Widget Recent Post No.

Ο χωρός των μελισσών (waggle dance)

Καλησπερα συναδελφοι. Σημερα θα αναλυσουμε ενα πολυ σημαντικο κομματι των μελισσων μας. Τον Χωρο με τον οποιο οι μελισσες επικοινωνουν για τον γρηγορο και αποτελεσματικο εντοπισμο νεκταροεκκρισης και γυρης.

Οι μελισσες οταν εχουμε κοντα αλλα και μακρια απο την κυψελη καποια ανθοφορια επικοινωνουν μεταξυ τους ετσι ωστε να ειδοποιησει η μια την αλλη για την ευρεση τροφης  , και την αποτελεσματικη συλλογη του νεκταρος και της γυρης , ετσι ωστε να γινει συλλογη ευκολα , γρηγορα και προπαντως συνεργατικα.


Ειναι ενα  , θα ελεγα εντυπωσιακο συστημα επικοινωνιας , οπου οι μελισσες με περιοδικες και κυκλικες κινησεις ειδοποιουνται με απολυτη ακριβεια για την θεση της ανθοφοριας.

Τα στοιχεια που δινει η εργατρια μελισσα στις αλλες μελισσες ειναι συντεταγμενες ,  δηλαδη αποσταση απο την κυψελη η οποια καθοριζεται απο την ταχυτητα που η εργατρια μελισσα θα χορεψει τον κυκλο , και γωνια που σχηματιχει η κυψελη με τον ηλιο και την υπαρχουσα ανθοφορια.



Την γωνια αυτη την μεταφραζουν οι αλλες μελισσες μεσω της γωνιας που σχηματιζει  ο κυκλος με την διευθυνση της βαρυτητας....



Η ακριβεια για την αποσταση που βρισκεται η θεση της ανθοφοριας εχει σχεση με το ποσο χρονο και ποσο γρηγορες κινησεις θα κανει η εργατρια οταν ''χωρευει''. Δηλαδη για να σας δωσω να καταλαβετε καθε δευτερολεπτο που η μελισσα χωρευει αντιστοιχει σε 1 χιλλιομετρο.

Ο χωρος οταν η ανθοφορια βρισκεται σε αποσταση μεταξυ  50–75 μετρων εχει την παρακατω μορφη





Και οταν η ανθοφορια βρισκεται σε αποσταση μεγαλυτερη απο 75 μετρα......





To εντυπωσιακο αυτο συστημα επικοινωνιας μπορει να εχει εξαιρετικη ακριβεια και να ειδοποιηθουν οι αλλες μελισσες με μεγαλη ακριβεια για την θεση της ανθοφοριας-μελιτοφοριας.


orinimelissa.blogspot.com