Widget Recent Post No.

Πόσο μακριά συλλέγουν οι μέλισσες? Τελικα μπορούν να φτάσουν πολύ μακριά




Eνα μεγαλο ερωτημα για ολους τους μελισσοκομους ειναι ποσο μεγαλη αποσταση μπορουν οι μελισσες να διανησουν για να συλλεξουν νεκταρ και γυρη. Ειναι μια ερωτηση που ναι μεν απανταται ευκολα αλλα σιγουρα δεν ειναι παντα αληθινή. Αυτη η αποσταση κινησε την περιεργεια καποιων ερευνητων και θελησαν να την ποσοτικοποιησουν με νουμερα!!!


Καποιος θα ειχε το ερωτημα μα πως μπορεις να μετρησεις αυτην την αποσταση? με Gps συσκευη στην πλατη καθε εργατριας? Και ομως Οχι. Οι επιστημονες χρησιμοποιησαν μια αλλη τεχνικη η οποια βασιζεται στον χωρο των μελισσων. Καθε φορα που μια εργατρια γυρνουσε στην κυψελη κανοντας τον χαρακτηριστικο χωρο για την ανθοφορια που συλλεξε μπορουσε να βοηθησει τους ερευνητες να καταλαβουν την αποσταση που διενυσε.

Ετσι επειτα απο εντατικη εργασια , μετρωντας γωνιες και δευτερολεπτα μπορεσαν να αποδωδικοποιησουν αυτον τον τελετουργικο ''χωρο''. Τα αποτελεσματα εδειξαν οτι μια μελισσα μπορει να φτασει εως και 12 χιλλιομετρα μακρια απο την κυψελη της που ειναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.



Στην εικονα παραπανω βλεπουμε την συλλογη τροφης τον αυγουστο οταν η ευρεση τροφης ειναι δυσκολη και το μαιο που οι ανθοφοριες ειναι αυθονες. Μπορουμε να παρατηρησουμε οτι τον μαιο οι μελισσες συλλεγουν κυριως μεσα σε ακτινα 1 km ενω τον αυγουστο που λογω ζεστης εχουν ξεραθει τα περισσοτερα φυτα απομακρυνονται πολυ περισσοτερο και φτανουν ακομη και τα 12 km ακτινα.

Αυτο που μπορουμε να συμπαιρανουμε συναδελφοι ειναι το ποσο μακρια μπορουν να φτασουν οι μελισσες μας για να συλλεξουν , και το ποσο κοπο μπορουν να πραγματοποιησουν για να επιβιωσει η κοινωνια τους!!!

orinimelissa.blogspot.gr