Widget Recent Post No.

Χειρισμοί Μαρτίου


Ο πρώτος μήνας την Άνοιξης , οι ανθοφορίες και η συλλογή των μελισσών μας αυξάνουν , με τις βασίλισσες να αρχίζουν να επεκτείνουν αισθητά την εκτροφή του γόνου. Οι γύρη και το νέκταρ αρχίζουν να έρχονται σε μεγαλύτερες ποσότητες , όμως δεν αρκούν μιας και οι μέλισσες αυτή τη περίοδο έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες λόγω της εκτροφής του γόνου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα πλαίσιο με γόνο καταναλώνει περίπου 1 πλαίσιο με μέλι , και πάρα πολύ γύρη. Εάν λείπει ένα απο τα δύο οι μέλισσες αδυνατούν να εκτρέψουν σωστά τις προνύμφες τους και η βασίλισσα σταματά να γεννά! Έτσι πάντα προσέχουμε να έρχεται γύρη και νέκταρ στις κυψέλες μας!

Τον Μάρτιο επιθεωρούμε τα μελισσάκια μας , ελέγχουμε τακτικά την επάρκεια τροφής , όπως επίσης και την γέννα της βασίλισσας. Όπως προαναφέραμε είναι πολύ σημαντικό να έχουν πάντα επάρκεια σε προμήθειες προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές διατροφικές ανάγκες του γόνου. 

Στις νότιες περιοχές της Ελλάδας και στην Κρήτη οι μελισσοκόμοι ξεκινούν την διεγερτική τροφοδοσία με σιρόπι , έτσι ώστε τα μελισσάκια να αυξήσουν γρήγορα τους πληθυσμούς τους , και αν είναι ικανά να συλλέξουν μελάκι όταν οι ανθοφορίες είναι "έτοιμες".

Γενικότερα τον Μάρτιο οι Μελισσοκόμοι αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν και πάλι στο Ανοιξιάτικο κλίμα , που είναι πέρα για πέρα απαιτητικό! 

Οι κύριες ανθοφορίες που συλλέγουν οι μέλισσες αυτό το μήνα είναι η Αμυγδαλιά , ο ασφόδελος η ξινίδα η αγριοτρίφυλλο και πολλά άλλα μελισσοκομικά φυτά!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια