αλλά κυρίως η ενημέρωση του κοινού», υπογράμμισε ο κ. Καρακωστίδης, παραπέμποντας και στο σχετικό ενημερωτικό υλικό, που πλαισίωνε την 1η γιορτή μελιού το σαββατοκύριακο. 

«Τη μέλισσα δεν την έχουμε μόνο για το μέλι, αλλά η βασική της αποστολή είναι το 92% της επικονίασης του φυτικού βασιλείου της γης»

Με την ευκαιρία ο ίδιος επιχείρησε να αποκαταστήσει τις εσφαλμένες εντυπώσεις, που υπάρχουν στον κόσμο, ότι η μέλισσα έχει ως αποκλειστική αποστολή την παραγωγή μελιού. «Τη μέλισσα δεν την έχουμε μόνο για το μέλι», ξεκαθάρισε, «αλλά η βασική της αποστολή είναι το 92% της επικονίασης του φυτικού βασιλείου της γης». «Κι όμως δεν μιλάει κανείς για την επικονίαση», επισήμανε με νόημα. «Περνάνε νομοθετικές ρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιτρέπουν ποσοστό γύρης πάνω στο μέλι, προερχόμενο από μεταλλαγμένα, και δεν μιλάει κανείς», προσέθεσε. «Αυτά είναι σοβαρά θέματα», τόνισε, «που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

www.paratiritis-news.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια