Widget Recent Post No.

Η χρηση του Νερού στη ζωη των Μελισσών μας



 Οι μέλισσες συλλέγουν απο το περιβαλλον 4 υλικα  , νέκταρ που το μετατραπουν σε μέλι για να τραφουν , γύρη σαν πηγή πρωτεΐνης για το γονο , πρόπολη για να σφραγίσει τις ρωγμές και το εσωτερικό της κυψέλης με αντιμικροβιακη επικάλυψη , και το νερό για να αναμειχθεί με τη γυρη και το μελι ως τροφη του γονου , αλλα και για την ψυξη της κυψελης με τη μορφη της εξατμισης τις ζεστες μερες του καλοκαιριου.



Η παροχή καθαρού νερού είναι απολύτως απαραίτητη για τη λειτουργία μιας αποικίας μελισσών. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν το νερό για την ψύξη της κυψέλης με εξάτμιση, και για την αραίωση του μελιού που πρόκειται να τροφοδοτηθεί στην προνύμφη. Η συλλογή νερού είναι  τόσο συχνο φαινομενο  οπως η επισκεψη των μελισσων στα λουλουδια. Μια ισχυρή κυψέλη σε μια καυτή ημέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πάνω από ενα ποτηρι (250ml) νερού την ημέρα, αυτό καταλαμβάνει 800 εργατριες οι οποιες μπορουν να κανουν και πανω απο 50 ταξιδια η καθε μια...!!!!

Οι μελισσες ειναι ειδικες στην εντοπιση νερου  ,  δυστυχως ομως αυτο μπορει να μην αρεσει στους γειτονες. Εξαλλόυ ειναι συχνο το φαινομενο μελισσες να περνουν νερο απο μια βρυση που σταζει , η να πηγαινουν στις ποτιστρες αλλων ζωων και αυτο ισως σε μερικους ανθρωπους να μην αρεσει.  Μια κοινωνια ειναι πιο αποτελεσματικη οταν δεν εχει μεγαλες αποστασεις να διανυσει , για να μεταφερει το νερο που χρειαζεται η κυψελη.

Οι βασικες απαιτησεις για την ''πηγη'' που οι μελισσες θα βρισκουν νερο ειναι , να διατηρειτε φρεσκο , και οι μελισσες να μην πνιγονται. Μια πολυ καλη ιδεα ειναι μια μικρη τεχνητη ''λιμνουλα'' στην οποια θα φυτευαμε φυτα που επιπλεουν . ετσι ωστε οι μελισσες να μην πνιγονται , και το νερο να εχει ενα δικο του συστημα αυτοσυντηρησης ετσι ωστε να διατηρειτε παντα φρεσκο και δροσερο...!!!!

δειτε μερικα φυτα που θα μπορουσαν να αποτελεσουν την βαση πλευσης της μικρης ''λιμνουλας'' ετσι ωστε οι μελισσες να μην πεφτουν μεσα αλλα να περνουν το νερο απο τα πλαγια.....



το πρωτο φυτο λεγαται.... Salvinia το δευτερο Azolla και το τριτο Frogbit

το τελικο αποτελεσμα ειναι κατι τετοιο..........






Το θεμα αυτο με τη λιμνουλα θα το αναλυσω ακομα περισσοτερο αφου βρω πιο πολλες πληροφοριες σχετικα με την εφαρμογη του.... γιατι και εγω εχω αρκετα ερωτηματα ακομα.

Οποιος δεν ενδιαφερεται , για αυτη τη μεθοδο , μπορει να βαλει ενα βαρελι να σταζει μεσα σε ενα ρηχο αντικειμενο , το οποιο θα εχει μεσα μικρες πετρες και οι μελισσες δεν θα μπορουν να πνιγουν.







Αυτο το ειδα σε ενα μελισσοκομιο που επισκευτηκα και πραγματικα σαν ιδεα μα αρεσε πολυ.

Βεβαια μια μικρη τεχνητη λιμνουλα για εμας που εχουμε τρελα με τη φυση , πιστευω ειναι μια πολυ ωραια ιδεα και πιστευω θα βοηθησει κυριως τις μελισσουλες , εφοσον μια τετοια κατασκευη τις προσελκυει οσο καμια αλλη τεχνητη κατασκευη δεν μπορει. θα εχετε παρατηρησει εξαλλου οτι σε μια πηγη οι μελισσες προτιμαν να περνουν το νερο απο τα βρυα , και οχι απευθειας απο εκει που τρεχει το νερο..!!!








                                                           orinimelissa.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια