Widget Recent Post No.

Ο Εργάτης των πεύκων και η πλούσια μελιτοφορία του



Ο εργατης των πευκων (Marchalina hellenica) προκειτε για ενα πολυ ιδιομορφο εντομο προικισμενο με τον τελειο ''βιολογικο κυκλο'' ετσι ωστε να προσφερει στις μελισσες μας αυθονη τροφοδοσια , πολλες εποχες του χρονου. Ειναι ενα εντομο που παραγει μελιτοεκκρισεις ακομα και την πιο δυσκολη εποχη  που ειναι ο χειμωνας. Παμε λοιπον να γνωρισουμε ποιο ειναι αυτο το εντομο , και τι σημασια του στο οικοσυστημα και στο περιβαλλον μας


προκειτε για ενα εντομο που φιλοξενειτε αποκλειστικα στην ελλαδα και σε καποιες περιοχες στην Τουρκια. Προκειτε για εναν εργατη που δινει την δυνατοτητα στις μελισσες να παραγουν πανω απο το 60% της συνολικης παραγωγης μελιου στην ελλαδα.

Διαθετει ειδικα προσαρμοσμενο στομιο , ετσι ωστε να μπορει να εισχωρει μεσα στους φυτικους  ιστους  και να μπορει να απομιζει με τους πλουσιους σε αμινοξεα και μεταλλα χυμους των κλαδιων και του κορμου του πευκου. Απορροφοντας αυτες τις ουσιες , δηλαδη το χυμο του δεντρου  περνανε στο πεπτικο του συστημα , οπου εκει προστιθονται πολυτιμα ενζυμα , βιταμινες , πρωτεινες αζωτουχες ουσιες  και η ποσοτητα που πλεοναζει αποβαλλεται ως σταγονες το οποιο συλλεγουν οι μελισσες και φτιαχνουν το μελι που λεγεται Πευκομελο. Η ουσια που αποβαλλει ο εργατης λεγεται Μελιτωμα και θεωρειτε πολυ πιο εμπλουτισμενη σε σχεση με το νεκταρ που συλλεγουν απο τα λουλουδια.



Ειναι αξιoσημειωτο να αναφερθει οτι το πευκομελο εχει διαφορετικη θρεπτικη αξια η οποια εξαρταται εξ ολοκληρου απο την εποχη , την βροχοπτωση και γενικα τις συνθηκες περιβαλλοντος. Ο εργατης εξαλλου  αναλογα με την εποχη απομιζει και διαφορετικης συστασης χυμους.

Ο εργατης ειναι σημαντικος στο οικοσυστημα και εχει φυσικους εχθρους απο τους οποιους αμυνεται φτιαχνοντας ενα ''κουκουλι'' βαμβακαδα οπως λεγεται απο το οποιο προστατευται απο καθε εχθρο.

Γενικα το εντομο δεν ειναι επικυνδινο , αν διατηρειτε στους προβλεπομενους αριθμους που μπορει να αντεξει ενα δεντρο...  Ωστοσο η ξηρανση των δεντρων δεν οφειλεται στον τοσο Σημαντικο εργατη των πευκων αλλα στην καταστροφικη καμπια που θεωρειτε το πλεον πιο παρασιτικο εντομο για τα πευκοδαση της Ελλαδας μας..!!!! δειτε εδω



orinimelissa.blogspot.com