Widget Recent Post No.

Kοιμούνται οι μέλισσες ποτέ? Φυσικά και ΝΑΙ




Πολλές φορές ακούμε την ερώτηση  ''κοιμούνται πoτέ οι μέλισσες'' και η συνήθης απάντηση είναι ότι δεν ξεκουράζονται ποτέ , σκεπτόμενοι πως αυτό είναι αδύνατο εφόσον αποτελούν τα πιο εργατικά έντομα του πλανήτη.


Η Απάντηση όμως αυτή δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ναι η με ένα όχι διότι οι μέλισσες ως ΥΠΕΡ - οραγισμοί έχουν έναν τελείως διαφορετικό οργανισμό και τρόπο επιβίωσης σε σχέση με εμάς τους ανθρώπους.





Ο ύπνος για αυτές είναι κατά μια έννοια λιγότερη δουλειά , μια ''μυική χαλάρωση'' , ένα μεταβατικό στάδιο με το οποίο απο την σκληρή συνεχή εργασία  , περνούν σε μια πολύ πιο ήρεμη κατάσταση , χωρίς να πάβουν ποτέ να εργάζονται!!

Ξεκούραση και ''ύπνο'' χρειάζονται κυρίως οι συλλέκτριες που δουλεύουν σκληρά ολημερίς. Η νύχτα είναι κυρίως η ώρα που ''φουλάρουν'' τις μπαταρίες τους ετσι ώστε να είναι έτοιμες την επόμενη ημέρα για σκληρή ακατάπαυστη δουλειά!!!

Μην ξεχνάμε ότι ο χρόνο ζωής μιας εργάτριας μέλισσας συνδέεται  άμεσα από δύο πράγματα : τα χιλιόμετρα που θα κάνει συλλέγοντας  , και απο τον βασιλικό πολτό που θα παράξει για να ταίσει και να περιποιηθεί τον γόνο.


Πολλές φορές όταν η δουλειά τη μέρα είναι ατελείωτη πολλές μελισσούλες ξεμένουν το βράδυ έξω , και κοιμούνται επάνω σε λουλούδια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μέλισσες δεν σκέπτονται καν ότι κάποτε η εργασία τους θα πρέπει να σταματήσει. Τόση θέληση για εργασία που υπερβαίνει το ένστικτο της επιβίωσης.

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε μια μελισσούλα η οποία κοιμάται μέσα σε ένα λουλούδι.




Σε κανένα αλλο πλάσμα αυτού του πλανήτη δεν παρατηρείτε αυτό το φαινόμενο. Οι μέλισσες προσαρμόστηκαν σε αυτόν τον τρόπο επιβίωσης εδώ και εκατομμύρια χρόνια , και όπως όλα δείχνουν θα συνεχήσουν για πολλά ακόμα!!!!

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και καταπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

Ορεινή Μέλισσα


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια