Widget Recent Post No.

Πως θεραπεύουμε την ασκοσφαίρωση? Μελισσοκομικά μυστικά...




Μια νέα ανάρτηση και σήμερα για όλους εσάς που παρακολουθείτε το Blog Ορεινή Μέλισσα.

Σήμερα θέλω να σας αναφέρω κάποια χρήσιμα πραγματάκια σχετικά με την ασθένεια της ασκοσφαίρωσης και τους τρόπους καταπολέμησης που μπορούμε να εφαρμόσουμε.


Αρχικά να αναφέρω πως πρόκειται για ένα μύκητα ονόματι ascosphaera apis , ο οποίος διείσδυει μέσα απο το εντερικό σύστημα της προνύμφης μέσω της τροφής μετατρέποντας  την σε  ''γύψο''.

Ο μύκητας προσβάλει αποκλειστικά και μόνο τις προνύμφες (γόνο) των μελισσών , και οι εργάτριες τον μόνο ρόλο που επιτελούν σε όλη την διαδικασία είναι η εξάπλωση του ιού.

Όπως όλοι οι μύκητες έτσι και σε αυτήν την περίπτωση οι ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση του ιού είναι : Η υψηλή υγρασία , ο κακός αερισμός στην κυψέλη , αλλα και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα των μελισσών.





Πως μπορούμε λοιπόν να κάνουμε το περιβάλλον της κυψέλης αδιαπέρατο απο αυτόν τον μύκητα? Υπάρχει κάποια θεραπεία που μπορούμε να εφαρμόσουμε έτσι ώστε να θεραπεύσουμε το μελισσάκι μας?

Αρχικά σαν ένα πρώτο βήμα μπορούμε να μεταγγίσουμε το μελισσάκι μας σε μια κυψέλη με διάτρητο πάτο , και αν εχουμε τοποθετημένο το ξύλινο πορτάκι , να το αφαιρέσουμε. Θέλουμε να πετύχουμε όσο το δυνατό καλύτερο αερισμό  και ταυτόχρονα χαμηλά επίπεδα υγρασίας.




Αυτό το περιβάλλον είναι εντελώς ακατάλληλο για την ανάπτυξη κάθε μύκητα μέσα στην κυψέλη μας. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε το πρώτο βήμα , δηλαδη την διακοπή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.

Έπειτα μπορούμε να κάνουμε κάποιες λειτουργικές κινήσεις  αφαιρώντας πλαίσια  προσβεβλημένα , και αντικαθιστώντας τα με άλλα υγιή που έχουν σφραγισμένο υγιή γόνο. Θέλουμε νέο αίμα στην κυψέλη μας , εργάτριες γεμάτες ενέργεια για καθαριότητα...

Τώρα ένα τελευταίο βήμα είναι , ο τρόπος που μπορούμε να θεραπεύσουμε την κυψέλη μας.

Εδώ θα σας πω το εξής συνάδελφοι. Να δυναμώσουμε το ανοσοποιητικό της κυψέλης μας!! Και πως μπορεί να συμβεί αυτό? Μα φυσικά μεταφορά σε μια καλή ανθοφορία!!

Προνύμφες καλοταϊσμένες με φρέσκο μελάκι  πλούσια γύρη  και βασιλικό πολτό , δεν μπορούν να προσβληθούν εύκολα από την ασθένεια της ασκοσφαίρωσης. Πολλοί μελισσοκόμοι ταΐζουν τα άρρωστα μελισσάκια τους και έτσι η ασθένεια καταπολεμάτε.

Αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να μεταφέρει τα μελισσάκια του , και θέλει να δει γρήγορα αποτελέσματα έχω να προτείνω και κάτι άλλο. Σιροπάκι με δικό σας ανθόμελο μέσα!! Εννοείτε πως αυτο το κάνουμε μονο οταν εχουμε βγάλει δικό μας μέλι και είμαστε σιγουροι οτι δεν θα μεταδώσουμε κάποια άλλη ασθένεια.

Το μέλι οπως γνωρίζουμε εχει αντιμυκητιακές ιδιότητες , δηλαδη βάλσαμο για το ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού των μελισσών μας.

Επίσης μπορούμε να ταΐσουμε με απλό σιρόπι (νερο , ζαχαρη) η και ενά καλό ζαχαροζύμαρο.

Η ασθένεια της ασκοσφαίρωσης είναι μια ασθένεια , που μπορεί   το μελίσσι να καταπολεμήσει ,  και πολλες φορες οι μελισσοκόμοι περιμένουν να αυτο-θεραπευτεί χωρις καμία επέμβαση.

Καλό ειναι όμως αν θέλουμε να δώσουμε μια extra βοήθεια στις μελισσούλες μας να εφαρμόσουμε κάτι από τα παραπάνω!!!

Υ.Γ. Αν κάποιο μελισσάκι σας εχει εκτός απο ασκοσφαίρωση και προσβολή απο βαρρόα ενδείκνυται πρώτα η θεραπεία για τα βαρρόα τα οποία απομυζώντας απο τις προνύμφες τις αποδυναμώνουν και κατά ένα τρόπο είναι μια <<πηγη>> του προβλήματος για την ασθένεια της ασκοσφαίρωσης.

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Καλήμερα και συγχαρητήρια για το πολύ καλό site σας..
    Πρόσφατα μετέφερα τα μελίσσια μου σε ενα χωράφι ενός φίλου και ενα μελισσακι του είχε ασκοφαιρωση.. Εβγαλα ολα τα πλαίσια, καθάρισα το πατο απο τις νεκρες προνυμφες εκαψα την κυψελη και εβαλα το μελισσι μεσα και μια πιτα 2 κιλων.. Πρεπει να κανω κατι αλλο?? Κινδυνευουν και τα δικα μου μελισσια? ευχαριστώ Γιαννης.Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλο κίνδυνος , να κολλήσουν τα άλλα μελίσσια γύρω. Προσπάθησε να τροφοδοτείς αυτό το μελίσσι να έχει καλο αεριζμό. Δωσε και γόνο αν δεις οτι αδυναμώνει. Δεν ειναι κάτι σοβαρο η ασκοσφαίρωση την ξεπερνούν μόνες τους οι μέλισσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα τα παρακολουθώ ,βέβαια το μελισσι είναι σφιχτο 10αρι με ελαχιστο γονο όμως ...ευχαριστώ για την απαντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΝΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΙΝΗΣ ΛΥΣΟΖΥΜΗ .ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΑΜΕΣΑ ΤΟΝ ΜΥΚΗΤΑ.ΤΗΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΑΣΠΡΑΔΙ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ.ΕΓΩ ΕΤΣΙ ΕΧΩ ΑΝΤΙΜΑΤΩΠΙΣΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟΝ ΜΥΚΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πως μπορουμε να κανουμε την θεραπια με ασπραδι αυγου;

      Διαγραφή
  5. ΣΕ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ 1/1 ΕΝΑ ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ ΓΙΑ 3 ΕΩΣ 4 ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ ΤΩΝ 250 ΕΩς 300 ΓΡΑΜΜΑΡΙΒΝ ΑΝΑ ΚΥΨΕΛΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΧΟΛΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλήμερα, η ασκοσφαιρωση μπορεί να μεταφερθεί και στα άλλα μελίσσια (πλαίσια) από τον μελιτοεξαγωγεα..??
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Nαί βέβαια μπορεί. Απλώς σε ένα δυνατό μελίσσι η ασκοσφαίρωση μπορει να μην εμφανιστεί ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΒΟΗΘΑΕΙ ΠΟΛΥ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΓΟΝΟΦΩΛΙΑ...ΑΝ Ο ΠΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΤΡΥΤΟΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΑΖΕΨΕΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΡΡΩΣΤΟ ΓΟΝΟ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε 10λιτρο σιροπι 1-1 βαλε 100μλ χυμο λεμόνι και 100μλ χυμο ροδι. Μετα προσθετω 1 κουτακι 7up ή sprite, ή σόδα. Βαζω 1λιτρο απο ολο αυτο σε καθε μελισι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!