Widget Recent Post No.

Επίσημη ανακοίνωση Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης για το σκαθάρι (Aethina tumida)




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΑΘΗΝΑ 16/9/2014

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΘΕΜΑ: Παρουσία του μικρού σκαθαριού των Κυψελών (SHB) Aethina tumida στην Καλάμπρια (Calabria) της Ιταλίας.

Σε συνέχεια ενημέρωσης της υπηρεσίας μας από την αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με έγγραφο τηλεομοιοτυπίας στις 15.9.2014 , σας γνωρίζουμε, ότι το εξωτικό παράσιτο Aethina tumida (Μικρό σκαθάρι των κυψελών) εντοπίστηκε από το προσωπικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της περιοχής «Reggio» της Καλάμπριας σε πειραματική κυψέλη μελισσοσμηνών η οποία χρησιμοποιήθηκε ως «παγίδα» στην πόλη « Gioia Tauro» σε κοντινή απόσταση από το ομώνυμο λιμάνι της Νότιας Καλάμπριας.

Μετά την ανίχνευση του παρασίτου, εφαρμόστηκε μέθοδος καπνισμού και κατάψυξης όλων των κυψελών - παγίδων που ήταν τοποθετημένες στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας έθεσε σε ισχύ εθνικά μέτρα για την επιτήρηση και εκρίζωση του παρασίτου. Στα μέτρα που ελήφθησαν περιλαμβάνονται επιθεωρήσεις μελισσοκομείων σε ακτίνα 20 χλμ. από την εστία της εμφάνισης του παρασίτου με στοχευμένο έλεγχο στα μετακινούμενα μελισσοκομεία εντός της ευρύτερης περιοχής της Κάλαμπριας. 

Σε περίπτωση ανίχνευσης των προνυμφών ή των ενήλικων μορφών του παρασίτου συστήνεται η απομάκρυνση και η ολική καταστροφή της κυψέλης και των μελισσοσμηνών καθώς και η εφαρμογή της κατάλληλης απολύμανσης του εδάφους όπου βρίσκεται το μελισσοκομείο και οι προσβεβλημένες κυψέλες του.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, εφιστούμε την επαγρύπνηση και προσοχή σας σε κάθε δράση και ενέργεια που συνδέεται με επιθεώρηση, επιτήρηση, παρακολούθηση επίσημο έλεγχο, έρευνα και διάγνωση νοσημάτων μελισσών για ενδεχόμενη ανίχνευση και διερεύνηση πιθανών εξωτικών παρασίτων στα Ελληνικά Μελισσοκομεία.






Ορεινή Μέλισσα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια