Widget Recent Post No.

Τεσσεράμισι τόνους αρωματικά φυτά (φασκόμηλο) κατάσχεσε η αστυνομία από συμμορία αλλοδαπών



Καίριο χτύπημα στη λαθραία συγκομιδή αρωματικών φυτών, η οποία παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις έδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Ύστερα από μεγάλη, διακλαδική επιχείρηση, συνέλαβε δεκαπέντε λαθρομετανάστες οι οποίοι επί μέρες δεν είχαν αφήσει τίποτα στην περιοχή της Μουργκάνας και του Τσαμαντά.


Οι αστυνομικοί είχαν συλλέξει πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος και οργάνωσαν μία άριστη επιχείρηση με αποτέλεσμα να συλλάβουν τους δεκαπέντε Αλβανούς και να κατασχέσουν περίπου τεσσεράμισι τόνους αρωματικών φυτών, κυρίως φασκόμηλου.

Τα αρωματικά τα συγκέντρωναν σε διάφορα σημεία, όπου είχαν στηθεί και πρόχειρα συσκευαστήρια. Μάλιστα πεντακόσια κιλά ήταν άριστα συσκευασμένα, έτοιμα για να διατεθούν προς πώληση.

Η σπείρα ήταν πολύ καλά οργανωμένη καθώς σε διάφορα σημεία του βουνού είχε στήσει και παραπήγματα όπου εκεί γίνονταν η συσκευασία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι Αλβανοί θα μετέφεραν με άλογα και μουλάρια, τις ποσότητες των αρωματικών φυτών στη χώρα τους, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη.

Σε βάρος των τριών από τους δεκαπέντε εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας.

Από την Αστυνομία ενημερώθηκε και το Δασαρχείο Θεσπρωτίας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της καταστροφής. Είναι πολύ πιθανόν πάντως τα συσκευασμένα αρωματικά φυτά που είναι άριστης ποιότητας να διατεθούν για φαρμακευτικούς λόγους.

Η επιχείρηση της αστυνομίας ήταν πολύ καλά οργανωμένη και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στην Αλβανική σπείρα που λεηλατούσε τα βουνά της Ηπείρου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης, η οργανωμένη διακλαδική αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκε στη θέση Χιονάδες στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας και συμμετείχαν αστυνομικοί των Β΄ και Α΄ Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, της Ο.Π.Κ.Ε. Θεσπρωτίας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι δράστες κατελήφθησαν επ΄ αυτοφώρω να έχουν συλλέξει παράνομα και να συσκευάζουν σε τσουβάλια, με σκοπό την εμπορία, μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών σφακίδια (συγγενικό του φασκόμηλου).

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο, βρέθηκαν:

• (4500) κιλά κομμένα αρωματικά φυτά, εκ των οποίων τα (540) κιλά ήταν συσκευασμένα σε τσουβάλια.

• επτά (7) δρεπάνια

• μία ζυγαριά

Οι συλληφθέντες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στο ελληνικό έδαφος από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση και στερούνταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Την προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών προκειμένου να διευκρινιστεί το εύρος της δράσης των εμπλεκόμενων δραστών.

Πηγή : http://www.epiruspost.gr/