Widget Recent Post No.

Οξαλικό οξύ - Διευκρινήσεις & Δοσολογία - Όλα οσα πρέπει να προσέξουμε



Το οξαλικό οξύ αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα "δυνατότερα" βιολογικά όπλα που έχει στα χέρια του ο μελισσοκόμος σήμερα. Φτηνό , εύκολο στη χρήση και αποτελεσματικό - αν τηρηθούν οι σωστές δοσολογίες.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα που δραστική του ουσία είναι η τοξικότητα στα βαρρόα , που είναι 70 φορές μεγαλύτερη από ότι στις μέλισσες. Τυχών υπέρβαση στις αναφερόμενες δοσολογίες των ερευνητών όμως μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα στις μέλισσες ικανή να μειώσει δραματικά τον χρόνο ζωής τους.


Τον χειμώνα , τότε που οι μέλισσες είναι αναγκασμένες να επιβιώσουν για μεγάλες χειμερινές περιόδους , είναι πολύ κρίσιμοι οι χειρισμοί που θα ακολουθήσουμε. Η δοσολογία οξαλικού οξέος που θα προσθέσουμε στο σιρόπι μας το χειμώνα είναι διαφορετική από αυτή του καλοκαιριού.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι μελισσούλες μας το χειμώνα δεν "ενεργούνται" και δεν πετάνε , όπως άλλες περιόδους πχ το καλοκαίρι που κάνει ζέστη , με αποτέλεσμα το οξαλικό οξύ να συσσωρεύεται στον οργανισμό τους και να του προκαλεί μείωση στον προσδόκιμο χρόνο ζωής τους.

Οι ερευνητές με βάση αυτή τη παράμετρο όρισαν κάποιες δοσολογίες - διαφορετικές απο αυτές του καλοκαιριού - που θα σκοτώνουν αποτελεσματικά τα βαρρόα , ενώ δεν θα βλάπτουν τις ίδιες τις μέλισσες.

Το οξαλικό οξύ , αν τηρήσουμε τις συμβουλές των επιστημόνων , είναι πολύ αποτελεσματικό και δεν μπορεί να βλάψει τις μέλισσες μας. Όμως οι μελισσοκόμοι υπερβαίνουν πολλές φορές αυτές τις οδηγίες , αφού πιστεύουν ότι αν δώσουν παραπάνω οξύ θα σκοτώσουν ακόμα περισσότερα βαρροα.

Αδιαμφισβήτητα όσοι υπερβούν την δόση , θα έχουν απώλεια πληθυσμού - όχι άμεσα - και τα μελίσσια θα αδυνατούν να αναπτυχθούν γρήγορα την άνοιξη.

Οι δοσολογίες που προτείνουν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι :

ΑΠΘ - 58.5 γρ διένυδρο οξαλικό οξύ
ΑΠΘ - 43 γρ άνυδρο οξαλικό οξύ

Φανή Χατζίνα - 80 γρ διένυδρο οξαλικό οξύ
Φανή Χατζίνα - 60 γραμμάρια άνυδρο οξαλικό οξύ.

Ακολουθήστε τις δοσολογίες που εσείς επιθυμείτε αρκεί να μην υπερβείτε καμία από αυτές που αναφέρονται.

Αυτή είναι η ποσότητα οξαλικού οξέος που θα προσθέσουμε σε σιρόπι που φτιάξαμε από 1 κιλό ζάχαρη + 1 λίτρο νερό. Δηλαδή μείγμα 1660 ml.

Ενστάλαξη με σύριγγα 5 ml ανά πλαίσιο πληθυσμού.

Το οξαλικό οξύ μπορείτε να το διατηρήσετε για απεριόριστο χρόνο στο ντουλάπι σας , σε ερμητικά κλειστό δοχείο , δροσερό μέρος , χαμηλή υγρασία και καλό αερισμό.

Δείτε πως κάνουμε την εφαρμογή...




Διαβάστε επίσης : Βιολογική καταπολέμηση βαρρόα με οξαλικό οξύ

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Καλησπερα.Θα ηθελα να ρωτησω, μετα απο αυτη την εφαρμογη ποτε ξανακανουμε θεραπεια για βαροα μετα απο 7 ημερεσ οπωσ με το τακ-τικ(4 εφαρμογεσ),τι γινεται οταν εχουν τα μελισσια λιγο γονο,καταστρεφεται ο γονοσ?? Οταν το πλαισιο δεν ειναι απο ακρη σε ακρη μελισσεσ ποσα ml διαλυμα ριχνουμε.Τι αποτελεσματικοτητα εχει το οξαλικο οξυ στα βαροα,για
    ποσο διαστημα θα ξενιασουμε.Εχεισ παρει ειδηση οτι ειμαι αρχαριοσ(1χρονο μελισσοκομοσ)και τον νοεβριο εγγατεληψαν 2 μελισσακια απο τα 7 που ειχα πιθανον λογο βαροα.ευχαριστω εκ των προτερων....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το οξαλικό οξύ χορηγείτε μόνο μια φορά , διότι αν γίνει περισσότερες μπορεί να προκαλέσει πολύ σημαντικά προβλήματα στον οργανισμό της μέλισσας , και να υπάρξουν απώλειες στον πληθυσμό του σμήνους. Προσπαθούμε να το χρησιμοποιούμε μια το πολύ δύο φορές τον χρόνο.

    Η θεραπεία με οξαλικό οξύ ενδείκνυται μόνο σε περιόδους που ο γόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος. Αυτό συμβαίνει διότι όσα βαρρόα βρίσκονται εντός των σφραγισμένων - με γόνο - κελιών δεν θα πάθουν απολύτως τίποτα από την δραστική ουσία του οξαλικού οξέος. Ο γόνος δεν καταστρέφεται λοιπόν , απλώς δεν δουλεύει το σκεύασμα μας σωστά έτσι ώστε να έχουμε μεγάλη θνησιμότητα σε βαρρόα.

    Οταν ένα πλαίσιο δεν είναι γεμάτο με μέλισσες , και έχει λιγότερες (περίπου τις μισές) , ρίχνουμε μισή ποσότητα δηλαδη 2.5 ml. Η ποσότητα που θα στάξουμε λοιπόν εξαρτάται απο τον πλυθησμό που πατάει το πλαισιο μας.

    Το οξαλικό οξύ είναι πολύ αποτελεσματικό σε ξεγονιασμένα μελίσσια. Αν τα μελίσσια όμως έχουν γόνο και είναι βαριά προσβεβλημένα από το ακάρι θα σου προτείναμε να χρησιμοποιήσεις ταινίες που είναι αρκετά πιο αποτελεσματικές σε τέτοιες περιπτώσεις.

    Φιλικά

    Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχει καλοκαιρινή δόση και χειμερινή?Αν ναι ποιά ειναι η καλοκαιρινή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατι τοσο μεγαλη διαφορα μεταξυ ΑΠΘ κσι Χατζινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτές οι αναλογίες σε πόση για ποσότητα σιροπιού είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχω κανει θεραπεια με ταινιες οξαλικου πριν ενα μηνα. Μπορω να κανω τωρα με σιροπι ενσταλαξη. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!