Widget Recent Post No.

ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ: Εξαπάτησαν νέο μελισσοκόμο! Κρίμα τα λεφτά του ανθρώπου.



Είναι πραγματικά συνταρακτική η εμπειρία που βίωσε ένας νέος συνάδελφος μας. Τον εξαπάτησαν και του πούλησαν μελίσσια και κυψέλες σε αστρονομικές τιμές! Φύκια για μεταξωτές κορδέλες! 

"Όποιος βγαίνει έξω από το μαντρί... τον τρώνε οι λύκοι!"
Αυτή την παλιά πάνσοφη παροιμία μας θύμισε η μαρτυρία- καταγγελία που μας έγινε πριν λίγες μέρες, από κάποιο «φίλο», νέο μελισσοκόμο.
Τώρα κάποιοι από εσάς ίσως να αναρωτηθούν, τι δουλειά έχουν οι μέλισσες και οι μελισσοκόμοι, με τα μαντριά και τους λύκους...

Θα προσπαθήσουμε να σας «αφηγηθούμε» όσο πιο σύντομα μπορούμε την περιπέτεια του «φίλου» μας και θα αφήσουμε εσάς τους ίδιους να δώσετε απάντηση σε αυτό το ... υποθετικό ερώτημα.
Ο φίλος μας λοιπόν πέρυσι πήρε  την απόφαση να γίνει μελισσοκόμος.




Παρακολούθησε κάποια αμφιλεγόμενα ιδιωτικά σεμινάρια, γιατί δεν είχε άκρες και υπομονή για να παρακολουθήσει κάποια άλλα δημόσια ή κάποια δωρεάν ιδιωτικά, πληρώνοντας μάλιστα και αρκετά χρήματα για αυτά.... και τον Μάρτη, άρχισε να ψάχνει για να αγοράσει τις πρώτες του 8 παραφυάδες.

Έπειτα από κάποια σχετική έρευνα, βρήκε στη «ΧΡΥΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ», ένα μελισσοκόμο που κάνει αυτή τη δουλειά και συμφώνησαν και τη τιμή και το χρόνο παράδοσης των παραφυάδων. Η τιμή ήταν 70 ευρώ για κάθε πενταράκι μελίσσι (δηλαδή 14 ευρώ/πλαίσιο!) και η παράδοση θα γινόταν έπειτα από 5 βδομάδες.

Του έστειλε λοιπόν τα μισά χρήματα σαν προκαταβολή και περίμενε να περάσει ο χρόνος για να ... ετοιμαστούν οι παραφυάδες του. Όταν, έπειτα από κάνα μήνα, ο μελισσοκόμος-προμηθευτής τον ειδοποίησε να πάει να παραλάβει τα οκτώ μελισσάκια του, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πρώτη του ψυχρολουσία!

Πιο συγκεκριμένα, όταν λίγο πριν να παραλάβει τα μελίσσια του, έβγαλε να του δώσει το υπόλοιπο ποσό που είχαν αρχικά συμφωνήσει, άκουσε έκπληκτος πως το υπόλοιπο ήταν μεγαλύτερο, γιατί θα έπρεπε να του πληρώσει έξτρα και από δυο ευρώ για κάθε πλαίσιο που είχαν οι παραφυάδες του, αλλά και άλλα 5 ευρώ για κάθε μελίσσι, για το «ζυμάρι» που  είχαν χρειαστεί όλο αυτό το διάστημα ... προκειμένου να μεγαλώσουν – όπως του είπε!!
Του ζήτησε δηλαδή να πληρώσει 15 ολόκληρα ευρώ επί πλέον για την κάθε παραφυάδα!!!




Ο φίλος μας, λίγο γιατί σαν νέος μελισσοκόμος ήταν «ψαρωμένος», λίγο γιατί ήταν κατενθουσιασμένος και ανυπόμονος, και λίγο γιατί ο άλλος ήταν αετός στο μπλά-μπλά και στις φούσκες, υπέκυψε τελικά και του έδωσε τα 120 επί πλέον ευρώ που του ζητούσε!
Όταν, στην συνέχεια, πήγαν στο μελισσοκομείο του «προμηθευτή», για να κάνουν μετάγγιση τα 8 μελίσσια σε κυψέλες που είχε φέρει μαζί του ο φίλος μας, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της «σκευωρίας».

«Τι κυψέλες είναι αυτές.. δεν κάνουν!», του δήλωσε ο προμηθευτής-μελισσοκόμος.
«Γιατί τι έχουν, είναι ολοκαίνουργιες... εγώ τις έβαψα?», τόλμησε να του απαντήσει ο φίλος μας.
«Δεν μιλάω για αυτό!» Του απάντησε, με στόμφο ο προμηθευτής... για να συνεχίσει...
«Δεν μιλάω για την ποιότητα τους αλλά οι διαστάσεις τους δεν είναι οι σωστές... αν θέλεις να γίνει καλός μελισσοκόμος πρέπει να πας σε ‘μεγάλες’ κυψέλες!»

Στη συνέχεια τον έπεισε να πάνε στην αποθήκη του για να δουν «δείγματα» από τις κυψέλες που είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει ο ίδιος, όπως δήλωσε, και που είχαν τελείως διαφορετικές διαστάσεις από τις στάνταρ! Εκεί του εξήγησε τα πλεονεκτήματα αυτών των «μεγάλων» κυψελών και πες-πες... τον έπεισε να αγοράσει 8 από αυτές και να βάλει εκεί τα 8 μελίσσια που είχε πάει να παραλάβει.... 

Του έκανε μάλιστα και μια πολύ «φιλική» τιμή, γιατί ήταν ελαφρώς μεταχειρισμένες, όπως του είπε!
Ο ανυπόμονος και ευκολόπιστος φίλος μας πείσθηκε και πάλι και δέχτηκε να πάρει οκτώ «τέτοιες» μεταχειρισμένες κυψέλες προς 25 ευρώ τη μία!! Η τιμή ήταν χωρίς πλαίσια, με ένα όροφο και χωρίς ΦΠΑ...




Επειδή όμως δεν κρατούσε άλλα χρήματα μαζί του, συμφώνησαν να ξαναπάει την επόμενη μέρα για να τις παραλάβει! Στο μεταξύ ο προμηθευτής θα είχε κάνει τη μετάγγιση των οκτώ παραφυάδων, στις μεγάλες κυψέλες που μόλις είχε αγοράσει ο φίλος μας!

Πράγματι, ο φίλος μας την επόμενη μέρα παρέλαβε τα 8 μελίσσια του, τον εξόφλησε και έφυγε πανευτυχής! Το μεγάλο όμως «δούλεμα» άρχισε τις επόμενες μέρες, όταν του τηλεφώνησε ο προμηθευτής και του είπε πως μπορεί να τον προμηθεύσει με κάποιες ειδικές τροφές που περιέχουν κάποια σπέσιαλ συστατικά και που θα κάνουν «τούρμπο» τα μελίσσια του!

Του είπε ακόμα πως επειδή οι κυψέλες είναι μεγάλες... παίρνουν ειδικά πλαίσια που δεν θα μπορέσει να βρει εύκολα στο εμπόριο, αλλά που όμως θα μπορούσε να τον προμηθεύσει αυτό ο ίδιος... σε «καλή» τιμή – η τιμή που του πρότεινε ήταν διπλάσια από εκείνη που έχουν τα συνηθισμένα πλαίσια!!
Του είπε ακόμα πως αν δεν μπορέσει να βρει μελιτοεξαγωγέα που να παίρνει αυτά τα μεγάλα πλαίσια... είχε ένα «γνωστό» που θα του έφτιαχνε έναν ειδικών διαστάσεων σε «καλή» τιμή – η τιμή που του είπε ήταν διπλάσια και βάλε....

«Τότε άρχισα να καταλαβαίνω την παγίδα μέσα στην οποία είχα πέσει...» μας δήλωσε ο φίλος μας, ο οποίος ξυπνώντας λες από λήθαργο, πήρε την απόφαση να αλλάξει πλεύση!

Αγόρασε κανονικά πλαίσια, έβγαλε από την αποθήκη του τις 8 στάνταρ ολοκαίνουργιες κυψέλες που είχε αγοράσει και μετάγγισε εκ νέου τα μελίσσια του σε αυτές!
Τώρα προσπαθεί να μεγαλώσει τα μελίσσια του, στις κανονικές του στάνταρ κυψέλες, τροφοδοτώντας τα με απλό, αγνό και πάμφθηνο σιροπάκι, με την ελπίδα πως θα προλάβει να πάρει λίγο μέλι από το φθινοπωρινό πεύκο....

Κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία του φίλου μας, που ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία του, τον έβαλαν σε αυτή τη περιπέτεια και τον έκαναν να χάσει πάνω από 400 ευρώ, αφού οι μεγάλες και ειδικές κυψέλες που του πλάσαρε ο αετός-προμηθευτής-μελισσοκόμος, κάνουν μόνο για προσάναμμα σε ξυλόσομπα, γιατί εκτός των άλλων, ήταν και καταταλαιπωρημένες!

Το συμπέρασμα που βγάνει από αυτή την «απίστευτη» ιστορία, είναι πως οι νέοι μελισσοκόμοι πρέπει να έχουν τα μάτια του ορθάνοιχτα, να κλείνουν τα αυτιά του στις διάφορες σειρήνες που κυκλοφορούν και στο ξεκίνημα της καριέρας τους να μην ξεφεύγουν ποτέ από εξοπλισμό που δεν είναι συμβατός με τις στάνταρ κυψέλες.

Ακόμα να μην επιλέγουν άλλες «σούπερ» τροφές, πέρα από την απλή βανίλια ή το ταπεινό σιροπάκι, γιατί όχι μόνο θα τα πληρώσουν πανάκριβα, μα επί πλέον μπορεί να προξενήσουν και ζημιά στα μελίσσια τους.

Αυτά όλα είναι κάτι που θα μπορούν, αν θέλουν, να τα κάνουν αργότερα, όταν θα έχουν αποκτήσει την απαιτούμενη εμπειρία και θα μπορούν να κρίνουν ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά τέτοιων επιλογών.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως είμαστε πρόθυμοι να δημοσιεύσουμε και τη δική σας «περίεργη» μελισσοκομική ιστορία... αρκεί να μας τη στείλετε...
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. ενταξει ειπαμε οτι οταν σαν νεος πας να αγορασεις μελισσια παντα εχεις κι ενα μελισσοκομο μαζι σου αλλιως 99% την πατας.ο φιλος μας ομως ηταν αγελαδα ολλανδεζικη μαλιστα και αρμεχτηκε μεχρι τελευταιας σταγονας.ο"προμηθευτης"μεγαλος απατεωνας σιγουρα.πουλησε αραγε τα δικα του μελισσια ή αλλουνου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρεπει να αναφεροντε δημοσια αυτοι οι κυριοι για την προστασια των υπολοιπων. Καταλαβαινω ομως οτι δν γινεται αυτο αλλα ετσι θα την παταμε καθε μερα εμεις οι νεοι.Ευχομαι να του προκοψουν τα μελισσακια του συνανθρωπου και να βγαλει πολλα μελια να πουλησει να μειωσει λιγο την χασουρα και να ειναι καλα ψυχολογικα.. Νικος Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτήν η περίπτωση μου θυμίζει σκηνή από ταινία του Τσάκωνα που τύπος κάτοχος VW Scarabeo δεν γνωρίζει οτι η μηχανή από το αυτοκίνητο του είναι στο πίσω μέρος.Δέν λέω, ο προμηθευτής είδε τον φίλο μας άπειρο και τον έσφαξε απο την άλλη φταίει και ο φίλος μας γιατί 1ον) πήγε σαν αρνί στο σφαγείο θα έπρεπε να είχε διαβάσει πέντε πράγματα σχετικά με την μελισσοκομία 2ον) δεν δίνεις προκαταβολή χωρίς να έχεις κάποιο χαρτί στα χέρια σου που να το αποδεικνύει και 3ον) το στόμα δεν το έχουμε για να τρώμε μόνο αλλά και να μιλάμε...γιατί αργά ή γρήγορα θα την ξαναπατήσει και όχι μόνο σε αγορά μελισσοσμηνών!!!Απόστολος Ζησόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή δεν γνωρίζω,ήθελα να ρωτήσω μια δυνατή παραφυαδα με 5 γεμάτα μέλισσες δύο χτισμένα για να συνεχίσουν μαζί με την βασίλισσα στα 70 ευρώ είναι καλά?Σας ευχαριστώ εκ τον πρότερον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνήθως η τιμή που συναντάμε είναι 12 ευρώ το πλαίσιο. Όμως αυτή τη περίοδο άλλαξαν πολλά πράγματα σχετικά με τη φορολογία των μελισσοκόμων και τον φπα που πήγε στο 23%. Εγώ σου προτείνω να το πάρεις διότι αυτή τη περίοδο είναι πεσμένοι οι πλυθησμοί και δύσκολα κάποιος πουλά μελίσσια. Την άνοιξη δίνουν οι περισσότεροι που η ανάπτυξη είναι μεγάλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!