Widget Recent Post No.

ΤΡΟΦΟΜΕΛ: Το top των μελισσοτροφών!



Άλλη μια ανάρτηση και σήμερα την οποία θέλω να αφιερώσω αν όχι στην καλύτερη , σε μια από τις καλύτερες μελισσοτροφές που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Μια μελισσοτροφή κορυφαία , η οποία ξεχωρίζει και υπερτερεί σε όλα τα σημεία. Φέρει την εμπορική ονομασία  ΤΡΟΦΟΜΕΛ , και πρόκειτε για μια ιμβερτοποιημένη τροφή τύπου πάστας.

Δηλαδή μέσα απο μια εξειδικευμένη επεξεργασία η αρχική σύνθεση της ζάχαρης διασπάται σε δύο πιο απλά σάκχαρα (φρουκτόζη , γλυκόζη) που είναι πλήρως αφομοιώσιμα από τον οργανισμό της μέλισσας.

Η μέλισσα δεν μπορεί να αφομοιώσει την σουκροζη (κύριο συστατικό της ζάχαρης) , έτσι όταν εμείς ταίζουμε απλή ζάχαρη (σιρόπι , απλές βανίλλιες) αυτές είναι αναγκασμένες να την διασπάσουν μόνες τους. Αυτό το καταφέρνουν εκκρίνοντας μια ουσία που ονομάζεται ιμβερτάση και λαμβάνει δράση μέσα στον πρόλοβο της μέλισσας.

Οι μέλισσες όμως δεν μπορούν να εκκρίνουν αυτή την ουσία όλες τις εποχές του χρόνου. Δηλαδή τον χειμώνα δεν μπορούν να ιμβερτοποιήσουν μόνες τους την ζάχαρη , αν εμείς δεν βάλουμε το χεράκι μας. Για αυτό ποτέ δεν δίνουμε σιρόπι το χειμώνα όταν οι μέλισσες έχουν σχηματίσει την γνωστή σε όλους μας μελισσόσφαιρα.

Επιπροσθέτως μια ιμβερτοποιημένη τροφή , δεν πετρώνει ΠΟΤΕ!!! Οι μέλισσες καταναλώνουν την τροφή τους μέχρι και το τελευταίο γραμμάριο κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την δική μας τσέπη.




Ειναι πραγματικά κρίμα να βλέπουμε την τροφή που έχουμε πληρώσει να την πετάνε οι μέλισσες κομματάκι-κομματάκι έξω απο την κυψέλη και ουσιαστικά να πηγαίνει χαμένη. Είναι μια εικόνα που συναντάμε πολλές φορές σε κοινές βανίλλιες του εμπορίου.

Το πέτρωμα της μελισσοτροφής συμβαίνει επειδή η ζάχαρη δεν έχει ιμβερτοποιηθεί , έτσι μόλις αποβάλλει το ζυμάρι μας την πρώτη υγρασία του, αυτή παίρνει και πάλι την αρχική κρυσταλλική της μορφή, με αποτέλεσμα να γίνεται τελείως άχρηστη για τις μέλισσες μας.

Όπως καταλαβαίνουμε το ΤΡΟΦΟΜΕΛ πρόκειται για μια τροφή υψηλής ποιότητας , θα το χαρακτήριζα ως το TOP των ελληνικών μελισσοτροφών!!!




Τα μελισσάκια αναπτύσσονται ταχύτατα , χτίζουν νέες κηρήθρες , και ξεχειμωνιάζουν με ασφάλεια!!!

Όπως αναγράφεται και στην συσκευασία της τροφής , χρησιμοποιείτε για ξεχειμώνιασμα , κατα την έναρξη της άνοιξης , για εκτροφή γόνου , παραφυάδες , παραγωγή βασιλισσών , κτίσιμο κηρηθρών , για μικρά η αδύνατα μελίσσια , στις ξηρασίες του καλοκαιριού και στην απουσία μελιού απο την κυψέλη μετά απο τρύγο.



Πρόκειται για μια άριστη τροφή για την διατροφή της μέλισσας , που δεν ρέει ούτε κρυσταλλώνει!!!

Το ΤΡΟΦΟΜΕΛ λοιπόν είναι μια τροφή που παρόμοια δεν έχει υπάρξει στην Έλλαδα. Την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους τους μελισσοκόμους , διότι ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΜΕΛΙΣΣΙΑ!!!!






Η τιμή του είναι στα 1.30 το κιλό μαζί με το ΦΠΑ.  Πολύ προσιτή τιμή αν αναλογιστούμε ότι παρόμοιες εισαγόμενες τροφές  , κοστίζουν πολύ παραπάνω.

Διατίθεται από την  ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΥΡΚΑ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Δείτε το προιόν...

http://kyrka.gr/Store/#!/ΤΡΟΦΟΜΕΛ-μελισσοτροφή-σε-μορφή-πάστας/

Το κατάστημα βρίσκεται Ολυμπιονικών 69 , Γλυκά Νερά , Αθήνα.

Οι τροφές αποστέλλονται καθημερινά σε όλα τα μέρη της Ελλάδος γρήγορα και οικονομικά

Για επικοινωνία.....

Τηλέφωνο καταστήματος : 210 - 6610771

Ε-mail : info@kyrka.gr

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

65 Σχόλια

  1. φίλε αγοράζω 2 κιλά ζάχαρη με αυτη την τιμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε , ζάχαρη ειναι αυτή... Παντου την βρίσκεις. Ενα ζαχαροζύμαρο όμως τέτοιας ποιότητας , δεν το βρίσκεις πουθενά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απατεωνες...πετρα εγινε αυτη που αγορασα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κοιτα ανωνυμε καλυτερα την επωνυμια της τροφης... μαλλον με καποια αλλη την μπερδεψες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι ομως ειναι η ιδια...και την πληρωσα και πανακριβα. Τωρα αγοραζω καλυτερη τροφη με 1ευρο τελικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριοι διαχειριστές, διαβάζοντας το κείμενο σας διαπιστώνω σωρεία λανθασμένων πληροφοριών που μπορεί να μπερδέψουν τους αναγνώστες σας. Σχετικά με τις μελισσοτροφές θα ήθελα να παραθέσω τα κάτωθι:

    Τα οξέα όπως είναι το κιτρικό, το οξικό, το γαλακτικό, το οξαλικό ή το ταρταρικό χρησιμοποιήθηκαν παλαιότερα για να διασπώνται τα ζάχαρα στο σιρόπι και γενικότερα στην τροφή των μελισσών. Για την ίδια αιτία χρησιμοποιήθηκε και η ιμβερτάση η οποία είναι ένζυμο που διασπά την σουκρόζη σε απλά ζάχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη).

    Η διάσπαση των ζαχάρων είτε με οξέα είτε με ένζυμα (ιμβερτοποίηση) βρέθηκε ότι δημιουργεί απωθητικές ουσίες στην τροφή με αποτέλεσμα οι μέλισσες όχι μόνο να μην λαμβάνουν τη τροφή αλλά υφίστανται και απώλειες. Σε πειράματα που έγιναν από Αμερικανούς επιστήμονες (Johansson & Johansson, 1977) βρέθηκαν τα εξής :

    Α) Οι μέλισσες λαμβάνουν ταχύτερα την τροφή τους, όταν αυτή αποτελείται από τη κοινή ζάχαρη, παρά όταν αποτελείται από ιμβερτοποιημένη ζάχαρη (οξέα ή ένζυμα).
    Β) Τα μελίσσια ξεχειμωνιάζουν καλύτερα όταν τροφοδοτούνται με σιρόπι της κοινής ζάχαρης παρά με ιμβερτοποιημένη ζάχαρη.
    Γ) Μελίσσια τα οποία ξεχειμώνιασαν με τροφή στην οποία προστέθηκε ιμβερτάση έχασαν διπλάσιο αριθμό μελισσών από τα μελίσσια εκείνα που ξεχειμώνιασαν με τροφή στην οποία δεν προστέθηκε ιμβερτάση ή οποιονδήποτε οξύ.

    Για τους λόγους αυτούς η προσθήκη ιμβερτάσης, κιτρικού οξέος ή οποιονδήποτε άλλου οξέος στην τροφή των μελισσών δεν ενδείκνυται.

    Ως εκ τούτου καταλαβαίνετε οτι η τροφή που αναφέρεται δεν υπερέχει σε τίποτα έναντι άλλων μη ιμβερτοποιημένων τροφών και καλό είναι να μη διαφημίζεται ως ανώτερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιπλεόν σχετικά με τις ιμβερτοποιημένες τροφές που πωλούνται στο εμπόριο ως είδος τροφοδοσίας των μελισσών και μόνο ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται, πρέπει να αναφέρουμε οτι δεν αυξάνουν την παραγωγή του μελιού, δεν είναι καλύτερα από το μέλι ως τροφή και σίγουρα ανιχνεύονται εάν δοθούν την περίοδο που οι μέλισσες συλλέγουν μέλι που θα τρυγηθεί.
    Σχετική έρευνα διεξήγαγε το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε με τον Σύνδεσμο βασιλοτρόφων, παραγωγών βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης το 2011.
    Τα κυριότερα συμπεράσματα από τη συγκριμένη μελέτη είναι τα εξής :
    Στα εμπορικά σκευάσματα δεν αντιστοιχεί πάντα το περιεχόμενο με την αναγραφόμενη ετικέτα αφού σε κάποιες περιπτώσεις, η ανάλυση σακχάρων που έγινε, έδειξε ότι υπήρχε σε σημαντικό βαθμό σακχαρόζη ενώ η ετικέτα ανέφερε μόνο γλυκόζη και φρουκτόζη.
    Σε διάφορες δοκιμές από συνταγές που κυκλοφορούν μεταξύ των μελισσοκόμων για ιμβερτοποίηση του ζαχαρόνερου με μέσα οξίνισης (χυμός λεμόνι, κιτρικό οξύ, ασκορβικό οξύ κ.α.) ο βαθμός επιτυχίας ήταν πάντοτε μικρός. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμενε η σακχαρόζη σε ποσοστό πάνω από 62%. Παράλληλα παράγεται ως παραπροϊόν της ιμβερτοποίησης η ουσία HMF η οποία είναι τοξική για τις μέλισσες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 80 mg/Kg.
    Τελευταίο και πιο σημαντικό για τις περιπτώσεις που τα ιμβερτοποιημένα σιρόπια χρησιμοποιούνται την περίοδο της ανθοφορίας. Μετά από έλεγχο τέτοιων τροφοδοτημένων μελιών διαπιστώθηκε πως η ανίχνευση της νοθείας ήταν εύκολη καθώς οι τιμές που εμφάνιζαν αυτά τα μέλια ήταν σημαντικά χαμηλές σε διαστάση και ιμβερτάση ενώ την ίδια εικόνα έδινε τόσο η μικροσκοπική όσο και η οργανοληπτική ανάλυση.
    Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, συγκριτικά με το απλό σιρόπι, δεν κερδίσουμε κάτι περισσότερο τροφοδοτώντας τα μελίσσια μας με ιμβερτοζάχαρο γιατί οι μέλισσες δεν έχουν κανένα πρόβλημα να διασπάσουν τη κοινή ζάχαρη σε απλά ζάχαρα. Περισσότερα προβλήματα δημιουργούμε στα μελίσσια μας παρά βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Την εχω δοκιμασει. Πολυ καλη τροφη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ κύριε καθηγητά,

    Κατ αρχάς θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την παρέμβασή σας και να σας διαβεβαιώσουμε πως μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι ανήκετε στους αναγνώστες αυτού του blog.

    Σχετικά τώρα με όλα αυτά που αναφέρεται για τις τροφές των μελισσών, θα θέλαμε να πούμε ότι
    εμείς προσεγγίσαμε το θέμα από καθαρά εμπειρική πλευρά. Χρησιμοποιούμε για σχετικά μεγάλο διάστημα αυτές τις τροφές και είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι. Τα μελίσσια μας την λαμβάνουν όλη, δεν ξεραίνεται, δεν χύνεται και το σπουδαιότερο από όλα είναι πως δεν έχουμε διαπιστώσει απώλειες στους πληθυσμούς τους. Αντίθετα και την άνοιξη και τώρα το φθινόπωρο τα μελίσσια μας αναπτύσσονται μια χαρά.

    Όπως καταλαβαίνεται, χωρίς φυσικά να έχουμε την πρόθεση να σας αμφισβητήσουμε, εμείς σαν εμπειρικοί μελισσοκόμοι, ούτε γνωρίζουμε, ούτε έχουμε τα μέσα να απαντήσουμε σε όλα αυτά που αναφέρετε.

    Αυτό είναι δουλειά άλλων να το κάνουν, και δεν σας κρύβουμε ότι αναμένουμε και εμείς με πολύ ενδιαφέρον τις δικές τους θέσεις.
    Θα θέλαμε, για μια ακόμα φορά, να σας ευχαριστήσουμε για την παρέμβασή σας και περιμένουμε να υπάρξουν και άλλες ανάλογες στο μέλλον, όχι μόνο για κριτική, μα και για επιβράβευση, αν αναρτήσουμε κάτι που θα θεωρήσετε πως αξίζει για κάτι τέτοιο.

    Με τιμή.
    Ο διαχειριστής του Blog.

    Χάρης Σταμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για να μπορέσουμε εδώ στο εργαστήριο μελισσοκομίας να διεξάγουμε πειράματα για την ανάδειξη της βέλτιστης τροφής, θα πρέπει πρώτα οι ίδιες οι εταιρείες παραγωγής να συμφωνήσουν στο συμμετάσχουν επώνυμα σε μια τέτοια έρευνα αν και όπως γνωρίζετε κανείς δε θα είναι ευχαριστημένος αν η τροφή του βρεθεί μη κανονική ή επιβλαβής για τα μελισσοσμήνη του πειράματος. Και πάλι όμως για να μπορέσουν να εξαχθούν συμπεράσματα και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κλάδο της μελισσοκομίας θα χρειαστούν μετρήσεις και πειράματα με επιστημονικές μεθόδους κι όχι απλές εντυπώσεις και επιπόλαιες ενδείξεις. Το βάθος χρόνου για ένα τέτοιο πείραμα θα ξεπεράσει τα 2 ημερολογιακά έτη και το πλήθος των μελισσοσμηνών θα ξεπερνά τα 50. Χωρίς να έχω πληροφορίες για τη συγκεκριμένη τροφή, το θεωρώ εντελώς επισφαλές να αναφέρεται ως καλύτερη έναντι άλλων από τη στιγμή που όλες οι επιστημονικές έρευνες του παρελθόντος δείχνουν το αντίθετο για τις ιμβερτοποιημένες τροφές. Εμείς στο εργαστήριο προτείνουμε τη χρήση άχνης ζάχαρης και ακατέργαστου μελιού για την παρασκευή μελοζύμαρου, που σε ατομικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα εύκολο και σχετικά οικονομικό.
    Τέλος θα ήθελα να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για τα λεγόμενα σας ως διαχειριστές των blogs καθότι είναι εύκολο στις μέρες μας να ρίχνουμε λάσπη σε ερευνητές και να μηδενίζουμε το έργο τους. Και εκφράζω προσωπικό παράπονο για δηλώσεις του παρελθόντος από ορισμένους στο διαδίκτυο. Δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω στο διαδίκτυο όμως οι ανακρίβειες σας μπορούν να αποβούν επιζήμιες για πολλούς συναδέλφους σας.

    Σας ευχαριστώ για το βήμα και σας εύχομαι καλή συνέχεια σε όσα κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα,
    διαβάζοντας τα σχόλια του κυρίου Θρασυβούλου και την αντίστοιχη απάντηση από τον διαχειριστή του blog, αναδιπλώνεστε και αναφέρετε ότι αυτα που δημοσιεύσατε είναι καθαρά εμπειρικά, αλλά αν διαβάσει κάποιος το άρθρο σας, βλέπει ότι δεν κρατάτε καμία επιφύλαξη περί ορθότητας των αναγραφομενων και χωρίς να αναφέρετε ότι τα στοιχεία προκύπτουν από την δική σας χρηση και εμπειρία. Παράλληλα αναφέρεστε περι ιμβερτοποίησης για να δικαιολογήσετε την ανωτερότητα της τροφής και μετά την απάντηση του κυρίου Θρασυβούλου αναφέρετε ότι δεν γνωρίζετε και ότι δεν έχετε τα μέσα να απαντήσετε. Οπότε μήπως ακυρώνετε το άρθρο σας γιατί βάσει των ερευνών που παράθεσε ο κύριος Θρασυβούλου είναι λάθος τα στοιχεία που δίνετε? Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 6:45μ.μ.
    Δεν νομίζετε πως είναι πρόωρο να βγάλουμε τέτοια συμπεράσματα περί ακύρωσης κ.λ.π., πριν ακούσουμε και κάποιον αντίλογο από την άλλη μεριά – αν φυσικά υπάρξει!
    Εξ άλλου, χωρίς να έχουμε πρόθεση να αμφισβητήσουμε τα όσα αναφέρει ο κύριος καθηγητής, πόσες φορές μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν αντίθετες γνώμες εργαστηρίων και επιστημόνων σε ανάλογα θέματα?
    Δεν αντιλαμβάνεστε πως αυτή ακριβώς την επιβεβαίωση, όλων αυτών των στοιχείων, υπονοεί και ο κύριος Θρασυβούλου, όταν προτείνει να γίνουν μετρήσεις και πειράματα εδώ στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τσούζει η αλήθεια και τη σβήνετε ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Νομιζω οτι τωρα πιανουμε πραγματα ευαίσθητα, αφουν αποδεδειγμένα οι καλυτερες τροφες του κοσμου πχ το APIFONDAή το Fondabee ειναι ιμβερτοποιημενες.
    Εγω απλα παραθέτω ως απόδειξη να ψαξετε την ερευνα των επιδράσεων του ιμβερτοποιημενου Απιφόντα στον χρόνο ζωής των μελισσών του Δρ. MAUZ. ERLANGEN Γερμανίας 1981)
    Ο Δρ. MAUZ λοιπον απέδειξε με την ερευνα του οτι οι μελισσες που τρεφονται με την ιμβερτοποιημενη τροφη εχουν σχεδον διπλασια διαρκεια ζωης.
    Τελος στην Ελλαδα δεκαδες ειναι πλεον οι εταιρειες που παραγουν ιμβερτοποιημενες τροφες ή τροφες με κιτρικο οξυ, εταιρειες που σιγουρα δεν εκαναν του κεφαλιου τους αλλα καπου στηρίχτηκαν πριν αρχισουν την παραγωγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παρακαλώ ποια είναι η άλλη πλευρά που αναφέρεστε η οποία οφειλει να κάνει αντίλογο?
    Θεωρώ ότι σεβόμενος έναν καθηγητή πανεπιστημίου, καθώς επίσης και την πανεπιστημιακή έρευνα, θα ήταν σώφρων να αναθεωρήσετε.
    Αν οι δικές σας παρατηρήσεις περί ιμβερτοποίησης στηρίζονται σε πανεπιστημιακή έρευνα παρακαλώ να την παραθέσετε προς ενημέρωσή μας. Αν και νομίζω ότι αναφέρατε ότι το άρθρο είναι εμπειρικό. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η έρευνα του Dr Mauz συγκρίνει διατροφή μελισσών με σιρόπι ζάχαρης σε σχέση με διατροφή με το apifonda... δε νομίζω πως είναι καν επιχείρημα λοιπόν, ας μην κοροιδευόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η άλλη πλευρά, αγαπητέ ανώνυμε, είναι η κάθε υπεύθυνη πληροφορία που είναι αντίθετη με μια κάποια άποψη, ανεξάρτητα από που αυτή προέρχεται, δηλαδή αν είναι από εταιρείες, από πανεπιστήμια, από εργαστήρια ή από απλούς ερευνητές!
    Και όπως είδες, ένα μέρος της άλλης πλευρά ήδη «μίλησε»! (σχόλιο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΣΜΟΥ).
    Θα περιμένουμε να εμπλακούν στο διάλογο και άλλες υπεύθυνες «φωνές», και στη συνέχεια θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, τόσο εμείς, όσο και οι αγαπητοί μας αναγνώστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αν η άλλη πλευρά είναι ο Ξεσφίγκης...τοτε την κάτσαμε τη βάρκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το σιροπι ζαχαρης δεν γινεται μονο με νερο και ζαχαρη δηλαδη;
    Οι απλες τροφες γινονται με κατι αλλο κι οχι με νερο και ζαχαρη;
    Η ερευνα του Dr Mauz απεδειξε οτι η ιμβερταση οφελη τις μελισσες.
    Αυτο λεω κι εγω να μην κοροιδευομαστε.
    Και τελος να πω οτι εγω θελω να δω και στο περιοδικο την αποψη αυτη γιατι και αυτο διαφημίζει ιμβερτοποιημενες τροφές.

    Δηλαδη τα blog οταν τις διαφημίζουν εγκληματούν ενω οταν τις διαφημίζει το περιοδικό προσφερει κοινωνικο εργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το 1997 και 1998 το Μελισσοκομικό Ινστιτούτο της Βαβαρίας στο Erlangen της Γερμανίας διεξήγαγε πειράματα στο Erlangen και στο Kringell για να διερευνήσει τις επιδράσεις της χειμερινής τροφοδοσίας με τροφές που έχουν βάση τη σουκρόζη και με άλλες που έχουν ως βάση το άμυλο. Για τα πειράματα όπως έλεγε η δημοσίευση χρησιμοποιήθηκαν περίπου 100 μελισσοσμήνη ίδιας δυναμικότητας.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν αφενός οτι τα μελισσοσμήνη που τράφηκαν με τροφές σουκρόζης ή παραγώγων της επιβίωσαν χωρίς απώλειες και στις δύο τοποθεσίες. Αντιθέτως αποικίες που τράφηκαν με προϊόντα αμύλου εμφάνισαν υψηλή θνησιμότητα. Αυτό ήταν ιδιαίτερα έντονο στην περίπτωση του Kringell που έχει πιο ψυχρό κλίμα. Σαν πιθανή εξήγηση σε αυτό δόθηκε οτι οι ολιγοσακχαρίτες δεν είναι τόσο ευκολο να διασπαστούν από τον οργανισμό των μελισσών με τη χρήση ιμβερτάσης και άλλων ενζύμων. Αυτό προκάλεσε διαταραχή στο πεπτικό σύστημα τους και κατά συνέπεια διάρροιες. Επίσης τα υψηλά επίπεδα τέφρας και χρωστικών ουσιών που ανιχνεύτηκαν σε ορισμένα προϊόντα τροφοδοσίας έκαναν τις παρενέργειες στις μέλισσες ακόμη πιο έντονες.

    Όπως έχουμε δημοσιεύσει και σε πολλές ακόμα έρευνες, η διάσπαση της σουκρόζης σε γλυκόζη και φρουκτόζη είναι μια φυσική διαδικασία για τη μέλισσα και δεν απαιτεί ούτε κόπο ούτε περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Αντιθέτως τροφές που περιέχουν μαλτόζη, δισακχαρίτης παράγωγος του αμύλου, δε διασπώνται τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα να μην είναι άμεσα εκμεταλλεύσιμες από τις μέλισσες όταν υπάρχουν απαιτήσεις σε ενέργεια. Μάλιστα τα πειράματα έδειξαν ότι όσο προχωρούσε η χειμερινή περίοδος τόσο μεγαλύτερες ποσότητες μαλτόζης αποθηκεύονταν από τα μελισσοσμήνη κι αυτό οδήγησε στις απώλειες.

    Τελος το πείραμα έδειξε οτι οι τροφές που περιείχαν μαλτόζη κρυστάλλωσαν μέσα στα κελιά και στο τέλος της χειμερινής περιόδου δεν ήταν πλέον βρώσιμες από τις μέλισσες.


    Συνοψίζει λοιπόν η έρευνα στο ότι τροφές που περιέχουν καθαρή σουκρόζη κι όχι παράγωγα αμύλου (δισακχαρίτης Μαλτόζη) είναι καλύτερες για τη διαχείμαση των αποικιών της Apis Meliffera.

    Η έρευνα που αναφέρετε κύριε Ξεσφίγκη όπως καταλαβαίνετε δεν αναφέρετε σε σύγκριση ιμβερτοποιημένης και μη-ιμβερτοποιημένης τροφής και σας συνιστώ για άλλη μια φορά να είστε πιο ενημερωμένος σε πράγματα που γράφετε και να μην προσπαθείτε να προκαλέσετε εντυπώσεις. Η αναφορά στην έρευνα που κάνει η αντιπρόσωπος του Apifonda στην Ελλάδα είναι ελλιπής και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις και παρερμηνείες. Σας συνιστώ πριν ασχοληθείτε με τομείς που δεν είναι των γνώσεων σας, να συμβουλεύεστε τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους ερευνητικούς φορείς που τόσο εύκολα έχετε αφορίσει στο παρελθόν.
    Οι διαφημίσεις στον τύπο δεν απαγορεύονται σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία και οποιοσδήποτε αισθάνεται θιγμένος ή παραπλανημένος καλά θα κάνει να προσφύγει στο συνήγορο του καταναλωτή και στην Ελληνική δικαιοσύνη.

    Στη διάθεση σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Paradexesai oti kanete pliromeni diafimisi telika

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγαπητέ ανώνυμε,
    Σαν συνεργάτης και βασικός αρθρογράφος αυτού του blog, θα ήθελα να σε παρακαλέσω να εγκαταλείψεις την ανωνυμία σου και να εμφανιστείς με το πραγματικό σου όνομα, όπως άλλωστε κάνουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την συζήτηση!
    Αν μπεις στον κόπο να το κάνεις αυτό, τότε θα σου απαντήσω και εγώ σε όλα αυτά που γράφεις, αφού είναι γνωστή η πάγια ταχτική μου να μην συνομιλώ με ανώνυμους, οι οποίοι δεν είναι μόνο ΑΝΩΝΥΜΟΙ μα και ΑΓΟΝΙΜΟΙ, όσον αφορά την συμβολή τους σε ένα γόνιμο διάλογο.
    Περιμένω λοιπόν να φερθείς υπεύθυνα, να εμφανιστείς με το όνομά σου και στην συνέχεια να έχουμε την ευχέρεια να ανταλλάξουμε απόψεις...
    Φιλικά.
    Μανόλης Δερμάτης
    Μελισσοκόμος Ερευνητής – Συγγραφέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ασφαλως οι διαφημησεις στον τυπο δεν απαγορευονται αλλα ουτε και στο διαδίκτυο απαγορευονται ετσι δεν ειναι;
    Εγω σέβομαι τους ερευνητες και εχω καλες σχεσεις σχεδον με ολους, ωστοσο αυτο που λεω ειναι και σωστο.
    Κατακρίνετε λεω την διαφήμιση των ιμβερτοποιημενων στα blog αλλα το περιοδικο που γραφετε τις διαφημιζει και αυτο επισης και εκει δεν ειδα να τις κατακρινετε.
    Γιατι δεν κανετε ενα αρθρο στο περιοδικο που να μας εξηγείτε οτι οι ιμβερτοποιημενες τροφες δεν ειναι καλες;
    Εμεις οι απλοι μελισσοκομοι που θα το ξερουμε;
    Ειναι δυνατον να μας ενημερωνετε μεσω σχολιων σε ενα blog;
    Δεν εχω λογο να παω στην δικαιοσύνη, δεν σας καταλογισα ποτε καμια κατηγορία, αντιθετως εσεις παρεξηγείτε διαρκώς τα λογια μου, και συμπεριφερεστε προς το προσωπο μου σαν να ειμαι εχρος της μελισσοκομιας.

    Καλως ή κακως διαθετω το μεγαλυτερο μελισσοκομικο μεσο της χωρας και το περιοδικο το μονο που εχει γραψει για αυτο ειναι δικες σας επιθεσεις προς το πρόσωπο μου.Οτι γραψει ο Ξεσφιγγης καυτηριαζεται, ενω οτι αρλουμπα κι αν γραψει οποιοσδηποτε αλλος δεν τρεχει καστανο.

    Αυτα τα λιγα παραπονα ειχα να πω ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πάντως πέρα από την πλάκα, αν ο Ξεσφίγκης θεωρείται κάποια έγκυρη προσωπικότητα ή αυθεντία, δεν ξέρω τι άλλο να πω... το παλικάρι δημοσιεύει άρθρα με παπαριές κι όταν του λες "τι μαλακίες γράφεις ρε φίλε, αυτό δεν είναι έτσι", η ευθύνη του σταματάει στο "το άρθρο δεν είναι δικό μου, γράφω πηγή από κάτω, είσαι τυφλός;" κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητέ κύριε καθηγητά,
    Αναρωτιέμαι γιατί σχεδόν όλες οι εταιρείες, ντόπιες και ξένες, έχουν επιλέξει να φτιάχνουν Ιμβερτοποιήμενες τροφές! Αν το έκαναν μόνο μια ή δυο, θα μπορούσα να σκεφτώ ότι αυτό τις διαφοροποιεί και τους δίνει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού τους. Όμως το κάνουν οι περισσότερες...
    Από την άλλη, μη μου πείτε: γιατί έτσι κερδίζουν περισσότερα, γιατί αυτό θα μπορούσαν να το κάνουν με πολλούς άλλους τρόπους. Δεν μπορώ να δεχτώ, έτσι απλά, ότι όλες αυτές οι μεγάλες εταιρείες παράγουν ένα τόσο εμφανώς βλαβερό προϊόν, όπως αναφέρετε, μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν φαντασία να παρασκευάσουν κάτι άλλο, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και άρα με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, χωρίς όμως να είναι «βλαβερό»!!
    Θα νοιώσω ιδιαίτερα υποχρεωμένος αν κάνετε τον κόπο να μου δώσετε κάποια πειστική απάντηση, πάνω σε αυτό το εύλογο ερώτημά μου!
    Με τιμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ ανώνυμε 9:42μ.μ.
    Δεν γνωρίζω αν είσαι ο ίδιος «ανώνυμος» στον οποίον απευθύνθηκα προηγουμένως (9:10), αλλά ισχύει και για σένα , μα και για κάθε άλλον «ανώνυμο», ότι γράφω και για αυτόν.
    Σε παρακαλώ λοιπόν να εμφανιστείς με το όνομά σου, για να μπορέσουμε να κάνουμε διάλογο.
    Φιλικά,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. 9.05 θα σου απαντησω μονο για το δικο μου blog.
    Ενα απλο τηλεφωνημα σε ΟΛΕΣ τις εταιρειες που διαφημίζω θα σου λυσει την απορια αν κανω πληρωμενη διαφήμιση.
    Ολοι σας λιγο ή πολυ ολο και καποιον θα γνωριζετε απο αυτους που διαφημίζω.
    Ρωτηστε τους λοιπον αν με πληρωνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δερμάτη, κύλισε το τέντζερης και βρήκε το καπάκι...κι εσύ του ιδίου φυράματος είσαι με δαύτους; Δε μπορώ να καταλάβω γιατί λερώνεις το όνομα σου σε αυτά τα blog...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τι σχέση έχει το όνομα μου; Γράφω κάτι πολύ συγκεκριμένο, αν δεν μπορείς να το αντικρούσεις (που δεν μπορείς, γιατί αυτή είναι η πάγια τακτική του Μπιλάρα, scripta manent, αρκεί μια ματιά στο blog του σε άρθρα του), δεν υπάρχει λόγος να μπεις στην διαδικασία να γράψεις σούξου μούξου μανταλάκια, ούτε να τον υπερασπιστείς.

    Φιλικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φυσικά και δεν απαγορεύονται οι διαφημίσεις, πλην των παραπλανητικών κλπ, αλλά στο διαδίκτυο δεν υπάρχει φορέας να κόβει πρόστιμα. Παραπλανητικός με σκοπό την εξαπάτηση του καταναλωτή δύναται να ναι ο τίτλος ενός δημοσιεύματος ή/και υπερβολές στο περιεχόμενο.
    Επίσης στο διαδίκτυο κ Δερμάτη παρατηρείται το φαινόμενο να ψέγουμε την ανωνυμία όταν και μόνο όταν η ανωνυμία ΔΕΝ συμφωνεί μαζί μας, διαφορετικά θα ψέγατε την ανωνυμία σε όλες τις περιπτώσεις.
    Υ.Γ Προς αποφυγή προστριβών/παρεξηγήσεων δεν υπήρξα ποτέ ανώνυμος σε τούτο το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αγαπητέ μου Κώστα,
    Ασφαλώς και έχεις δίκιο σε αυτά που λες, με μια μόνο διαφορά!
    Αν το δημοσίευμα έχει γίνει για κερδοσκοπικό σκοπό – είναι δηλαδή πληρωμένο – τότε πράγματι έτσι είναι!!! Αν όμως φίλε μου γίνεται από κάποιον που το κάνει από χόμπυ (αγάπη, τρέλα, λόξα ή ότι άλλο θες), τότε δεν ισχύει! Όπως λέμε στη νομική επιστήμη, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει «δόλος», δηλαδή εξαπάτηση (του καταναλωτή)!!!
    ‘Όπως όμως σου απάντησε ήδη ο Κος Ξεσφίγκης, δεν παίρνει χρήματα για τις παρουσιάσεις που κάνει.
    ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΌ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΘΕΣΗ, ΑΦΟΥ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΥΨΕΛΕΣ ‘ΠΡΟΜΕΛΙΣ’
    ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ!!!!!!
    Σχετικά τώρα με το πότε ψέγουμε την ανωνυμία, είναι όπως τα λέτε, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσικό!!!
    Αυτό συμβαίνει σε όλες τις εκφάνσεις και εκδηλώσεις της ζωής! Το καλό δικαιούται ανωνυμία, το κακό όχι!
    Και για να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα, όταν πάμε στην τράπεζα να κάνουμε μια κατάθεση δεν μας ζητάνε ταυτότητα, όταν όμως πάμε για ανάληψη...
    Χαίρομαι πάντως που μιλάμε επώνυμα και θα χαρώ να τα ξαναπούμε μέσα από αυτό το blog.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Οταν διαφημιζεις κατι και αυτο ισχυει για ολον τον κοσμο γραφεις τα θετικα που εχει.
    Αν γραψεις τα αρνητικα τοτε κανεις αντιδιαφήμιση.

    Εγω αναμενω αρθρο του κυριου καθηγητα που να μιλαει για τις ιμβερτοποιημενες τροφες με βαση ερευνας οπως αυτο ξερει.
    Και αν για καποιο λογο δεν μπορει αυτο να δημοσιευτει στο περιοδικο ευχαριστως να μου το στειλει να το δημοσιευσω στο blog μου.
    Ομως ετσι ανεπίσημα ως σχολιο σε ενα blog αυτο δεν ειναι ενημερωση, δεν μπορω να το δεχτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ξεσφιγγη ξεστραβωσου και διαβασε...εχουν γινει πολλες δημοσιευσεις πανω στο θεμα κι εσυ επιμενεις το βιολι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Βασιλη εσυ δεν ελεγες οτι ο θρασυβουλου και οι αλλοι στο ΑΠΘ καβουν βιζιτες; τωρα τον αποκαλεις κυριο;

      Διαγραφή
  35. Εγω παντα του Θρασυβουλου του μιλουσα στον πληθυντικό και το ξερει αυτο.
    Τον εχω κατακρίνει κατα καιρους για την υπόθεση του πευκοθυμαρου και θα συνεχισω να εχω αυτη την αποψη, γιατι αν καποιο μελι πρεπει να γινει ΠΟΠ αυτο ειναι πρωτα απ ολα του θυμαριου.
    Αυτο
    σας το λεει καποιος που δεν βγαζει μελι θυμαριου μαλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. κ Δερμάτη, σε γενικές γραμμές συμφωνούμε, αλλά :
    1. αν είσαι χομπίστας, συμπεριφέρεσαι και ως χομπίστας (πχ αγόρασα το τάδε τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι -είναι και επίκαιρα τελευταίως- και διεπίστωσα α,β,γ θετικά και ε,ζ αρνητικά). Ο χομπίστας δεν "βλέπει" μόνο θετικά και μάλιστα με πηχαίους τίτλους.
    2. Διαφωνώ με την αλα καρτ αντιμετώπιση της ανωνυμίας.
    3. Διαβάστε τα σχόλια του Melissocosmou ακριβώς κάτω απ το δικό σας περί αντιδιαφήμισης, αυτό ακυρώνει την διατύπωσή σας περί χόμπυ, διότι δεν υπάρχει αυτή η έννοια στους χομπίστες
    4. Όταν κάθε δημοσίευση σαν και την σημερινή συνοδεύεται και με banner, τότε ο κακοπροαίρετος μπορεί να υποθέσει ότι θέλει.
    Τέλος πάντων, θα μπορούσα να διατυπώσω κι άλλες σκέψεις, αλλά νομίζω δεν θα χουν νόημα, μιας και ο καθένας χαράζει τον δικό του διαδικτυακό δρόμο.
    Καληνύχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Αγαπητοί Επώνυμοι και Ανώνυμοι αναγνώστες αυτού του Blog,
    Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας εδώ, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα.
    Όπως αναφέρει και ο εκλεκτός συνάδελφος Βασίλης Ξεσφίγκης πιο πάνω, έτσι και εγώ θα ήθελα να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε και από καμιά παρουσίαση – προβολή προϊόντων ή υπηρεσιών που έχω κάνει μέχρι σήμερα από τις ηλεκτρονικές αυτές σελίδες, δεν έχω λάβει χρήματα ή άλλου είδους αμοιβή.
    Εκείνο που κάνω, είναι μόνο να λαμβάνω κάποια δείγματα των προϊόντων που παρουσιάζω, προκειμένου να μπορώ, αφού τα δοκιμάσω να έχω άποψη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα μάλιστα να σας αποκαλύψω πως πολλά από τα προϊόντα, δείγματα των οποίων μου έχουν στείλει διάφορες εταιρείες, δεν τα παρουσιάζω τελικά, γιατί δεν έμεινα ικανοποιημένος από την χρήση τους!!
    Αν τώρα κάποιος κακοπροαίρετος σκεφτεί διάφορα πονηρά..., όπως αναφέρει ο κύριος Αναγνώστου, και αναρωτηθεί γιατί γίνονται όλα αυτά και που αποσκοπούνε, θα ήθελα να τον ενημερώσω πως σαν φοιτητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών του πολυτεχνείου Βόλου, ελπίζω σε λίγα χρόνια να ξεκινήσω την καριέρα μου στήνοντας ένα τεχνικό γραφείο. Ελπίζω λοιπόν μέσα από αυτή μου τη δραστηριότητα, να αποκτήσω γνωριμίες, σχέσεις και επαφές, που θα με βοηθήσουν στην μετέπειτα επαγγελματική μου ζωή, ικανοποιώντας παράλληλα τα δυο πάθη μου! Το πάθος μου για τα μελίσσια και το πάθος μου για τα δίκτυα!
    Φιλικά,
    Χάρης Σταμάτης, διαχειριστής Blog.
    Υ.Γ.
    Θα ήθελα πάντως να διαβεβαιώσω τους φανατικούς μας αναγνώστες, πως σε καμιά περίπτωση δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω ούτε τα μελίσσια ούτε το blog αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα κύριοι αν θέλετε ρίξτε μια ματιά σε αυτή την μελέτη. http://resistantbees.com/blog/?page_id=1334.
    Σιρόπι ζάχαρης μειώνει τη διάρκεια ζωής των μελισσών.
    Η τεχνητή διατροφή μειώνει τη διάρκεια ζωής των μελισσών.
    Σίτιση ζάχαρη επηρεάζει τη δραστηριότητα του γονιδίου.
    Τάισμα με μέλι οι μέλισσες ζούσαν κατά μέσο όρο 27 ημέρες, με σιρόπι ζάχαρης μόνο 21 ημέρες και με οξύ ιμβερτοποιημένο σιρόπι μόνο ολόκληρα 12 ημέρες, πολύ λιγότερο από το μισό της ζωής από ό, τι με φυσικό μέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Βάλε φίλε μου κάπου στη σελίδα το προφιλ σου, γράψε μας πόσα μελίσσια έχεις και πόσους μήνες ασχολείσαι με το άθλημα...να ξέρουμε κατά πόσο αυτά που γράφεις είναι αξιόπιστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Αγαπητέ ανώνυμε,
    Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τα προηγούμενα σχόλια θα διαπιστώσεις πως ολόκληρο πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται παρά 50 μόνο μελισσάκια για να κάνει τα πειράματα και τις μετρήσεις του και να καταλήξει σε κάποια αξιόπιστα ακαδημαϊκά συμπεράσματα.
    Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να έχει κάποιος άπειρα μελίσσια για να μπορέσει να διαπιστώσει κάποια πράγματα, και μάλιστα με τρόπο απλό και εμπειρικό, όπως κάνω εγώ.
    Σχετικά τώρα με το πόσο καιρό ασχολούμαι, θα σου απαντήσω όπως απαντούν οι κυρίες, όταν κάποιος αδιάκριτος τις ρωτήσει για την ηλικία τους.
    Όσο δείχνω!!
    Και πίστεψέ με, οι αναγνώστες αυτού του blog έχουν δείξει πως εκτιμάνε και τις απόψεις μου και τις γνώσεις μου. Και τελικά αυτό είναι που μετράει!

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Νομίζω πως η απάντηση του καθηγητή κ. Θρασυβούλου είναι πολύ ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη και μπράβο που αφιερώνει χρόνο για να απαντήσει σε σχόλια ενός διαλόγου σε μπλόκ. Δεν καταλαβαίνω γιατι τον κατηγορείται όταν σας λέει να προτιμήσετε απλούστερες και φτηνότερες τροφές που μπορείτε να τις φτιάξετε ακόμη και μόνοι σας. Αν είχε συμφεροντα όπως λέτε ίσως θα πρότεινε το αντίθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αγαπητέ Σταύρο

    Εμείς οι άνθρωποι του blog όχι μόνο δεν διανοηθήκαμε να κατηγορήσουμε τον κύριο καθηγητή, αλλά αντίθετα του εκφράσαμε τις ποιο ειλικρινές μας ευχαριστίες που μπήκε στον κόπο να μας πει την άποψή του. Ούτε φυσικά είπαμε, μα ούτε καν υπαινιχτήκαμε πως έχει κάποια συμφέροντα!

    Θα σας παρακαλούσαμε να διαβάσετε με περισσότερη προσοχή τα σχόλιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Εντάξει αφού δε λες εσύ θα πω εγω...έχει λιγότερα από 10 μελίσσια, ασχολείσαι λιγότερο από 1 χρόνο και αποφάσισες να μεγαλοπιαστείς γλύφοντας τις εταιρείες που πουλάνε φύκια για μετεαξωτές κορδέλες! Πες μου που κάνω λάθος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Oρεινή Μέλισσα (δεν ξερω το πραγματικό όνομα σου) προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν εννοούσα τα δικά σου σχόλια φυσικά, συγνώμη αν εννοήθηκε κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Από το τελευταίο άρθρο του Ξεσφίγκαρου...
    "Φίλες και φίλοι αυτά είναι τα καμώματα του Aπιίνβερτ, ενός προϊόντος ακόμα που στηρίζεται στην μέθοδο της ιμβερτοποίησης.
    Μιας μεθόδου παγκοσμίως γνωστής για τα οφέλη που προσφέρει προς στην μέλισσα.
    Και μη λαμβάνετε υπόψιν μεμονωμένες ξεπερασμένες και αναχρονιστικές φωνές που την κατηγορούν."

    Έλα, τα 'παμε, αρκετά με τους κλόουν που στον ευθύ λόγο είναι "μα μου κύριε καθηγητά, σας εκτιμαμε και σας μιλάμε στον πληθυντικό" και στα μεταξύ μας ή κάπου αλλού ο σεβασμός δεν έχει πάει περίπατο, αλλά μάλλον υποδηλώνεται οτι δεν υπήρξε και ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Αγαπητέ μου ανώνυμε 12:11π.μ.
    Είμαι ο Μανόλης Δερμάτης, μόνιμος συνεργάτης και βασικός αρθρογράφος του blog αυτού.
    Πάγια πολιτική μου είναι να μην συνομιλώ με ανώνυμους-αγόνιμους τύπους σαν και εσένα, που πίσω από την ανωνυμία τους μπορούν να γράφουν ότι θέλουν, να ρίχνουν λάσπη όπου θέλουν και το κυριότερο να υποβιβάζουν με αυτά που γράφουν το κύρος, αλλά και να προσβάλουν την αισθητική όσων σχολιάζουν επώνυμα και με το θάρρος της γνώμης τους, σε αυτό το blog.
    Θέλω λοιπόν να σε παρακαλέσω να επανέλθεις με το όνομά σου και να μπεις στην ουσία του πράγματος, αφήνοντας προσωπικές αντιπαραθέσεις στην άκρη.
    Αν φυσικά έχεις άποψη και είσαι σε θέση να την διατυπώσεις...
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Θα κάνω μια ακόμα εξαίρεση και θα σου απαντήσω, για να σου δώσω την ευκαιρία να επανέλθεις με το όνομα σου. Αν δεν το έχεις κάνει τα επόμενα πέντε λεπτά, θα διαγράψουμε τα σχόλιά σου, αφού είναι εκτός θέματος, αντιαισθητικά και τελικά δεν αφορούν κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Διπρόσωπος γλύφτης ο Ξεσφίγγης, αναρωτιέμαι αν με αυτά που κάνει και γράφει τιμάει τα παντελόνια του...κύριε Σταμάτη, συμφωνείτε εσείς με αυτές τις συμπεριφορές; Γιατί σα νέο παλικάρι θα έπρεπε να αποστρέφεστε τέτοιους ανθρώπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανωνυμοι καταχθονιοι και σκληροψυχοι, που θελετε να σπερνετε την διχόνοια παντου ο Ξεσφιγγης δεν ειναι διπρόσωπος, ποτε δεν ηταν.
    Απλα εσεις ξερετε τα επιφανειακά που βλεπετε ως σχολια.
    Τα ανεπίσημα και το παρασκήνιο δεν τα γνωριζετε.
    Αρκεστείτε σε οτι λεω λοιπον και μην γραφετε πραγματα εκ μερους μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Αρνείσαι να παραδεχθείς ότι γράφεις μαλακίες που σου κατεβαίνουν στο κεφάλι...δεν πειράζει, το καταλάβαμε όλοι οι υπόλοιποι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Καθηγητή (με Κ κεφαλαίο) γιατί μπήκε στον κόπο παρά τη λάσπη που έχει δεχθεί από τους ανώνυμους-επώνυμους bloggers-τσοπάνηδες να απαντήσει δημόσια και να διαφωτίσει εμάς τους νέους μελισσοκόμους λέγοντας την αλήθεια και προστατεύοντας τα μελίσσια μας και το πορτοφόλι μας από τα αρπακτικά που μας παραμυθιάζουν στοχεύοντας την τσέπη μας. Παρακαλώ να δημοσιευτεί το σχόλιο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Μετά την σοβαρότατη καταγγελία-διάψευση του Καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου, απευθύνω έγκληση προς οποιονδήποτε γνωρίζει τον πλαστογράφο αυτού - ο οποίος προφανώς είναι ο ίδιος με αυτόν τον «ΑΝΩΝΥΜΟ» που μας κατασυκοφάντησε, μας δυσφήμησε και μας απείλησε χθες το βράδυ, με σχόλια του στο blog μας - να μας δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες και θα αμειφθεί γενναία!!
    Μανόλης Δερμάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκα από τον Αξιότιμο καθηγητή Ανδρέα Θρασυβούλου , δηλώνει δημόσια ότι όλα τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν με το δικό του όνομα σε αυτό το blog και συγκεκριμένα στην παραπάνω ανάρτηση , δεν έγιναν απο τον ίδιο αλλά από κάποιον κακόβουλο που καταχράστηκε την επωνυμία του.

    H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ


    Aγαπητέ κε Σταμάτη

    Ενημερώνομαι από τα μελισσοκομικά blogs όσο μπορώ περισσότερο αλλά δεν συνηθίζω να συμμετέχω ούτε με παρεμβάσεις ούτε με σχόλια.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας του Εργαστηρίου τα ανακοινώνω σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά καθώς επίσης και σε Διεθνή ή Ελληνικά Συνέδρια. Αντιλαμβάνεστε την έκπληξή μου όταν πληροφορήθηκα ότι το όνομά μου εμφανίζεται σε διάφορα ιστολόγια να συζητά και να σχολιάζει μελισσοτροφή εμπορίου (Αpiinvert).

    Πράγματι σήμερα διαπίστωσα παρεμβάσεις και σχόλια κάποιου κακόβουλου στα ιστολόγια «ΟΡΕΙΝΗ ΜΕΛΙΣΣΑ» και «ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΣΜΟΣ» ο οποίος με πλαστοπροσωπεί και υπογράφει με το όνομά μου, σαν Ανδρέας Θρασυβούλου. Οι συγκεκριμένες τοποθετήσεις δεν προέρχονται από εμένα, δεν είναι ο λόγος μου, δεν είναι το ύφος μου, δεν είναι η γραφή μου δεν είμαι εγώ.

    Παρακαλώ τους διαχειριστές των ιστοσελίδων να μου αποστείλουν οποιαδήποτε στοιχεία θα βοηθούσαν να εντοπιστεί η ταυτότητα του κακόβουλου ώστε να προχωρήσω στα νόμιμα.

    Ανδρέας Θρασυβούλου

    thrasia@agro.auth.gr

    Οι απόψεις του καθηγητή , όσον αφορά την ιμβερτοποίηση της ζάχαρης και τα οφέλη της στις μέλισσες θα δημοσιευτούν σύντομα σε νέα ανάρτηση.

    Ορεινή Μέλισσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Πολυ με διασκεδασε το παραδειγμα με την τραπεζα.Υποκλινομαι στην απαράμιλλη λογικη του.Δηλαδη οποιος συμφωνει με την αποψη σας, μοιαζει με τον καταθετη και δικαιουται ανωνυμιας ,ενω οποιος προβαλλει ενστασεις σε αυτην ή εκφραζει μια διαφορετικη αποψη ,μοιαζει με αναληπτη ,δηλαδη δυνητικα απαταιωνα , και πρεπει να χρησιμοποιησει ταυτοτητα.Ευγε!
    Κατα τα αλλα αναρωτιεμαι, πως η απλη αναγραφη ενος αγνωστου ονοματος διασφαλιζει και την πραγματικη ταυτοτητα του γραφοντος?Και αν αυτο δεν συμβαινει(που δεν συμβαινει) ,τι διαφοροποιει τον ανωνυμο απο τον αγνωστο επωνυμο?Με τιμη J.Smith.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Αγαπητέ ανώνυμε 2:53μ.μ.
    Ας κάνουμε και για σένα μια (και τελευταία) εξαίρεση, και ας σου απαντήσουμε, για μια μόνο φορά.
    Την δικαιούσαι άλλωστε.
    Κατ αρχάς δεν σου κρύβουμε πως χαιρόμαστε ειλικρινά αν, τα πέτρινα αυτά χρόνια, σε κάναμε να διασκεδάσεις.
    Επί της ουσίας τώρα: Δεν μιλάμε για όποιον προβάλει απλά ενστάσεις! Πίστεψέ με αυτές είναι καλοδεχούμενες γιατί προάγουν και το διάλογο και τις σκέψεις. Μιλάμε για αυτόν που ισορροπεί μεταξύ ένστασης και χλευασμού, συκοφαντίας, και δυσφήμησης! Αυτός λοιπόν, αν αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει τα κότσια να το κάνει επώνυμα!
    Τώρα, σχετικά με την χρησιμοποίηση ψευδώνυμου, έχεις δίκιο, αλλά αποτελεί τουλάχιστον ένα πρώτο βήμα – έστω και συμβολικό - προς την κατεύθυνση του σεβασμού των συνομιλητών μας.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κυριε Δερματη...
    δεν αμφισβητω την δυνατοτητα αλλα και την υποχρεωση σας να μην απαντατε και να διαγραφετε σχολια που χρησιμοποιουν υβρεις ή εκφρασεις χαμαιτυπειου.Αλλα αυτη σας η υποχρεωση δεν εξαντλειτε μονο στα ανώνυμα σχολια .Ισχυει εξισου και για τα αναλογου υφους επωνυμα.Ποσο μαλλον αν δεν μπορειτε να ελεγξετε την γνησιοτητα της υπογραφης.Αρα το εξ αυτου του λογου επιχειρημα σας ειναι κατα την γνωμη μου εωλο .Αυτο ακριβως και υποστηριξα.Τωρα οσον αφορα στο υφος του σχολειου ,φανταζομαι να γνωριζεται οτι το χλευαστικο υφος ειναι στοιχειο της σάτιρας.Και η σατιρα ουδεποτε χαρακτηριστηκε σαν υβρις οσο σκληρη κι αν ηταν στην κριτικη της .Εφ οσον επιθυμειτε να δημοσιοποιειτε τα κειμενα και τις σκεψεις σας ,θεωρω οτι θα πρεπει να ειστε ανεκτικος και στην δημοσια κριτικη με οποιανδηποτε μορφη της. .Τελος αν θεωρειτε οτι δειχνω μεγαλυτερο σεβασμο στο προσωπο σας και στους υπολοιπους με το να υπογραφω με ψευδωνυμο δεν εχω καμμια αντιρρηση.Αλλωστε αυτο το επραξα ηδη.Προσωπικα θεωρω οτι δεν προσφερει τιποτα το επιπλεον στην οποια επιχειρηματολογια μου η παραθεση εδω ενος αγνωστου ονοματος .Και ο καθενας μπορει να εχει προσωπικους λογους να επιθυμει την διαδυκτιακη ανωνυμια.Αν ομως το φερει η τυχη και συναντηθουμε ποτε δια ζωσης, να ειστε βεβαιος οτι θα εχω την ευγενεια να σας συστηθω. Με τιμη J.Smith,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Φίλε J.Smith,
    Αν φροντίσουμε να κρατηθεί και στο μέλλον η όποια διαφωνία μας στο σημερινό επίπεδο, τότε για μένα είσαι αποδεκτός, έστω και με ψευδώνυμο. Συνέχισε λοιπόν να μας ασκείς καλοπροαίρετη κριτική με ευπρέπεια και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να σου απαντήσουμε.
    Σχετικά τώρα με αυτό που λες πως «το χλευαστικο υφος ειναι στοιχειο της σάτιρας», έτσι είναι αλλά εμείς δεν είμαστε ούτε βαριετέ, ούτε θέατρο, ούτε πολιτικοί... για να δεχόμαστε σάτιρα! Σας σεβόμαστε όλους, ξοδεύουμε ατελείωτες ώρες για να γράψουμε, αυτά που γράφουμε και αν κάνουμε και καμιά αστοχία ή διατυπώσουμε και καμιά κοτσάνα –που σίγουρα θα διατυπώσουμε με τόσα που γράφουμε- απαιτούμε κατανόηση και σεβασμό και όχι χλευασμούς και σάτιρες.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αγαπητε κυριες Δερματη
    Νομιζω οτι η σατιρα ασχολειται με ολες τις εκφανσεις του δημοσιου λογου. Δεν χρειαζεται να ειναι κανεις πολιτικος ,βαριετε η θεατρο.Αρκει να εκπεμπει δημοσιο λογο.Το υφος ενος κειμενου ειναι αποκλειστικη ευθυνη του συντακτη του.Εκεινος κρινεται και χαρακτηριζεται αναλογα με το τι λεει και πως το λεει.Δεχομαι επομενως το... ζητω την κατανοηση και το παρακαλω ,και παραβλεπω το απαιτω σε αναφορα με δημοσιο διαλογο, γιατι απαιτει συζητηση που ξεφευγει εντελως απο το πνευμα της παρουσας .Ειμαι ομως στην διαθεση σας οποιαδηποτε στιγμη το κρινετε σκοπιμο. Προφανως η καθε ανυστεροβουλη προσπαθεια που αποσκοπει στην βοηθεια του ελληνα μελισσοκομου, ειχε και εχει παντα ολη μου την συμπαθεια.Αν ειμαι αυστηρος μαζι σας ειναι γιατι διαβασα απαντησεις που προκαλουν την λογικη μου.Οπως για παραδειγμα στην ερωτηση προς τον διαχειριστη για το ποσα μελισσια εχει και ποσο χρονο ασχολειται.Μια ερωτηση που θεωρω πολυ σημαντικη και απολυτα λογικη . Η απαντηση δεν μπορει να ειναι ""οσο δειχνω" παρεκτος κι αν κρινει οτι η πραγματικοτητα δεν τον συμφερει.Ουτε φυσικα ειναι λογικη η παρατηρηση οτι ολοκληρο πανεπιστημιο εχει μονο 50 μελισσια.Δηλαδη ποσα θα επρεπε να εχει?Το πανεπιστημιο δεν ειναι παραγωγος.Χρησιμοποιει ενα ικανο και αντιπροσωπευτικο δειγμα για τις ερευνες του.Δεν θεωρω λογικο να αντιπαραβαλλεται η επιστημονικη ερευνα με τον ιδιοτη που φροντιζει 5-10 μελισσοσμηνη. Αυτα απο πλευρας μου και ευχαριστω για την φιλοξενια.Με τιμη J.Smith.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Αγαπητέ μου J.Smith
    Λόγω συγκυριών, τις μέρες αυτές έχω κάποιο ελεύθερο χρόνο και έτσι, επειδή θεωρώ πως ο διάλογος μαζί σου έχει αρκετό ενδιαφέρον, θα δεχτώ την πρόσκληση που μου έκανες στο πρώτο θέμα της συζήτησης μας.
    Με δεδομένο λοιπόν πως πιστεύεις αυτό που γράφεις, δηλαδή ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους νέους κυρίως μελισσοκόμους χωρίς κάποιο κέρδος (ανυστερόβουλα) και με το ότι ξοδεύουμε αρκετό χρόνο για να συλλέξουμε, να φιλτράρουμε, να εκλογικεύσουμε και να καλογράψουμε μια παρουσίαση, νομίζω πως έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε λίγο σεβασμό.
    Με άλλα λόγια, αν και «εκπέμπουμε δημόσιο λόγο», όπως λες, η ανιδιοτέλεια των κινήτρων μας για αυτό που κάνουμε, σε συνδυασμό με το χρόνο και τον κόπο που καταβάλουμε... μας δίνουν αυτό το μικρό δικαίωμα!
    Κλείνοντας αυτό το θέμα, θα συμφωνήσω μαζί σου πως θα μπορούσαμε να μιλάμε μέρες γιαυτό! Βλέπεις η αντιμετώπισή του ακουμπάει τα όρια της φιλοσοφίας ζωής που έχει ο καθένας μας και αν μπλέξουμε με φιλοσοφίες εδώ μέσα .. χαθήκαμε!
    Σχετικά τώρα με τις απαντήσεις που δόθηκαν και προκαλούν την λογική σου – δικαίως θεωρώ – δεν θα έπρεπε να λάβεις υπ όψη σου και σε ποιες «παράλογες» ερωτήσεις δόθηκαν αυτές. Τι θέση είχε αυτή η ερώτηση στον διάλογο που είχε ανοίξει? Ήταν ή όχι προσωπική εμπάθεια και απόπειρα να μειωθεί ο διαχειριστής και το ίδιο το Blog, με αυτή την ερώτηση?
    Επειδή σε θεωρώ λογικό άνθρωπο, νομίζω πως θα συμφωνήσεις μαζί μου πως οι ερωτήσεις αυτές ήταν «παράλογες» στην συγκεκριμένη φάση, και σαν τέτοιες απαντήθηκαν.
    Αυτό ονομάζεται αρχή της αναλογικότητας και, αν και κατ αρχάς αυτή έχει διατυπωθεί για τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών στο πάρε δώσε με το κράτος, την αποδέχεται ακόμα και η ποινική δικαιοσύνη. Αυτή η αρχή υποστηρίζει πως αν κάποιος μας απειλήσει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ με τα χέρια του, εμείς δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βέβαια μαχαίρι για να αμυνθούμε. Έχουμε όμως κάθε δικαίωμα να αμυνθούμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τα χέρια.
    Εν κατακλείδι, κρίναμε πως σε «παράλογες» ερωτήσεις, δεν μπορούσαμε παρά να απαντήσουμε με «παράλογες» απαντήσεις.
    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Kυριε Δερματη
    Αντιθετα πιστευω οτι στο χαμηλο επιπεδο επιχειρηματων και στο παραλογο, πρεπει να αντιπαραθετεις τον δικο σου ηρεμο και μεστο λογο.Αυτον που χαρακτηριζει εσενα.Και οχι να ετεροπροσδιοριζεσαι απο το επιπεδο που σου επιβαλλει ο οποιος αλλος.Χαιρομαι που βρισκετε λογικες τις ενστασεις μου .Κατανοω απολυτως την ψυχικη ταλαιπωρια ,την
    κουραση και την ανθρωπινη αδυναμια.Οντως σε αυτο εχετε πολυ δικιο.
    Τελος, οσον αφορα στην ανιδιοτελεια, το σχολιο μου ηταν πιο γενικο.Αλλωστε δεν εχω καμμια δυνατοτητα να πιστοποιησω την ειληκρινεια των προθεσεων του οποιουδηποτε.Δεχομαι ομως κατα τεκμηριο την ειληκρινη σας προθεση.Και παλι ευχαριστω για την φιλοξενια.Φιλικα J.Smith

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Να εισαι καλά φίλε J.Smith και είμαι βέβαιος πως θα τα ξαναπούμε.
    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Δεν καταλαβαίνω γιατί επανέρχεστε σε ένα θέμα που έχει σχολιαστεί κατά κόρον. Δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι η ευμενής παρουσίαση αυτής της τροφής αλλά και η προτροπή από μέρους σας για χρήση της είναι αφιλοκερής. Προσωοικά δεν έχω άποψη για την ιμβερτοποίηση ή όχι, παραθέτω όμως τον παρακάτω σύνδεσμο όπου εκφράζεται η θέση καθηγητών (ερώτηση 117).

    http://beelab.agro.auth.gr/erotiseis_xeirismoi.html#52

    Για τον Ξεσφίγγη το μόνο που έχω να πω είναι ότι αλλάζει θέσεις και απόψεις σαν τον περιστρεφόμενο ανεμιστήρα.

    Εγώ αυτό που θα πώ είναι ότι είχα στα μελίσσια ζυμωτή με μέλι και θυμόλη και apifonda. Κατανάλωσαν πρώτα την τροφή με μέλι και μετά αρχισαν την άλλη. Τα συμπεράσματα δικά σας.
    Ελπίζω αυτό το σχόλιο να δημοσιευτεί ακαι να μην το φάει η ξογοκρισία.
    Θωμάς Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!