Widget Recent Post No.

ΝΕΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ! Πότε είναι καλύτερα να ξεκινήσω (αν δεν έχω Ενεργειακή Κυψέλη)?

Πολλές φορές έχουμε δεχτεί την ερώτηση "πότε είναι καλύτερα να ξεκινήσω τη μελισσοκομία?", από φίλους αναγνώστες που σκέπτονται να ξεκινήσουν τη μελισσοκομία είτε σαν ερασιτέχνες είτε με προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Η απάντηση που τους δίνουμε δεν είναι σύμφωνη με τη γνώμη που γενικά υπάρχει πάνω σε αυτό το θέμα.

Πράγματι, πολλοί «ειδικοί» του χώρου μας, συμβουλεύουν τους νέους μελισσοκόμους να ξεκινήσουν τις μελισσοκομικές τους δραστηριότητες την άνοιξη, με το βασικό επιχείρημα πως την εποχή αυτή μπορούν να προμηθευτούν παραφυάδες με νέες μάνες και πως έχουν όλο το χρόνο μπροστά τους για να τα μεγαλώσουν σιγά-σιγά και να τα κάνουν αρκετά δυνατά ώστε να μπορέσουν να ξεχειμωνιάσουν με επιτυχία και να μπουν – παραγωγικά πια – στο «κυνήγι» των ανθοφοριών από το επόμενο έτος!

Κατά τη γνώμη μας αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση για έναν νέο μελισσοκόμο, εκτός και εάν χρησιμοποιεί Ενεργειακές Κυψέλες, οπότε μπορεί να δει τις ανοιξιάτικες παραφυάδες του να δεκαρίζουν και να γίνονται παραγωγικά μελίσσια μέσα σε δυο μόνο μήνες – αντί για τρεις μήνες που απαιτούνται με τις κοινές κυψέλες που δεν δουλεύουν ενεργειακά - και έτσι να προλάβει τις κύριες καλοκαιρινές ανθοφορίες!

Να τονιστεί πως ο χρόνος αυτός – δηλαδή ο χρόνος που χρειάζεται μια παραφυάδα για να δεκαρίσει μέσα σε μια Ενεργειακή Κυψέλη – μειώνεται στον ένα μόλις μήνα, αν δώσουμε στη παραφυάδα έτοιμη γονιμοποιημένη μάνα, όπως έχουν δείξει δεκάδες δοκιμές και όπως καταμαρτυρούν πια πολλοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι που προμηθεύτηκαν και χρησιμοποιούν για πρώτη φορά φέτος, αυτές τις κυψέλες.

Όμως ας επιστρέψουμε στο κυρίως θέμα μας και ας προσπαθήσουμε να αιτιολογήσουμε τη δική μας άποψη, που υποστηρίζει πως ένας νέος μελισσοκόμος είναι καλύτερα να μπαίνει στο «επάγγελμα» νωρίς το φθινόπωρο και όχι την άνοιξη, αγοράζοντας την εποχή αυτή τα πρώτα μικρά μελισσάκια του-παραφυάδες.

Σαν πρώτο επιχείρημα θα προβάλουμε το γεγονός πως οι φθινοπωρινές μάνες που κατά κύριο λόγο βγαίνουν όταν δίνει το κισούρι, είναι ιδιαίτερα προνομιούχες... ακριβώς λόγω κισουρίου , που θεωρείται μια από τις πιο δυναμωτικές τροφές για τις μέλισσες!
Να «πούμε» ακόμα πως οι φθινοπωρινές μάνες, δεν έχουν περάσει την πίεση της έντονης ανοιξιάτικης ωοτοκίας – αυτή που περνούν αναγκαστικά οι ανοιξιάτικες μάνες – και έτσι έχουν τεράστια αποθέματα ζωτικότητας και αποδοτικότητας, για να μπουν στην ωοτοκία την επόμενη άνοιξη, δημιουργώντας δυνατά μελίσσια με μεγάλους πληθυσμούς.

Ακόμα, οι χειρισμοί που καλείται να κάνει ένας νέος μελισσοκόμος στα μελίσσια του, το φθινόπωρο, είναι λιγότεροι και πιο ήπιοι, από όσους έχει να κάνει την άνοιξη, ενώ και οι φροντίδα που χρειάζονται τα μελίσσια αυτή την εποχή είναι μικρότερη, αφού και οι πολλές ζέστες έχουν περάσει και οι εχθροί των μελισσών - όπως είναι οι σκούρκοι, τα χελιδόνια κλπ -  έχουν αρχίσει να λιγοστεύουν και η τροφοδοσία που θα χρειαστούν τα μελίσσια θα είναι λιγότερη, λόγω των σχετικά σταθερών φθινοπωρινών ανθοφοριών του κισουριού, της χαρουπιάς και της κουμαριάς.

Τα φυτά αυτά έχουν αρκετά σταθερές αποδώσεις και προσφέρουν πολύ ωφέλιμες τροφές στις μέλισσες – τροφές που τα βοηθάει ιδιαίτερα στο να δυναμώσουν γρήγορα και να αποθηκεύσουν προμήθειες για το χειμώνα.

Έτσι, ο νέος μελισσοκόμος θα έχει να κάνει λιγότερα πράγματα το φθινόπωρο,  από ότι θα έχει να κάνει την άνοιξη και επομένως και λιγότερες πιθανότητες λάθους.
Το μόνο που έχει να προσέξει την εποχή αυτή ο νέος μελισσοκόμος, είναι η λήψη όλων των απαραίτητων εκείνων μέτρων που θα επιτρέψει στα μελίσσια του να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια.

Κλείνοντας και αυτό το άρθρο, να σημειώσουμε πως αυτά όλα προϋποθέτουν «καλές» καιρικές συνθήκες το Φθινόπωρο, χωρίς έντονες βροχοπτώσεις και πρώιμα κρύα. Τα στατιστικά όμως στοιχεία των τελευταίων χρόνων, συνηγορούν υπέρ της επικράτησης ήπιων καιρικών συνθηκών, τουλάχιστον τους δυο πρώτους μήνες της άνοιξης – δηλαδή το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Κύριε Δερμάτη,
    Κάποια στιγμή μιλήστε μας για τους πρώτους μήνες της (μελισσοκομικής) άνοιξης δηλαδη του Σεπτέμβρη και Οκτώμβρη.
    Καλά κατάλαβα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ γιατί κάτι κερδίζω και εγώ απο τις δικές σας προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα φίλε μου! Ο Μανόλης βρίσκεται σε άδεια. Να είσαι σίγουρος πως θα σου απαντήσει το συντομότερο!

    Φιλικά Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!