Widget Recent Post No.

Η Ενεργειακή Κυψέλη... σας αποκαλύπτεται!



Η Ενεργειακή Κυψέλη... σας αποκαλύπτεται!



Τους τελευταίους μήνες έχουμε μιλήσει και έχουμε γράψει αρκετές φορές για την Ενεργειακή Κυψέλη, σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις, ημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα.
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να σας την παρουσιάσουμε κάτω από τη δική σας οπτική γωνία, μέσα από τις απορίες και τα ερωτήματα που εσείς οι ίδιοι μας διατυπώσετε και εμείς σας απαντήσαμε.
Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που κάνει το σημερινό μας άρθρο ιδιαίτερα ενδιαφέρον και που θα πρέπει να το διαβάσει ο κάθε μελισσοκόμος, μιας και σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο Μάρτη, το μήνα που αρχίζουν τα κοψίματα, οι χειρισμοί και η ουσιαστική δρομολόγηση της εφαρμογής διαφόρων μεθόδων εντατικής μελισσοκομίας.

Ας μπούμε όμως στην ουσία του θέματος και ας σας παραθέσουμε μία προς μία τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που ξεδιπλώνουν όλες τις αρετές, τα πλεονεκτήματα και ξεχωριστές ιδιότητες της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς.

Τι είναι βιοκλιματισμός?
Βιοκλιματισμός είναι ο κλιματισμός ενός χώρου με τη βοήθεια των ήπιων μορφών ενέργειας του περιβάλλοντος – δηλαδή της ηλιακής ενέργειας και του αέρα.
Ένας μονωμένος χώρος είναι και βιοκλιματιζόμενος?
Όχι! Είναι άλλο πράγμα η μόνωση και άλλο ο βιοκλιματισμός ενός χώρου. Η μόνωση δεν προσφέρει θερμική ενέργεια, απλά εμποδίζει τη διαφυγή θερμικής ενέργειας από ένα μονωμένο χώρο προς το περιβάλλον,! Ο βιοκλιματισμός, αντίθετα, προσφέρει/αφαιρεί θερμική ενέργεια σε ένα χώρο, εκμεταλλευόμενος την ενέργεια του περιβάλλοντος - δηλαδή της ηλιακής ενέργειας και του αέρα.
Η ιδέα της βιοκλιματιζόμενης κυψέλης είναι νέα?
Όχι! Απασχολεί, με τον ένα η τον άλλον τρόπο την μελισσοκομική έρευνα από παλιά!
Στην Ελλάδα έχουν γίνει επιστημονικά πειράματα πάνω στην εφαρμογή του βιοκλιματισμού στη μελισσοκομία?
Ναι έχουν γίνει! Τα έτη 94-95 και 96 από το ΑΠΘ με τη συνεργασία των ΤΕΙ Πειραιά.
Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα των πειραμάτων αυτών?
Τα πειράματα αυτά κατέληξαν σε πολλά επιστημονικά συμπεράσματα. Τα πιο βασικά όλων όμως ήταν πως μέσω του βιοκλιματισμού μπορούμε να πετύχουμε αύξηση του γόνου, που μπορεί να φτάσει το 60% την άνοιξη και το 100% το φθινόπωρο, σε σχέση πάντα με τις απλές ξύλινες κυψέλες!
Εγιναν ανάλογα πειράματα σε άλλες χώρες?
Ναι έγιναν πειράματα από τρεις Ισραηλινούς επιστήμονες, στα παράκτια του Ισραήλ, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2001.
Που κατέληξαν αυτά τα πειράματα?
 Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι Ισραηλινοί επιστήμονες είναι πολύ εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα βρήκαν ότι ο γόνος αυξήθηκε κατά 59% στις ενεργειακά υποβοηθούμενες κυψέλες του πειράματος, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα παρουσίασε μείωση κατά 8,4%, στις κοινές κυψέλες. Επίσης, τα πρώτα μελίσσια, έδωσαν ± 20,8 κιλά μέλι / αποικία, ενώ όσα μελίσσια ζούσαν σε κοινές κυψέλες, έδωσαν μόνο ± 10.2 κιλά μέλι / αποικία.
Αφού υπήρξαν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα γιατί δεν έγινε εμπορική εκμετάλλευση εκείνων των βιοκλιματιζόμενων κυψελών?
Δεν έγινε εμπορική τους εκμετάλλευση για διάφορους λόγους.
Στην περίπτωση των ελληνικών πειραμάτων, ο κυριότερος λόγος ήταν πως είχαν μεγάλο όγκο και μεγάλο βάρος και επομένως δεν ήταν καθόλου εύχρηστες.  Στην περίπτωση των Ισραηλινών πειραμάτων, ο λόγος ήταν ότι η εφαρμοφή που πρότειναν οι επιστήμονες δεν ήταν πρακτική.
Αυτό δεν συμβαίνει με τις Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες Κυψέλες Προμελίς?
Όχι! Αυτό δεν συμβαίνει! Οι Κυψέλες Προμελίς ενώ έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας με τις κυψέλες εκείνων των πειραμάτων – δηλαδή λειτουργούν και αυτές, όπως λειτουργούσαν και εκείνες, βιοκλιματιστικά – εν τούτοις έχουν τελείως διαφορετική δομή και κατασκευή από εκείνες!
Τι σημαίνει αυτό?
Αυτό σημαίνει πως οι Ενεργειακές Κυψέλες "Προμελίς", λειτουργούν βιοκλιματιστικά, όλες τις εποχές του έτους, διατηρώντας συγχρόνως τις ίδιες διαστάσεις, το ίδιο βάρος και την απόλυτη συμβατότητα με τις στανταρ, γνωστές, ξύλινες κυψέλες της αγοράς!
Πως το πετυχαίνουν αυτό?
Η καινοτομία της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς® βρίσκεται στο γεγονός πως τα πάχη των πλευρών του σώματός της δεν είναι ούτε ίδια μεταξύ τους, μα ούτε και σταθερά.
Πιο συγκεκριμένα, τα πάχη της μπροστινής και πίσω πλευράς (1 και 2) της Ενεργειακής Κυψέλης, είναι 20χιλ. και παραμένουν σταθερά, όπως στις στάνταρ κυψέλες, αλλά τα πάχη των δυο πλαϊνών πλευρών της (3 και 4) είναι μεταβαλλόμενα, δηλαδή αυξομειώνονται στα 10 ή 20 ή 30 χιλ., ανάλογα με την εποχή. Αυτό γίνεται με την βοήθεια των δυο «ειδικών» κινητών Πλαισίων Μεταβολής Πάχους (ΠΜΠ) (5 και 6).

Την άνοιξη και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη βορινή πλευρά της κυψέλης, προστατεύοντας την διπλά από τις βραδινές παγωνιές της εποχής αυτής, αφήνοντας όμως τη νότια πλευρά, που τη χτυπά ο ήλιος την ημέρα για πολλές ώρες, με το μισό της πάχος (10 χιλ.). Έτσι η ζέστη που μαζεύει η νότια πλευρά περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, αυξάνοντας το γόνο έως και 50%, και συμβάλλοντας στην εκρηκτική ανάπτυξη του μελισσιού. Σε αυτό βοηθάει και η σκούρα ματ βαφή αυτής της πλευράς.
Το καλοκαίρι και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη νότια πλευρά της κυψέλης προσφέροντας σε αυτήν διπλάσια μόνωση από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη. Όμως, η βορινή πλευρά που βρίσκεται στη σκιά και επί πλέον τη χτυπούν και τα καλοκαιρινά μελτέμια, παραμένει με το μισό της πάχος (10 χιλ.), αφήνοντας τη δροσιά που δέχεται να περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, εξοικονομώντας ενέργεια για το μελίσσι και περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση μελιού από τις εργάτριες.
Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα δυο ΠΜΠ, τοποθετούνται ανά ένα στις δυο πλαϊνές πλευρές της κυψέλης, προσφέροντας μια καλή και ισορροπημένη θερμομόνωση στο εσωτερικό της, το οποίο επίσης μπορούν, αν χρειαστεί, ακόμα και να περιορίσουν (κυρίως το χειμώνα), ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού.
Η ιδέα όμως αυτή είναι πολύ απλή! Πως δεν την είχε σκεφθεί κάποιος άλλος πριν από εσάς?
Την απάντηση την έχει δώσει πριν από χρόνια ο αείμνηστος ιδρυτής της APPLE Steve Jobs: “Simple can be harder than complex”.
Δηλαδή, «Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το περίπλοκο!» ή με άλλα λόγια «Το δύσκολο είναι να μπορούμε να σκεφτούμε απλά!»
Εξ άλλου, μη ξεχνάμε πως ένα σωρό μεγάλες εφευρέσεις στηρίζονται σε απλά πράγματα. Η μελισσοκομία η ίδια έχει να μας δώσει ένα τέτοιο παράδειγμα. Η ανακάλυψη του μελιτοεξαγωγέα έγινε τυχαία και βασίζεται στην απλή αρχή της φυγόκεντρης δύναμης!!!
Παρατηρώντας κανείς τα πιο πάνω σχέδια και διαβάζοντας πως δουλεύει η Ενεργειακή σας Κυψέλη την άνοιξη, όπου η νότια πλευρά της έχει λεπτό πάχος, αναρωτιέται: μήπως τη θερμική ενέργεια που μαζεύει την ημέρα από τον ήλιο η πλευρά αυτή, τη χάνει το βράδυ που κάνει κρύο?
Όχι αυτό δεν συμβαίνει! Και δεν συμβαίνει γιατί μπορεί την άνοιξη η νότια πλευρά της να έχει μικρό πάχος και άρα κάποιες αυξημένες θερμικές απώλειες τη νύχτα, όμως η βορινή πλευρά της έχει άριστη μόνωση, αφού εκεί είναι τοποθετημένα και τα δυο ΠΜΠ, την εποχή αυτή!
Έτσι η επί πλέον χασούρα που υπάρχει το βράδυ στη νότια πλευρά, εξοικονομείται από το επί πλέον κέρδος που υπάρχει στην βορινή. Εξ άλλου, αυτή η πλευρά είναι που έχει συνήθως και τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες!
Επομένως, όλη η θερμική ενέργεια που μαζεύει η νότια πλευρά την άνοιξη, την ημέρα, από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι κέρδος για τη κυψέλη!
Πως αποταμιεύεται αυτή η επί πλέον θερμική ενέργεια που συλλέγει η νότια πλευρά την άνοιξη?
Η επί πλέον θερμική ενέργεια που μαζεύει η νότια πλευρά της Ενεργειακής Κυψέλης την άνοιξη, δεν χρειάζεται να αποταμιευτεί κάπου, γιατί την απορροφάει κατ ευθείαν το ίδιο το μελίσσι. Δηλαδή οι μέλισσες, ο γόνος και η βασίλισσα... φυσικά!
Πόσο καλό είναι αυτό για το μελίσσι την άνοιξη?
Δεν είναι απλά καλό! Είναι κάτι πάρα πάνω από καλό! Είναι άριστο!
Υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τη σημασία που παίζει η υψηλή θερμοκρασία στην ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη! Ακόμα και αυτή η αναπαραγωγική συμπεριφορά της βασίλισσας επηρεάζεται από αυτό το γεγονός!
Δεν θα μπορούσε κάποιος να βάψει με σκούρα ματ χρώματα τη νότια πλευρά μιας απλής ξύλινης κυψέλης, προκειμένου να μαζέψει την ηλιακή θερμότητα την άνοιξη?
Και αν ακόμα την βάψει έτσι, δεν θα πετύχει πολλά πράγματα, λόγω του σχετικά μεγάλου πάχους της πλευράς της που δεν μεταβάλλεται και είναι μονίμως 20 χιλιοστά, όλες τις εποχές. Αυτό το πάχος δεν θα αφήσει να εισχωρήσει μέσα στη κυψέλη, όλη η θερμότητα που θα συγκεντρώσει αυτή η πλευρά από την ηλιακή ακτινοβολία!
Από την άλλη μεριά, αυτή η επιλογή θα είναι καταστροφική για το μελίσσι το καλοκαίρι, που θα υποφέρει από τη ζέστη! Εκτός και αν αλλάζουμε χρώμα στη κυψέλη μας... κάθε καλοκαίρι!
Αν χρησιμοποιήσουμε κατακόρυφα μονωμένα διαφράγματα, από φελιζολ για παράδειγμα, σε μια απλή ξύλινη κυψέλη, αυτή δεν μπορεί να δουλέψει ενεργειακά?
Όχι! Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό! Ότι και να κάνουμε σε μια απλή ξύλινη ή πλαστική κυψέλη, αυτή δεν μπορεί να δουλέψει ενεργειακά, για όλους τους λόγους που αναφέρουμε πιο πάνω!
Από πλευράς κατασκευής, οι πλαϊνές πλευρές που έχουν μεταβλητό πάχος, όπως αναφέρεται στα πιο πάνω σχέδια, δεν είναι ευαίσθητες?
Όχι δεν είναι! Αυτό θα συνέβαινε ίσως αν ήταν από ξύλο. Όμως οι πλαϊνές πλευρές της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς, είναι κατασκευασμένες από κόντρα πλακέ θαλάσσης, εξαιρετικής ποιότητας – σαν αυτό που φτιάχνουμε πλεούμενα – που ενώνονται με τις μικρότερες πλευρές της κυψέλης με βίδες και κολλιούνται με ειδική, κρυσταλλική, ανθυγρή κόλα, εξωτερικής χρήσης! Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατασκευή μιας συμπαγούς κυψέλης, με μεγάλη αντοχή και μεγάλο χρόνο ζωής!
Από πλευράς κόστους, όμως, πόσο πιο ακριβή είναι μια Κυψέλη Προμελίς, σε σχέση με μια απλή ξύλινη και μια πλαστική κυψέλη και σε πόσο καιρό γίνεται απόσβεση του επί πλέον κόστους της απ αυτές?
Μια μονή Κυψέλης Προμελίς έχει λιανική τιμή 38 ευρώ συν ΦΠΑ (χωρίς τα πλαίσια κηρήθρας).
Μια απλή ξύλινη με κινητό αντιβαρρόα πάτο, έχει αντίστοιχα γύρω στα 24 ευρώ συν ΦΠΑ (χωρίς τα πλαίσια κηρήθρας)
Η τιμή μιας αντίστοιχης πλαστικής βρίσκεται κάπου στη μέση – ας πούμε 30 ευρώ συν ΦΠΑ !
Αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη παραγωγή μελιού – λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού που δημιουργεί η Ενεργειακή Κυψέλη την άνοιξη – και την οικονομία στις τροφές, λόγω του καλύτερου περιβάλλοντος εργασίας, που εξασφαλίζει στα μελίσσια το καλοκαίρι, αλλά και της θερμοπροστασίας που εξασφαλίζει το χειμώνα, θα καταλήξει εύκολα στο δικό μας συμπέρασμα!
Ότι δηλαδή, η Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη Προμελίς, έχει μια μέση συνολική απόδοση πάνω από 33% σε σχέση με τις άλλες κοινές ξύλινες και πλαστικές κυψέλες!
Αυτό σημαίνει πως θα κάνει απόσβεση της διαφοράς τιμής που έχει με τις κοινές κυψέλες... από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας της!
Έχει δοκιμαστεί η Κυψέλη Προμελίς στην πράξη και πια είναι τα αποτελέσματα?
Φυσικά έχει δοκιμαστεί! Τα τρία τελευταία χρόνια μας έχει αποδείξει πως η μέση συνολική της απόδοση είναι στα όρια που αναφέρουμε πιο πάνω, όταν δουλεύει μόνη της και πολύ πάρα πάνω όταν δουλεύει με τις αρχές της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας!
Εξ άλλου, οι δεκάδες συνάδελφοι μελισσοκόμοι που προμηθεύτηκαν και έχουν ήδη χρησιμοποιούν τις Ενεργειακές Κυψέλες, Προμελίς γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της, σε σχέση με όλες τις άλλες κοινές-μη ενεργειακές κυψέλες, που κυκλοφορούν στην αγορά.
Επιμέλεια: Μανόλης Δερμάτης μελισσοκόμος, συγγραφέας, ερευνητής.

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε Σ.Γ.
    Από τα αρχικά του ονόματός σου μάλλον συμπεραίνω πως είσαι ο «γνωστός-άγνωστος» σχολιαστής που υπογράφεις σαν Σ. Γρίβας σε προηγούμενο άρθρο μου, πριν από ένα- δυο μήνες με θέμα και πάλι την Ενεργειακή Κυψέλη.
    Σε εκείνα τα σχόλια προσπαθούσες με απλοϊκές καιπαιδικές παρομοιώσεις να αποδείξεις και πάλι ότι τάχα η Ενεργειακή Κυψέλη στηρίζεται σε λάθος «θεωρητικό συλλογισμό».
    Στην αρχή είχες χρησιμοποιήσει παραδείγματα με νερά, δεξαμενές και κουβαδάκια, στη συνέχεια είχες χρησιμοποιήσει παραδείγματα με οικογενειακούς προϋπολογισμούς χρήματα και ευρώπουλα και σήμερα ξαναχτυπάς με νέες απλουστεύσεις!!!!!
    Σου έχει γίνει έμμονη ιδέα να αποδείξεις πως η Ενεργειακή Κυψέλη δεν δουλεύει Ενεργειακά!!!
    Έλα όμως φίλε μου που δουλεύει!!!
    Και αυτό όχι μόνο γιατί η θεωρητική της βάση είναι απόλυτα σωστή και τεχνικοεπιστημονικά τεκμηριωμένη, αλλά επί πρόσθετα γιατί τα αποτελέσματά της είναι δεδομένα, εντυπωσιακά και μετρήσιμα!!!
    Κλείνοντας το θέμα μαζί σου σε προσκαλώ (εφ όσον η εμμονή σου με την Ενεργειακή Κυψέλη ξεκινάει από καλοπροαίρετη βάση και οφείλεται σε κάποια μεγάλη σου πλάνη ή σε κάτι που απλά δεν μπορείς να καταλάβεις),να επικοινωνήσεις μαζί μου με e- mail ή τηλεφωνικά και είμαι πρόθυμος να σε βοηθήσω να ξεπεράσεις και την πλάνη σου και την εμμονή σου!
    Φιλικά
    Μανόλης Δερμάτης

    Υ.Γ.
    Αν θυμάμαι καλά παρόμοια πρόταση σου είχα κάνει και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν ανταποκρίθηκες!
    Ελπίζω να το κάνεις αυτή τη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Σ.Κ.
    Σου ζητώ συγνώμη, γιατί από παραδρομή έσβησα το σχόλιό σου.!
    Αν θέλεις ξανάβαλε το μαζί με την απάντησή σου, στην πρόσκληση που σου κάνω.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ενα πραγμα απορω ,ή μαλλον δεν απορω.Γιατι υπαρχει μονο η απαντηση σε μια αναρτηση που σβησατε?Ουτε βρισιες περιειχε ουτε ειρωνιες! Αν κανω λαθος αφηστε να το κρινουν αυτοι που μας διαβαζουν .Εξακολουθω ομως να μην βλεπω καποια αλλη θετικη επιστημονικη γνωμη σε αυτο που εσεις υποστηριζετε.Και εννοω πραγματικα επιστημονικη! Οχι γιαλαντζι!Υποθετω,οτι στην περιπτωση που εχετε δικιο,δεν θα ηταν δυσκολο να βρειτε μια θετικη επιστημονικη γνωμη περαν της δικη σας. Το μονο που βλεπω ειναι να παραθετε επιστημονικες εργασιες αλλων ,που καμια σχεση δεν εχουν με την δικη σας αντιληψη, σε μια προσπαθεια να παραπλανησετε!Αλλα ειναι απλο! Εδω ειναι μερικοι απο αυτους!Ζητηστε την γμωμη τους συγκεκριμενα επι της θεωρητικης βασης της κατασκευης σας ,και να δουμε ποια θα ειναι!Σ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Σ.Γ.
    Το σβήσιμο έγινε κατά λάθος, σου ζήτησα συγνώμη και σε παρακάλεσα να ξανανεβάσεις το σχόλιό σου.
    Δεν καταλαβαίνω επομένως γιατί παραπονιέσαι!
    Τώρα για τα άλλα που λες, είναι προσεγγίσεις της άγνοιάς σου και της εμμονής σου – πως αλλιώς να στο πω!
    Σε ποιόν επιστήμονα να πάω για να του ζητήσω να μας διαβεβαιώσει για το προφανές, που είναι αυτό που σου γράφω και σου ξαναγράφω!
    Δηλαδή!!!
    «Όταν σε έναν τετράγωνο χώρο που είναι φτιαγμένος από τα ίδια υλικά και με τοίχους ίδιου πάχους, μειώσουμε το πάχος του ενός τοίχους, αλλά συγχρόνως αυξήσουμε όμοια (δηλαδή όσο μειώσουμε τον έναν, τόσο να αυξήσουμε τον άλλον), το πάχος του απέναντι τοίχου, τότε οι θερμικές απώλειες του χώρου παραμένουν ίδιες!!!!
    Ρώτησε τον πρώτο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα που θα βρεις στο δρόμο σου!!! Θα στο επιβεβαιώσει!!!!
    Αν θες μάλιστα στείλε μου το e-mail σου, να σου στείλω τους «επιστημονικούς» υπολογισμούς που το αποδεικνύουν!!!
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν καταλαβα οτι Σ.Κ. εννοουσατε εμενα.Θα την ξαναγραψω αφου το ζητατε, αλλα εν τω μεταξυ...Μπορω να καταλαβω γιατι δεν εχουν παρει μεχρι τωρα θεση οι επιστημονες πανω στο συγκεκριμενο θεμα .Αφ ενος ειναι προφανης και κατανοητη η θεση τους να μη σχολιαζουν τα αναγραφομενα στα διαφορα blogς,αφετερου ειναι περιπου προδιαγεγραμμενη η συνηθης αντιδραση σε μια αρνητικη τοποθετηση τους.Ειμαι ομως βεβαιος οτι, αν τους τεθει κατευθείαν και επισημως το συγκεκριμενο ερωτημα θα απαντησουν.Και ποιο ειναι κατα την γνωμη μου αυτο το ερωτημα?Αν η θεωρητικη βαση της κατασκευης ειναι σωστα τεκμηριωμένη.Ιδου λοιπον πεδιον δοξης λαμπρον .Ζητηστε επισημως την επιστημονικη τους γνωμη και ανακοινωστε την. Αν συμφωνουν με τις θεσεις σας , εχετε πολλα να κερδισετε.Αν οχι....... Σ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε Σ.Γ.
    Υπάρχουν δυο διαφορετικά πράγματα που πρέπει να ξεχωρίσεις και να κατανοήσεις.
    Το ένα είναι πως η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΨΕΛΗ ΠΡΟΜΕΛΙΣ, δουλεύει ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ!
    Αυτό δεν χρειάζεται ούτε εργαστήρια, ούτε «ειδικούς» επιστήμονες για να αποδειχτεί! Είναι θέμα τεχνικών υπολογισμών, σαν και αυτούς που κάνουν οι μηχανικοί που κατασκευάζουν σπίτια και οι ενεργειολόγοι που δίνουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής καταλληλότητας.
    Τέτοιος υπολογισμούς μπορεί να σου κάνει και ο πολιτικός μηχανικός της γειτονίας σου. Βρες κάποιον και ρώτησε τον!
    Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν γίνει και τους έχω! Όποτε θέλεις μπορείς και εσύ, αλλά και όποιος άλλος επιθυμεί, να σου τους στείλω!!
    Το θέμα λοιπόν της ενεργειακής λειτουργίας της κυψέλης ΠΡΟΜΕΛΙΣ είναι δεδομένο και τελειωμένο!!!

    Υπάρχει όμως και ένα άλλο ερώτημα.
    Πόσο ακριβώς ευνοεί την ανάπτυξη ενός μελισσιού και πόσο μεγαλύτερη απόδοση έχει σε μέλι μια Ενεργειακή Κυψέλης Προμελίς?
    Αυτό είναι κάτι που, μέχρι σήμερα, έχουμε δει εμπειρικά όσοι χρησιμοποιούμε αυτές τις κυψέλες. Στα δικά μας μελισσοκομεία, εδώ στα Νέα Στύρα, η απόδοση σε μέλι είναι περίπου περισσότερο 32% σε σχέση με τις απλές ξύλινες κυψέλες.(μέσος όρος μετρήσεων τριετίας)
    Όμως σκοπεύω στο μέλλον, όταν θα βρεθεί το κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης - δεδομένου πως απαιτούνται μετρήσεις δυο τουλάχιστον χρόνων, σε δέκα τουλάχιστον μελίσσια, για να είναι τα αποτελέσματα αξιόπιστα - να συνεργαστώ με κάποιο επιστημονικό εργαστήριο, για να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη!
    Για το σκοπό αυτό έχω ήδη έλθει σε επαφή με το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας (ηλιακής- αιολικής) των ΤΕΙ Πειραιά.
    Φιλικά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε κ.Δερματη επαναλαμβανετε συνεχως μια θεση που οχι απλως ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ,αλλα την ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΙ κιολας ,προκειμενου να αποδειξω το θεωρητικο λαθος στην δικη σας προσεγγιση.Και εξηγουμαι....Θεωρειτε οτι το πλεονεκτημα προκυπτει , λογω ενισχυμενης βορειας πλευρας.Ποιος μπορει να εχει αντιρρηση σε αυτο?Ασφαλως και οταν εχουμε ενισχυση οποιασδηποτε πλευρας σε οποιαδηποτε κατασκευη εχουμε μειωση των απωλειων.Τι σημαινει ομως ενισχυση? Σημαινει απλα, οτι η πλευρα που πριν ηταν λεπτοτερη , τωρα εγινε παχυτερη.Με αυτο λοιπον γινεται εδω η συγκριση!Ρωτω λοιπον! Σε ποιο χρονικο σημειο του 24ωρου,στο διαστημα δηλαδη που μελεταμε, εγινε αυτη η ενισχυση της πλευρας?Μηπως δεν εγινε καμια ενισχυση?Μηπως στην πραγματικοτητα το παχος των πλευρων παρεμεινε σταθερο και ιδιο τοσο κατα την φαση εισροων οσο και κατα την φαση των εκροων ,και αρα δεν μπορουμε να μιλαμε για ενισχυση?Τι συμβαινει οταν το συνολικο αθροισμα του παχους των πλευρων δεν μεταβαλλεται?Το λετε μονος σας.Οι απωλειες παραμενουν ιδιες.Αρα δεν υπαρχει πλεονεκτημα σε συγκριση με οποιαδηποτε αλλη κυψελη.
    Που ειναι το λαθος σας.Στο γεγονος οτι συγκρινετε την πραγματικοτητα της κυψελης σας οπως ειναι μονταρισμενη , με ενισχυμενη δηλαδη μονιμα την βορεια πλευρα σε ολο το διαστημα του 24ωρου, με μια αλλη εντελως υποθετικη κατασταση ,που ουτως η αλλως δεν συμβαινει, και συμφωνα με την οποια η κυψελη θα διατηρουσε αυτην την πλευρα λεπτη.Μονο τοτε προκυπτει πλεονασμα.Και το συμπερασμα αυτο,το αποδιδεται σε μια αλλη κατασταση εντελως διαφορετικη(αυτην που συμβαινει στην πραγματικοτητα) και συμφωνα με την οποια το παχος των πλευρων παραμενει σταθερο και ιδιο τοσο κατα την φαση των εισροων οσο και κατα την φαση των εκροων.
    Σ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας δουμε τι γινεται και με το θεμα των εισροων.Η ενεργεια που συγκεντρωνεται απο τον ηλιο ,εξαρταται απο την επιφανεια της πλευρας και καθολου απο το παχος.Αρα μια πλευρα ισης επιφανειας αλλα μικροτερου παχους δεν πλοενεκτει ως προς αυτο.Ιδια ποσοτητα ενεργειας θα συγκενρωθει και στις δυο περιπτωσεις.Σε τι διαφερουν ομως ?Στην ταχυτητα ροης θερμοτητας που εξαρταται πραγματι απο το παχος της πλευρας.Αυτη ομως λειτουργει το ιδιο και προς τις δυο κατευθυνσεις .Τοσο προς την κατευθυνση των εισροων οσο και προς αυτην των εκροων.Αρα ουτε και απο δω προκειπτει πλεονασμα μεταξυ εισροων -εκροων.Επειδη ομως η πλευρα μεγαλυτερου παχους εχει μεγαλυτερη θερμοχωρητικοτητα και μικροτερη ταχυτητα ροης ,αποδιδει αργα την αποθηκευμενη στη μαζα της θερμοτητα,και αρα οι θερμοκρασιακες μεταβολες ειναι πιο ηπιες και κρατουν περισσοτερο χρονο.Αυτο ομως ειναι πλεονεκτημα και οχι ελαττωμα .Σ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε Σ.Γ.
    Δεν γνωρίζω το θεωρητικό σου υπόβαθρο και επομένως δεν μπορώ να ξέρω πως πρέπει να σου απαντήσω σε όλους αυτούς τους συλλογιστικούς ακροβατισμούς!
    Ξεκινάς από μια εντελώς βάση υπόθεση!!! Θεωρείς δηλαδή πως η Ενεργειακή Κυψέλη προέκυψε από παρθενογένεση, ενώ όπως ξέρουμε, είναι μια βελτίωση της κοινής ξύλινης κυψέλης. Αυτό σημαίνει πως την Ενεργειακή Κυψέλη πρέπει να τη συγκρίνουμε με την κοινή κυψέλη και όχι με τον εαυτό της, όπως κάνεις εσύ!!!
    Με άλλα λόγια δουλεύει ενεργειακά, σε σχέση με την απλή ξύλινη κυψέλη!!!
    Όλος σου λοιπόν ο συλλογισμός είναι λάθος!!!
    Όμως ακόμα δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείσαι να σου στείλω την τεχνική (με μαθηματικούς τύπους δηλαδή) απόδειξη πως την άνοιξη με τους χειρισμούς που κάνουμε, η Ενεργειακή Κυψέλη δουλεύει Ενεργειακά, τους οποίους θα μπορούσες να δείξεις σε κάποιο μηχανικό που θα στους επιβεβαιώσει!!!
    Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε φίλε Σ.Γ., δημιουργείς θόρυβο.... για τον θόρυβο!
    Τα τηλέφωνά μου και τα e-mail μου μπορείς να τα βρεις στο www.promelis.gr
    Αυτά και σε παρακαλώ να μην επανέλθεις με αυτοσχέδιους συλλογισμούς γιατί το θέμα αρχίζει και κουράζει...
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κυριε Δερματη ,συγκρινω ακριβως την δικη σας κατασκευη με μια κοινη κυψελη,και αυτο που λεω ειναι εντελως απλο.Αν το αθροισμα του παχους των ισων πλευρων μεταξυ των δυο κυψελων ειναι ιδιο ,τοτε και οι απωλειες ειναι ιδιες.Αυτο λετε και σεις ,αν και αμφιβαλλω πλεον αν καταλαβαινετε αυτο που λετε.Εσεις για να αποδειξετε πλεονεκτημα εκει που δεν υπαρχει συγκρινετε μεταξυ τους δυο ανομοιες καταστασεις.Το τι ι συμβαινει δηλαδη στην περιπτωση που προκυπτει μετααβολη στο αθροισμα του παχους των πλευρων και τι συμβαινει οταν δεν προκυπτει.Το συμπερασμα που βγαινει στην πρωτη περιπτωση, δεν ειναι ιδιο με αυτο που βγαινει στην δευτερη περιπτωση.Ποια ειναι η δικη μας περιπτωση? Προφανως η δευτερη εφ οσον το παχος των πλευρων δεν μεταβαλλεται στο μετρουμενο διαστημα ενος 24ωρου .Αυτο λοιπον που ισχυει στην περιπτωση μας, ειναι απλο και δεν χρειαζεται να παραθεσουμε τυπους ,αφου και σεις το υποστηριζετε.Ανεξαρτητα απο το παχος της καθε πλευρας ξεχωριστα, εκεινο που εχει σημασια ειναι το συνολικο αθροισμα του παχους των ισων πλευρων.Αν αυτο το αθροισμα ειναι ιδιο ,τοτε οι απωλειες ειναι ιδιες και στις δυο περιπτωσεις.
    Ακομη πιο απλα, ειτε εχουμε 2 πλευρες με παχος 2 εκ η καθε μια οπως στην κοινη κυψελη ,ειτε εχουμε την μια πλευρα παχους 1 εκ και την αλλη με παχος 3 εκ ,οπως στην βιοενεργειακη ,το αθροισμα του παχους και στις δυο περιπτωσεις ειναι 4 εκ.Αρα αφου αυτο ειναι ιδιο και οι απωλειες ειναι ιδιες και στις δυο περιπτωσεις. Στο ζητημα επομενως των απωλειων δεν βλεπω η κυψελη σας να πλεονεκτει εναντι της κοινης κυψελης.Οσον αφορα στο ζητημα των εισροων ,εχω ηδη τοποθετηθει παραπανω. Σ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλε Σ.Γ.
    Εύγε μας! Κάναμε ένα μεγάλο βήμα!! Το τονίζω αυτό για να δικαιολογήσω την υπομονή μου σε κάποιους καλούς φίλους αναγνώστες που γκρινιάζουν ότι τους ... πρήζουμε....
    Συμφωνήσαμε λοιπόν στο βασικότερο θέμα... γιατί παλιότερα αλλιώς μας τα έλεγες..
    Δηλαδή συμφωνήσαμε πως οι αντιρρήσεις σου πλέον περιορίστηκαν στο θέμα των «εισροών», όπως λες!
    Γράφεις λίγο πιο πάνω για αυτό το θέμα:
    --- Ας δουμε τι γινεται και με το θεμα των εισροων.Η ενεργεια που συγκεντρωνεται απο τον ηλιο ,εξαρταται απο την επιφανεια της πλευρας και καθολου απο το παχος.Αρα μια πλευρα ισης επιφανειας αλλα μικροτερου παχους δεν πλοενεκτει ως προς αυτο.Ιδια ποσοτητα ενεργειας θα συγκενρωθει και στις δυο περιπτωσεις.Σε τι διαφερουν ομως ?Στην ταχυτητα ροης θερμοτητας που εξαρταται πραγματι απο το παχος της πλευρας.Αυτη ομως λειτουργει το ιδιο και προς τις δυο κατευθυνσεις .Τοσο προς την κατευθυνση των εισροων οσο και προς αυτην των εκροων.Αρα ουτε και απο δω προκειπτει πλεονασμα μεταξυ εισροων -εκροων.----
    Στις δυο πρώτες φράσεις συμφωνώ μαζί σου.
    Στη τρίτη όμως φράση που λες ότι ‘ ίδια ποσότητα ενεργειας θα συγκενρωθει και στις δυο περιπτωσεις’ , κάνεις λάθος!!!
    Κάνεις λάθος γιατί στην Ενεργειακή Κυψέλη η πλευρά αυτή είναι βαμμένη – ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΜΜΕΝΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – με σκούρο ματ χρώμα. Αυτό σημαίνει πολλαπλάσια συλλογή θερμότητας!!!
    Ένα ακόμα μπέρδεμα που κάνεις εδώ είναι αυτό περί ταχυτήτων ροής κλπ- κλπ.
    Αυτό θα προσπαθήσω να στο εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται!
    Την άνοιξη η μέση εξωτερική θερμοκρασία την ημέρα είναι περίπου 20ο C. Αυτό είναι υπό σκιά!!
    Όταν όμως ο ήλιος πέσει πάνω στην μαύρη πλευρά της ενεργειακής κυψέλης, αυτή θα ανεβάσει θερμοκρασία υπερδιπλάσια που, λόγο του μικρού πάχους της, θα περάσει μέσα στην κυψέλη!!! Γνωρίζουμε όμως πως η θερμότητα ρέει από το υψηλά στα χαμηλά, άρα η ροή της θα είναι ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ από τα έξω προς τα μέσα – όσο θα υπάρχει ήλιος, δηλαδή για πολλές-πολλές ώρες την ημέρα, λόγο εποχής.
    Τη θερμότητα τώρα αυτή το μελίσσι την απορροφά αμέσως σε μεταβολισμό!!!!
    Όταν αργότερα φύγει ο ήλιος, η κυψέλη θα δουλέψει σαν μια κοινή ξύλινη και θα χάσει όλο το βράδυ στο σύνολο της όση θερμότητα χάνει και μια ξύλινη – όπως συμφωνήσαμε πιο πάνω!
    Συμπέρασμα! Όλη αυτή η ροή θερμότητας που εισέρχεται μέσα στην ενεργειακή κυψέλη την ημέρα, είναι κέρδος για το μελίσσι!
    Να λοιπόν η ενεργειακή της λειτουργία, σε σχέση με τις κοινές κυψέλες!!!
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χαιρομαι που επιτελους βρηκαμε μια κοινη γλωσσα.Και χαιρομαι διπλα που συμφωνουμε στο ζητημα των απωλειων.Ελπιζω οτι συμφωνουμε και στο αλλο ζητημα που αφορα στην ταχυτητα ροης θερμοτητας σε σχεση με το παχος της πλευρας και στο τι αυτο συνεπαγεται .
    Οσον αφορα τωρα στο χρωμα βαφης ή στα υλικα κατασκευης της κυψελης(που μπορει να ειναι και τα καλυτερα) δεν απετελεσαν μερος της κριτικης μου,η οποια επικεντρωθηκε αποκλειστικα στην κατασκευαστικη ιδιομορφια της κυψελης σας.Προφανως συμφωνω και γω οπως και ολοι οι μελισσοκομοι ,οτι το χρωμα βαφης παιζει πολυ σημαντικο ρολο στην θερμοκρασια της κυψελης.Γιαυτο αλλωστε βαφουμε ασπρα τα καπακια το καλοκαιρι.Φανταζομαι οτι αν τα βαφαμε κι αυτα μαυρα αντιστοιχα το χειμωνα, θα εξοικονομουσαμε ακομη περισσοτερη θερμοτητα.Το χρωμα βαφης της καθε κυψελης ή και της καθε πλευρας της , ανοικει στην διακριτικη ευχερεια του μελισσοκομου ,ο οποιος αποφασιζει με βαση το τι θελει να επιτυχει και αναλογως της εποχης(σκουρο χρωμα το χειμωνα ,ανοιχτοχρωμο το καλοκαιρι). Η ικανοτητα των διαφορων τυπων κυψελων στην συγκενρωση θερμοτητας απο τον ηλιο δεν διαφοροποιειται αν επιλεξουν το ιδιο χρωμα βαφης.Αρκει να εχουν ιση επιφανεια πλευρας.Και αυτο εχει σημασια προκειμενου να αποφασισει καποιος ποιον ΤΥΠΟ κυψελης να προτιμησει Σ.Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επειδη ομως δεν θελω να μεινει αναπαντητη η κατηγορια για δηθεν αλλαγη της θεσης μου ,σας υπενθυμιζω, οτι εσεις εισαστε εκεινος που επεμενε να ρωτησω καποιο μηχανικο , για να μου επιβεβαιωση την ορθοτητα της θεσης...... με βαση την οποια, παραδεχθηκατε οτι δεν προκυπτει πλεονεκτημα για την κυψελη σας!!!.Πως γινεται τωρα να εχω αλλαξει εγω αποψη.... και να εισαστε εσεις εκεινος που υποστηριζε οτι η κυψελη σας δεν πλεονεκτουσε....αδυνατω να το καταλαβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φίλε Σ.Γ.
    Από όσα γράφεις διαβλέπω πως μάλλον αντιλήφθηκες την πλάνη σου.
    Ότι δηλαδή την άνοιξη, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια δεν μπορούν να υπάρξουν ροές θερμότητας από μέσα προς τα έξω, στην νότια πλευρά της Ενεργειακής Κυψέλης, με το λεπτό πάχος (δηλαδή απώλειες). Κατάλαβες πως μόνο το αντίθετο μπορεί να συμβεί και να περάσει θερμότητα από τα έξω προς τα μέσα – αυτό που προσπαθούσα να σου δώσω να καταλάβεις από την αρχή, δηλαδή!
    Σχετικά τώρα με αυτό που λες, ότι τάχα μπορείς να αλλάζεις κάθε άνοιξη και καλοκαίρι χρώμα, σε μια κοινή κυψέλη, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει στους μελισσοκόμους. Άσε που και να το κάνεις το όφελος θα είναι μικρό, γιατί λίγη από αυτή θα περάσει μέσα στην κυψέλη, λόγω πάχους της πλευράς!!
    Αυτά όλα όμως φίλε μου αναφέρονται τελικά μέσα σε αυτό το άρθρο και αν το είχες προσέξει λίγο περισσότερο, ίσως να είχαμε αποφύγει όλη αυτή τη φασαρία!
    Τέλος πάντων τέλος καλό όλα καλά.
    Τα λέμε σε κάποια άλλη ανάρτησή μου!
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. A καλα!!!! Η υποθεση χρειαζεται εξεταση απο αλλης ειδικοτητας επιστημονα.Που τα βρηκατε ολα αυτα!
    Μονο ενας εντελως ασχετος θα υποστηριζε οτι δεν υπαρχει ροη απο μεσα προς τα εξω στις αρχες τις ανοιξης και τα βραδυα, με μεση θερμοκρασια περιβαλλοντος μικροτερη απο την εσωτερικη θερμοκρασια κυψελης(ξερετε δεν υπαρχει ηλιφανεια παντα.Ουτε ολες τις μερες ουτε ολες τις ωρες του 24ωρου).Αυτα που ειχα να πω τα εγραψα ηδη.Και οποιος καταλαβε καταλαβε.Ενα μονο θελω ακομη να παρατηρησω.Υπερεκτιματε πολυ τον εαυτο σας πιστευοντας πως κατι τοσο απλο σαν αυτο που προτεινετε, δεν μπορεσε κανεις αλλος να το σκεφτει παρα μονο εσεις.Αντιθετα ολοι αυτοι οι ειδικοι επιστημονες σε ολο τον κοσμο,ασχοληθηκαν με ογκωδεις και αβολες κατασκευες ,με τζαμενιες επιφανειες κλπ.Γιατι αραγε?Τοσο μειωμενης αντιληψης ατομα?Τοσο αχρηστοι, που η λυση ηταν μπροστα στα ματια τους και δεν την εβλεπαν? Συνελθετε κυριε μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε Σ.Γ.
    Σου δίνω βήμα να εκφράσεις τη γνώμη σου, ξοδεύω ώρες για να σε βοηθήσω να ξεκαθαρίσεις τη θολούρα του μυαλού σου, κοπιάζω να σου μεταφέρω κάποιες από τις γνώσεις μου και εσύ για αντάλλαγμα χρησιμοποιείς απρεπή υπονοούμενα!!
    Τελικά είχαν δίκιο όλοι αυτοί οι φίλοι αναγνώστες που με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν να σε αγνοήσω!
    Η εμμονή σου να κάνεις το μαύρο άσπρο, είναι τόσο μεγάλη που δεν διαβάζεις καν τι γράφω!

    Πρόσεξε τι γράφεις:
    ‘Που τα βρηκατε ολα αυτα!
    Μονο ενας εντελως ασχετος θα υποστηριζε οτι δεν υπαρχει ροη απο μεσα προς τα εξω στις αρχες τις ανοιξης και τα βραδυα, με μεση θερμοκρασια περιβαλλοντος μικροτερη απο την εσωτερικη θερμοκρασια κυψελης(ξερετε δεν υπαρχει ηλιφανεια παντα.Ουτε ολες τις μερες ουτε ολες τις ωρες του 24ωρου)’

    Αυτά τα γράφεις σαν αντί-επιχείρημα στην δική μου παρατήρηση ότι:
    ‘Την άνοιξη, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια δεν μπορούν να υπάρξουν ροές θερμότητας από μέσα προς τα έξω, στην νότια πλευρά της Ενεργειακής Κυψέλης, με το λεπτό πάχος (δηλαδή απώλειες)’.
    Αυτό στο έγραψα για να καταλάβεις πως αυτή η θερμότητα, όσες ώρες υπάρχει ηλιοφάνεια – αυτό το τονίζω - είναι συν για την Ενεργειακή Κυψέλη, αφού συμφωνήσαμε τελικά και αμετάκλητα πως και αυτή και η απλή κυψέλη τις άλλες ώρες έχουν ίδιες απώλειες!!!!

    Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ή ότι είσαι τελείως στόκος, ή ότι είσαι βαλτός!!
    Δεν διαγράφω όλα αυτά που αναφέρεις σε αυτά τα σχόλια, γιατί θέλω να μείνουν γραμμένα σαν μνημείο ανοησίας, όπως έχουν μείνει και τα προηγούμενα σχόλια σου.
    Αν μη τη άλλο θα τα διαβάζουν οι μελλοντικοί μας αναγνώστες και θα σπάνε πλάκα.
    Φιλικά και με κατανόηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή