Widget Recent Post No.

Το μέλι μοναδική υπερτροφή



Το μέλι είναι ένα προϊόν, όσο παλιό όσο και ο άνθρωπος. Οι προγονοί μας το θεωρούσαν αποκλειστική τροφή των Θεών του Ολύμπου. Αποτελεί σύμβολο Υγείας, Ευζωίας και Μακροζωίας. Δικαιολογημένα λοιπόν τόσο το μέλι όσο και η μέλισσα βρίσκονται στην κορυφή της ανθρώπινης εκτίμησης. Είναι η μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία, που θρύλοι, παραδόσεις, ιστορικά κείμενα, ιατρικές συνταγές, συνταγές μαγειρικής – ζαχαροπλαστικής αναφέρονται συστηματικά σε αυτό από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Το μέλι έχει αναφορές σε όλες τις θρησκείες.


Αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της βιώσιμης αειφόρου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ασχολούνται με αυτήν περίπου 19.000 οικογένειες και η μελισσοκομία ενδυναμώνει ακριτικές περιοχές που είναι δύσκολο να αναπτυχτούν άλλες αγροτικές ή βιοτεχνικές δραστηριότητες. Η συμβολή της μέλισσας στην αναπαραγωγή της φύσης με την επικονίαση είναι τόσο σημαντική αφού όπως επισημαίνουν ειδικοί επιστήμονες η χλωρίδα δεν θα υπήρχε με την σημερινή της μορφή. Ας μην ξεχνάμε ότι ο A. Einstein είπε “όταν χαθούν οι Μέλισσες η φύση θα έχει μόνον λίγες ώρες ζωής”.

Το Ελληνικό Μέλι μάλιστα είναι μοναδικό σε ολόκληρο το κόσμο και ξεχωρίζει για την γνησιότητα του, την φυσικότητα του, για το χρώμα του, την γεύση του, την πυκνότητα του και γενικά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.

Οι ποικιλίες του, θυμαρίσιο, πευκόμελο, κάστανο, πορτοκάλι, κλπ καταναλώνονται είτε μόνες τους είτε ως γλυκαντική ουσία είτε σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα (γιαούρτι, πίτες, αφεψήματα κλπ) είτε ως γλυκαντικό συστατικό στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.Είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή, τα σάκχαρα του απορροφούνται αμέσως από τον οργανισμό αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια. Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και αντιξειοδωτικές ουσίες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ που λειτουργούν ως ασπίδα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ξεχωρίζει για τις αντιμικροβιακες του ιδιότητες, δρα αντιοξειδωτικά και έχει επίσης κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες. Επίσης το μέλι και τα προϊόντα του (πρόπολη, κερί κλπ) έχουν ευρεία χρήση, στην φαρμακευτική βιομηχανία, στην βιομηχανία καλλυντικών και στα τρόφιμα.
Η μοναδικότητα αυτή του Ελληνικού μελιού και η εξαιρετική ποιότητα του, που οφείλεται στην Ελληνική φύση, (λουλούδια, δέντρα, βότανα και φαρμακευτικά φυτά σε μικρές εκτάσεις)δημιουργούν τις οκτώ αμιγείς ποικιλίες μελιού : Θυμάρι, Πεύκο, Έλατο, Βαμβάκι, Ρείκι, Κάστανο. Πορτοκάλι και Ηλίανθος.

Στις 10 Οκτωβρίου 2010 στην Ναϊρόμπι της Κένυα, εγκρίθηκε από την UNESCO η Μεσογειακή Διατροφή ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, κυρίαρχο στοιχείο της οποίας, είναι το μέλι που συνιστάται σαν απαραίτητο συστατικό, της καθημερινής μας διατροφής.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα το μέλι προτείνεται σε όλες τις δίαιτες, μάλιστα πρόσφατα κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ βιβλίο διαίτης με βάση το μέλι.

Το συσκευασμένο Ελληνικό μέλι ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας και εφαρμόζει αυστηρά όλους τους κανόνες ελέγχου και τυποποίησης. Αποτελεί εχέγγυο ποιότητας με σταθερή γεύση και καινοτόμες συσκευασίες. Για τους λόγους αυτούς το ελληνικό μέλι κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην διεθνή αγορά. Το 2006 το Ελληνικό μέλι αναγνωρίσθηκε ως εθνικό προϊόν, έγινε στόχος στρατηγικής με ευρύτερη κρατική υποστήριξη. Είναι μοναδική θαυμάσια υπερτροφή και ως τέτοια πρέπει να διαδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Χρυσάνθη Τσουτσάνη
Σύμβουλος Διατροφής - Ειδικός Εφαρμογών Διαιτιτικής

πηγή : diatrofhkaiswma.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια