Widget Recent Post No.

Συλλέγουν γύρη με... Στατικό ηλεκτρισμό ( Οι κρυφές αισθήσεις των μελισσών)




Eχουμε μιλησει για αρκετα ''κρυφα'' φαινομενα και αισθησεις που εκμεταλλευται η μελισσα για να επιβιωσει και να συλλεξει την τροφη της. Ενα ακομα χαρακτηριστικο κομματι αυτων των ''μυστικων'' ικανοτητων ειναι και η  αποτελεσματικη συλλογη  γυρης απο την μελισσα στον βελτιστο δυνατο χρονο.  Οπως εχουμε ξανα πει ο κοσμος της μελισσας ειναι Θαυμασιος και ολο εκπληξεις!!

Αρχικα πρωτα θα πρεπει να κατανοησουμε οτι μια μελισσα βλεπει τελειως διαφορετικα τα πραγματα γυρω της σε σχεση με εμας.  Βλεπει χρωματα στα λουλουδια που εμεις δεν βλεπουμε.  Βλεπει τα λουλουδια σαν ''πιστα'' για προσγειωση. Και η ανταμοιβη? Η καλυτερη..... Στην εικονα παρακατω μπορουμε να διακρινουμε τις διαφορες τις δικης μας ορασης με αυτη της μελισσας.




Μια μελισσα οταν βρισκεται εν πτηση προσελκυεται απο τα λουλουδια λογω των πολυχρωμων  εντονων και φωτεινων χρωματισμων τους αλλα και με τον σχηματισμο των πεταλων που ειναι στοιχεια που ''μαγνητιζουν'' μια μελισσα απο πολυ μακρια.  Επισης  μια οσφρητικη αρωματικη υποσχεση νεκταρος  ειναι αλλο ενα επιπλεον κινητρο επισκεψης μιας μελισσας σε ενα λουλουδι. Ωστοσο συναδελφοι εκτος απο αυτες τις  αισθησεις οι μελισσες εχουν και αλλη μια η οποια ισως ειναι και η πιο ασυνηθηστη εφοσον εμεις οχι μονο δεν μπορουμε να την δουμε αλλα δεν μπορουμε και να την κατανοησουμε.

Η ατμοσφαιρα φερει μια μορφη ηλεκτρικης ενεργειας. Ερευνες επιστημονων απεδειξαν οτι οι μελισσες μπορουν να αισθανθουν τα ηλεκρικα πεδια τα οποια περιβαλλουν ενα λουλουδι και με βαση αυτα τα πεδια μπορουν να διακρινουν τα λουλουδια αν εχουν ηδη επισκευτει απο αλλα εντομα. Δηλαδη για καθε λουλουδι με βαση τα ηλεκρικα πεδια , μια μελισσα μπορει να καταλαβει πολλα πραγματα τα οποια εμεις δεν μπορουμε να δουμε. Αυτο ειναι ενα πολυ εντυπωσιακο ευρυμα που μας βοηθα να καταλαβουμε ποσο περιπλοκος και ιδιομορφος ειναι ο κοσμος της μελισσας. Κανεις δεν θα μπορουσε να φανταστει οτι η μελισσα ειναι τοσο ευαισθητη   στα ηλεκτρικα πεδια ενος λουλουδιου.




Ωστοσο πολλα ειναι τα ερωτηματα για το πως μια μελισσα συλλεγει γυρη απο τα λουλουδια με τη βοηθεια του στατικου ηλεκτρισμου. Πολλοι μελισσοκομοι και ανθρωποι πιστευουν οτι η μελισσα κολλαει  τη γυρη στα ποδαρακια της με πολυ κοπο ομως τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα. Η μελισσα εκμεταλλευεται ενα πολυ περιπλοκο φαινομενο , το οποιο και θα εξηγησουμε.


Καθως η μελισσα βρισκεται στον αερα σωματιδια της ατμοσφαιρας χτυπανε επανω της  τα οποια ειναι φορτισμενα και ετσι η τριβη με αυτα τα μικρα  σωματιδια αφαιρει απο το σωμα της μελισσας τα ηλεκτρονια. Ετσι η μελισσα καταληγει στα λουλουδια  με θετικο φορτιο.Σε αντιθεση τα λουλουδια τεινουν να εχουν αρνητικο φορτιο εφοσον ειναι ηλεκτρικα γειωμενα. Το αποτελεσμα ειναι τα πεταλλα των λουλουδιων να ειναι αρνητικως φορτισμενα.

Ετσι οταν μια μελισσα ερθει για συλλογη , η γυρη κυριολεκτικα μαγνητίζετα επανω στα ποδαρακια της ακομη και πριν προλαβει προσγειωθει επανω στο λουλουδι. Συμφωνα με ερευνες που πραγματοποιηθηκαν αποδειχθηκε οτι οι μελισσες γνωριζουν αυτα τα ηλεκτρικα πεδια και ξερουν να τα εκμεταλλευονται για καλυτερες αποδοδεις νεκταρος-γυρης.

Οπως διαπιστωνουμε ο κοσμος της μελισσας μας κρυβει πολλα πραγματα. Καποια τα μαθαμε , καποια <<θα>> τα μαθουμε ,   και καποια αλλα ισως να μην τα μαθουμε ποτε!!!!

 NationalGeographic


orinimelissa.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια