Widget Recent Post No.

Στρατιολέλαπα , καταπολεμα οντως τα βαρροα??





Προκειτε για ενα αυτοχθονο ειδος εντομων το οποιο χρησιμοποιειτε ευρεως για την καταπολεμηση παρασιτικων εντομων και ακαρεων και εχει καταγωγη απο τη βορειο αμερικη. Τρεφεται με διαφορα παρασιτα και εχουν αναφερθει πολλα πραγματα σχετικα με την χρηση τους στην μελισσοκομια για την καταπολεμηση των Βαρροα. Η αναπαραγωγη τους ειναι αρκετα γρηγορη  , και μπορουν σε μικρο χρονο να αναπτυξουν μεγαλους πλυθησμους.


Ομως δεν ειναι τοσο απλα τα πραγματα οσο φαινονται. Αυτα τα εντομα ναι μεν μπορουν να τραφουν με βαρροα , αλλα αυτο μπορει να γινει κατω απο καποιες προυποθεσεις.

Η στρατιολελαπα ζει και αναπραγεται στο εδαφος κατι που πρακτικα ειναι αδυνατο στις κυψελες μας. Επισης δεν κυνηγα την τροφη της αλλα την περιμενει να ''ερθει'' μονη της. Δηλαδη στην ουσια κατω απο τις καταλληλες συνθηκες θα μπορουσε να τραφει με βαρροα μονο αν το βαρροα επεφτε κατω στον πατο , και ο πατος ηταν απο χωμα... κατι πρακτικως αδυνατο!!

Δεν προκειτε ποτε αυτα τα μικρα ζωηφια να κυνηγουσαν τα βαρροα μεσα στις κηρηθρες σε αντιθεση με αλλους ''θηρευτες'' παρασιτων οπως ειναι οι ψευδοσκορπιοι.

Επισης η στρατιολελαπα προτιμα να τρεφεται με αυγα αλλα και με ανηλικα εντομα. Ομως τα αυγα και τα ανηλικα ατομα των βαρροα ειναι παντα σφραγισμενα και προστατευμενα στον γονο των μελισσων. η Στρατιολελαπα τρεφεται επισης και με φυτικα υπολειματα κατι που σημαινει οτι και να την βαλουμε στην κυψελη , μπορει να βρει αλλες πηγες τροφης. και να μην ασχοληθει καν με τα βαρροα.

Συμφωνα παντως με ερευνες καθε στρατιολελαπα μπορει  να τραφει εως και με 5 βαρροα την ημερα , αλλα κατω απο τις προυποθεσεις που προαναφεραμε.

η Στρατιολελαπα αποτελει ενα πολυ αποτελεσματικο εντομο για την καταπολεμηση παρασιτικων εντομων στην γεωργια και στην κτηνοτροφια , αλλα δυστυχως δεν ειναι το πλεον καταλληλο για τη μελισσοκομια κατα των ΒΑΡΡΟΑ.

Στο παρακατω βιντεακι βλεπουμε αυτα τα μικρα ζωηφια να τρεφονται με ΒΑΡΡΟΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια