Widget Recent Post No.

Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες Κυψέλες ΠΡΟΜΕΛΙΣ. Όλες οι απαντήσεις!!!



Όπως θα έχετε διαπιστώσει, αγαπητοί μας αναγνώστες, εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε κάνει κάποια επίσημη παρουσίαση της Κυψέλης ΠΡΟΜΕΛΙΣ μέσα από  blogs. Όλες οι παρουσιάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, έχουν γίνει από φίλους μας που είτε τη δοκίμασαν, είτε απλά πήραν στα χέρια τους κάποιο δείγμα της.
Σήμερα λοιπόν, νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να σας κάνουμε τη δική μας παρουσίαση, μόνο που αυτή δεν θα μοιάζει με τις συνηθισμένες παρουσιάσεις προϊόντων. Εξ άλλου όλα τα στοιχεία για την Ενεργειακή Κυψέλη Προμελις, υπάρχουν, έχουν αναπτυχθεί και μπορείτε να τα βρείτε στο site μας: www.promelis.gr
Η σημερινή παρουσίαση θα έχει τη μορφή κουίζ (ερωτήσεων – απαντήσεων) που προέκυψαν μέσα από την εμπειρία που αποκτήσαμε, «επικοινωνώντας» με εσάς τους συναδέλφους μελισσοκόμους, τους τελευταίους έξι μήνες, που πρωτοεμφανίστικε η κυψέλη αυτή στην αγορά.

Τι είναι βιοκλιματισμός?
Βιοκλιματισμός είναι  ο κλιματισμός ενός χώρου με τη βοήθεια των ήπιων μορφών ενέργειας του περιβάλλοντος – δηλαδή της ηλιακής ενέργειας και του αέρα.

Ένας μονωμένος χώρος είναι και βιοκλιματιζόμενος?
Όχι! Είναι άλλο πράγμα η μόνωση και άλλο ο βιοκλιματισμός ενός χώρου. Η μόνωση δεν προσφέρει θερμική ενέργεια, απλά εμποδίζει τη διαφυγή θερμικής ενέργειας από ένα μονωμένο χώρο προς το περιβάλλον,! Ο βιοκλιματισμός, αντίθετα, προσφέρει/αφαιρεί θερμική ενέργεια σε ένα χώρο, εκμεταλλευόμενος την ενέργεια του περιβάλλοντος - δηλαδή της ηλιακής ενέργειας και του αέρα.

Η ιδέα της βιοκλιματιζόμενης κυψέλης είναι νέα?
Όχι! Απασχολεί, με τον ένα η τον άλλον τρόπο την μελισσοκομική έρευνα από παλιά!

Στην Ελλάδα έχουν γίνει επιστημονικά πειράματα πάνω στην εφαρμογή του βιοκλιματισμού στη μελισσοκομία?
Ναι έχουν γίνει! Τα έτη 94-95 και 96 από το ΑΠΘ με τη συνεργασία των ΤΕΙ Πειραιά.

Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματα των πειραμάτων αυτών?
Τα πειράματα αυτά κατέληξαν σε πολλά επιστημονικά συμπεράσματα. Τα πιο βασικά όλων όμως ήταν πως μέσω του βιοκλιματισμού μπορούμε να πετύχουμε αύξηση του γόνου, που μπορεί να φτάσει το 60% την άνοιξη και το 100% το φθινόπωρο, σε σχέση πάντα με τις απλές ξύλινες κυψέλες!

Αφού υπήρξαν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα γιατί δεν έγινε εμπορική εκμετάλλευση εκείνων των βιοκλιματιζόμενων κυψελών?
Δεν έγινε εμπορική τους εκμετάλλευση για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος ήταν πως είχαν μεγάλο όγκο και μεγάλο βάρος και επομένως δεν ήταν καθόλου εύχρηστες.

Αυτό δεν συμβαίνει με τις Ενεργειακές Βιοκλιματιζόμενες Κυψέλες Προμελίς?
Όχι! Αυτό δεν συμβαίνει! Οι Κυψέλες Προμελίς ενώ έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας με τις κυψέλες εκείνων των πειραμάτων – δηλαδή λειτουργούν και αυτές, όπως λειτουργούσαν και εκείνες, βιοκλιματιστικά – εν τούτοις έχουν τελείως διαφορετική δομή και κατασκευή από εκείνες!

Τι σημαίνει αυτό?
Αυτό σημαίνει πως οι Κυψέλες Προμελίς, λειτουργούν βιοκλιματιστικά, όλες τις εποχές του έτους, διατηρώντας συγχρόνως τις ίδιες διαστάσεις, το ίδιο βάρος και την απόλυτη συμβατότητα με τις στανταρ, απλές, ξύλινες κυψέλες της αγοράς!

Πως το πετυχαίνουν αυτό?
Η καινοτομία της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς® βρίσκεται στο γεγονός πως τα πάχη των πλευρών του σώματός της δεν είναι ούτε ίδια μεταξύ τους, μα ούτε και σταθερά.
Πιο συγκεκριμένα, τα πάχη της μπροστινής και πίσω πλευράς (1 και 2) της Ενεργειακής Κυψέλης, είναι 20χιλ. και παραμένουν σταθερά, όπως στις στάνταρ κυψέλες, αλλά τα πάχη των δυο πλαϊνών πλευρών της(3 και 4) είναι μεταβαλλόμενα, δηλαδή αυξομειώνονται στα 10 ή 20 ή 30 χιλ., ανάλογα με την εποχή. Αυτό γίνεται με την βοήθεια των δυο «ειδικών» κινητών Πλαισίων Μεταβολής Πάχους (ΠΜΠ) (5 και 6).
Την άνοιξη και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη βορινή πλευρά της κυψέλης, προστατεύοντας την διπλά από τις βραδινές παγωνιές της εποχής αυτής, αφήνοντας όμως τη νότια πλευρά, που τη χτυπά ο ήλιος την ημέρα για πολλές ώρες, με το μισό της πάχος (10 χιλ.). Έτσι η ζέστη που μαζεύει η νότια πλευρά περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, αυξάνοντας το γόνο έως και 50%, και συμβάλλοντας  στην εκρηκτική ανάπτυξη του μελισσιού. Σε αυτό βοηθάει και η σκούρα ματ βαφή αυτής της πλευράς.
Το καλοκαίρι και τα δυο ΠΜΠ τοποθετούνται στη νότια πλευρά της κυψέλης προσφέροντας σε αυτήν διπλάσια μόνωση από την ηλιακή ακτινοβολία και τη ζέστη. Όμως, η βορινή πλευρά που βρίσκεται στη σκιά και επί πλέον τη χτυπούν και τα καλοκαιρινά μελτέμια, παραμένει με το μισό της πάχος (10 χιλ.), αφήνοντας τη δροσιά που δέχεται να περνάει στο εσωτερικό της κυψέλης, εξοικονομώντας ενέργεια για το μελίσσι και περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση μελιού από τις εργάτριες.
Το φθινόπωρο και το χειμώνα τα δυο ΠΜΠ, τοποθετούνται ανά ένα στις δυο πλαϊνές πλευρές της κυψέλης, προσφέροντας μια καλή και ισορροπημένη θερμομόνωση στο εσωτερικό της, το οποίο επίσης μπορούν, αν χρειαστεί, ακόμα και να περιορίσουν (κυρίως το χειμώνα), ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού.

Η ιδέα όμως αυτή είναι πολύ απλή! Πως δεν την είχε σκεφθεί κάποιος άλλος πριν από εσάς?
Την απάντηση την έχει δώσει πριν από χρόνια ο αείμνηστος ιδρυτής της APPLE Steve Jobs:
“Simple can be harder than complex”.
Δηλαδή, «Το απλό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από το περίπλοκο!» ή με άλλα λόγια «Το δύσκολο είναι να μπορούμε να σκεφτούμε απλά!»
Εξ άλλου, μη ξεχνάμε πως ένα σωρό μεγάλες εφευρέσεις στηρίζονται σε απλά πράγματα. Η μελισσοκομία η ίδια έχει να μας δώσει ένα τέτοιο παράδειγμα. Η ανακάλυψη του μελιτοεξαγωγέα έγινε τυχαία και βασίζεται στην απλή αρχή της φυγόκεντρης δύναμης!!!

Παρατηρώντας κανείς τα πιο πάνω σχέδια και διαβάζοντας πως δουλεύει η Ενεργειακή σας Κυψέλη την άνοιξη, όπου η νότια πλευρά της έχει λεπτό πάχος, αναρωτιέται: μήπως τη θερμική ενέργεια που μαζεύει την ημέρα από τον ήλιο η πλευρά αυτή, τη χάνει το βράδυ που κάνει κρύο?
Όχι αυτό δεν συμβαίνει! Και δεν συμβαίνει γιατί μπορεί την άνοιξη η νότια πλευρά της να έχει μικρό πάχος και άρα κάποιες αυξημένες θερμικές απώλειες τη νύχτα, όμως η βορινή πλευρά της έχει άριστη μόνωση, αφού εκεί είναι τοποθετημένα και τα δυο ΠΜΠ, την εποχή αυτή!
Έτσι η επί πλέον χασούρα που υπάρχει το βράδυ στη νότια πλευρά, εξοικονομείται από το επί πλέον κέρδος που υπάρχει στην βορινή. Εξ άλλου, αυτή είναι που έχει συνήθως και τις μεγαλύτερες θερμικές απώλειες!
Επομένως, όλη η θερμική ενέργεια που μαζεύει η νότια πλευρά την άνοιξη, την ημέρα, από την ηλιακή ακτινοβολία, είναι κέρδος για τη κυψέλη!


Πως όμως αποταμιεύεται αυτή η επί πλέον θερμική ενέργεια που συλλέγει η νότια πλευρά την άνοιξη?
Η επί πλέον θερμική ενέργεια που μαζεύει η νότια πλευρά της Ενεργειακής Κυψέλης την άνοιξη, δεν χρειάζεται να αποταμιευτεί κάπου, γιατί την απορροφάει κατ ευθείαν το ίδιο το μελίσσι. Δηλαδή οι μέλισσες, ο γόνος και η βασίλισσα... φυσικά!

Πόσο καλό είναι αυτό για το μελίσσι την άνοιξη?
Δεν είναι απλά καλό! Είναι κάτι πάρα πάνω από καλό! Είναι άριστο!
Υπάρχουν δεκάδες επιστημονικές μελέτες που έχουν ασχοληθεί με τη σημασία που παίζει η υψηλή θερμοκρασία στην ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη! Ακόμα και αυτή η αναπαραγωγική συμπεριφορά της βασίλισσας επηρεάζεται από αυτό το γεγονός!

Δεν θα μπορούσε κάποιος να βάψει με σκούρα ματ χρώματα τη νότια πλευρά μιας απλής ξύλινης κυψέλης, προκειμένου να μαζέψει την ηλιακή θερμότητα την άνοιξη?
Και να την βάψει έτσι δεν θα πετύχει πολλά πράγματα, λόγω του σχετικά μεγάλου πάχους της πλευράς της που δεν μεταβάλλεται και είναι σταθερά 20 χιλιοστά, όλες τις εποχές. Αυτό το πάχος δεν θα αφήσει να εισχωρήσει μέσα στη κυψέλη, όλη η θερμότητα που θα συγκεντρώσει αυτή η πλευρά από την ηλιακή ακτινοβολία, λόγω χρώματος,!
Από την άλλη μεριά, αυτή η επιλογή θα είναι καταστροφική για το μελίσσι το καλοκαίρι, που θα υποφέρει από τη ζέστη! Εκτός και αν αλλάξουμε χρώμα στη κυψέλη μας το καλοκαίρι....

Αν χρησιμοποιήσουμε κατακόρυφα μονωμένα διαφράγματα, από φελιζολ για παράδειγμα, σε μια απλή ξύλινη κυψέλη, αυτή δεν μπορεί να δουλέψει ενεργειακά?
Όχι! Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συμβεί αυτό! Ότι και να κάνουμε σε μια απλή ξύλινη ή πλαστική κυψέλη, αυτή δεν μπορεί να δουλέψει ενεργειακά, για όλους τους λόγους που αναφέρουμε πιο πάνω!

Από πλευράς κατασκευής, οι πλαϊνές πλευρές που έχουν μεταβλητό πάχος, όπως αναφέρεται στα πιο πάνω σχέδια, δεν είναι ευαίσθητες?
Όχι δεν είναι! Αυτό θα συνέβαινε ίσως αν ήταν από ξύλο. Όμως οι πλαϊνές πλευρές της Ενεργειακής Κυψέλης Προμελίς, είναι κατασκευασμένες από κόντρα πλακέ θαλάσσης, εξαιρετικής ποιότητας – σαν αυτό που  φτιάχνουμε πλεούμενα – που ενώνονται με τις μικρότερες πλευρές της κυψέλης με βίδες και κολλιούνται με ειδική, κρυσταλλική, ανθυγρή κόλα, εξωτερικής χρήσης!  Τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η κατασκευή μιας συμπαγούς κυψέλης, με μεγάλη αντοχή και μεγάλο χρόνο ζωής!

Από πλευράς κόστους, όμως, πόσο πιο ακριβή είναι μια Κυψέλη Προμελίς, σε σχέση με μια απλή ξύλινη και μια πλαστική κυψέλη και σε πόσο καιρό γίνεται απόσβεση του επί πλέον κόστους της απ αυτές?
Μια μονή Κυψέλης Προμελίς έχει λιανική τιμή 35 ευρώ συν ΦΠΑ (χωρίς τα πλαίσια κηρήθρας).
Μια απλή ξύλινη με κινητό αντιβαρρόα πάτο, έχει αντίστοιχα γύρω στα 22 ευρώ συν ΦΠΑ (χωρίς τα πλαίσια κηρήθρας)
Η τιμή μιας αντίστοιχης πλαστικής βρίσκεται κάπου στη μέση – ας πούμε 28 ευρώ συν ΦΠΑ !
Αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη παραγωγή μελιού – λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού που δημιουργεί η Ενεργειακή Κυψέλη την άνοιξη – και την οικονομία στις τροφές, λόγω του  δροσερότερου περιβάλλοντος εργασίας, που εξασφαλίζει στα μελίσσια το καλοκαίρι, αλλά και της θερμοπροστασίας που εξασφαλίζει το χειμώνα, θα καταλήξει εύκολα στο δικό μας συμπέρασμα!
Ότι δηλαδή, η Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη Προμελίς, έχει μια μέση συνολική απόδοση πάνω από 33% σε σχέση με τις άλλες κοινές ξύλινες και πλαστικές κυψέλες!
Αυτό σημαίνει πως θα κάνει απόσβεση της διαφοράς τιμής που έχει με τις κοινές κυψέλες... από τους  πρώτους μήνες της λειτουργίας της!

Έχει δοκιμαστεί η Κυψέλη Προμελίς στην πράξη και πια είναι τα αποτελέσματα?
Ναι έχει δοκιμαστεί! Τα τρία τελευταία χρόνια μας έχει αποδείξει πως η μέση συνολική της απόδοση είναι στα όρια που αναφέρουμε πιο πάνω, όταν δουλεύει μόνη της και πολύ πάρα πάνω όταν δουλεύει με τις αρχές της Ολιστικής Αφάρμακης Μελισσοκομίας!

Κλείνοντας και το σημερινό μας άρθρο-παρουσίαση, παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες που θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες ή που οι πιο πάνω ερωτοαπαντήσεις δεν τους κάλυψαν, να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω e-mail στο promelis@hotmail.gr.
Όλες σας οι ερωτήσεις θα απαντηθούν!
Επιμέλεια: Μανόλης Δερματης, ερευνητής μελισσοκόμος, συγγραφέας του βιβλίου "Η Ιστορία Μιας Βασίλισσας"

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια


  1. Το παραπανω δεν ειναι απλα λαθος,ειναι τσαρλατανισμος και ασχετιλα .Ειναι σκετη κοροιδια .Και εξηγουμαι
    Εδω, η λεπτοτερη νοτια πλευρα μαζευει θερμοτητα τις ωρες της ηλιοφανειας, αρα εχει θετικη ροη θερμοτητας για αυτες τις ωρες, αλλα εχει αρνητικη ροη τις υπολοιπες ωρες και την νυχτα. Αναλογα και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ επιδρα στο συστημα και η καθε αλλη πλευρα ειτε θετικα ειτε αρνητικα.Αν θελουμε να βρουμε το ενεργειακο κερδος του συστηματος στην διαρκεια του 24ωρου θα πρεπει να αθροισουμε τις επιμερους δρασεις ολων των πλευρων του(αρνητικες η θετικες) και για ΟΛΟ αυτο το χρονικο διαστημα.
    Αυτο ειναι ενα θεμα ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ και ειναι ετσι.
    Αλλο και εντελως διαφορετικο θεμα ειναι ,το πως συμπεριφερετεαι ενα συστημα λογω του ανισου παχους των πλευρων του.
    Καμια σχεση δεν εχει το ενα με το αλλο και δεν συγκρινονται μεταξυ τους.
    Το πρωτο αφορα αθροισμα ποσοτητων.Το αλλο αφορα σε θεωρητικη διερευνηση της συμπεριφορας του συστηματος σε καθε στιγμη,Και εκεινο που μας λεει εν τελει ,ειναι οτι ΔΕΝ υπαρχει καμια διαφορα στις θερμ. απωλειες ενος συστηματος αν μειωσουμε το παχος μιας πλευρας του και το προσθεσουμε στο παχος μιας αλλης πλευρα ισης επιφανειας.Τουτο σημαινει απλα οτι οι απωλειες του συσηματος, τοσο την ωρα που μαζευει θερμοτητα, οσο και το βραδυ που χανει,και γενικα σε καθε στιγμη, ειναι ιδιες με τις απωλειες που θα ειχε καθε αναλογο συστημα με πλευρες ισου παχους, Τι σχεση εχει αυτο,.... με το ποση θερμοτητα συνολικα κερδιζει η χανει ενα συστημα ?Και για να κανω πιο κατανοητο τι σημαινει σταθερες απωλειες .Μια δεξαμενη με νερο σταζει σταθερα 1 σταγονα καθε δευτερολεπτο. Στο διαστημα μιας ωρας προσθετω στην δεξαμενη σταδιακα 10 και μετα 6 και παλι 3 λιτρα νερο.Στο ιδιο διαστημα αφαιρω 4 και 5 λιτρα.Ειναι φανερο οτι το κερδος της δεξαμενης στην μια αυτη ωρα ειναι 10+6+3-4-5=10 λιτρα.Και αυτο ειναι ανεξαρτητο απο τις απωλειες της δεξαμενης λογω της σταγονας, που παραμενουν παντα σταθερες ειτε προσθετω ειτε αφαιρω ειτε δεν κανω τιποτε απο τα δυο.
    Αφηστε λοιπον τους τσαρλατανισμους και τις κοροιδιες γιατι υπαρχουν και νομοι.Και αν μπορειτε να αποδειξετε ενεργειακο κερδος για την κυψελη σας αναζητηστε αλλη θεωρητικη βαση αν υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάλυσή σου φίλε ανώνυμε αποτελεί συλλογιστικό υπερβατισμό και είναι εμφανής η πρόθεσή σου να μπερδέψεις τα πράγματα και να απαξιώσεις μια απλή μεν, μεγαλειώδη όμως ιδέα.

    Η ανωνυμία σου εξ άλλου, αποδεικνύει πως εξυπηρετείς «ύποπτα» συμφέροντα ή «αρρωστημένες» εμπάθειες, που προφανώς δεν βλέπουν με καλό μάτι τις προοπτικές που ανοίγονται στην μελισσοκομία με την Ενεργειακή Βιοκλιματιζόμενη Κυψέλη.
    Πάρε λοιπόν τις δεξαμενές σου, τις σταγόνες σου και τα κουβαδάκια σου, και πήγαινε να παίξεις σε καμιά άλλη γωνιά, γιατί εδώ η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή και θέλει γνώσεις για να μπεις στα βαθιά της!
    Σχετικά τώρα με τους νόμους που λες, θα συμφωνήσω μαζί σου και μάλιστα θα σου υπενθυμίσω πως όταν υπάρχουν δόλια, δυσφημιστικά και συκοφαντικά σχόλια, η ανωνυμία μπορεί να αποδειχτεί ελλιπέστατος τρόπος κάλυψης!!!
    Υ.Γ.
    1-Αν απαντήσεις και πάλι ανώνυμα ή με κάποιο ψευδώνυμο, το σχόλιό σου θα σβηστεί.
    2-Αν δε απαντήσεις και υβριστικά, τότε την υπόθεση θα αναλάβει η ελληνική δικαιοσύνη, γιατί πράγματι υπάρχουν και όρια και νόμοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καμια αναφορα ουσιας παρα μονο αοριστες αναφορες και απειλες.Εκεινο που πρεπει να αποδειξετε ειναι οτι τα + ειναι περισσοτερα απο τα - στην διαρκεια του 24ωρου.Αυτο που αποδειξατε ειναι οτι οι εγγενεις απωλειες(η σταγονα στο δικο μου παραδειγμα )ειναι παντα ιδιες ειτε οι πλευρες ειναι ισες ειτε ανισες.Ειμαι στην διαθεση σας για οποια νομικη διευθετηση ,και δεν φοβαμαι τις απειλες σας που αλλωστε δεν εχουν αντικρισμα.Το ονομα μου ειναι Σ.Γριβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες
    Κε Δερμάτη προσωπικά σας συγχαίρω για τις έρευνες που έχετε κάνει. Επιπλέον πολύ καλά κάνετε και παρουσιάζετε τα προϊόντα που πουλάτε και μάλιστα στην κατάλληλη χρονική περίοδο αφού αυτός ήταν ο σκοπός των ερευνών σας, η εμπορία και κατα συνέπεια η αποκόμιση κέρδους. Θα σας επικρίνω όμως για κάποιες ανακρίβειες που ηθελημένα κατ΄εμέ αναγράφεται.
    1ον. Παρουσίαση της συγκεκριμένης κυψέλης έχει γίνει από αυτό το blog αναλυτικά και πολύ πρόσφατα http://orinimelissa.blogspot.gr/2014/11/energeiaki-bioklimatizomeni-kypseli.html
    2ον Χρησιμοποιείτε τεχνικούς-επιστημονικούς όρους που δεν είμαστε σε θέση να αντικρούσουμε αλλά δεν γνωρίζω και αν εσείς είστε σε θέση να γνωρίζετε (λόγοι εκπαίδευσης και όχι υποτιμητικοί). Εγώ ξέρω ότι από το τζάμι μπαίνει ό ήλιος και ζεσταίνει το σπίτι αλλά όταν δύσει οι απώλειες είναι αντίστοιχες.
    3ον Οι ξύλινες κυψέλες στην αγορά κυμαίνονται στα 35-40 ευρώ με το ΦΠΑ πλήρεις (με πλαίσια) ενώ αυτή που πουλάτε εσείς κοστίζει περίπου 60-65 ευρώ με το ΦΠΑ(ανάλογα την καρασκευή) ελλιπείς (χωρίς πλαίσια). Με τα πλαίσια περίπου στα 80 ευρώ (με το ΦΠΑ). Προσωπικά δεν με έχετε πείσει για την αυξημένη τιμή.
    4ον Τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζετε δεν πιστοποιούνται από κανένα εργαστήριο ή φορέα παρά μόνον από εσάς.
    Συνοπτικά δεν είμαι αρνητικός απέναντι σας αλλά πρέπει να πειστώ γιατί να πληρώσω τόσα χρήματα. Σημειώνω ότι δεν είμαι κατασκευαστής ή έμπορος κυψελών αλλά απλός μελισσοκόμος
    Θωμάς Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κύριε Γρίβα,

    Τώρα λοιπόν που κατέβασες τους τόνους και εμφανίζεσαι επώνυμα, μπορούμε να μιλήσουμε.
    Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω το λάθος σου με ένα απλό αλλά καθαρά θερμοδυναμικό τρόπο σκέψης.

    Με ένα απλό αλλά απόλυτα ρεαλιστικό παράδειγμα:
    Αν μια ανοιξιάτικη μέρα (σε 24 ώρες) μια κοινή κυψέλη με ίσα τοιχώματα χάνει για παράδειγμα 100 μονάδες ενέργειας, τότε οι δυο μικρές πλευρές της χάνουν 40 μονάδες και οι δυο μεγάλες πλαϊνές χάνουν 60 μονάδες. Από τις 60 αυτές μονάδες ενέργειας που χάνουν οι δυο μεγάλες πλευρές της κυψέλης, η βορινή χάνει το μεγαλύτερο μέρος, γιατί εκεί υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες λόγω μεγαλύτερης διαφοράς θερμοκρασίας – θα μπορούσαμε να πούμε πως χάνει τις 35 από τις 60.
    Άρα μια κοινή κυψέλη με ίσα τοιχώματα σε 24 ώρες χάνει:
    20 μονάδες από ανατολικά (μικρή πλευρά)
    20 μονάδες από δυτικά (μεγάλη πλευρά)
    25 μονάδες από νότια (μεγάλη πλευρά)
    35 μονάδες από βόρια (μεγάλη πλευρά)
    Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στις ίδιες συνθήκες σε ένα σώμα μιας Ενεργειακής Κυψέλης.
    Το σώμα αυτό χάνει και πάλι 100 μονάδες ενέργειας και να γιατί!!
    20 μονάδες από ανατολικά (μικρή πλευρά)
    20 μονάδες από δυτικά (μεγάλη πλευρά)
    50 μονάδες από νότια (μεγάλη πλευρά) - Γιατί έχει μικρό πάχος και άρα μεγάλες απώλειες (το μισό πάχος από το κανονικό, άρα διπλάσιες –- 25Χ2 - απώλειες).
    10 μονάδες από βόρια (μεγάλη πλευρά) – Γιατί έχει μεγάλο πάχος με ισχυρή μόνωση και άρα ελάχιστες απώλειες (Με τα δυο ΠΜΠ γίνεται σαν να είναι από ξύλο πάχους 5 εκατοστών)!!!!

    Επομένως, η όποια επί πλέον θερμική ενέργεια συλλέγει η νότια πλευρά κατά τη διάρκεια της ημέρας από την ηλιακή ακτινοβολία, λόγω προσανατολισμού και χρώματός, περνάει σαν επί πλέον κέρδος μέσα στη κυψέλη και απορροφάται αμέσως από το μελίσσι!!!

    Τον πιο πάνω απλοποιημένο συλλογισμό μπορεί να στον επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε μηχανικός που ασχολείται με κατασκευές – θερμομονώσεις κλπ ή που έχει ειδικευτεί στην βιοκλιματιστική αρχιτεκτονική.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλέ Θωμά,
    Θα σου απαντήσω σε μια προς μια τις ερωτήσεις σου.
    1- Την παρουσίαση αυτή που αναφέρεις δεν την υπογράφω εγώ! Την έκανε ο κύριος Χάρης Σταμάτης διαχειριστής του blog, από την εμπειρία που αποκόμισε από τη χρήση της και από στοιχεία που βρήκε στο site της εταιρείας.
    2- Αν και οι Ανώτερες και Ανώτατες σπουδές μου που συνολικά υπερβαίνουν τα 9 χρόνια, μου επιτρέπουν να χρησιμοποιώ επιστημονικούς όρους, εν τούτοις φρόντισα και νομίζω πως το πέτυχα, να χρησιμοποιήσω όσο το δυνατόν πιο απλή και κατανοητή προσέγγιση γίνεται!
    3- Δεν γνωρίζω που βρήκες τις τιμές που αναφέρεις, αλλά ξύλινη με κινούμενη αντιβαρρόα βάση στη τιμή που αναφέρεις εγώ δεν έχω συναντήσει! Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα μπορέσω να σε πείσω αν δεν καταλάβεις και συνειδητοποιήσεις τα πλεονεκτήματα αυτής της κυψέλης.
    4- Ποια άλλα προϊόντα από αυτά που χρησιμοποιούμε καθημερινά, πιστοποιούνται φίλε μου από κάποια εργαστήρια, για να πιστοποιηθεί και η Ενεργειακή Κυψέλη? Μήπως τα μέλια που βγάζουμε εμείς όλοι τα πιστοποιούμε? Και εδώ μιλάμε για τρόφιμο που αν κάτι πάει στραβά....και όχι για συσκευή! Εξ άλλου ποιος κανονικός επαγγελματίας μελισσοκόμος θα ενδιαφερόταν για αριθμούς, νούμερα και εξισώσεις εργαστηρίων? Νομίζω κανένας! Οι μελισσοκόμοι έχουμε μια σειρά από πρακτικά προβλήματα, όπως χαμηλές παραγωγές, ασθένειες κλπ, και ζητάνε πρακτικές λύσεις και όχι πιστοποιητικά και αριθμούς!
    Τέλος σχετικά με το αν πληρώσεις για την κυψέλη ή όχι, αυτό ασφαλώς είναι δικό σου θέμα! Δεν σε υποχρεώνει κανείς να το κάνεις. Εξ άλλου θα γίνει και εδώ αυτό που γίνεται πάντα! Η ζωή, ο χρόνος και η αγορά ...θα δείξουν!
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αργησα να απαντησω λογω δουλειας.Κατα πρωτον δεν εχω χαμηλωσει καθολου τους τονους ,και κατα δευτερον ειμαι ηπιος μονο με καποιον αν απλα δεν καταλαβαινει,οχι ομως και με την επιστημονικη παροδοξολογια.Η διαβεβαιωσης σας περι των 9 χρονων σπουδων σας, με επεισε οτι προκειται για εσκεμμενη παραπλανηση.Γιατι μου κανει εντυπωση να μην καταλαβαινετε αυτα που ο ιδιος λετε.Δεν σας κανει εντυπωση το γεγονος οτι παραδεχεστε μονος σας ΙΔΙΕΣ απωλειες και στις δυο περιπτωσεις?ΙΔΙΕΣ κυριε μου σημαινει καμια διαφορα.Τι μου αποδειξατε λοιπον? Οτι οι εγγενεις απωλειες ειναι παντα ιδιες ειτε χρησιμοποιειτε κυψελη με ανισες πλευρες ειτε με ισες.ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΡΔΟς ΕΠΟΜΕΝΩς.Λεω εγω κατι διαφορετικο???ΠΩς λοιπον προκυπτει συμπερασματικα διαφορα (πλεονασμα) ξεκινωντας απο μια ισοτητα?Καπου υπαρχει νοητικη υπερβαση.Αν υπαρχει ενεργειακο κερδος(ΑΥΤΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ),αρα και θετικη διαφορα υπερ της κυψελης σας,σε συγκριση με μια αλλη με ισου παχους πλευρες,θα προκυπτει σαν διαφορα των μερικων αθροισματτων εισροων και εκροων . Με αλλα λογια ειτε προκειται για την καθε πλευρα ξεχωριστα ειτε προκειται για την κυψελη σαν συστημα, βρειτε πρωτα τις εισροες θερμοτητας και αφαιρεστε τις εκροες ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ.Υπαρχει διαφορα, και ποση?Επαναλαβατε το ιδιο και στην αλλη περιπτωση της κυψελης με ισες πλευρες και κατω απο τις ιδιες συνθηκες.Αν βρειτε διαφορα στα επιμερους αυτα αθροισματα τοτε το συζηταμε.Σ.Γριβας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μη μου απαντησετε για μεγαλυτερη θερμοκρασια κλπ γιατι αλλο θερμοκρασια αλλο θερμοτητα.Το πλεονασμα η ελλειμα θερμοτητας δεν εχει καμια σχεση με την τιμη θερμοκρασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κύριε Γρίβα,
    Εσύ λοιπόν δεν αμφιβάλεις πλέον για τις γνώσεις μου, όμως εγώ αμφιβάλω για την δυνατότητα που έχεις να αντιληφθείς κάποια πράγματα!
    Γράφω στο σχόλιό μου:

    «Επομένως, η όποια επί πλέον θερμική ενέργεια συλλέγει η νότια πλευρά κατά τη διάρκεια της ημέρας από την ηλιακή ακτινοβολία, λόγω προσανατολισμού και χρώματός, περνάει σαν επί πλέον κέρδος μέσα στη κυψέλη και απορροφάται αμέσως από το μελίσσι!!!»

    Αυτό δεν το διάβασες?
    Αν τώρα το διάβασες και δεν καταλαβαίνεις ή δεν θέλεις να το καταλάβεις... τότε τι να κάνουμε.... δεν πειράζει... Υπάρχουν χιλιάδες άλλοι συνάδελφοι μελισσοκόμοι που το κατάλαβαν!
    Κλείνοντας μαζί σου, νομίζω πως μέσα απ αυτές τις σελίδες δεν έχουμε να πούμε τίποτε άλλο και πως αν συνεχίσουμε αυτή την στείρα αντιπαράθεση το μόνο που θα πετύχουμε θα είναι να κουράσουμε τους αναγνώστες μας.
    Αν πάντως θέλεις συνέχεια της συζήτησης, μπορούμε να την κάνουμε μέσω e-mail ή και από κοντά!
    Στο τέλος του μήνα έχω προαναγγείλει ΔΩΡΕΑΝ σεμινάρια, εδώ στα Νέα Στύρα. Αν θέλεις έλα να τα παρακολουθήσεις και να κάνουμε μια δημόσια συζήτηση με καμιά 20 ακόμα άλλους ακροατές μελισσοκόμους, να ακούσεις και τη δική τους άποψη!!
    Φιλικά και...τέλος απ εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή