Widget Recent Post No.

Το τρίπτυχο της επιτυχίας : Για πολλά μελάκια!!



Οι παλιοί μελισσοκόμοι έλεγαν ότι για να βγει πολύ μέλι χρειάζονται τρία πράγματα: Δυνατά μελίσσια, καλός μελισσοκόμος και...η συνεργασία της φύσης, ή η βοήθεια του θεού κατ άλλους.

Επειδή με τη φύση και  το θεό δεν μπορούμε να τα βάλουμε, μα ούτε μπορούμε να κρίνουμε ποιος είναι καλός και ποιος μέτριος μελισσοκόμος, θα αναφερθούμε σήμερα στον πρώτο και σπουδαιότερο ίσως παράγοντα μιας πλούσιας παραγωγής μελιού.

Θα  αναφερθούμε στις προϋποθέσεις δημιουργίας δυνατών μελισσιών, αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσουμε πως το θεωρούμε το σπουδαιότερο παράγοντα, όχι λόγω ασέβειας προς τη φύση ή το θεό, μα ούτε γιατί υποτιμάμε την ουσιαστική συμβολή ενός καλού μελισσοκόμου σε αυτή τη διαδικασία. 

Κάνουμε αυτή την επιλογή για τον απλό λόγο πως αν πάει κάποιος να μαζέψει μέλι με κουτσά μελίσσια, δεν θα πάρει στάλα μέλι, ακόμα και αν είναι ο καλύτερος μελισσοκόμος του κόσμου και αν η ανθοφορία είναι τόσο πλούσια που το νέκταρ να κυλάει στη γη! 




Το αντίθετο όμως μπορεί να συμβεί! Όσο άσχετος και αν είναι κάποιος, όσο μέτρια και αν είναι μια ανθοφορία, θα καταφέρει να πάρει μέλι, αν βρεθεί με ισχυρά μελίσσια στα χέρια του! 

Και για να μπούμε τελικά στο θέμα μας, πέντε είναι οι προϋποθέσεις δημιουργίας δυνατών μελισσιών: Μελίσσια υγιή, καλές και νέες μάνες, μεγάλος φθινοπωρινός πληθυσμός, επάρκεια τροφών χειμώνα και άνοιξη, διαχείμαση του μελισσιού σε κατάλληλη κυψέλη.

 Σε αυτούς τους πέντε παράγοντες θα πρέπει να επικεντρωθεί και να δώσει το βάρος του, ιδιαίτερα, ένας νέος μελισσοκόμος, αφού για τη δημιουργία ακόμα ισχυρότερων πληθυσμών, απαιτούνται κοψίματα και  ενώσεις μελισσιών, και άλλοι σύνθετοι μελισσοκομικοί χειρισμοί που ξεφεύγουν από τα όρια αυτού του σύντομου σημειώματος.

Χρέος επομένως του κάθε επίδοξου μελισσοκόμου είναι να φροντίσει εγκαίρως για τη δημιουργία αυτών των πέντε προϋποθέσεων, αφού προηγουμένως... κάνει και κανένα τάμα στην Παναγία!


Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

orinimelissa.blogspot.gr




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια