Widget Recent Post No.

Σημαντικές καλοκαιρινές ανθοφορίες!

Μέσα στο επόμενο διάστημα ανοίγουν αρκετές ανθοφορίες! Έτσι αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για όσες έχουν μελισσοκομικό ενδιαφέρον! Άλλες μικρές και άλλες μεγαλύτερες όλες παίζουν τον δικό τους ρόλο! Για την μέλισσα είναι ευεργετικές και θα σας τις απαριθμήσουμε!





Καλαμπόκι: Ανθίζει Ιούνιο - Αύγουστο, δίνει πλούσια γύρη (χρώματος πορτοκαλί) και μελίτωμα από τα φύλα του. Λόγω της εποχής που ανθίζει η γύρη βοηθάει πολύ τα μελίσσια. Η αφθονία της γύρης καταμετράται περίπου στα 30 κιλά ανά στρέμμα. Ποσότητα ανεκτίμητης αξίας για την ξηρή περίοδο του καλοκαιριού.







Λυγαριά: Ανθίζει τον Ιούνιο - Αύγουστο. Δίνει πολύ μέλι και γύρη (χρώματος λαδί) μόνο όταν έχει ποτιστεί καλά ολη την προηγούμενη περίοδο. Συναντάται σε παραποτάμιες παραλίμνιες περιοχές (πχ Λίμνη Τριχωνίδα) και το μέλι είναι αρωματικό παχύρευστο και έχει σκούρο χρώμα για ανθόμελο . Προσοχή: Αν επικρατήσει ξηρασία για μεγάλο διάστημα η γύρη κολλάει στα μάτια των μελισσών και υπάρχουν απώλειες σε συλλέκτριες.





Βαμβάκι: Ανθίζει Ιούλιο Άυγουστο. Δίνει πολύ μέλι και οι μελισσοκόμοι το κατατάσσουν ως μια σημαντική ανθοφορία για τρύγο καλοκαιρινού μελιού. Παράγεται ανοιχτόχρωμο μέλι με ωραίο άρωμα. Θέλει πολύ προσοχή όμως διότι συντρέχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα.






Τριφύλλι: Ανθίζει τον Ιούνιο - Σεπτέμβριο, συναντάται σε μεγάλες εκτάσεις και χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία. Δίνει γύρη και νέκταρ και η ανθοφορία έχει μεγάλη διάρκεια. Το μέλι είναι αρωματικό ρευστό και ανοιχτόχρωμο. Βοηθά πολύ τα μελίσσια. Προσοχή: Από αυτή την ανθοφορία έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά ραντισμάτων.






Ηλίανθος: Ανθίζει Ιούλιο - Σεπτέμβριο. Δίνει πολύ γύρη και πολύ νέκταρ.Το μέλι που συλλέγεται είναι ανοιχτόχρωμο και κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα ενώ η γύρη είναι χρώματος ωχροκίτρινο. Καλλιεργείτε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα όπου υπάρχουν μέρη με δεκάδες στρέμματα.






Βατομουριά: Ανθίζει τον Ιούνιο - Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και γύρη χρώματος μπέζ. Βοηθάει πολύ τα μελίσσια και το τάισμα του γόνου το καλοκαίρι που δεν υπάρχουν πολλά άνθη.





Τσαι του βουνού: Ανθίζει τον Ιούνιο - Ιούλιο και δίνει γύρη χρώματος άσπρου και νέκταρ με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Φύεται σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (πάνω από 1000) σε εδάφη, απόκρημνα και πετρώδη.

Μελισσόχορτο: Ανθίζει τον Ιούνιο - Αύγουστο. Δίνει νέκταρ και λίγο γύρη. Οι μέλισσες τρελαίνονται με το άρωμα αυτού του φυτού.










Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το βαμβακι ξεχασατε που ειναι μια απο της πιο σημαντικες καλοκαιρινες ανθοφοριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!