Widget Recent Post No.

Νοσεμίαση Συμπτώματα στο μελίσσι




Έχω τα στίγματα της φωτογραφίας που σας στέλλω, μπροστά στο μελίσσι μου. Μήπως είναι Νοσεμίαση;

Απάντηση.

Απ’ όσο μπορούμε να διακρίνουμε, τα σημάδια μπροστά στην είσοδο της κυψέλης δεν είναι περιττώματα μελισσών, ενδεικτικό σύμπτωμα της Νοσεμίασης. Μοιάζουν περισσότερο με πρόπολη που συγκεντρώνεται εκεί από την πτήση των μελισσών και είναι χαρακτηριστική εικόνα μιας χρησιμοποιημένης κυψέλης.

Επιπλέον είναι πλέον σπάνιο να εντοπιστούν συμπτώματα της Νοσεμίασης όπως γνωρίζαμε παλιά. Τα περιττώματα στην είσοδο ή μέσα στην κυψέλη αφορούσαν την παλιά μορφή Νοσεμίασης του είδους Nosema apis. Το νέο είδος Nosema ceranaeπου επιβεβαιωμένα εντοπίζεται στη χώρα μας από το 2006 είναι η κύρια μορφή Νοσεμίασης που βρίσκουμε σε σχετικές αναλύσεις έχοντας αποκλείσει τη Nosema apis. Με τη Nosema ceranae δεν εμφανίζονται τα γνωστά συμπτώματα.

 Το μελίσσι μειώνεται σε πληθυσμό με γοργούς ρυθμούς χωρίς να εντοπίζονται νεκρές μέλισσες μπροστά ή μέσα στην κυψέλη. Για το λόγο αυτό εάν θέλετε να γνωρίζετε αν και σε ποιο βαθμό υπάρχει προσβολή από Νοσεμίαση, πρέπει να συλλέξετε γύρω στις 60 μέλισσες από κάθε μελίσσι και να τις αποστείλετε για εξέταση σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο. Τα περιττώματα μπροστά στην είσοδο είναι ενδεικτικά πιθανής ασθένειας και όχι «απόδειξη».

Πηγή: beelab.agro.auth.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια