Widget Recent Post No.

Οι μέλισσες ξεπέρασαν τον Αϊνστάιν : Είναι πράγματι συγκλονιστικό!!!



Όλοι γνωρίζουμε πως ο Αϊνστάιν είχε πει πως: «όταν εξαφανιστούν οι μέλισσες η ανθρωπότητα θα έχει ακόμα 4 χρόνια ζωής», θέλοντας προφανώς με αυτή του την φράση να εξυμνήσεις  το τεράστιο έργο που προσφέρουν οι «φίλες» μας στην επικονίαση των φυτών!

Είναι όμως βέβαιο πως όταν διατύπωνε αυτή τη δραματική πρόβλεψη, ούτε που μπορούσε να φανταστεί πως το φτερωτό αυτό εντομάκι, με τον μικροσκοπικό εγκέφαλο, μπορεί να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς απείρως πιο σύνθετους από αυτούς που ο ίδιος έκανε!!

Και όμως, οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λονδίνου (Royal Holloway), υπό τον δρα Νάιτζελ Ρέιν της Σχολής Βιολογικών Επιστημών, μετά από μακροχρόνιες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μέλισσες έχουν την εκπληκτική δυνατότητα να δίνουν τη λύση σε πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα, κάνοντας υπολογισμούς πιο γρήγορα και από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, και ότι μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στα λουλούδια που έχουν προηγουμένως ανακαλύψει με τυχαία σειρά. 






Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά «λύνουν» το λεγόμενο «πρόβλημα του περιοδεύοντος ιστιοπλόου», ένα διάσημο και δυσεπίλυτο γρίφο στον χώρο των οικονομικών και των μαθηματικών.

Στο πρόβλημα αυτό, ένας άνθρωπος (ιστιοπλόος) καλείται να βρει τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα σε όλους τους προορισμούς (νησιά) που πρέπει να επισκεφτεί.

 Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές λύνουν το πρόβλημα συγκρίνοντας το μήκος όλων των πιθανών διαδρομών και επιλέγοντας τον πιο σύντομο.

 Όμως οι μέλισσες φαίνεται να κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα κάθε μέρα, χωρίς καν τη βοήθεια υπολογιστή, απλώς με ένα εγκέφαλο που δεν είναι μεγαλύτερος από το κεφάλι ενός σπίρτου.

Όπως είπαν οι επιστήμονες, καθημερινά οι μέλισσες ξεκινούν να επισκεφτούν μια πληθώρα λουλουδιών σε διάφορες τοποθεσίες και, επειδή θέλουν να κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας (κατανάλωσης μελιού, δηλαδή) για το πέταγμά τους, «υπολογίζουν» μια διαδρομή που τους επιτρέπει να βρίσκονται στον αέρα το ελάχιστο δυνατό χρονικό διάστημα.

Μετά από αυτό εμείς τι να πούμε! Απλά υποκλινόμαστε στη σοφία της φύσης και εφ εξής θα είμαστε ακόμα πιο γοητευμένοι με τα «μελισσάκια» μας!

Επιμέλεια : Μανόλης Δερμάτης συγγραφέας του βιβλίου << ιστορία μια βασίλισσας >> (Εκδόσεις μελισσοκομική επιθεώρηση).

Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

orinimelissa.blogspot.gr



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια