Widget Recent Post No.

Πόσο βάρος αντέχουν να κουβαλήσουν οι μέλισσες? Ειναι απίστευτο τελικά....


 Όλοι μικροί παρατηρούσαμε τα μυρμήγκια τα οποία μας εντυπωσίαζαν με την ικανότητα τους να κουβαλούν τροφή η οποία ξεπερνούσε κατά πολύ το βάρος τους. Ωστόσο τα μυρμήγκια έχουν ως αποστολή να μεταφέρουν το φορτίο ''περπατώντας'' σε αντίθεση με κάποια αλλα έντομα που το έργο τους είναι αρκετά πιο δύσκολο.



Οι μέλισσες έχουν ως αποστολή να μεταφέρουν την τροφή τους πετώντας , η οποία μπορεί να βρίσκεται ακόμη και χιλιόμετρα μακριά. Βάση ερευνών μια μέλισσα μπορεί να ασκήσει δύναμη που ξεπερνά  32 φορές το βάρος της. Η δική μας μέλισσα Apis Melifera αναφέρεται οτι είναι πιο αδύναμη σε σχέση με άλλα είδη μελισσών (όπως πχ οι βομβινοι) που κουβαλουν 77 φορες το βαρος τους.

Στην κορυφή της ''λίστας'' όμως οσον αφορά την αντοχή και την δύναμη , βρίσκουμε ένα άλλο είδος μέλισσας με λατινικό όνομα Anthidium sp  το οποίο αποδείχθηκε οτι μπορεί να ασκήσει δύναμη εως και 122 φορές το βάρος της. Εντυπωσιακό?





 Οι μέλισσες έχουν χρόνο ζωής εξαιρετικά μικρό ο οποίος είναι αντιστρόφως ανάλογος της απόστασης που διανύουν για να βρουν τροφή. Δηλαδή κατασκευαστικά η μέλισσα όσα πιο πολλά χιλιόμετρα διανύσει τόσο λιγότερο ζει.

Τα μυρμήγκια οι σφήκες και οι μέλισσες ανήκουν στην ίδια τάξη εντόμων που είναι τα υμενόπτερα. Οι μέλισσες όμως βάση της συνεκτικότητας , της αλληλεγγύης και της λειτουργικότητας που εφαρμόζουν στην κοινωνία τους κατάφεραν να ξεπεράσουν και να αφήσουν ''χιλιόμετρα'' πίσω κάθε άλλο έντομο και ζώο του πλανήτη μας. Έχουν αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο αυτό της επικονίασης των φυτών και αν μια μέρα εξαφανιστούν , ο χρόνος ύπαρξης ζωής στον πλανήτη μας θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα!!!

Περισσότερες πληροφορίες για τα στοιχεία των πειραμάτων πηγή


Γνωρίζοντας τον θαυμάσιο και εκπληκτικό κόσμο της μέλισσας!!!


orinimelissa.blogspot.gr