Widget Recent Post No.

Παράτολμες μέλισσες με ισχυρή προσωπικότητα!!!!


Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό πως κάποιες από τις μελισσούλες που νταραβερίζεστε κάθε μέρα μπορεί να είναι πιο τολμηρές και πιο ριψοκίνδυνες από τις υπόλοιπες?

Πως και οι μέλισσες έχουν και αυτές τους πρωτοπόρους εξερευνητές τους, που σε αντιστοιχία με τους ανθρώπους θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι  οι «αστροναύτες»,  οι «ορειβάτες» και οι «θαλασσοπόροι» των λιλιπούτειων αυτών φτερωτών πλασμάτων?

 Πως υπάρχουν μέλισσες που ξεχωρίζουν από τις άλλες, όχι μόνο για το θάρρος τους, μα και για την έντονη προσωπικότητα που διαθέτουν?

Αυτό ακριβώς υποστηρίζουν οι επιστήμονες  του ινστιτούτου Γενωμικής Βιολογίας ( Η Γενωμική αποτελεί συνδυασμό της Γενετικής, της Βιοπληροφορικής και της Ρομποτικής) του πανεπιστημίου του Ιλινόις, που μελέτησαν την συμπεριφορά των μελισσών και κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, το σπουδαιότερο από τα οποία είναι πως: κάποιες μέλισσες σε σχέση με κάποιες άλλες, αναζητούν την περιπέτεια – πρόκειται προφανώς για τις γνωστές σε μας τους μελισσοκόμους, «ανιχνεύτριες». 

Η αναζήτηση της περιπέτειας και η εξερεύνηση, επομένως, δεν είναι προνόμιο μόνο κάποιων ανθρώπων! Υπάρχουν μέλισσες που λατρεύουν να ανακαλύπτουν νέα μέρη.




 Είναι περισσότερο επιρρεπείς στη γοητεία του «άγνωστου», και μάλιστα οι εγκέφαλοι των πιο θαρραλέων απ αυτές, εμφανίζουν χαρακτηριστικά πρότυπα γονιδιακής και μοριακής δραστηριότητας, όμοια με εκείνα, όσων ανθρώπων λατρεύουν και συναρπάζονται από την περιπέτεια. 

Η κατηγορία αυτή των μελισσών, έχει συγκεκριμένα καθήκοντα. Καθήκοντα που έχουν να κάνουν με την αναζήτηση παράτολμων εμπειριών, και ανάληψης κινδύνου, όπως την αναζήτηση νέας φωλιάς για το μελίσσι, και την αναζήτηση της τροφής, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από την κυψέλη.

 Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να ρίξει νέο φως στη θαυμαστή κοινωνία της μέλισσας, η οποία όπως φαίνεται, δεν αποτελείται μόνο από απρόσωπες στρατιές εργατριών, από κηφήνες, και τη βασίλισσα, αλλά και από επιμέρους μέλισσες οι οποίες διαφέρουν από τις άλλες και έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες από αυτές, ακριβώς όπως και οι τολμηροί άνθρωποι οι οποίοι διαφέρουν από τους υπόλοιπους κοινούς συνανθρώπους τους.

 Έρχεται ακόμα να μας πει πως  ανιχνεύτριες μέλισσες δεν μπορούν να γίνουν όλες οι μέλισσες, αλλά μόνο αυτές που διαθέτουν το ανάλογο κληρονομικό χάρισμα και αυτός είναι ο λόγος που σπανίζουν μέσα σε ένα μελίσσι και που δεν ξεπερνούν το 5% του συνολικού του πληθυσμού!

Επιμέλεια : Μανόλης Δερμάτης συγγραφέας του βιβλίου << ιστορία μια βασίλισσας >> (Εκδόσεις μελισσοκομική επιθεώρηση).

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.



orinimelissa.blogspot.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια