Widget Recent Post No.

Το βάψημο της κυψέλης : Ότι πρέπει να γνωρίζουμε



Σήμερα θα μιλήσουμε για το βάψιμο των κυψελών μας. Είναι μια διαδικασία  με την οποία δίνουμε αντοχή και χρόνο ζωής στο ξύλο. Ένα σωστό βάψιμο ίσως είναι ο βασικότερος παράγοντας για να κάνουμε την κατοικία των μελισσών μας ''αθάνατη'' και απροσπέλαστη από μύκητες, μικρόβια και υγρασία!!!!


Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κυψέλη είναι η κατοικία των μελισσών μας. Μέσα σε αυτό το κουτάκι οι μελισσούλες μας θα δουλεύουν 24 ωρες το 24 ωρο , θα φτιάχνουν μελάκι , θα μεγαλώνουν τον γόνο τους , θα φροντίζουν την βασίλισσα τους και θα αναπτυχθούν σχηματίζοντας μια μεγάλη κοινωνία.

 Για να συμβούν όλα αυτά, θα πρέπει το περιβάλλον της κυψέλης να τους προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες , δηλαδή τη σωστή υγρασία , ήπιες θερμοκρασίες (μόνωση) και στεγανότητα (από νερά).Αν μια κυψέλη «μπάζει» νερό , η απορροφά υγρασία από τις βροχές, είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν γρήγορα ασθένειες!

Πως μπορούν να πραγματοποιηθούν όλα αυτά σε μια ξύλινη κυψέλη? Πως μπορούμε να κάνουμε το ξύλο να μην απορροφά υγρασία , και να αντέχει στον χρόνο? Μα φυσικά με προεργασία και δουλειά!






Ο σωστός και ο επιμελής μελισσοκόμος είναι αυτός που θα δώσει «Ζωή» στο ξύλο . Η τεχνική που  ακολουθούμε σήμερα οι περισσότεροι μελισσοκόμοι για την προστασία των ξύλινων κυψελών μας, έχει ως εξής. Πρώτα τις περνάμε  με  λινέλαιο (ένα - δυο χέρια) , έπειτα άν θέλουμε στοκάρουμε τις γωνίες τους , και τέλος τις περνάμε με μία κοινή λαδομπογιά - βαφή.

Ουσιαστικά, δηλαδή, προσπαθούμε να κάνουμε το ξύλο αδιάβροχο. Όλοι γνωρίζουμε πως ο χρόνος ζωής του εξαρτάται άμεσα από την υγρασία που θα απορροφήσει στο μέλλον. Αν δεν κάνουμε καλή δουλειά το ξύλο θα απορροφήσει νερό , και θα σαπίσει πολύ γρήγορα.

Θέλω να σας τονίσω πως η παραπάνω διαδικασία μπορεί να παρουσιάσει κάποια προβληματάκια οχι τοσο σε εμάς αλλά κυρίως στις μέλισσες. Γνωρίζω οτι οι περισσότεροι ακολουθούν αυτή τη διαδικασία. Όμως αυτο δεν σημαίνει ότι αυτή διεκδικεί και το αλάθητο.

Πολλοι μελισσοκόμοι αγοράζουν λινέλαιο που περιέχει μέσα στεγνωτικό , συντηρητικό ξύλου κ.α χημικά τα οποία αφήνουν υπολείμματα στην κυψέλη. Επιπροσθέτως αγοράζουν κοινές λαδομπογιές οι οποίες μπορει να περιέχουν βαρέα μέταλλα (κάδμιο , υδράργυρο , χρώμιο κ.α) , ακρως επικινδυνα και καρκινογόνα για κάθε μορφή ζωης που έρχεται σε επαφή μαζί τους.

Δηλαδή με λίγα λόγια ειναι ακατάλληλα για τις μέλισσες. Ναι παιδιά αυτή ειναι η αλήθεια δυστυχώς. Λέγοντας σας όλα αυτά θέλω να καταλήξω στο εξής. Προσέχετε τι αγοράζετε και πριν πάρετε κάτι κοιτάξτε και μια ματια στην σύνθεση , δεν είναι τιποτα. Οι μελισσούλες μας ειναι το παν!!!

Οσον αφόρα την επιλογή του χρώματος σήμερα έχω να σας προτείνω κάτι , το οποίο σίγουρα θα σας ενθουσιάσει πάρα πολύ. Δεν σας κρύβω οτι διαρκώς ψάχνω νέα προιόντα , και στην σημερινή περίπτωση έχω μείνει κατι παραπάνω απο ευχαριστημένος.





 Σήμερα θα σας παρουσιάσω μια βαφή  ειδική για κυψέλες , φιλική προς τις μέλισσες , η οποία έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει φανατικούς οπαδούς!!! Κυκλοφορεί απο την εταιρία EXCEL AE , και η σχεδίαση της ειναι μελετημένη ειδικά για εμάς τους μελισσοκόμους.

Βαφοντας με αυτή τη μπογιά ειναι σαν να περνάμε και λινέλαιο μαζί! Εκπληκτικό? Δηλαδή μπορούμε να περάσουμε 1 χέρι απο αυτή τη μπογιά και είμαστε έτοιμοι!!! Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο!!! Η εταιρία δίνει εγγύηση αντοχής τουλάχιστον 5 χρόνια , ότι πρέπει για εμάς!!!




Ναι συνάδελφοι μια εταιρία κατασκευής χρωμάτων δημιούργησε μπογιές αποκλειστικά για μελισσοκόμους , σε σούπερ χρώματα μελετημένα για να τα βλέπουν εύκολα οι μελισσούλες μας!!!

Το όνομά της εταιρίας είναι EXCEL AE. και διαθέτει τις μελισσοκομικές τις μπογιές στα εξής εντυπωσιακά χρώματα...



Άυτα είναι τα 5 βασικά χρώματα που μπορεί ένας μελισσοκόμος να βάψει άφοβα τις κυψέλες του. Οι μελισσούλες αναγνωρίζουν τα παραπάνω χρώματα με εξαιρετική ευκολία , και αυτή είναι η βασική παράμετρος που η εταιρία EXCEL έλαβε σοβαρά υπόψη της.

 Σχετικά με το προιόν τώρα και τον τρόπο βαψίματος

Ο νέος τρόπος βαφής με Ειδικό Χρώμα Κυψελών

 Το Ειδικό Χρώμα Κυψελών είναι συνδυασμός ακρυλικών ρητινών, διεισδύει βαθιά στο ξύλο και δεν απαιτεί την επίστρωση κανενός άλλου υποστρώματος. Έτσι, όταν απλώνεται πάνω σε γυμνό ξύλο λειτουργεί σαν αστάρι και χρώμα μαζί.

 Έχει μεγάλη αντοχή στις καιρικές μεταβολές, στην υπεριώδη ακτινοβολία και απωθεί βρωμιά και νερό, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην αποικία των μελισσών. Ρυθμίζει την υγρασία του ξύλου αφήνοντάς το να αναπνέει, σε αντίθεση με τις κοινές λαδομπογιές, αστάρια μετάλλου και βελατούρα.

Είναι ταχυστέγνωτο, μπορείτε να περάσετε 2 χέρια την ίδια μέρα, σε αντιδιαστολή με τις αργοστέγνωτες λαδομπογιές. Ακόμη και αν σε μία ώρα μετά το 1ο χέρι βρέξει, η εφαρμογή παραμένει ανεπηρέαστη.




























Αποτέλεσμα αυτών των ιδιοτήτων είναι ο σχηματισμός ενός σκληρού αλλά και ελαστικού τελειώματος με μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Διατίθεται σε 5 αποχρώσεις. Επίσης, μπορεί να αναπαραχθεί ποικιλία άλλων αποχρώσεων, είτε κάνοντας πρόσμιξη του προϊόντος με 15% κοινή άλλη λαδομπογιά, είτε χρωματίζοντάς το με ένα από τα συνήθη συστήματα χρωματισμού.

Εδώ το site : www.excel-xromata.gr
Έλλην Α.Ε.

Τηλ. Επικοινωνία & email : 2441062100, info@excel-xromata.gr

Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Το χρωμα της παπαρουνας το κοκκινο δεν ειναι;απ'οτι ξερω το κοκκινο δε το διακρινουν οι μελισσες.διορθωστε με αν κανω λαθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κοκκινο το βλεπουν σαν σκουρο , κατι σαν γκρι θα ελεγα. Το διαχωριζουν πολυ ευκολα αν οι υπολοιπες κυψελες ειναι εγχρωμες (ασπρο ,κιτρινο , μπλε , πρασινο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το χρησιμοποιω εδώ και 2 χρονιά αρκετά Κάλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι νεος μελισσοκομος και επελεξα στις νεες μου κυψελες να τις βαψω με χρωματα της exeel.Μετα απο 2χειμωνες βαδιζω στον τριτον και οι κυψελες μου ειναι σχεδονν αφθαρτες.πραγματικα ,ειδικα το μπλε χρωμα ειναι το κατι αλλο.(το κροκι οχι κ τοσο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορώ να βάψω την κυψέλη με χρώμα δρυς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω ήδη περάσει την νέα μου κυψέλη με βελατουρα μπορώ τώρα να το περάσω με αυτήν τη μπογιά??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!