Widget Recent Post No.

Αχερόντια νυχτοπεταλούδα (acherontia atropos) : Αμείλικτος εχθρός της μέλισσας




Πρόκειται για μια γιγάντια νυχτοπεταλούδα η οποία με το πέταγμα της σπέρνει τον φόβο και την ''καταστροφή'' στο μελισσοκομείο μας. Τρέφεται με μέλι και μπαίνει μέσα στις κυψέλες για να το κλέψει. Οι μέλισσες με τον ερχομό της  αποδιοργανώνονται και  πανικοβάλλονται δίχως πολλές φόρες να μπορούν να την αντιμετωπίσουν.


Φέρει το λατινικό όνομα acherontia atropos , και η τροφή της εκτός απο μέλι στηρίζεται και στο νέκταρ η την μελιτοέκκριση διαφόρων λουλουδιών η φυτών.  Όπως όλες οι πεταλούδες , γεννιέται κάμπια και έπειτα πλέκοντας το κουκούλι της μεταμορφώνεται σε πεταλούδα.. Μεγάλη πεταλούδα!!!




Για τις μέλισσες είναι ένας στυγνός εχθρός , και αν το πρόβλημα ειναι παρατεταμένο μπορούν ακόμη και να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους.

Πως όμως ο μελισσοκόμος θα καταλάβει οτι επσικέπτονται αχερόντιες τα μελισσάκια του?

Τα δείγματα όταν μια κυψέλη αντιμετωπίζει προβλήματα ειναι ειτε στίγματα πρόπολης στην σανιδά πτήσης είτε η ίδια η πεταλούδα νεκρή πάνω από τους κηρηθροφορείς προπολαρισμένη....





Πως  αυτη η πεταλούδα εισβάλει μέσα στην κυψέλη οταν μέσα βρίσκονται χιλιάδες φρουροί?

Η πεταλούδα ''χτυπά'' το αμυντικό σύστημα των μελισσών και κατά κάποιο τρόπο παγώνει τις μέλισσες δίχως να μπορούν να αντιδράσουν και να αντεπιτεθούν. Η αχερόντια όταν μπαίνει μέσα στην κυψέλη , χρησιμοποιεί φερομόνες παρόμοιες με αυτές της μέλισσας οι οποίες την κάνουν ουσιαστικά αόρατη στην κυψέλη. Ενα χημικό όπλο ενάντια σε ολόκληρη την κυψέλη!!!

Παραγοντας εναν χαρακτηριστικο ηχο καταφερνει και ''αδρανοποιει'' ολες τις εργατριες φρουρους και ετσι μπορει στην συνεχεια να κλεψει ελευθερα το μελι απο τις κηρηθρες.




Οι μέλισσες όπως γνωρίζουμε έχουν ενα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αμυντικό σύστημα. Και όμως αυτη η πεταλούδα  το εκμεταλλεύεται και το αποδιοργανώνει χρησιμοποιώντας χημικά όπλα (δηλαδή φερομόνες) έναντι των μελισσών μας.

Παρ όλα αυτά όμως  δεν καταφέρνει πάντα να εξαπατήσει τις μέλισσες  Όταν οι εργάτριες την εντοπίσουν και αντιληφθούν την ύπαρξη της  αντεπιτίθονται  με δηλητηριώδη τσιμπήματα προσπαθώντας να την κυκλώσουν και να την κάνουν σφαίρα έτσι ώστε να ψωφήσει από ασφυξία!!

Πολλές φορές τα τσιμπήματα είναι τελείως ''αδύναμα'' μπροστά στην acherontia atropos  εφόσον διαθέτει έναν αδιάτρητο εξωσκελετό προσαρμοσμένος έτσι ώστε να ''αφοπλίζει'' το κεντρί των μελισσών.

Μόλις οι μέλισσες στριμώξουν την πεταλούδα αυτή παράγει συριγμούς και ηχητικά κύματα τα οποία επηρεάζουν όλη την κυψέλη , και οι μέλισσες σταματούν την επίθεση εφόσον  κατά κάποιο τρόπο τις παγώνει και τις αδρανοποιεί.

Η Αχερόντια παραμένει ενας ιδιαίτερα ζημιογόνος για την μέλισσα οργανισμός και καλό είναι όλοι οι μελισσοκόμοι να λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης. Ένα πορτάκι μπροστά στην είσοδο , ειτε ξύλινο ειτε μεταλλικό είναι αρκετό για να αποτρέψει την πεταλούδα να μπει μέσα στην κυψέλη.

Οποτε συναδελφοι προσοχή γιατι μπορεί σε κάποιους να φαίνεται μια άκακη πεταλουδίτσα , αλλά για τις μέλισσες είναι ένας αδίστακτος αμείλικτος εχθρός!!


Εξερευνώντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας.

orinimelissa.blogspot.gr


Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. η λυση ειναι στο στενεμα εισοδου των κυψελλων
    http://melissomania.gr/%CE%B5%CF%87%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%AF/%CF%83%CF%86%CE%AF%CE%BE-%CE%B7-%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CF%8C%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει γεμίσει η αυλή μου με τέτοια τερατακια πως να τις διώξω;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιαδήποτε ερώτηση πάνω στις αναρτήσεις μας , αφήστε ένα σχόλιο και εμείς με χαρά θα σας απαντήσουμε. Ορεινή Μέλισσα! Καλώς Ήρθατε!