Widget Recent Post No.

Πότε μια κυψέλη δίνει περισσότερο μέλι?


Όπως γνωρίζουμε, για να πετύχουμε μεγαλύτερη παραγωγή μελιού από ένα μελίσσι, πρέπει να συμβούν ταυτόχρονα δυο πράγματα: Πρώτον το μελίσσι να καταφέρει να συλλέξει την μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα μελιού και δεύτερον το μελίσσι να καταφέρει να κάνει τον ετήσιο κύκλο του καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα μελιού.
Γνωρίζουμε όμως πως για να συμβεί το πρώτο, θα πρέπει το μελίσσι να έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό την εποχή της ανθοφορίας, πράγμα που προϋποθέτει ότι μπορεί να δημιουργήσει άφθονο γόνο την άνοιξη.
Πέρα λοιπόν από τους μελισσοκομικούς χειρισμούς και τις διάφορες τεχνικές που όλοι γνωρίζουμε, όπως η νέα μάνα, η επάρκεια τροφών, το  κόψιμο του μελισσιού την  άνοιξη και η επανένωση του λίγο πριν την έναρξη της ανθοφορίας-στόχο κ.λ.π., το ερώτημα που μπαίνει είναι:

Με πιο τρόπο μπορεί μια κυψέλη (εννοούμε ο εξοπλισμός) να βοηθήσεις ένα μελίσσι στη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού?
Η απάντηση είναι προφανής:
Η κυψέλη εκείνη που μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά το μελίσσι από τις ανοιξιάτικες παγωνιές ή ακόμα καλύτερα, εκείνη που μπορεί να του δώσει ακόμα κάτι πάρα πάνω, όπως να το ζεστάνει επί πλέον, την κρίσιμη εποχή ανάπτυξης του γόνου, δηλαδή την άνοιξη.
Με το τρόπο αυτό ο γόνος απογειώνεται και ο πληθυσμός του μελισσιού αυξάνεται ραγδαία, δημιουργώντας πανίσχυρα μελίσσια!
Σχετικά τώρα με την δεύτερη προϋπόθεση που αναφέρουμε πιο πάνω, δηλαδή πως το μελίσσι μπορεί να κάνει τον ετήσιο κύκλο του καταναλώνοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα μελιού, θα πρέπει να θυμηθούμε πως αυτό για να συμβεί απαιτούνται δυο πράγματα.
Πρώτον, όταν διαχειμάσουμε το μελίσσι σε ένα καλό περιβάλλον, με ελεγχόμενο (σχετικά περιορισμένο) πληθυσμό και το αφήσουμε να κάνει τον κύκλο του, που σημαίνει να πέσει, για όσο διάστημα απαιτείται, σε κατάσταση «μερικής χειμέριας νάρκης». Εξ άλλου μόνο τότε ξεκουράζεται η μάνα και οι φθινοπωρινές μέλισσες εξοικονομούν δυνάμεις για την δυναμική επανεκκίνηση του μελισσιού, νωρίς την άνοιξη!
Δεύτερον, όταν το καλοκαίρι η κυψέλη προστατεύεται αποτελεσματικά από τη ζέστη και ακόμα περισσότερο όταν η κατασκευή της βοηθάει στην παροχή δροσιάς μέσα στην κυψέλη. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται λιγότερες εργάτριες για να κουβαλάνε νερό και λιγότερες για να κουνάνε τα φτερά τους για την εξάτμιση του και το δρόσισμα της κυψέλης. Με το τρόπο αυτό, όχι μόνο εξοικονομείται ενέργεια –άρα μέλι – αλλά επί πλέον οι εργάτριες αυτές μαζεύουν μέλι, αντί να κουβαλάνε νερό και να το εξατμίζουν!
Αυτά όλα μπορούν να συμβούν μόνο αν η κυψέλη προσφέρει μια ισορροπημένη προστασία στο μελίσσι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και «συνθήκες κλιματισμού», κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού!
Επιγραμματικά λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όσο περισσότερο εκπληρώνει μια κυψέλη αυτές τις δυο προϋποθέσεις:
Πρώτον, την ενισχυμένη προστασία και, ακόμα περισσότερο, την παροχή ενέργειας (ζεστασιάς) την άνοιξη, και δεύτερον την ισορροπημένη προστασία τον χειμώνα και την «κλιματική» βοήθεια το καλοκαίρι, τόσο περισσότερο συμβάλει στη μεγαλύτερη παραγωγή μελιού.

Ο πιο πάνω πίνακας, δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει μια αντικειμενική σύγκριση των διάφορων τύπων κυψελών που κυκλοφορούν στην αγορά.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης, μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.
www.promelis.gr --- promeliw@hotmail.gr --- https://www.facebook.com/BioEnergyKipseli?fref=ts&success=1

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια