Widget Recent Post No.

Το σύστημα πλοήγησης των μελισσών : Αισθάνονται την ταχύτητα του ανέμου



Όλοι γνωρίζουμε για τις εκπληκτικές ικανότητες και αισθήσεις που διαθέτει η μέλισσα. Μιλάμε για έναν υπεροργανισμό με δυνατότητες που εντυπωσιάζουν κάθε άνθρωπο που θα τις μελετήσει. Οι μέλισσες έχουν προσαρμοστεί σε έναν τρόπο ζωής , χρησιμοποιώντας τις καταπληκτικές αισθήσεις τους τις οποίες και προσάρμοσαν στις ανάγκες τους μέσα στα 40 εκατομμύρια χρόνια που βρίσκονται σε αυτόν τον πλανήτη.

Δεν είναι ομως μόνο η ύπαρξη αυτών των υπέρ-αισθήσεων , άλλα και ο τρόπος που έχουν μάθει να τις συνδυάζουν και να τις διαχειρίζονται . Η αεροδυναμική προσαρμογή του σώματος της , όπως και η ανίχνευση της ταχύτητας του άνεμου εν ώρα πτήσης είναι κάποιες ικανότητες που η μέλισσα εχει μάθει να διαχειρίζεται με εκπληκτικό τρόπο!!!






Οι κεραίες μιας μέλισσας έχουν πολλές ικανότητες. Με αυτές μπορεί η μέλισσα να δοκιμάσει το νέκταρ , να πλοηγηθεί , να επικοινωνήσει με τις άλλες εργάτριες να λάβει διάφορα μηνύματα , να αισθανθεί τις δονήσεις στον αέρα και πολλά άλλα που σε εμάς είναι απλώς άγνωστα.

Ωστόσο σύμφωνα με νέες έρευνες η μέλισσα διαθέτει και μια ακόμα υπέρ-αίσθηση που με αυτήν μπορεί να αισθανθεί την ακριβή ταχύτητα του άνεμου. Οι κεραίες μπορούν να εντοπίσουν μικρο-αλλαγές στην ταχύτητα και στην ροή του ανέμου και με αυτόν τον τρόπο η μέλισσα αλλάζει την αεροδυναμική της στάση. Επίσης μπορούν συνδυάζοντας ενα πλήθος απο ικανότητες να προβλέψουν τα καιρικά φαινόμενα , και να αποφύγουν ευκολα , μια βροχή. Για εμάς αυτές οι πτυχές της μέλισσας παραμένουν εντυπωσιακές

Το αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα όμως της έρευνας είναι οτι οι μέλισσες εχουν την δυνατότητα να αυξομειώνουν το μέγεθος της κοιλιάς τους ανάλογα με την ταχύτητα και την διεύθυνση του ανεμου. Οταν ο άνεμος αποκτά μεγάλη ταχύτητα οι μέλισσες αλλάζουν και την αεροδυναμική τους στάση. Αυτό τις διευκολύνει  να κινούνται κατ την κατεύθυνση που  αυτές θέλουν και όχι ο άνεμος.

Η μελισσα αναλαμβάνει να κάνει ενα μεγάλο ταξίδι σε κάθε πτήση της με την κατά το δυνατό μικρότερη κατανάλωση ενεργείας δηλαδή νέκταρ. Η προσπάθεια αυτή είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση όμως για την μέλισσα είναι τρόπος επιβίωσης και αυτοσυντήρησης.

Η μέλισσα έχει μάθει να εξοικονομεί ενέργεια , να εκμεταλλεύεται τις εκπληκτικές αισθήσεις της εν ωρα πτήσης και να παράγει οσο το δυνατόν περισσότερο μελί  , το οποίο θα εξασφαλίσει και την επιβίωση της κοινωνίας της.

Εξερευνώντας τον θαυμασιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

orinimelissa.blogspot.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια