Widget Recent Post No.

Πότε και πως βάζουμε πατώματα στα μελίσσια; Για να γεννά η βασίλισσα πάνω και κάτω ταυτόχρονα!



Ένα μεγάλο δίλημμα για πολλούς μελισσοκόμους είναι πότε και πως πρέπει να βάλουν πατώματα στα μελίσσια τους. Πόσο πληθυσμό και πόσους γόνους πρέπει να έχουν; Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες; Σήμερα θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα!

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε πως η θερμοκρασία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Αν κάνει κρύο και οι θερμοκρασίες είναι πεσμένες δεν ενδείκνυται να σπάσουμε τον γόνο των μελισσών για κανένα λόγο. Αν βάλουμε όροφο τότε το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να πάμε πίσω και όχι μπροστά τα μελίσσια μας. Έτσι λοιπόν το πρώτο κριτήριο να είναι καλός ο καιρός! 

Ο δεύτερος παράγοντας που θα πρέπει να προσέξουμε είναι τα μελίσσια να μας να είναι δυνατά. Να υπάρχει πληθυσμός, τόσο που να χρειάζεται άμεσα χώρος! Με αυτό το κριτήριο εννοούμε οι μέλισσες να πατάνε καλά και τα 10 πλαίσια και όχι τα 8-9. Φούλ 10αρι μελίσσια όπως βλέπουμε στην παρακάτω φωτό.




Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν 8-9 γόνοι. Αρκεί να υπάρχει πληθυσμός και να είναι δεκάρια. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να τοποθετήσουμε πάτωμα και σε μελίσσια με 5-6 γόνους!






Το επόμενο κομμάτι που θα πρέπει να πούμε είναι η τοποθέτηση του πατώματος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μέλισσες δύσκολα θα ανέβουν επάνω αν εμείς δεν εφαρμόσουμε κάποιους ειδικούς χειρισμούς. Ο πιο διαδεδομένος αποτελεσματικός τρόπος, είναι να πάρουμε δύο γόνους σφραγισμένους από την γονοφωλιά και να τους βάλουμε στη μέση του ορόφου. Φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε τα πλαίσια γόνου που πήραμε με άκτιστα. Επίσης δεν αφήνουμε κενό τον όροφο (χωρίς καθόλου πλαίσια). Τοποθετούμε και εκεί άκτιστα.

Αν τα μελίσσια δεν φέρνουν πολλές προμήθειες από έξω μπορούμε να τροφοδοτήσουμε με σιρόπι 1/1 για να χτίσουν οι μέλισσες γρήγορα τις κηρήθρες. Με τους ψημένους γόνους που θα ανεβάσουμε επάνω θα εξαναγκάσουμε τις παραμάνες να ανέβουν για να τον ζεστάνουν, αλλά θα ωθήσουμε και την βασίλισσα να ανέβει επάνω για να γεννήσει,

Ανεβάζουμε σφραγισμένο γόνο και όχι ασφράγιστο για να μην έχει τόσο ανάγκη την επώαση αλλα και το τάισμα. Να είναι όσο το δυνατό ανεξάρτητος. Ουτοσώστε αν κάποια μέρα πέσει απότομα η θερμοκρασία να μην πάθει εύκολα ψύξη. Η βασίλισσα μόλις ο γόνος αρχίσει να σκάει θα μυρίσει τις φερομόνες και από ένστικτο θα ανέβει για να γεννήσει.

Όταν θα ανέβει η βασίλισσα επάνω, τότε θα δούμε το πάτωμα να παίρνει ζωή! Αρχικά οι μέλισσες θα χτίσουν τα δύο πλαίσια που αντικαταστήσαμε στη γονοφωλιά, και στη συνέχεια τις δύο πλευρές (το μισό από κάθε πλαίσιο) που βλέπουν τον γόνο στο πάτωμα. Όταν η βασίλισσα ανέβει για να γεννήσει οι μέλισσες θα την ακολουθήσουν, θα χτίσουν και τα επόμενα πλαίσια, και θα προπολάρουν όλα τα σημεία. Με απλά λόγια θα αναγνωρίσουν το πάτωμα ως την επέκταση της γονοφωλιά τους. Και όταν συμβεί αυτό έρχεται η μεγάλη ανάπτυξη!

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Η κυψελη που είναι στη φωτογραφία είναι οκτάρα πως να γίνει σφιχτό δεκάρι. Είδες σε διαβαζουμε καλα. Λοιπον αν ανεβει πανω η βασίλισσα και δεν κατεβαινει κατω να γενήσει τι κανουμε αν εχουμε σταθερή βαση και δεν μπορούμε να κανουμε αναστροφη? Οι παλιοι εχουν μυστικα με τη διαταξη πλαισίων που δεν χρειαζεται να κανουν αναστροφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γράφετε να περιμένουμε το μελίσσι να γίνει 10αρι.Όταν όμως ο πληθυσμός να αρχίσει να ασφυκτιά και δεν έχει χώρο να αναπτυχθέι,εκτονώνεται με το φυσικό τρόπο που η μέλισσα ξέρει εδώ και χιλιάδες χρόνια,τη σμηνουργία.Γι αυτό ολοι οι έμπειροι μελισσοκόμοι όροφο δίνουν σε μελίσσια που έχουν 9 πλαίσια πληθυσμό και αρκετό γόνο.Για να προλάβουν αυτή την τάση.

    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα απο θερμια...
    παρα πολυ καλες ολες οι παραπανω πληροφοριες και εκτιμω και σωστες.
    η ερωτηση μου ειναι, αν εχω 9αρι μελισσι σε 10αρα κυψελη και εχω προθεση να του δωσω οροφο με κτισμενες κερηθρες,μηπως η καλυτερη λυση,αφου η μελισσα επεκτινει τη φυσικη κερηθρα/γονοφωλια προς τα κατω,να προσθεσω τον ανωτερω οροφο κατω απο την γονοφωλια και να μην κανω καμια αλλαγη πλαισιων....ευχαριστω γιωργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οχι Γιώργο. Καλύτερα έτσι όπως το λέω. Να έχεις κάτω την γονοφωλιά και πάνω τον μελιτοθάλαμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα όσα γράφεται σωστά, εγώ τι κάνω όσο ο καιρός είναι άστατος και η θερμοκρασία χαμηλή τοποθετώ το πάτωμα από κάτω ώστε να μην έχουν συνωστισμό και εάν ξεπεράσουν τους 7 γόνους κατεβάζω από κάτω σφραγισμένους γόνους τουλάχιστο 2 και μόλις ανέβει η θερμοκρασία και έχει τουλάχιστο 7-8 γόνους επάνω κάνω αναστροφή.Αντώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα κ.Δερμάτη. Είμαι νέος μελισσοκόμος, διαβάζοντας τα δύο παραπάνω άρθρα με την τοποθέτηση του πατώματος κάτω απο τη γονοφωλιά θα ήθελα να μάθω εάν δημιουργείται πρόβλημα στο μελίσσι ή εάν αυτό βρεθεί κάτω απο κατάλληλες συνθήκες θα κατέβει και θα χτίσει, κανονικά και θα γεννήσει. Ευχαριστώ Κώστας Θεσ/νίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα Αντώνη και Κώστα!

    Η τοποθέτηση πατώματος κάτω απο την γονοφωλιά όχι δεν δημιουργεί πρόβλημα. Οι μέλισσες θα κατέβουν μόλις νιώσουν οτι χρειάζονται χώρο. Ο χειρισμός αυτός προυποθέτει αποσπόμενο πάτο. Και στο τέλος να γίνει και αναστροφή.

    Πάντως νομίζω ότι με τον τρόπο που αναφέρω θα έχουμε εξίσου καλά αποτελέσματα!

    Φιλικά ο διαχειριστής του blog Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oρεινή μέλισσα δε βλέπω να παίρνεις θέση σε αυτά που σου είπα(29 Μαρτίου 2015 - 12:39 π.μ.).Ευχαριστώ για την αδιαφορία.

    Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. An valis orofo se 9ari melisi apla tha to feris piso....den mporw na katalavo,giati milate genika apopsi den exete?ti tha pei oloi oiempiroi m3lisokomoi?

    Esy an deis enan empiro melisokomo na vazi orofo se 3ari tha ton valis? O sostos tropos einai na mpei se 10ari sfixto,twra an den prolaveneis vale kai se 8ari afto einai alo thema.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας. Αφού βάλαμε πατώματα και σηκώσαμε τους δυο γονους πάνω, χρειάζεται αργότερα να σηκώσουμε κι άλλο γόνο πάνω για να ανέβουν πιο γρήγορα και να έχουν πιο γρήγορη ανάπτυξη η δεν παίζει ρόλο;
    Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν δούμε οτι οι μέλισσες είναι διστακτικες και η βασίλισσα δεν ανεβαίνει επάνω τότε και μόνο τότε μπορούμε να βάλουμε άλλον έναν σφραγισμένο γόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και γιατι σωνει και καλα να ανεβει πανω η βασιλισσα; Ανεβαζοντας δυο ψημενους γονους καθε εβδομαδα (ή οποτε χρειαζεται)στον οροφο και αναπληρωνοντας με δυο χτισμενες κερηθρες της δινουμε χωρο να γεννησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σας,θα ηθελα και γω να θεσω το ερωτιμα μου.Αν εχεις στην γονοφωλια 8 με 9 πλαισια γονο και απο πλυθισμο ασφυκτικα γεματο,μπορεις να ανεβασεις στον οροφο 3 σφραγιστους γονους;;ευχαριστω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. είμαι αρχάριος μελισσοκομος και σε κυψέλη δέκα πλαισίων έχω 6 γόνους και πληθυσμό περίπου 7-8 πλαίσια. Μπορώ να βάλω πάτωμα ή θα το πάω πισω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Περίμενε καλύτερα 4 μέρες και μετά βλέπεις και κάνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να μία ιδέα πού λειτουργεί άψογα για περιπτώσεις, πού ενώ έχει φτάσει Ιούνιος καί για Χ λόγους, τό μελσσι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως ώστε νά πατάει τουλάχιστον σε εννέα πλαίσια!!! Λοιπόν... παίρνουμε δύο πλαίσια κενά στα οποία τοποθετούνται φελιζολ τύπου Ντάου. Στην συνέχεια αφαιρούμε δύο πλαίσια ακριανα με τροφές, όπως καί δύο τελάρα ψημένο γόνο, απ'τή γονοφολια. Στην θέση τών ακριανον πού αφαιρέσαμε βάζουμε αφτα με τό φελιζολ, καί στην θέση τον μεσαίων κατά προτίμηση σφήνα δύο φίλα πρως χτίσιμο! επάνω όπως αναφέρεται καί εσείς βάζουμε τα δύο τελάρα γόνο κεντρικά καί στο πλάι τούς τά πρως χτίσιμο, Πίο δίπλα τα δύο με τίς τροφές οπότε έχουμε 6 τελάρα σύνολο πάνω καί οχτώ κάτω!!! Αυτό φέρει ως αποτέλεσμα την πιο άμεση ανάβαση τής Βασιλείας αλλά καί την προστασία της γονοφολιας απ'τό κρύο!!! Τοποθετούμε πιάτο κατά βούληση σε λίτρα καί δίνουμε σιρόπι ένα πρως ένα ανά 8 με 10 μέρες!!! Τό τεράστιο πλεονέκτημα είναι η πλήρης ανάπτυξη τού μελισσιού σέ χρόνο ρεκόρ χωρίς κίνδυνο!!!! Αλλά καί την εκμετάλλευση ανθοφορίας όπως θυμάρι ρίγανη κτλπ!!!! Θά ήθελα τά σχολεία σάς σέ περίπτωση διαφωνίας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν τό μελίσσι έχει ανέβει πλέων καί χτίζει αλλά και γεννά τότε πρίν τό δεύτερο τάισμα αφαιρούμε τά δύο τελάρα με τό Ντάου καί ανάλογα η βάζουμε αχτιστα η κατεβάζουμε τις τροφές καί πάνω σιμπλειρωνουμε με αχτιστα!!! Κατ εμέ τό όφελος τεράστιο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!