Widget Recent Post No.

Μέθοδος ΕΜΜΑ: Και μεγάλη σοδιά μελιού και καταπολέμηση Βαρρόα!


Η μεγάλη σοδιά και η υγεία των μελισσιών, αποτελεί ασφαλώς το «άπιαστο» όνειρο του κάθε - νέου κυρίως –μελισσοκόμου. Σήμερα λοιπόν θα σας αποκαλύψουμε την μέθοδο που πετυχαίνει αυτόν ακριβώς τον διπλό στόχο, και μάλιστα με απλούς και ελάχιστους χειρισμούς.
Τη μέθοδο αυτή την βαφτίσαμε μέθοδο «ΕΜΜΑ» και στην πραγματικότητα είναι μια μετεξέλιξη – παραλλαγή της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας που έχουμε παρουσιάσει από τις σελίδες αυτού του blog.

Όπως γνωρίζουμε εμείς όλοι εμείς που την εφαρμόζουμε - μα και όσοι την έχουν απλά μελετήσει - η Ολιστική Αφάρμακη Μελισσοκομία, πετυχαίνει πολύ μεγάλες παραγωγές μελιού με μελίσσια υγιή, χωρίς καθόλου την χρήση φαρμάκων ή άλλων παρασκευασμάτων – ούτε καν αυτών που ονομάζονται «βιολογικά!». 

Παρά τα ασύγκριτα όμως πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου, έχει και ένα μειονέκτημα! Απαιτεί πολύ εξοπλισμό και αρκετούς χειρισμούς. Η μέθοδος "ΕΜΜΑ", στηριζόμενη στις ίδιες αρχές και θέτοντας τους ίδιους στόχους παραγωγής μελιού και υγείας μελισσιών, καταφέρνει να τους προσεγγίσει σε μεγάλο ποσοστό - όχι 100% είναι η αλήθεια -  μα με πολύ πιο εύκολο τρόπο!

Ας περάσουμε όμως στο κυρίως θέμα μας και ας ξεκινήσουμε την παρουσίαση αυτής της «νέας» μεθόδου, που θα συζητηθεί πολύ και που θα την λατρέψουν οι νέοι κυρίως μελισσοκόμοι!
Πριν όμως να το κάνουμε αυτό, θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε λίγα θεωρητικά πράγματα για τα μελίσσια μας.

Υπάρχει κάποιος νόμος που επίσημα τον διατύπωσε ο Φαρράρ και που μας λέει πως ένα μελίσσι με διπλάσιο πληθυσμό από ένα άλλο, δεν δίνει δυο φορές περισσότερο μέλι, μα πολύ περισσότερο. Μας λέει ακόμα πως ένα μελίσσι με τριπλάσιο πληθυσμό, δεν μας δίνει τριπλάσιο μέλι μα πολλαπλάσιο!

Αυτός είναι ακριβώς και ο λόγος που ο αρχικός στόχος του κάθε μελισσοκόμου είναι να βρεθεί με δυνατά-ισχυρά μελίσσια την εποχή της βασικής ανθοφορίας που έχει βάλει σαν στόχο.
Για να τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο χρειάζονται κάποιες προϋπόθεσης με βασικότερη την καλή φυσική κατάσταση του μελισσιού – την καλή του υγεία δηλαδή!

Όπως όμως έχουμε πει και έχουμε γράψει πολλές φορές, η κύρια αιτία όλων σχεδόν των ασθενειών που ταλαιπωρούν τα μελίσσια μας είναι η Βαρρόα! Επομένως μελίσσια απαλλαγμένα από την Βαρρόα, σημαίνει κατά τεκμήριο και υγιή μελίσσια! 

Πως όμως μπορούμε να απαλλάξουμε τα μελίσσια μας από την επικίνδυνη και καταστροφική αυτή ασθένεια... και μάλιστα χωρίς φάρμακα, όταν είναι διαδεδομένη η άποψη πως η  Βαρρόα  δεν καταπολεμείται αποτελεσματικά, παρά μόνο με συστηματική φαρμακευτική αγωγή?
Η άποψη αυτή είναι φυσικά μια μεγάλη πλάνη και συντηρείται από κάποιους για λόγους σκοπιμότητας!

Πράγματι, η ίδια η φυσιολογία και ο κύκλος συμβίωσης της μέλισσας και της Βαρρόα, είναι τα εργαλεία εκείνα που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μελίσσια χωρίς επιμόλυνση.
Να θυμηθούμε μόνο πως όταν στο μελίσσι υπάρχει πολύς γόνος, όλα τα άτομα των βαρρόα βρίσκονται είτε μέσα στα κελιά των εργατριών και των κηφήνων, είτε πάνω στις εσωτερικές μέλισσες. Με άλλα λόγια όταν υπάρχει πολύς γόνος οι συλλέκτριες είναι 99% καθαρές από Βαρρόα.

Να θυμηθούμε ακόμα πως τα Βαρρόα σπάνια βρίσκονται πάνω στην βασίλισσα και μόνο στην περίπτωση δραματικής προσβολής του μελισσιού. Τέλος να θυμηθούμε πως τα θηλυκά Βαρρόα μπαίνουν στα κελιά για να γεννήσουν, τρεις με τέσσερις μέρες πριν αυτά σφραγιστούν. Δηλαδή ο πολύ φρέσκος γόνος δεν έχει καθόλου Βαρρόα.

Ανακεφαλαιώνοντας, να θυμόμαστε πως έχουμε τρία «συστατικά» που την εποχή της πλήρους ανάπτυξης του μελισσιού δεν έχουν καθόλου Βαρρόα. Τα «καθαρά» αυτά συστατικά είναι: Η βασίλισσα, οι συλλέκτριες και ο πολύ φρέσκος γόνος.

Τώρα ήρθε η ώρα να αναπτύξουμε τη μέθοδο «ΕΜΜΑ».
Αφού έχουμε ξεχειμωνιάσει, με όλες της προφυλάξεις και τους κανόνες ασφαλούς διαχείμασης, τα μελίσσια μας, νωρίς την άνοιξη αρχίζουμε να τα βοηθάμε να αναπτυχθούν. Για να γίνει αυτό χρειάζονται  μια σειρά από χειρισμούς στους οποίους έχουμε κατ επανάληψη αναφερθεί, όπως διεγερτική τροφοδοσία, δημιουργία διαθέσιμου χώρου για τη βασίλισσα, καλές συνθήκες διαβίωσης του μελισσιού. 

Με ταχτικές και συστηματικές παρεμβάσεις μας, βοηθάμε το μελίσσι να επεκταθεί κατ αρχάς οριζόντια και να καταλάβει και τα 10 πλαίσια της κυψέλης του και όταν συμβεί αυτό, του προσθέτουμε ένα δεύτερο πάτωμα, με τρία τέσσερα πλαίσια στην αρχή, συντελώντας τη φορά αυτή, στην κατακόρυφη ανάπτυξη του μελισσιού. Σταδιακά προσθέτουμε άδεια πλαίσια στο δεύτερο αυτό πάτωμα με σκοπό να δεκαρίσει και αυτό έως τέλος Απριλίου, οπότε προσθέτουμε και ένα τρίτο πάτωμα το οποίο αναπτύσσουμε σταδιακά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Στόχος όλων αυτών είναι να φτάσουμε στις παραμονές των μεγάλων ανθοφοριών (θυμαριού για παράδειγμα) με πολύ μεγάλους πληθυσμούς!

Δέκα μέρες πριν την έναρξη των μεγάλων ανθοφοριών – δηλαδή 20 με 25 Μαΐου για το θυμάρι κάνουμε τον βασικό και μοναδικό στην ουσία ειδικό χειρισμό αυτής της μεθόδου.
Βρίσκουμε την βασίλισσα του τριώροφου μελισσιού μας, την ελέγχουμε για τον φόβο των Ιουδαίων για να βεβαιωθούμε πως δεν έχει πάνω της κάποιο παράσιτο και την βάζουμε μέσα σε μια νέα κυψέλη που να έχει 5-6 άδεια πλαίσια κτισμένα. 

Βρίσκουμε ακόμα ένα πλαίσιο με ελάχιστο φρέσκο γόνο, ολίγον ημερών - συνήθως αυτά τα δυο πάνε μαζί – και το τοποθετούμε σε αυτή την νέα κυψέλη. Μετακινούμε αρκετά μέτρα την τριώροφη κυψέλη μας και στην θέση της τοποθετούμε την νέα κυψέλη με την βασίλισσα και τον λίγο φρέσκο γόνο. 
Η κυψέλη αυτή θα μαζέψει όλες της συλλέκτριες της τριώροφης, οι οποίες θα πλαισιώσουν αμέσως γόνο και βασίλισσα, που με την κατάλληλη διεγερτική τροφοδότηση θα αναλάβει αμέσως έργο και θα δημιουργήσει ένα νέο μελίσσι που δεν θα έχει σχεδόν καθόλου Βαρρόα, αφού ούτε η βασίλισσα, ούτε οι συλλέκτριες ούτε ο πολύ φρέσκος γόνος, έχουν Βαρρόα, όπως συμπερασματικά καταλήξαμε πιο πάνω!

Το μελίσσι αυτό θα αναπτυχθεί εν μέσω ανθοφοριών και έχοντας όλες τις προϋπόθεσης θα εξελιχθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, σε ένα υγιέστατο μελίσσι έτοιμο να ξεχειμωνιάσει με επιτυχία.
Αυτό το μελίσσι θα αντικαταστήσει την επόμενη χρονιά το τριώροφο, που θα το ταλαιπωρήσουμε στα θυμάρια και στα πεύκα μέχρις εξαντλήσεως. Η σοδιά που θα μας δώσει, ακόμα και σε μια μέτρια χρονιά, αυτό το μελίσσι, θα είναι 5 και 6 φορές μεγαλύτερη από ένα μονό μελίσσι, όχι μόνο γιατί έχει μεγάλο πληθυσμό, μα επί πλέον και γιατί θα βρεθεί στην μεγάλη ανθοφορία χωρίς γόνο, δηλαδή χωρίς στόματα να θρέψει και εσωτερικές μέλισσες για να φροντίζουν το γόνο! 

Η μέθοδος ΕΜΜΑ που μόλις περιγράψαμε, πετυχαίνει παραγωγές που πλησιάζουν ακόμα και το 80% αυτών που πετυχαίνουμε με την πλήρη εφαρμογή της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας. Πέρα όμως απ αυτό, έχει και το μειονέκτημα πως δεν γίνεται αυτόματη αντικατάσταση της μάνας, που σημαίνει πως θα πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο να την αλλάξουμε εμείς. 

Έναντι αυτών των δυο βασικών της «μειονεκτημάτων», έχει να αντιτάξει την απλότητα και την ευκολία στους χειρισμούς, αλλά και στη χρήση λιγότερου εξοπλισμού.

Κλείνοντας, θα ήταν παράληψη μας αν δεν διευκρινίζαμε πως όπως η Ολιστική Αφάρμακη Μελισσοκομία, έτσι και η απλούστερη μορφή της που σας παρουσιάσαμε σήμερα, με την ονομασία μέθοδος «ΕΜΜΑ», φτάνει στο απόγειο των αποδόσεών της μόνο με την χρήση των Ενεργειακών Βιοκλιματιζόμενων Σωμάτων «Προμελίς».

Η δημιουργία μεγάλης κλίμακας τριώροφων μελισσιών, χωρίς αυτόν τον εξοπλισμό είναι ένα δύσκολο στοίχημα, που μόνο κάποιοι πολύ έμπειροι μελισσοκόμοι και κάτω από ιδανικές συνθήκες, μπορούν να πετυχαίνουν συστηματικά.
 Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr -- promelis@hotmail.gr

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Κύριε Δερματη καλημερα.καταρχήν να σας συγχαρώ γιατι είστε πνεύμα ανήσυχο και μονο έτσι επιτυγχανουμε την εξέλιξη σε οποιοδήποτε τομέα.τώρα όσο αφορα το άρθρο σας, σχετικα με το ξαλαφρωμα του μελισσιου απο την βαρροα, όντως είναι μια πολύ καλη μέθοδος (αν ισχυει το οτι βασίλισσα,φρέσκος γόνος,συλλεκτριες είναι απαλλαγμένες, το οποίο δεν έχω λογο να το αμφισβητισω) και εδώ έχω μια απορία ,το μελίσσι αυτό τι πιθανότητες έχει να ξανά προσβληθεί και πως γίνεται αυτή η προσβολή.αυτό το ρωταω και για την περιπτωση που έχουμε αρχικα υγιή μελίσσια ώστε να μπορούμε να παρουμε κάποια μετρα για να τα κρατήσουμε έτσι.όσο αφορα το άλλο μέρος της μεθόδου τώρα έχω καποιες ενστασεις-αποριες. Αναφέρετε την εισαγωγή νεας μάνας ως λύση για την μη αυτόματη ανανέωση της,αυτό όμως είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο γιατί σε οποίο και απο τα δυο μελίσσια αν αναφέρετε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες δεδομένου οτι τα δυνατά μελίσσια δεν δέχονται εύκολα την εισαγωγή νεας μάνας και το πιο πιθανό είναι να την κοψουν.όσο αφορα το αρχικό μελίσσι δεν νομιζω οτι η επιτυχία του στην συλλογή θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναφέρετε για τι α) θα του έχουμε πάρει όλες τις συλλεκτριες συμπεριλαμβανομένου και του γόνου που θα έχει εκκολαφθεί όλο αυτό τον καιρό και του οποίου το μεγαλυτερο μέρος θα έχει μετατραπεί σε συλλεκτριες δεδομένου του κανόνα του φαραρ και β)ο πλυθησμός που θα απομείνει θα αφορα μονο στον γόνο των τελευταιων τριων εβδομάδων τον οποίο θα πρεπει να περιμένουμε να εκκολαφθεί , τις παραμάνες αυτου του γονου και ενα μικρο ποσοστο συλλεκτριων που θα έχει μείνει στην αρχική κυψέλη.ακόμα όμως και αν υποθέσουμε οτι παραμένει ικανός αριθμος συλλεκτριων παλι το μελίσσι θα αποδεκατιστεί στο θυμάρι λόγω της καθυστέρησης της ωοτοκίας της βασίλισσας που θα προκύψει απο την ορφανια και που ουτως η άλλως δεν θα είναι και της καλύτερης ποιοτητας.
    Εγώ θα προτιμούσα να πάω στο θυμάρι το μελίσσι αυτό αυτούσιο ώστε κατα την διαρκεια της συλλογής αυτό να ενισχυεται απο την γέννα της βασίλισσας και μετα να την περιορισω σε πλαισιοδιαφραγμα τριων η δυο πλαισίων ώστε να πάρω περισσότερο φρέσκο γόνο και να βάλω τις δυο κυψέλες δίπλα δίπλα ώστε να μοιραστεί εξίσου ο πλυθησμός των συλλεκτριων.πιστεύω οτι αυτό το μελίσσι θα παει πιο άνετα στο πεύκο γιατί και περισσότερες συλλεκτριες θα έχει και μεγαλυτερο πλυθησμό απο παραμάνες λόγω της μη δραματικής μείωσης του γόνου,και το νεο μελίσσι εφόσον δεν το χρησιμοποιήσουμε για παραγωγη θα έχει παλι όλο τον χρονο και τις προϋποθέσεις να αναπτυχθει σωστα για μια καλη διαχειμανση.και παλι μπράβο για τις συνεχείς ερευνες και την συμβολή σας στην μελισσοκομία και ειδικα για την ΟΑΜ αφού στην ουσία αντιγραψατε την φυσική διαδικασία απαλλαγής του μελισιου απο ασθένειες που είναι μέσω της σμηνουργιας και την κάνατε εφαρμόσιμη στην μελισσοκομία.και μια τελευταια ερώτηση: οι παραμάνες που μετατρέπονται σε συλλεκτριες απαλλάσσονται μερικώς απο την βαρροα η παραμένουν προσβεβλημενες?
    Φιλικά και με εκτιμηση Νικος Ηράκλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΦΙΛΕ ΝΙΚΟ, ΚΑΤ ΑΡΧΑΣ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ. ΒΑΖΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ.
    Κύριε Δερματη καλημερα.καταρχήν να σας συγχαρώ γιατι είστε πνεύμα ανήσυχο και μονο έτσι επιτυγχανουμε την εξέλιξη σε οποιοδήποτε τομέα.τώρα όσο αφορα το άρθρο σας, σχετικα με το ξαλαφρωμα του μελισσιου απο την βαρροα, όντως είναι μια πολύ καλη μέθοδος (αν ισχυει το οτι βασίλισσα,φρέσκος γόνος,συλλεκτριες είναι απαλλαγμένες, το οποίο δεν έχω λογο να το αμφισβητισω) ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΙΣΧΥΕΙ! και εδώ έχω μια απορία ,το μελίσσι αυτό τι πιθανότητες έχει να ξανά προσβληθεί και πως γίνεται αυτή η προσβολή.αυτό το ρωταω και για την περιπτωση που έχουμε αρχικα υγιή μελίσσια ώστε να μπορούμε να παρουμε κάποια μετρα για να τα κρατήσουμε έτσι. ΑΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΕΠΙΜΟΛΙΝΘΕΙ ΣΟΒΑΡΑ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΈΧΕΙ ΦΥΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑς ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ.
    όσο αφορα το άλλο μέρος της μεθόδου τώρα έχω καποιες ενστασεις-αποριες. Αναφέρετε την εισαγωγή νεας μάνας ως λύση για την μη αυτόματη ανανέωση της,αυτό όμως είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο γιατί σε οποίο και απο τα δυο μελίσσια αν αναφέρετε οι πιθανότητες επιτυχίας είναι ελάχιστες δεδομένου οτι τα δυνατά μελίσσια δεν δέχονται εύκολα την εισαγωγή νεας μάνας και το πιο πιθανό είναι να την κοψουν.ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΩΜΑΙ ΣΤΟ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΜΕΛΙΣΣΙ! ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΦΙΝΟΥΜΕ ΟΡΦΑΝΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΞΗΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩς ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΩΣ-ΑΦΑΝΙΣΕΩΣ όσο αφορα το αρχικό μελίσσι δεν νομιζω οτι η επιτυχία του στην συλλογή θα είναι τόσο μεγάλη όσο αναφέρετε για τι α) θα του έχουμε πάρει όλες τις συλλεκτριες ΟΠΩς ΓΡΑΦΩ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΜΕ 10 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ! εΠΟΜΕΝΩΣ ΤΟ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΑΥΤΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗς ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑΣ.συμπεριλαμβανομένου και του γόνου που θα έχει εκκολαφθεί όλο αυτό τον καιρό και του οποίου το μεγαλυτερο μέρος θα έχει μετατραπεί σε συλλεκτριες δεδομένου του κανόνα του φαραρ και ΓΟΝΟ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΦΡΕΣΚΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. β)ο πλυθησμός που θα απομείνει θα αφορα μονο στον γόνο των τελευταιων τριων εβδομάδων τον οποίο θα πρεπει να περιμένουμε να εκκολαφθεί ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΙΩΡΟΦΟ ΜΕΛΙΣΣΙ ΕΧΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΠΆΝΩ ΑΠΟ 12 ΠΑΛΙΣΙΑ ΓΟΝΟΥ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΘΕΩΡΗΤΗΚΑ ΕΩΣ ΚΑΙ 75 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΕΝΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΥΛΛΕΚΤΡΙΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΟΝΟΣ!, τις παραμάνες αυτου του γονου και ενα μικρο ποσοστο συλλεκτριων που θα έχει μείνει στην αρχική κυψέλη.ακόμα όμως και αν υποθέσουμε οτι παραμένει ικανός αριθμος συλλεκτριων παλι το μελίσσι θα αποδεκατιστεί στο θυμάρι λόγω της καθυστέρησης της ωοτοκίας της βασίλισσας που θα προκύψει απο την ορφανια και που ουτως η άλλως δεν θα είναι και της καλύτερης ποιοτητας.ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΙΣΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ! ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΚΑΘΑΡΑ!
    Εγώ θα προτιμούσα να πάω στο θυμάρι το μελίσσι αυτό αυτούσιο ώστε κατα την διαρκεια της συλλογής αυτό να ενισχυεται απο την γέννα της βασίλισσας ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΩ ΤΗς ΥΠΑΡΞΗς ΓΟΝΟΥ! και μετα να την περιορισω σε πλαισιοδιαφραγμα τριων η δυο πλαισίων ώστε να πάρω περισσότερο φρέσκο γόνο και να βάλω τις δυο κυψέλες δίπλα δίπλα ώστε να μοιραστεί εξίσου ο πλυθησμός των συλλεκτριων.ΑΥΤΟΣ Ο ΧΕΙΡΙΜΟΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΒΑΡΡΟΑ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΙΑΣΤΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ!! ΜΗ ΞΕΧΝΑΣ ΠΩς ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ "ΑΦΑΡΜΑΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ"!!!πιστεύω οτι αυτό το μελίσσι θα παει πιο άνετα στο πεύκο γιατί και περισσότερες συλλεκτριες θα έχει και μεγαλυτερο πλυθησμό απο παραμάνες λόγω της μη δραματικής μείωσης του γόνου,και το νεο μελίσσι εφόσον δεν το χρησιμοποιήσουμε για παραγωγη θα έχει παλι όλο τον χρονο και τις προϋποθέσεις να αναπτυχθει σωστα για μια καλη διαχειμανση.και παλι μπράβο για τις συνεχείς ερευνες και την συμβολή σας στην μελισσοκομία και ειδικα για την ΟΑΜ αφού στην ουσία αντιγραψατε την φυσική διαδικασία απαλλαγής του μελισιου απο ασθένειες που είναι μέσω της σμηνουργιας και την κάνατε εφαρμόσιμη στην μελισσοκομία.και μια τελευταια ερώτηση: οι παραμάνες που μετατρέπονται σε συλλεκτριες απαλλάσσονται μερικώς απο την βαρροα η παραμένουν προσβεβλημενες?ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΟΝΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΩς ΝΑΙ ΑΠΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ!
    Φιλικά και με εκτιμηση Νικος Ηράκλειο.
    ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ ΛΟΓΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι μέλισσες χωρίς βασίλισσα επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο στην αναζήτηση και αποθήκευση τροφών ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ Δημήτρη,
    Όταν τα μελίσσια είναι ορφανά, τότε γύρη δεν συλλέγου! Αντίθετα νέκταρ συλλέγουν χωρίς πειορισμό!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλησπερα και απο μενα. η ερωτηση μου ειναι οταν ορφανεψουμε το μελισσι, προφανως θα πρεπει να του χαλασουμε τα βασιλικα κελια για να μηνει ορφανο ως το τελος του. {ολο και καπου θα εχει καποια αυγα}
    αν τωρα θεωρητικα προβλημα βαροα δεν εχουμε και θελουμε να εκμεταλευτουμε και τα προαναφερθεντα πλεονεκτιματα της ορφανιας αλλα και να βασιλεψει και μετα το εικοσαημερο να εχουμε αλλο ενα μελησσι, η σημπεριφορα του στην μελιτοσυλλογη ειναι η ιδια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολυ εξυπνη μεθοδος και λογικη!! εχω κι εγω την απορια με τα βασιλικα κεκλια. μετα την ορφανια δεν θα κατεβασουν νεα? και τι γινετε στη περιπτωση που μια εργατρια παρει το ρολο της βασιλισσας?
    \

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κυρ. Μανόλη έστω και αργά σε αυτό το ωραίο άθρο θα προσθέσω και εγώ τις απορίες μου.
    1)Όταν τοποθετείς πάτωμα με 3-4 πλαίσια σε ποια θέση τα τοποθετείς στην άκρια αριστερά-δεξιά η στην μέση.
    2)Όταν τοποθετείς τρίτο πάτωμα στο πρώτο πάτωμα τι υπάρχει κλειστός γόνος,γύρες,και όταν αρχίσει να γονίζει στο τρίτο και ξεγονίζει στο πρώτο τι αποθηκεύουνε γύρες η μένουνε άδεια γιατί με τόσο γόνο αποκλείεται να αποθηκεύουν μέλια και τι χειρισμούς κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.
    3)Γιατί δεν γίνεται αυτόματη αντικατάσταση βασίλισσας από την στιγμή που έχει γόνο ημερών,εγώ έτσι κάνω κάθε χρόνο. Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!